icon

Prečo je na Slovensku 13 umelých prerušení tehotenstva denne?

31. jan 2026

Nezdá sa Vám smutné, že aj napriek rôznym druhom ochrany sa v roku 2024 vykonalo na Svk takmer 13 UPT denne??? Veď to je hrozná štatistika. Alebo je ochrana až taká neúčinná...lebo tušim sa väčšina prikláňa asi k vyroku:zlyhala ochrana.

Strana
z5
anonym_c038a8
Dnes o 15:01
@pr85

@anonym_d603ac Tu si nacala dobrý pointa, lebo hoci väčšina z nás si myslí, že na interrupcie chodia len 15 ročné dievčatá, pravda je taka, že väčšinou tam idú ženy s dvoma deťmi a potrvajú to tretie. A toto sa musí zmeniť. Ženy matky potrebujú podporu, aby mohli mať aj to tretie. Napríklad ako v Maďarsku, kde takýmto ženám odpustia platenie daní z platu.

@pr85 Už som ti v minulej diskusii napísala, že Maďarsko je úplne "najsamlepsi" príklad, majú rekordne najmenšie prírastky za uplynulé roky, je tam extremny prepad pôrodnosti. . Nevieš prečo nepomáhajú všetky tie ich ultra super opatrenia? Apropo, KTO tie opatrenia platí?

anonym_e3f16c
Dnes o 15:11
@pr85

@viestta Neviem, ako to funguje v tvojom vzťahu, ale u nás to tak nie je. A predsa sa netvarme, že ženy sú úplne obete v tomto stave. Môžu sa rozviesť, prijať do krízového centra, podať podnet na políciu. Vždy sa to dá riešiť. Vieš mi povedať, ako mám ja šíriť osvetu medzi mužmi? Počúvam konkrétne návrhy.

@pr85 ale na to aby si šíril tie svoje bludy na prevažne ženskom fóre, na to si návod nepotreboval čo?
Sranda, že nikdy som ťa nevidela v témach ktoré by sa venovali výchove a pod. Vždy iba témy o sexe a antikoncepcii.
Vymenil si vôbec niekedy plienku? Zobral si deti von?

simsalabim
Dnes o 15:16

@pr85 - vies, ja chapem, ze to myslis v dobrom, tu ochranu nenarodenych, ale nepovazujem za spravne niekomu hovorit do toho, co ma s nechcenym tehotenstvom robit. Uz len ked si uvedomis, ako velmi tehotenstvo a porod zenu fyzicky poznaci. Mam kamarata porodnika v Britanii, uz sa z neho stal znacny cynik, pod vplyvom toho, co denne vidi - a ten hovori, ze najvyssiemu absolutne nezalezi ani na matke ani na dietati. Ze viac ako polovica zien ma po porode nasledky, ktore sa niekedy prejavia az po rokoch. Ale niektore s nimi bojuju hned a cele roky - aj tu napriklad citas o inkontinencii zien, a to aj fekalnej. Uz len z tohto dovodu nemozeme od ziadnej zeny ziadat, aby porodila a dala dieta na adopciu. Ona nie je inkubator, ma na svoje telo pravo. No a po porode sa o tom dieta treba starat - aspon tych 18 rokov, co znamena neskutocny dopad na zenu po vsetkych strankach a dlhe roky potom. Znizeny zarobok, nizsi dochodok... a mohli by sme pokracovat psychickou, fyzickou a financnou zatazou, spojenou so starostlivostou o dieta..... Na jednej strane je fajn chciet ten plod chranit, ale kto pozrie na potreby tej zeny? Ak ona sama nechce podstupit takuto obetu, kto si ty alebo ja jej hovorit Urob to a to. Treba to nechat na nu, ona si to musi premysliet po vsetkych strankach, aj tej moralnej. Ona s tym bude zit. Nie ty a ani ja.

mandzula
Dnes o 15:20
@pr85

@viestta Neviem, ako to funguje v tvojom vzťahu, ale u nás to tak nie je. A predsa sa netvarme, že ženy sú úplne obete v tomto stave. Môžu sa rozviesť, prijať do krízového centra, podať podnet na políciu. Vždy sa to dá riešiť. Vieš mi povedať, ako mám ja šíriť osvetu medzi mužmi? Počúvam konkrétne návrhy.

@pr85 Ako prist sirit svoje myslienky prave sem, si zvladol lavou zadnou, vlastne rovnako, ako sirit svoje teoreticke zvasty, tak porozmyslaj, ako edukovat tych, co svojou spermiou prispievaju k vzniku potomkov. Mozes si na namesti postavit pultik, odchytavat okoloiducich muzov, rozdavat kondomy, poucat o tom, ze sexovat maju az v manželstve, nemaju znasilnovat manzelky, maju "pomahat" s detmi... Ked ide o prolajfacke aktivity, tam inspiraciu netreba, tam to ide akosi samo.

viestta
Dnes o 15:27

Inac dnes so zahliadla, ze zas sa rozbehla nejaka ProLife bilboardova kampan. Keby tie peniaze, ktore vyhodia na uplne zbytocne bilboardy, ktore nikoho rozhodnutie neovplyvnia radsej investovali do starotlivosti o uz narodene deti a ich matky, ktore den pri dni bojuju o dostojny zivot pre svoje deti a seba. Keby ich investovali do kupy len jednej nehnutelnosti, kde by poskytli takym detom a ich matkam strechu nad hlavou za symbolicke najomne nesmrdelo by ich zanietenie bezbrehym farizejstvom.

anonym_12977d
Dnes o 15:39
@anonym_9bbb39

@mandzula Čo je pre ne vysoká položka? Tých pár euro za kondómy?

@anonym_9bbb39 jasna ze je to pre nich polozka. radsej sa spolahnu, ze sa nic nestane

simsalabim
Dnes o 16:12
@anonym_12977d

@anonym_9bbb39 jasna ze je to pre nich polozka. radsej sa spolahnu, ze sa nic nestane

@anonym_12977d nemyslim si, ze to je iba cenou. Niekedy zlyha ludsky faktor - myslia si, ze sa nic nestane, lebo zena nema plodne dni/koji/je v menopauze/chlap vytiahne/alkohol.., niekedy zlyha antikoncepcia… v kazdom pripade, nemyslia na mozne tehotenstvo. Tak, ako ked niekto krmi dieta hroznom, si nemysli, ze sa na nom zadusi, alebo ked mu kupi bicykel, ze si na nom zlomi ruku. Nerataju s tym, ze sa to moze stat.

anonym_12977d
Dnes o 16:19
@simsalabim

@anonym_12977d nemyslim si, ze to je iba cenou. Niekedy zlyha ludsky faktor - myslia si, ze sa nic nestane, lebo zena nema plodne dni/koji/je v menopauze/chlap vytiahne/alkohol.., niekedy zlyha antikoncepcia… v kazdom pripade, nemyslia na mozne tehotenstvo. Tak, ako ked niekto krmi dieta hroznom, si nemysli, ze sa na nom zadusi, alebo ked mu kupi bicykel, ze si na nom zlomi ruku. Nerataju s tym, ze sa to moze stat.

@simsalabim urcite, aj to. mne skor slo o to, ze branit upt sa ma inak ako zakazmi. niekomu by nepomohlo ani kedy to rozdavali zadarmo. treba osvetu, podporu jednorodicov, atd. Ked zena ostane sama, vsetci ju budu odhovarat od upt ale pomoct sa postarat nepride nikto. pritom len taka skolka - najst si pracu tak, aby jeden clovek dieta aj doniesol a vyzdvihol zo skolky je takmer nemozne, a pod.

simsalabim
Dnes o 16:20
@anonym_12977d

@simsalabim urcite, aj to. mne skor slo o to, ze branit upt sa ma inak ako zakazmi. niekomu by nepomohlo ani kedy to rozdavali zadarmo. treba osvetu, podporu jednorodicov, atd. Ked zena ostane sama, vsetci ju budu odhovarat od upt ale pomoct sa postarat nepride nikto. pritom len taka skolka - najst si pracu tak, aby jeden clovek dieta aj doniesol a vyzdvihol zo skolky je takmer nemozne, a pod.

@anonym_12977d ano, ja suhlasim.

viestta
Dnes o 16:56

@anonym_12977d kolko chlapov odmieta prezerativ "lebo nebude lizat med cez sklo"? a bud zena zacne hltat tabletky, alebo nie. Pritom je to od chlapa uplne sprosta sebeckost a nezodpovednost. A podobne hlupe vyhovorky typu "Neboj sa, vytiahnem, viem co robim"...
(len tam mimochodom, presne toto je cielova skupina, na ktoru by mali ProLife zamerat svoju pozornost, nie sa vyvrsovat na zenach)
btw Este som zbehla na nakup a sla som okolo toho bilboardu o som ho rano zazrela Predstavila som si, co by tam asi bolo ak by tam nebolo to o vrazde a malo by to byt pre muzov. Ale napriklad "Sex s prezervativom neznizuje prezitu rozkos ale chrani pred neplanovanym pocatim" Jaj, prezervativ katolicka cirkev povazuje za hriech, takze nemozu ho odporucat... Zabudla som. A este verejne prezentovat slova ako sex a rozkos, to tiez nie, takze ostaneme pri tych preflaknutych heslach, ktore aj tak nic nezmenia.

julish
Dnes o 17:03
@anonym_autor

Tak keby neexistovala ziadna ochrana, tak pochopim...ale napriek tymto moznostiam pidla mna hrozna je!!!
Aha, nemam dat dietatu co jest, tak ho radsej zabijem alebo sa budem radsej proti otehotneniu chranit???

@anonym_autor pozri si, kolko sexualneho nasilia sa denne deje, pripocitaj neohlasene pripady a potom sa cuduj

marca12
Dnes o 17:07
@martinka13

Áno je to veľmi smutné. A aj vzhľadom na fakt, čo musia niektoré páry podstúpiť, aby sa dočkali dieťaťa.

@martinka13 Mne sa to nezda smutne. My deti nemame,chceli by sme a aj napriektomu schvalujem potraty a nesudim ziadnu zenu,ktora ide na potrat. Je to kazdeho rozhodnutie a vzdy lepsie riesenie ako by malo dieta zit v neblahych podmienkach,byt tyrane alebo opustene.

autor
Dnes o 17:18
@kikush182329

Všetci ktorym prekaza, ze autorku to trapi. To vam nikdy neprekazalo nic? Pocet vrazd? Samovrazd? Pedofilov? Na vsetko si povieme co sa ma kto do toho starat? Ci len v tomto pripade? Podla mna ma autorka pravdu. Je tolko moznosti ochrany, ze by k nechcenemu tehotenstvu malo dojst len ojedinele.

@kikush182329 tusim si jedina ktora pochopila pointu ;)

beronsche
Dnes o 17:23
@viestta

Inac dnes so zahliadla, ze zas sa rozbehla nejaka ProLife bilboardova kampan. Keby tie peniaze, ktore vyhodia na uplne zbytocne bilboardy, ktore nikoho rozhodnutie neovplyvnia radsej investovali do starotlivosti o uz narodene deti a ich matky, ktore den pri dni bojuju o dostojny zivot pre svoje deti a seba. Keby ich investovali do kupy len jednej nehnutelnosti, kde by poskytli takym detom a ich matkam strechu nad hlavou za symbolicke najomne nesmrdelo by ich zanietenie bezbrehym farizejstvom.

@viestta ale prosím ťa, hádam neurobia niečo naozaj prospešné, ešte to tak!
Stačí prikazovať, zakazovať, súdiť..
Týchto ludi pramálo zaujímajú nechcené deti..

kikush182329
Dnes o 17:43
@anonym_autor

@kikush182329 tusim si jedina ktora pochopila pointu ;)

@anonym_autor tu si do tejto temy kopnut nemozes. Ale do inych tem kludne. Mozes urazas, vyvysovat sa, moralizovat a kludne sa aj vysmievat. Ale co sa tyka tejto temy s uctou a respektom. Inak odsud ktoréhokoľvek autora ked sa citis nadradena. V tomto ale byt nadradena nesmies byt.

anonym_85071f
Dnes o 17:47

pred 5 rokmi som bola na izbe v nemocnici s dievčaťom....
ja som čakala na kyret po zamĺknutom potrate, ona UPT, skončila akurát vysokú školu a na dieťa sa necítili.
u mňa to bola posledná šanca na dieťa.
paradox....že sme si to nevedeli vymeniť.
taký je život, nie vždy dostaneš to čo chceš.
necítila som k nej žiadne negatívne pocity.

Strana
z5