Prečo ľudia závidia iným nemocenskú dávku?
Čítam to v každej téme. Akonáhle niekto na PN chce:
- ísť do obchodu
- ísť po dieťa do školy
- ísť von so psom
- ísť na krátky výlet do prírody
- mať dlhšie vychádzky ako 2 hodiny
- ...
Dostane tu naložené, že vôbec nie je chorý a len zneužíva systém. To naozaj závidíte tú almužnu a väzenie na PNke? Kontroly pod hrozbou nevyplatenia dávok?
Prosím vás všetky, kde pracujete, že výlet alebo schopnosť vyzdvihnúť dieťa zo školy považujete za schopnosť odrobiť 8 hodín v práci? Že keď niekto vie ísť po dieťa alebo do obchodu, tak dokáže pracovať? Fakt by ma to zaujímalo. Zamestnám sa tam a už nikdy nebudem musieť ísť na PN, lebo budem platená len za účasť 🤦♀️
Ja som bola na PN s depresiou. Dokázala som byť celý deň mimo domu, na prechádzke, u kamarátky, hocikde, kde som nemyslela sama doma na zlé veci. Znamenalo to, že dokážem pracovať? NIE. Niektoré dni som celé preležala, ale aj tie, ktoré som mala lepšie a dokázala navonok fungovať (hoci často som bola hladná, neumytá, lebo som to jednoducho nezvládla, ale zvládla som ísť von) by som nedokázala rozmýšľať nad pracovnými úlohami, nieto plniť nejaké príkazy a stíhať deadline. Asi preto sa to vola PRÁCE neschopnosť, nie neschopnosť celková. A aj tak si viac ako polovica ľudí bude myslieť, že som len zneužívala systém a mala som viac vydržať a pracovať, lebo psychické ochorenia sú len taký výmysel mladej generácie 😅
Táto nátura, že ľudia závidia aj chorobu a od lekára nariadenú PNku, je mi na Slovensku fakt proti srsti.
@anonym_a67a97 Ehm. Preco si vozila dieta do skolky, ak mohlo byt s tebou doma ? Aky uraz to bol, ak si mohla soferovat ?
@patrike prečo by malo byť dieťa doma, keď mu nič nie je a škôlka je zaplatená??? A ak má človek napríklad zlomenú pravú ruku ako pravák, tak v práci je na dve veci, ale automat šoférovať môže😉. Čo tam máš ďalej?
@patrike prečo by malo byť dieťa doma, keď mu nič nie je a škôlka je zaplatená??? A ak má človek napríklad zlomenú pravú ruku ako pravák, tak v práci je na dve veci, ale automat šoférovať môže😉. Čo tam máš ďalej?
@tiezjedna Volant sa drzi oboma rukami, to ta v autoskole neucili ? Potom tu mas este zakon o cestnej premavke, paragraf 4 :
Vodic nesmie viesť vozidlo, ak jeho schopnosť viesť vozidlo je znížená najmä úrazom, chorobou, nevoľnosťou alebo únavou,
@tiezjedna Volant sa drzi oboma rukami, to ta v autoskole neucili ? Potom tu mas este zakon o cestnej premavke, paragraf 4 :
Vodic nesmie viesť vozidlo, ak jeho schopnosť viesť vozidlo je znížená najmä úrazom, chorobou, nevoľnosťou alebo únavou,
@patrike hej, hej, je tam kopa vecí, ktoré sa bežne nerešpektujú, a tu hovoríme o výnimočnej situácii, nie o zámernom porušovaní predpisov😉
@tiezjedna som praváčka a nesadla by som za volant, aby som mala ruku v sadre a zvlášť pravú. Veď 80% ak nie viac vecí v aute ovládam pravou rukou. Len minimum ovládania je na ľavej strane volantu. A to nehovorím o nečakaných situáciách, kedy potrebuješ zareagovať v stotine sekundy a potrebuješ na to primárne tú silnejšiu ruku. S ostatným, čo tu píšeš, v podstate súhlasím, ale zrovna s týmto rozhodne nie.
@patrike hej, hej, je tam kopa vecí, ktoré sa bežne nerešpektujú, a tu hovoríme o výnimočnej situácii, nie o zámernom porušovaní predpisov😉
@tiezjedna Vozenie decka do skolky je vynimocna situacia ?
Ty si este nemala na ceste situaciu, ked bolo nutne rychlo reagovat ? Veru volant jednou rukou rychlo nestocis. Pre mna si nezodpovedna a nebezpecna pre okolie.
@anonym_56ab10 rehabilitovať môžeš až keď sa ti to zahojí, že 😏
@biba_18 a dovtedy sa máš liečiť. Oddychovať a mat šetriaci režim. Preto si PN. Keď tuzis dovolenkovať, tak si zrus PN a chod niekam aj na rok.
@tiezjedna som praváčka a nesadla by som za volant, aby som mala ruku v sadre a zvlášť pravú. Veď 80% ak nie viac vecí v aute ovládam pravou rukou. Len minimum ovládania je na ľavej strane volantu. A to nehovorím o nečakaných situáciách, kedy potrebuješ zareagovať v stotine sekundy a potrebuješ na to primárne tú silnejšiu ruku. S ostatným, čo tu píšeš, v podstate súhlasím, ale zrovna s týmto rozhodne nie.
@melanta Uplny suhlas. Nemala soferovat. Rovnaka matka roka ako Romana Tabak a jej syn s nou na kolobezke.
@melanta Uplny suhlas. Nemala soferovat. Rovnaka matka roka ako Romana Tabak a jej syn s nou na kolobezke.
@patrike my máme v blízkom okolí suseda (teda myslím, že je sused, lebo ho stretávam často), ktorý pravidelne jazdí po ceste na kolobežke so synom, otec helma na hlave, dieťa bez. Čo na to povedať.
@tiezjedna Vozenie decka do skolky je vynimocna situacia ?
Ty si este nemala na ceste situaciu, ked bolo nutne rychlo reagovat ? Veru volant jednou rukou rychlo nestocis. Pre mna si nezodpovedna a nebezpecna pre okolie.
@melanta mňa by si naozaj po pohári vína za volantom nestretla - ak je zásada, ktorú odjakživa držím, tak aj keby išlo o život - zavolám taxi, poprosím suseda, kamaráta, kohokoľvek, ale za volant nesadnem - a viem, že si nenarážala na mňa, len som to chcela napísať😉
@anonym_autor vi s je rozdiel byť doma a skutočne byť chorý a potom ti povalaci ktorý využívajú systém a áno chodia si na výlety...
Predstav si ja poznám jednu čo makala naraz v dvoch pracach aby sa rok mohla váľať na dobré platenej PN....
To je akože ok????
Tak to môžeme spraviť všetci...je to hanba národa že ich nikto nekontroluje...a áno mal by chodiť štatny lekár a každú pn zhodnotiť...a nie že ľudia sa valaju na PN akože s chrbticou...a užívajú si domáceho kľudu....
Takýchto darmožráčov máme milión v štáte... Aj tých čo chodia na PN s každým soplikom
@tiezjedna ľavé predkolenie k šoférovaniu vôbec nepotrebujem, čiže kľudne aj celú ľavú nohu môžem počas šoférovania mať odloženú v kufri. 😂 Dúfam, že som teraz neurazila nikoho s protézou. 😉
Ja som nikdy nezneužívala pnku, aj počas tehotenstva som robila až do materskej čo moje kamarátky hneď sa dali vypísať ako ocikali dve čiarky.
No minulý rok stal sa mi úraz a musela som byť doma na PN vyše mesiaca. Dr mi nechcela dať vychádzky aj keď som ju prosila. Mala som doma škôlkara ktorého som vozila do škôlky, aj nakúpiť treba aby sme neumreli od hladu. Tak som chodila do škôlky aj na nákup bez vychádzok. Nemala som inú možnosť. Nie každá má poruke manžela a rodinu ktorá by pomohla.
@anonym_a67a97 ako jednorodič alebo osamelí žijúci človek( bez partnera) máš právo si vyjsť na nákup a do lekárne - stačí bloček s dátumom a časom
@lilinka76 pretoze ked je niekto po operacii, onko pacient,psychicka diagnoza a kopa dalsich dovolenka nie je v rozpore s liecebnym rezimom. Ja si myslim, ze namiesto kontrol pacientov, maju kontrolovat lekarov a aj ist do ambulancie nielen od stola. Proste ked uz si raz pn tak nevidim problem ze idemna prechadzku do obchodu kedy chcem. Ako ovplyvni liecebny rezim ked si zlomim ruky ci pojdem do obchodu cez vychadzky alebo mimo nich?
A to pisem ako niekto kto bol zatial pn jedenkrat v zivote 5 dni, ale aj tak ma to rozculuje lebo je to nelogicke a tym "kontrolorom" dalsie zbytocne peniaze platime.
@lenkakoc444 liečebný režim nastavuje ošetrujúci lekár, podľa diagnózy. Ak má pacient diagnózu, ktorá to dovoľuje, môže mať vychádzky bez obmedzení. Aj miesto pobytu môže zmeniť, oznámiť sociálnej poisťovni zo 2 dni vopred,
@aurora33 tu je škoda čokoľvek hovoriť, lebo im len zavidis 🤦♀️ btw, mňa by napr.zaujimalo, ze potom z čoho ti ľudia žijú. Lebo byt PN 3,4,5, .... mesiacov lebo mam depresiu alebo boli ma chrbatik.... no ja ti neviem. Ja by som mala depresiu potom z toho, že z čoho zaplatím účty. Ale asi sa potom ti ľudia nemajú až tak zle, ako sa stále sťažujú.
@lienka.7 a keď nemajú partnerov, či rodinu blízko, plaču že im nemá kto pomôcť, ale počas PN klesne príjem tak ako prežijú potom ?
Autorka uvedom si jedno - aby sme žili lepšie ako neandertálci, máme nastavené pravidlá. V nemocnici, škôlke, škole, v práci, v obchode, v doprave aj MHD, v manželstve aj k rodičom či deťom, k susedom, zvieratám. Takže máme aj pravidlá na dodržiavanie liečebného režimu, PN. To že niekto tie pravidlá nerešpektuje, nedodržiava, musí znášať konzekvencie. Bodka.
Alebo by ti viac vyhovovala úplná anarchia? Že sa nájdu burani a chrapuuni je už iná vec. Aj tu na mk sa nájdu a teraz čo, máme ich len tak tolerovať?!
@anonym_56ab10 ja nerozumiem vôbec o čom mi píšeš - raz o oprávnenosti PN a raz o nejakých túžbach človeka… ak je raz PN oprávnená, je oprávnená - a nás do toho nič…
@anonym_a67a97 ako jednorodič alebo osamelí žijúci človek( bez partnera) máš právo si vyjsť na nákup a do lekárne - stačí bloček s dátumom a časom
@anonym_387d83 pokial nebyvas na samote u lesa, v dnešnej dobe existuje aj donáška domov. A predpokladám, že nie si sirota a mas aspoň nejakú rodinu ci priateľov.
Tiež to, ze som jednorodic ci bez partnera môže tvrdiť každý.
Autorka uvedom si jedno - aby sme žili lepšie ako neandertálci, máme nastavené pravidlá. V nemocnici, škôlke, škole, v práci, v obchode, v doprave aj MHD, v manželstve aj k rodičom či deťom, k susedom, zvieratám. Takže máme aj pravidlá na dodržiavanie liečebného režimu, PN. To že niekto tie pravidlá nerešpektuje, nedodržiava, musí znášať konzekvencie. Bodka.
Alebo by ti viac vyhovovala úplná anarchia? Že sa nájdu burani a chrapuuni je už iná vec. Aj tu na mk sa nájdu a teraz čo, máme ich len tak tolerovať?!
@cacianka takým ľuďom čo poznajú len svoje práva ale povinnosti nie, ti to jednoducho nepochopia ani keď im to nakreslis. Ze to nie je buzeracia ale pravidlá. A potom ze aké nevychovane a drzé sú decka, keď majú takéto "vzory" priamo doma
Ja nikomu nic nezavidim,ale som alergicka na prispevky typu- chodia tehotnym kontroly? Kedy chodia kontroly? Chodia aj cez vikend? Ako casto chodia kontroly? A podobne. Mas od lekara stanovene vychadzky,tak ich bud dodrziavaj alebo nie,ale rataj s tym,ze ti moze prist kontrola a prides o platenu pnku a basta,nic medzitym nie je. Snad ti nema kontrola zavolat vopred,halo o 2hodinky vas pridem skontrolovat,tak budete laskavo doma. A ano,som rada,ze sa sprisnili pravidla pnky a ze je viac kontrol,pretoze to ludia velmi zneuzivali.
@anonym_a67a97 a otec dieťaťa bol kde? Rodina takto pomôcť nič? Keby si bola v nemocnici, KTO by sa o dieta postaral? Ono tých nenahraditeľných je plný cintorín.
@anonym_56ab10 Otec dieťaťa chodil do práce ráno o 5tej z domu a poobede o 17tej chodil domov. Deti mám na starosti ja nosiť a vyzdvihnúť. A rodina škoda reči, nám babky nepomáhajú nič nemajú záujem o vnúčatá.
@anonym_28d12a ja som tak bola - tu ma bolí, tu ma pichá, vraciam celý deň, brucho mi tvrdne a veget až do pôrodu doma... reálne som neprešla ani 5 metrov, doma mi rohy rástli od nudy, nevedela som prejsť z kuchyne do obývačky bez toho aby mi išlo triesla roztrhnúť, ani von som nevládala chodiť a nakoniec som skončila v nemocnici. lekár ma nechal doma po prekonanom potrate… nevyjadruj sa ako keby si všetko o každom vedela - pretože nevieš!
@biba_18 píšem o tebe? Píšem, že viem o všetkých? Píšem, že všetky PN sú neoprávnené? Poznám kopec žien, kamaratiek, kolegýň, čo sa “dali vypísať” pred pôrodom, nerobili z toho žiadne tajnosti.
Ty musíš na tie PN chodiť často, keď sa tu vkuse obhajuješ, akoby sme o tebe písali. Vieme dobre, ako systém funguje, tak sa teraz netvárme, ako je 100% PN oprávnených a 100% ľudí ich nezneužíva.
@cacianka takým ľuďom čo poznajú len svoje práva ale povinnosti nie, ti to jednoducho nepochopia ani keď im to nakreslis. Ze to nie je buzeracia ale pravidlá. A potom ze aké nevychovane a drzé sú decka, keď majú takéto "vzory" priamo doma
@lienka.7 to sú povahy, že im vyhovuje a rešpektujú iba to, čo vyhovuje im. Ostatní sú im u ri.i, oni majú právo na svoju demokraciu, ostatní nie.
Žiadna výtvarná technika im to nepomôže vysvetliť, IQ a EQ iba vo svoj prospech
@anonym_28d12a píšeš všeobecne - a tým pádom generalizuješ. takže s tým prestaň, to je všetko čo píšem… to že ty poznáš 4 neznamená že všetky čo boli vypísané to tak mali…
a čo sa týka tvojich domienok ohľadom mňa - aj tu si vedľa ako tá jedľa. za mňa robotu nikto neurobí, takže nie som na pn pokiaľ nemusím…
@anonym_387d83 pokial nebyvas na samote u lesa, v dnešnej dobe existuje aj donáška domov. A predpokladám, že nie si sirota a mas aspoň nejakú rodinu ci priateľov.
Tiež to, ze som jednorodic ci bez partnera môže tvrdiť každý.
@anonym_56ab10 to asi nemalo byť mne
@anonym_56ab10 Otec dieťaťa chodil do práce ráno o 5tej z domu a poobede o 17tej chodil domov. Deti mám na starosti ja nosiť a vyzdvihnúť. A rodina škoda reči, nám babky nepomáhajú nič nemajú záujem o vnúčatá.
@anonym_a67a97 už to tu bolo spomenuté predtým, na Slovensku maju deti na starosti iba ženy. Lebo chlap je pomaly ako chránený druh. Potom sa nedivte, ze vás nechce nikto zamestnať.

@anonym_autor
Jeden z dovodov preco je to tu v prdeli su aj PN Australia 6 najbohatsia krajina NEMA PN, mas narok na 10 dni sick leave - zdravotnej a potom 3 mesiace neplatenej kde ti drzia robotu a potom ta mozu kopnut do zadku...takze vy to tu mate komunisticky raj.
@anonym_c522ea na Slovensku je takých "vychytávok" toľko, že by vydali na brožúru😉 ekonomika v prdeli, zdravotníctvo tristné, školstvo zachladené a dobách minulých, ale rozhadzuje sa jedna báseň...