icon

Prečo je na Slovensku 13 umelých prerušení tehotenstva denne?

31. jan 2026

Nezdá sa Vám smutné, že aj napriek rôznym druhom ochrany sa v roku 2024 vykonalo na Svk takmer 13 UPT denne??? Veď to je hrozná štatistika. Alebo je ochrana až taká neúčinná...lebo tušim sa väčšina prikláňa asi k vyroku:zlyhala ochrana.

saxana000
Dnes o 11:20

Ja si myslim ze je to aj kvoli moznosti testovat tehotenstvo v skorom stadiu na rozne vyvinove chyby. Kazdy si 2x rozmyslu ci privedie na svet dieta s handikepom.vek rodiciek stupa a percento tehotenstiev s tymto problemom tiez..potom financna situacia v rodinach...bohuzial niektori si dalsie dieta jednoducho nemozu dovolit.potom su tu zlyhania antikoncepcie znasilnenia a rozne mladicke nerozvaznosti..

procrastique
Dnes o 11:29

Poďme my čo sme PROLIFE riadiť donio zbierku a vyzbierať tam aspoň tak 5-10 miliónov eur a keď nejaká žena bude chcieť ísť na potrat tak jej z tých peňazí odsypneme nech môže odísť od násilníka, nech môže nakŕmiť svoje deti alebo nech si môže zaplatiť externú pomoc ak sa nechce starať... aby sme boli nápomocní miesto takéhoto ničotného výkriku do tmy.
Plus ešte zapriahnime našich mužov, nech postavajú niekde na poli aspoň 5-10 bytoviek s nejakými 3i bytmi, aby sa mali kde prípadne rodiny presťahovať, ak sa v pôvodnom byte budú tlačiť. Zachránime tak tisíce detí!!!

beronsche
Dnes o 11:39
@anonym_autor

Tak keby neexistovala ziadna ochrana, tak pochopim...ale napriek tymto moznostiam pidla mna hrozna je!!!
Aha, nemam dat dietatu co jest, tak ho radsej zabijem alebo sa budem radsej proti otehotneniu chranit???

@anonym_autor nesud, lebo budeš súdená.
Inými slovami, staraj sa o vlastnú maternicu, nie tie cudzie.
Ak sa ťa osud nešťastných deti tak dotýka, nájdi si dieťa žijúce a tomu pomôž. Tam je to na mieste.

beronsche
Dnes o 11:40
@procrastique

Poďme my čo sme PROLIFE riadiť donio zbierku a vyzbierať tam aspoň tak 5-10 miliónov eur a keď nejaká žena bude chcieť ísť na potrat tak jej z tých peňazí odsypneme nech môže odísť od násilníka, nech môže nakŕmiť svoje deti alebo nech si môže zaplatiť externú pomoc ak sa nechce starať... aby sme boli nápomocní miesto takéhoto ničotného výkriku do tmy.
Plus ešte zapriahnime našich mužov, nech postavajú niekde na poli aspoň 5-10 bytoviek s nejakými 3i bytmi, aby sa mali kde prípadne rodiny presťahovať, ak sa v pôvodnom byte budú tlačiť. Zachránime tak tisíce detí!!!

@procrastique škoda, ze prolife zvyčajne končí narodením nechceného dieťaťa..

beronsche
Dnes o 11:44
@saxana000

Ja si myslim ze je to aj kvoli moznosti testovat tehotenstvo v skorom stadiu na rozne vyvinove chyby. Kazdy si 2x rozmyslu ci privedie na svet dieta s handikepom.vek rodiciek stupa a percento tehotenstiev s tymto problemom tiez..potom financna situacia v rodinach...bohuzial niektori si dalsie dieta jednoducho nemozu dovolit.potom su tu zlyhania antikoncepcie znasilnenia a rozne mladicke nerozvaznosti..

@saxana000 inak áno, toto je tiež veľmi, veľmi zavádzajúce, keď sa hovorí o potratoch.
Sú tam zarátané aj interrupcie zo zdravotných dôvodov, dokonca sa mi mari, že aj kyretaze pri zamknutom potrate.
Lenže prolife toto vyhovuje. Čísla sú tak vyššie.
Tak rovnako, ako vždy mlčia o tom, ze počet interrupcií vyslovene na žiadosť matky každoročne klesá.

michaela329
Dnes o 11:46
@anonym_3cba0b

@anonym_autor skôr zlyhala výchova k sexuálnej zodpovednosti

@anonym_3cba0b a vieš koľko z nich je po znásilnení? Alebo ide o UPT zo zdravotných dôvodov? To by tá štatistika asi inak vyzerala, že?

anonym_12977d
Dnes o 11:48
@anonym_autor

Tak keby neexistovala ziadna ochrana, tak pochopim...ale napriek tymto moznostiam pidla mna hrozna je!!!
Aha, nemam dat dietatu co jest, tak ho radsej zabijem alebo sa budem radsej proti otehotneniu chranit???

@anonym_autor aj antikoncepcia nieco stoji. preco nie je zadarmo?

anonym_90423e
Dnes o 11:51
@anonym_12977d

@anonym_12977d prečo by mala byť zadarmo?Sú na to dvaja nech sa zložia mesačne to je zanedbatelna suma

anonym_12977d
Dnes o 12:08
@anonym_90423e

@anonym_12977d prečo by mala byť zadarmo?Sú na to dvaja nech sa zložia mesačne to je zanedbatelna suma

@anonym_90423e tak ked sa autorka pyta, ze preco niektore zeny ju nevyuzivaju a preventivne nerobia opatrenia. Aj toto je jeden z dovodov. casto ide o nizkoprijmove skupiny, kde nie je ani na jedlo a spoliehaju sa sa ine, nie az tak spolahlive metody. zadarmo antikoncepcia (okrem dalsich) je urcite efektivnejsi sposob znizovania poctu interupcii ako len zakaz, ktory by nic neriesil a len by sa to presunulo do nelegalnej sfery. moj osobny nazor je, ze u nas to cislo klesa, vobec to nevidim ako problem a v sr mame ine problemy ako toto. Ale ak chce autorka bojovat za este nizsie cisla, treba sa na tym zamysliet v sirsom kontexte a nie len zakazmi.

mandzula
Dnes o 12:12
@procrastique

@procrastique Ak počítame 13 potratov x 365 dní x 80 000 €, koľko stojí výchova dieťaťa do dospelosti (https://www.partnersgroup.sk/detail/koko-stoji-...), vyjde to len na týchto 13 spomínaných detí 379 600 000. Nech sa páči, všetci, ktorí sú proti slobodnej voľbe, máte možnosť pričiniť sa.

mandzula
Dnes o 12:14
@beronsche

@saxana000 inak áno, toto je tiež veľmi, veľmi zavádzajúce, keď sa hovorí o potratoch.
Sú tam zarátané aj interrupcie zo zdravotných dôvodov, dokonca sa mi mari, že aj kyretaze pri zamknutom potrate.
Lenže prolife toto vyhovuje. Čísla sú tak vyššie.
Tak rovnako, ako vždy mlčia o tom, ze počet interrupcií vyslovene na žiadosť matky každoročne klesá.

@beronsche Plus som nikde nenašla, koľko pochádza z potratovej turistiky, zas je pravdou, že potratová turistika funguje aj od nás smerom von, najmä do Česka.

mandzula
Dnes o 12:16
@anonym_90423e

@anonym_90423e Možno práve preto, aby mali možnosť chrániť sa aj nízkopríjmové skupiny, pre ktoré je to významná položka.

anonym_3cba0b
Dnes o 12:17
@michaela329

@anonym_3cba0b a vieš koľko z nich je po znásilnení? Alebo ide o UPT zo zdravotných dôvodov? To by tá štatistika asi inak vyzerala, že?

@michaela329 ty vieš? Však povedz

bomba36
Dnes o 12:20

Kým budú parlament, čo je sám o sebe výkvet spoločnosti, ich slaboduchí voliči a svätuškári bojovať proti sexuálnej výchove na školách, tak to lepšie nebude

pr85
Dnes o 12:49
@viestta

@pr85 tak toto chod vykladat tym chlapom, ktori zodpovvednost prebrat nechcu. Zober sa a chod ich poucit o spolahlivych metodach ochrany, o tom, ze sa o svoje deti maju starat a maju s nimi travit cas, ked uz sa im narodili. Vysvetli im vyhody vazektomie, porovnaj to so zdravotnymi rizikami antikoncepcnych metod urcenych pre zeny. Ako chlap by si nemal stracat cas debatami so zenami, ale venuj svoj cas osvete medzi svojimi kamaratmi, kolegami, chlapmi, ktorych stretavas. Lebo ano, na neplanovanom tehotenstve ma chlap presne rovnaky podiel ako zena, takze nech prevezme zodpovednost za ohranu na svoje plecia (alebo aspon na svojho cervicka). U neho je to jednoduhsie (uz len obliect prisiplast na Gasparka je jednoduhe, neboli a nema ziadne zdraotne rizika)

@viestta Ale ti chlapi predsa sulozila so ženami, z ktorých väčšina ide to toho s nimi dobrovoľne. A kondómy sú môžu kúpiť všade, keď sú neveriaci, tak je im to jedno, môžu ich pouzivat. Detto vazektomia. Len u mňa na okolí sú asi tri urologicke ambulancie, kde to robia. Nikto ich v tom nebrzdi. Ja by som do toho nešiel z dôvodu hriechu, ale zase by som ani ženu neposlal na interrupciu (tiež z dôvodu hriechu). Dobre by bolo keby ani chlap ani žena nemali sex, dokým nie sú ochotní niesť následky (t. j. počatie dieťaťa).

pr85
Dnes o 12:56
@viestta

@pr85 a na tu osvetu u muzov nic? Co s tym mienis robit? Ci budes robit "osvetu" len u zien?

@viestta Robím osvetu aj u mužov. Muži, ktorí toto čítate, sex patrí do manželstva (najlepšie sviatostneho) a vtedy, keď viete za neho prevziať následky (vaše počaté dieťa, ktorého budete otcom). Ak dieťa nechcete, nemajte sex alebo pouzivajte metódy PPR (v odôvodnených prípadoch aj barierovej metódy ako napr. kondóm). Vždy, keď máte nechránený sex, tak musíte byť otvorený na život. Interrupcia je vražda a nie je to riešenie.

simca06022011
Dnes o 12:56

jedna upt tema upadla, tak treba rozprudit dalsie rovnake hadky.. v dalsej :DDD

anonym_9bbb39
Dnes o 12:58
@anonym_12977d

@anonym_12977d Keď nemáš 2 EUR na krabičku 12 kondómov, tak by si sex nemala mať.

anonym_9bbb39
Dnes o 12:59
@mandzula

@anonym_90423e Možno práve preto, aby mali možnosť chrániť sa aj nízkopríjmové skupiny, pre ktoré je to významná položka.

@mandzula Čo je pre ne vysoká položka? Tých pár euro za kondómy?

simca06022011
Dnes o 13:00
@anonym_9bbb39

@anonym_12977d Keď nemáš 2 EUR na krabičku 12 kondómov, tak by si sex nemala mať.

@anonym_9bbb39 akurat som to isla pisat.. ale teda.. neivem kde 2eura stoja. ved durex 3ks bezne v obchode 3-4eura (ospravedlnujem sa ak nemam prehlad, ale nepouzivam, neviem a len mi na to pri pokladni posledne zrak padol, ze ako taky "tinedzer" si to asi kupuje...). Podla mna je to vela pre niektorych ludi a najma.. ak maju sex castejsie
Tym samozrejme nic neospravedlnujem

mandzula
Dnes o 13:01
@anonym_9bbb39

@mandzula Čo je pre ne vysoká položka? Tých pár euro za kondómy?

@anonym_9bbb39 Myslela som hormonalnu antikoncepciu, bola som v tom, ze sa bavime o nej.

simca06022011
Dnes o 13:02

Ja si osobne myslim, ze antikoncepcia zenam by mala byt hradena zo ZP.. aspon vyssou ciastkou, s nizsim doplatkom ako teraz. Malo by to vyznam. UPT ale tiez nie je lacna zalezitost
Riesime hygienicke potreby, mensturacne pre urcite skupiny a toto je velmi podobna vec...

anonym_d603ac
Dnes o 13:04
@pr85

@viestta Ale ti chlapi predsa sulozila so ženami, z ktorých väčšina ide to toho s nimi dobrovoľne. A kondómy sú môžu kúpiť všade, keď sú neveriaci, tak je im to jedno, môžu ich pouzivat. Detto vazektomia. Len u mňa na okolí sú asi tri urologicke ambulancie, kde to robia. Nikto ich v tom nebrzdi. Ja by som do toho nešiel z dôvodu hriechu, ale zase by som ani ženu neposlal na interrupciu (tiež z dôvodu hriechu). Dobre by bolo keby ani chlap ani žena nemali sex, dokým nie sú ochotní niesť následky (t. j. počatie dieťaťa).

@pr85 "Dobre by bolo keby ani chlap ani žena nemali sex, dokým nie sú ochotní niesť následky (t. j. počatie dieťaťa)." Take sa uz davno nenosi.
Za mna je na tejto statistike smutne hlavne to, ze najcastejsie idu na potrat zeny, co uz maju doma 2 deti. Vek 25-29 rokov. Su to zeny, ktore uz vedia, co obnasa materstvo a s vedomim (a ohladom) na tie deti uz zijuce sa rozhodnu takto. Je to jasny znak toho, ze materstvo sa v tejto krajine nezije lahko a zeny matky to maju tazke. Bud im v rodine nevychadzaju financie, alebo maju nanic chlapa ale aj celkove nastavenie spolocnosti, ze 2 deti su uz "dost" ... alebo vsetko spolu.

anonym_9bbb39
Dnes o 13:05
@simca06022011

@anonym_9bbb39 akurat som to isla pisat.. ale teda.. neivem kde 2eura stoja. ved durex 3ks bezne v obchode 3-4eura (ospravedlnujem sa ak nemam prehlad, ale nepouzivam, neviem a len mi na to pri pokladni posledne zrak padol, ze ako taky "tinedzer" si to asi kupuje...). Podla mna je to vela pre niektorych ludi a najma.. ak maju sex castejsie
Tym samozrejme nic neospravedlnujem

@simca06022011 V Kauflande, v Lidli tie Monroe tuším 1, 94 EUR. A je ich tam ak sa nemýlim 12 kusov. Dávno sme ich už nepoužívali. A nemusíš byť taká brandistka, že Durex. Tie Monroe sú tiež OK a ani raz nám nepraskli.

anonym_be875b
Dnes o 13:06

@anonym_autor tiez sice nerozumiem preco pri dnesnych moznostiach je tolko upt, ale ako uz napisali predo mnou, casto ide o postihnute deti, ale zeny ktorym hrozia zdravotne komplikacie atd. ja sama s touto moznostou nesuhlasim, ale budme radi, ze tato moznost existuje. pred 100 rokmi ked chudobne dievca zviedol mladik, ktory sa na nu vykaslal, tak bud zostala sama v hanbe a chudobe s dietatom, alebo sa pokusila o nelegalne moznosti. aj ked pripustme, ze existuje percento zien, pre ktore je to ako kozmeticky zakrok.

viestta
Dnes o 13:07
@pr85

@pr85 zas a znova zhadujes vinu a zodpovednost za neplanovane tehotenstva na zeny. Kurna, vsak aj ti chlapi sa toho zucastnuju, preco nemozu byt za ochranu zodpovedni oni. Ty nemas kapacitu aby si to pochopil? Preco ma byt za to zodpovedna len zena? Ano, ked nechce, nema mu dat, ale ty si uz pocul o vynutenom sexe? O primitivoch, ktori nechapu NIE a sex si vynutia. Kludne aj na svojej manzelke. (Ozaj, vies ze vynuteny sex je vzdy znasilnenie aj keby si ho vynutil vlastny manzel?) Tym debilom je uplne jedno ci to moze alebo nemoze mat nasledky v podobe nechcenho dietata, hlavne ze si vajcia vytrasu. Obrat svoju pozornost na tychto oplodnitelov. Tam je tvoja edukacia viac ako potrebna. Ale, ty s nimi do debaty nepojdes, ty si hrdina na zenskom fore. Tu ti nehrozi, ze ti niekto da po papuli ako keby si zasiel niekde na stavbu rozdavat chlapom rozumy.

pr85
Dnes o 13:09
@anonym_d603ac

@pr85 "Dobre by bolo keby ani chlap ani žena nemali sex, dokým nie sú ochotní niesť následky (t. j. počatie dieťaťa)." Take sa uz davno nenosi.
Za mna je na tejto statistike smutne hlavne to, ze najcastejsie idu na potrat zeny, co uz maju doma 2 deti. Vek 25-29 rokov. Su to zeny, ktore uz vedia, co obnasa materstvo a s vedomim (a ohladom) na tie deti uz zijuce sa rozhodnu takto. Je to jasny znak toho, ze materstvo sa v tejto krajine nezije lahko a zeny matky to maju tazke. Bud im v rodine nevychadzaju financie, alebo maju nanic chlapa ale aj celkove nastavenie spolocnosti, ze 2 deti su uz "dost" ... alebo vsetko spolu.

@anonym_d603ac Tu si nacala dobrý pointa, lebo hoci väčšina z nás si myslí, že na interrupcie chodia len 15 ročné dievčatá, pravda je taka, že väčšinou tam idú ženy s dvoma deťmi a potrvajú to tretie. A toto sa musí zmeniť. Ženy matky potrebujú podporu, aby mohli mať aj to tretie. Napríklad ako v Maďarsku, kde takýmto ženám odpustia platenie daní z platu.

anonym_9bbb39
Dnes o 13:10
@anonym_9bbb39

@simca06022011 V Kauflande, v Lidli tie Monroe tuším 1, 94 EUR. A je ich tam ak sa nemýlim 12 kusov. Dávno sme ich už nepoužívali. A nemusíš byť taká brandistka, že Durex. Tie Monroe sú tiež OK a ani raz nám nepraskli.

@anonym_9bbb39 Ide o Mondos.

pr85
Dnes o 13:13
@viestta

@pr85 zas a znova zhadujes vinu a zodpovednost za neplanovane tehotenstva na zeny. Kurna, vsak aj ti chlapi sa toho zucastnuju, preco nemozu byt za ochranu zodpovedni oni. Ty nemas kapacitu aby si to pochopil? Preco ma byt za to zodpovedna len zena? Ano, ked nechce, nema mu dat, ale ty si uz pocul o vynutenom sexe? O primitivoch, ktori nechapu NIE a sex si vynutia. Kludne aj na svojej manzelke. (Ozaj, vies ze vynuteny sex je vzdy znasilnenie aj keby si ho vynutil vlastny manzel?) Tym debilom je uplne jedno ci to moze alebo nemoze mat nasledky v podobe nechcenho dietata, hlavne ze si vajcia vytrasu. Obrat svoju pozornost na tychto oplodnitelov. Tam je tvoja edukacia viac ako potrebna. Ale, ty s nimi do debaty nepojdes, ty si hrdina na zenskom fore. Tu ti nehrozi, ze ti niekto da po papuli ako keby si zasiel niekde na stavbu rozdavat chlapom rozumy.

@viestta Neviem, ako to funguje v tvojom vzťahu, ale u nás to tak nie je. A predsa sa netvarme, že ženy sú úplne obete v tomto stave. Môžu sa rozviesť, prijať do krízového centra, podať podnet na políciu. Vždy sa to dá riešiť. Vieš mi povedať, ako mám ja šíriť osvetu medzi mužmi? Počúvam konkrétne návrhy.

mandzula
Dnes o 13:17
@pr85

@anonym_d603ac Tu si nacala dobrý pointa, lebo hoci väčšina z nás si myslí, že na interrupcie chodia len 15 ročné dievčatá, pravda je taka, že väčšinou tam idú ženy s dvoma deťmi a potrvajú to tretie. A toto sa musí zmeniť. Ženy matky potrebujú podporu, aby mohli mať aj to tretie. Napríklad ako v Maďarsku, kde takýmto ženám odpustia platenie daní z platu.

@pr85 Treba si však uvedomiť, že nejde len o finančný aspekt rodičovstva, dôležité je aj to, čo rodičovstvo prináša v každodennom živote rodiny. Hovorím o nemalej psychickej záťaži, obmedzeniach, strachu a všetkom tom, čo aj tu ženy dennodenne riešia. Vyradenie z práce, spoločenského života, prebdené noci, chlap, čo doma ani prstom nepohne. Plus zdravotné komplikácie napríklad. Určite ma niekto ešte doplní.