icon

Prekonala som tri a viac potratov

21. jan 2021

Ahojte žienky, chcela by som zaloziť túto diskusiu pre tie, ktorých sa to týka. Viem, že je tu takýchto diskusií veľmi veľa, ale našťastie väčšina žien, ktoré si prešli jedným alebo dvomi potratmi ďalšie tehotenstvo dopadlo so šťastným koncom či už s liečbou alebo bez. Preto som najmä zvedavá na diskusiu s tými žienkami, ktoré si prešli týmto 3x a viac ako ja. Každá, ktorá sme si prešli týmto obdobím vieme, že radosť každým ďalším tehotenstvom je menšia a menšia 😞 a strach väčší a väčší.
Preto by som rada založila túto tému aby sme si odovzdali skúsenosti, rady a navzájom sa podporili a podelili svojim príbehom. Rada uvítam v tejto diskusií už aj mamičky, ktoré sa po tejto náročnej ceste dobojovali k vytúženému bábätku a popísali nám akými prekážkami si museli prejsť. Ďakujem za každý jeden príspevok a prejem všetkým veľmi veľa šťastia 🍀 a vytúžené dieťatká ❤

ajka251
22. jan 2021

@1lucinka123 ahoj.ja som presne takto co ty.ze den pred zakrokom som mala najsilnejsiu ciarku.hcg bolo 23065 ...gest.vak rastol ale plod bol mrtvy 😪 v 9tt sa prestal vyvijat a tyzden pred Vianocami mi ho zobrali...takze prezivam teraz tazke obdobie..a uplne rozumiem zenam, ktore stratili svoje babatka...lebo som to zazila...

1lucinka123
22. jan 2021

@ajka251 to mi je veľmi ľúto 😔 Ja už tiež nečakám nič dobre😭 Len mňa zarazilo že už týždeň krvacam myslím ze som potratila v nedeľu a čiarka miesto zoslabnutia zosilnela. Lebo mne čiarka postupne slabla ešte pred krvácaním takže už mala byť úplne slabá.

1lucinka123
22. jan 2021

@ajka251 teraz sa skôr obávam že som sa zle vyčistila a budem musieť ísť ešte na čistenie a tomu som sa chcela vyhnúť 😔

ajka251
22. jan 2021

@1lucinka123 ja som mala zamlcany potrat.nekrvacala som,nespinila.az na sone.. bol dlho ticho a ked povedal ze mu je luto ale plod sa nevyvija a rychlo ma daval na zakrok...sa mi skoro srdce zastavilo...z velkej radosti prisiel velky sok...moje prve babatko 😪 ..cely zivot som tuzila po dietati...kedze uz mam vyssi vek...priroda sa s tym zahrala...bolo by dobre ist k lekarke ze stale krvacas..a lepsie je ta vycistit poriadne...aby si nemala komplikacie....ja chvalabohu bez problemov..vsetko ciste

evaachesa
22. jan 2021

AUTORKE: pýtala si sa na intralipidy...môžem potvrdiť že mne pomohli 🙂 ja som otehotnela až po 4tom umelom oplodnení.. predtým ani len ťuk....pred 4tym vkladom som si dala urobiť vyšetrenie na hematológii a reprodukčnej imunológii a tam zistili že mám zvýšené NK bunky...bez liečby intralipidmi by sa mi asi nepodarilo otehotnieť.
Baby, veľmi Vám všetkým držím palce ❤️🍀❤️

autor
22. jan 2021

@evaachesa jeeej tak som rada ze nadej nehasne 😊 z kazdeho takehoto prispevku sa tesim. A uz si aj porodila dietatko alebo si stale tehotna? 🤰

luckamjar
22. jan 2021

@evaachesa prosím ta, tie intralipidy si mala odkedy nasadené? Ešte pred vkladom?
@1lucinka123 mala by si zbehnut k lekárovi či to naozaj bol potrat alebo si krvacala z nejakeho iného dôvodu, ak to bol potrat, tak určite bojuj za docistenie doma. Nechod na kyretaz. Nasad litre alchemilky a čo tam náhodou ešte je sa pomaly s ďalším menzesom docisti lebo praveze ak to išlo samo tak je to to naj čo sa mohlo v tomto prípade stať. Ja som bola nútená ísť na kyretaz 3x a mám z toho hlavu v smútku lebo tak ako mi predtým hovorili že sa nemám báť že sa mi nemôže nič poškodiť tak teraz už počúvam inak.

evaachesa
22. jan 2021

Synček už mal rok 🙂 intralipidy som brala podľa tejto schémy. Určite odporúčam reprodukčnú imunológiu...je tam toľko faktorov kde môže byť problém, až som z toho bola prekvapená... odtiaľ má odporučili na hematológiu lebo mi tam vyšli nejaké hraničné hodnoty. Na hemato sa potom nič nepotvrdilo, no dali mi preventívne anopyrin a ku koncu tehotenstva som si miesto neho pichala fragmin. Ešte k tomu aj Globifer Forte kvôli nedostatku železa. Ja som presvedčená o tom že práve táto kombinácia intralipidov a anopyrinu, vitamínu D nám pomohla.

mabumb
Autor odpoveď zmazal
luckamjar
22. jan 2021

@evaachesa ďakujem, takto nastavili aj nám všetko vrátane anopyrinu. Tak snáď 🤞

rosalie1411
23. jan 2021

@luckamjar ideš na vklad?

cecilia29
23. jan 2021

Obe moje svagrine mali po viac potratov... Jednej pomohol medrol od pozit testu a ku koncu tehu aj fraxi. A druha musela brat duphaston aby deticky donosili.

evaachesa
23. jan 2021

@luckamjar tak držím palce aby to pomohlo 😍

luckamjar
23. jan 2021

@rosalie1411 vklad zatiaľ nie, IUI ešte

mily7
23. jan 2021

@janulienockanr moja zlata,tak sa strihnut,že je to neliečená bosorka svokra. Normálny človek by mal súcit, empatiu. Vážne. A neopovaz si to od nej nechať vtlct do svojej hlavy. Že je to tvoja chýba. Povedz si,že možno to tak zariadila príroda,možno na vine tvoj muz,možno spolu nemôžete mať bábo a možno len nie je ten váš čas. Ach to sú ľudia. Inak baby klobúk dole. A áno psychika by mala byť v tomto prípade rovnako podporovaná v dobrom ako riešite fyzické nedokonalosti. Nájsť niekoho na podporu,rozhovor. Skúste aj poradnu Alexis. Sú tam aj psychológovia a vedia poradiť,majú skúsenosti. Veď ak sa vám nebude páčiť, necháte tak. Mňa navigovali a pomohlo. Držím päste.

dejna_
27. jan 2021

@katrinka233 ahojte dievčatá aj ja patrím medzi Vás 😪.
Mám za sebou jedno tehotenstvo pred dvomi rokmi bez žiadnych problémov zdravý chlapec ...po roko app sme vyskúšali hneď sa zadarilo ale Missed ab. 10 tt( plod ostal 6+) bez akcie ❤️ od začiatku. Po 5 mesiacoch sme vyskúšali opäť hneď tehotná bolo aj srdiečko 7+4tt sa rast zastavil...a v 12 tt sa spustil potrat ešte má kontrolujú či je všetko ok a netreba docistenie ....teraz má čaká rad vyšetrení bola som už u endokrinologicky všetko v poriadku tá mi odporučila vyšetrenie celiakie tak som objednaná na 10.2 . Vraj veľa krát sa jedná o tichú celiakiu. A na hematologiu som objednaná na 16.3. čo je presne dva mesiace od posledného potratu ..že aby bolo telo už poriadne vyčistené a výsledky presne. Ja chchem absolvovať vyšetrenie ešte aj na toxoplazmozu a nech mi gynekologicka urobí ster na mikoplazmy a chlamýdie človek nikdy nevie ako sa povie 🤷. A ešte silno zvažujem aj tu reprodukčnú imunológiu. Na genetiku vraj krv už poslala tak som zvedavá či niečo zistia alebo nie každopádne prvý bol chlapec a oba dva razy potom som vnútorne cítila dievčatko.aj pri prvom som vedela že chlapec neviem to vysvetliť ale je to tak ..
Každopádne máte to niektorá ťak že jedno tehotenstvo úplne v pohode a potom toto ..myslím.ze partner je ok 3 krst sme sa išli pokúšať a tri krát hneď na prvý krát tehotná 🤷..každopádne pri poslednom tehotenstve som užívala femibion 1.
Neviem stále sa presviečam že to boli náhody ale presne viem čo opisujete keď idete na kontrolu k lekárovi ...
Ale ďakujem za túto tému

dejna_
27. jan 2021

@aylin80 ja som pri prvom len kyselinu listovú a všetko ok prí druhom kyselinu listovú a potrat v 10 tt zamlcany bez krvácania len raz som mala jemnucko na papieri ružové ....a pri druhom femibion som. brala si 4-5 mesiacov a hneď otehotnela ale tiež som si kontrolovala ovulaciu ovulacnymi.tesfami a bola posunuta ..pri ďalšom tehotenstve keby Boh dal vyskúšam asi niečo inaj keď človek už nevie čo je dobré a čo zle 😪

aylin80
27. jan 2021

@dejna_ ahoj, mrzi ma, cim si si presla. Inac cely popis, co si napisala, ako keby som o sebe citala. Mne pri 2. vobec nic nebolo, zadarilo sa hned a vobec som neriesila testy, bazalnu teplotu, vitaminy, vobec som to necakala, ze by to mohlo zle dopadnut... Pri 3. uz to bolo cele divne od zaciatku, spinenie, kravacanie, maly gestacny vak, to uz som citila aj sama, ze to nedopadne dobre.
Ja si myslim, ze zalezi hlavne od toho, ake vajicko sa oplodni. Ak sa uz pri deleni buniek stane nejaka chyba, tak ziadne vitaminy nepomozu. Ja sa teraz snazim zit zdravsie vo vseobecnosti (viac pohybu, menej cukru, ziadna kava, ziadny alkohol a beriem inositol + kyselinu listovu, vitamin D3 a obcas koenzym Q10). Ale tiez sa bojim, ci to neprehanam so vsetkym.
Popritom vsetkom je ale dobre, ze aspon otehotniet sa ti podarilo 3x velmi rychlo.
Mna vsetci doktori presviedcaju, ze kedze uz mam jedno dieta, ze tie dva potraty boli len dielom nahody a ze vzhladom na moj vek sa mam pokusit cim skor otehotniet, a ak sa este zopakuje zamlcany potrat, tak az potom ma poslu na vysetrenia... podla mna je to dost krute, cakat, kym zena potrati 3. krat a az potom ju "riesit"...

autor
27. jan 2021

@aylin80 ak ti mozem poradit tak vyuzi tu moznost, ze nikde nepytaju vymenne listky kvoli covidu. Objednaj sa a basta. Aj ja vsade kde som objednana, tak vsade mi vraveli ze nepotrebuju vymenne listky 🙂 netreba cakat na lekara a na dalsie nestastie 😏🍀

aylin80
27. jan 2021

Ahoj, ano mas pravdu. Len ja som v zahranici, a tu to zial funguje inak ano na SVK. Uz som bola asi o 4-5 roznych doktorov a stale vsetci to iste dookola opakuju, ze po 2 potratoch netreba vysetrenia, ked uz mam dieta...
Uz mam pocit, ze asi nechcu, aby som mala druhe, ze jedno mi staci podla nich.
Plus, je to mala krajina, maju vsetko mozne vybavenie, ale odbornikov je tu len zopar a cakacky su dlhe, teraz s covidom je to este horsie - riesia len urgentne pripady.
Ale skusim sa aspon na hematologiu objednat, lebo fakt nemam silu riskovat dalsi potrat, kym si ma zacnu dr. vsimat...
Bola som aj v CAR a tam ma tiez odpinkali, ze vysetrenia nam vsetky urobia, az v pripade, ze by sme isli na umele oplodnenie.
Normalne mam chut balit kufre a ist do inej krajiny, ale manzel tu ma fixnu pracu, takze kvoli nemu tu zostavame 😒

dejna_
27. jan 2021

Presne aj moja gynekologicka sa tvári že počkáme kým skončí núdzový stav ale ja čakať nebudem a som rozhodnutá že keď bude treba ju aj vymenim... ja som fakt zvedavá či je niekde problém ..ale presne ako hovoríš tiež som si povedala že začnem opäť behať pred malom som žila fakt aktívne pomaly do 8 mesiaca som.chodika na zumbu mala pohyb predtým chodila behať ..mne povedala lekárka že sa jej to zdá podozy že budem musieť absolvovať vyšetrenia ale neponáhľa sa má nikam poslať 🤷.tak skúšam aj obvodná ti vie dať niektoré odporúčania ...
Ale priznám sa že ja sa presviecam že to boli dve blbé náhody ...pri treťom.som.citila že to vyjde neviem prečo a potom som mala nočné mory ako ležím na stole a opäť mi povedali že zase nič a už len kyretaz 😪..moja lekárka povedala že ak bude niekde problém tak buď na hematologii alebo genetike s tým.ze mi brala krv a vraj na toto ..ale ja som sa na hematologiu objednala a dobre som.srpavila lebo tie vyšetrenia sú objektívne až dva mesiace po potrate ....mňa endokrinologicka zaskočila s tým gastroenterológom..lebo ja som si spravila test domáci na celiakiu a negatívny ale ona mi vysvetlila že existuje tzv tichá celiakia akože spôsobovať potraty a keď som volala gastroenterológovi tak že to budú brať vzorky z čriev či žalúdka 🙈...že to je najpresnejšie...ale je pravda že ja som.bola jeden rok bez pečiva proste zdravá strava ale cestoviny aj múku som jedla len to pečivo som jedla bielkovinové a večerné chleby ale keď som otehotnela prvý krát tak som strašne vracala tak som začala jesť biele rožky lebo to jediné do mňa išlo ..takže bohvie jak to bude ..niekedy fakt človek nevie že čo to môže byť

dejna_
27. jan 2021

Úplne súhlasím ja si teraz nadávam že som mala už nejaké vyšetrenia absolvovať po prvom potrate ale fakt som si myslela že náhoda šak každej druhej žene sa to stalo tuším aspoň či poznám ...

dejna_
27. jan 2021

@evaachesa prosím vás kde ste absolvovali reprodukčnú imunologiu? V nejakom centre? Platili ste si za vyšetrenie ?

evaachesa
27. jan 2021

@dejna_ zdravím. V Imunovitale v BA. Objednanie je možné cez ich stránku cez dotazník, alebo mailom. Telefón mi nikdy nezdvihli, no na mail odpovedajú rýchlo. Za vyšetrenie som platila tuším 60e ale nie som si istá na 100%

autor
27. jan 2021

@dejna_ my ideme do NR. Tam vysetruju aj partnerov ejakulat. Mne dali termin 8tyz.po potrate. Skor sa neodporuca a teraz v case covidu im povypadavali pacienti. A bude to stat 355€

dejna_
27. jan 2021

@evaachesa cez nich som sa chxhela aj ja objednať ale tam mi to vychádza ak vyššia suma 🤔..a za koľko ti dali termín ak môžem vedieť ..lebo presne nich som pozerala
A ktoré presne vyšetrenia ti robili resp. Čo ti presne zistili 🙂

evaachesa
27. jan 2021

@dejna_ objednala som sa koncom marca 2018, termín som dostala 10.7. a na výsledky som čakala cca 2-3 týždne...odtiaľ ma potom dr odoslala na hematologiu a tam som zase 2 mesiace čakala na termín....kopu času som zabila ...keby to viem tak hemato riešim zároveň s tým. Teraz ale neviem aká je situácia, či sa dlho čaká. Veľké chvály boli na Nitru, no ja som mala Imunovital na pešo 10 min, čiže nebolo o čom...hlavne keď som potom chodila na infúzie tak to bolo super.
V CAR mi vyšli protilátky proti spermiam, no v Imunovitale som to už mala v poriadku. Vyšli mi nejaké hraničné výsledky kvoli čomu má poslala na hemato a zvýšené NK bunky, čo znamenalo že moje telo sa zakaždým snažilo vypudiť embryo. Preto by boli u mňa ďalšie vklady najskôr zbytočné. Intralipidy pomohli. Tiež som tam dokopy nechala cca tých 400-500€.

dejna_
27. jan 2021

@evaachesa ja som na hematologiu už objednaná ale za samotné vyšetrenie si vtedy platila len 60€? Asi tam poslem email nech aspoň. Zistím ako to je. Aspoň zistím aké majú termíny atď. Ďakujem 🙂

luckamjar
27. jan 2021

@dejna_ Imunovital máš 60€ odber krvi a 50€ vstupná konzultácia. Ďalšie konzultácie už ako ich pacient máš za 30€ alebo si dáš výsledky poslat e-mailom za 25€ tusim...intralipid je za 30€... Nitra mi príde veľmi predražená.

evaachesa
27. jan 2021

@dejna_ mrkni tu .. odtiaľ sa vieš aj objednať, alebo potom mailom. https://www.imunovital.sk/nase-sluzby/reprodukc...
Keď pozerám na tie úkony, tak som platila cca 140€ prvý krát. Prvá konzultácia je 50, výsledky 30 (prišla som osobne) a cytokiny 60. Štítnu žľazu nebolo treba lebo sa už liečim.