icon

Rozdielne názory na potrat

5. nov 2022

Ako by ste vyriešilo moju situáciu? Nechcene som otehotnela a neplánujem si to nechať. Môj partner je opačneho názoru a dieťa by chcel. Povedal, že ak si to nechám zobrať tak som u neho skončila, že by nedokázal žiť s vrahyňou. Ja na ten potrat teda určitě pôjdem, nenechám si zničit život len pre to že to niekto iný chce. Ale nechcem stratiť priateľa. Máte nejaké rady ako to medzi nami urovnať?

linki90
6. nov 2022

@zuzanockamt tak nech ide na potrat mne je to jedno pytala sa na nàzor z božieho hladiska a z ľudského je to vražda ale nebudem tu hádzať perly sviniam ;)

sisaka
6. nov 2022

@fem 🤦‍♀️ Choď si spraviť kávu, alebo radšej nejaký harmančekový čaj.

klarolinne
6. nov 2022

Mne je veľmi smutno z toho co som tu čítala, ale nebudem ťa presviedčať o niečom, čo je už zbytočne. Ty si rozhodnutá, tak ako to momentálne cítiš. Ale trošku sa zastanem tvojho priateľa. Keď ste sa o tom bavili kedysi, bolo to abstraktné, možno to bolo ešte pred rokmi a vtedy to tak videl. On mal právo zmeniť rozhodnutie, nemyslím si, že si zaslúži to čo sa o ňom tu píše.
Je to tvoje telo, tvoje rozhodnutie, ale rovnako má on právo na svoj názor a na to ako sa k tomu postaví. Nútiť ťa nemôže, ale ani ty ani nikto, nemá právo súdiť jeho za to, že on chce niečo iné. Vzah už skončil, neviem si predstaviť, že by sa toto dalo ustáť.
Ale vyhliadky, čo si opísala mi až také katastrofálne neprídu. Ved mu nič nebráni si nájsť lepšiu prácu aby sa postaral. Školu si vieš dokončiť aj počas materskej a starí rodičia by vám pomohli. Nie sú to neriešiteľné veci. Ale ako vravím, závisí od postoja. Rozhodnutá si, tak ti želám len veľa síl a úprimne aby si to neľutovala a nevyčítala si to. Lebo s tým budeš musieť žiť a myslím si, že to nie je jednoduché.

martinapn
6. nov 2022

@linki90 1mm nie je plod.

fineta
6. nov 2022

@martinapn ľudský život, ktory nemá o nic menšiu hodnotu ako ten tvoj. 😊

zuzanockamt
6. nov 2022

@linki90 Ale ona sa nepýtala nič ohľadom potratu. Pýtala sa, ako má zachrániť vzťah. To,že neviete niektoré čítať s porozumením, tak to už je iná vec.

sisaka
6. nov 2022

@linki90 kde sa autorka pýta, čo si ľudia myslia o potrate?
Autorka sa pýta, ako urovnať vzťah s partnerom, ktorý nechce, aby išla na potrat.
Ona je rozhodnutá, nepýta sa či ísť, či neísť, ani aký máte na potrat názor. Čítaj pomaly, keď nerozumieš písanému textu, alebo si to vyhlaskuj, prechádzaj po slovách prstom, skratka nauč sa čítať

elenka.k
6. nov 2022

@zuzanockamt veď sme jej niektoré už napísali, vzťah si zachráni, keď si nechá dieťa,
Ona ho nechce, tak , pochybujem, že vzťah zachráni ...

elenka.k
6. nov 2022

@zuzanockamt prepač, skočil mi tvoj nik
Nevidím pre klávesnicu, blbne mi mobil

cacianka
6. nov 2022

@biolady ja nemám vlastné dieťa, a vôbec ma netrápi rozhodnutie autorky, lebo mali dohodu, obaja vedeli do čoho išli, čo ich čaká, aké majú predstavy.
vôbec ju neodsudzujem, pretože iba a len ona vie aké okolnosti v živote má a čo ju vedie ku akémukoľvek rozhodnutiu.
Skôr ma trápia tie nechutne útoky, urážky, vydieranie , ako žena vie dokopat ženu v jej rozhodnutí.lebo nezdieľa to jej.

anickabasnicka
6. nov 2022

@elenka.k ...myslis,ze kazdy krestan je automaticky zaprisahly bojovnik proti potratu a nejradeji by tu matku poslal smazit do pekla? jsi naivni, vira neni sekta.vira je o svobodne volbe cloveka.ne o tom,ze slepe bez sveho rozumu posloucha neci prikazy a zakazy.,byt by to byto vyslo z ust pana farare. kdyby to totiz tak fungovalo,tak by nemusela existovat zpoved,a odpusteni, protoze by nikdo prece nekonal nic zleho a nepotreboval by se z niceho zodpovidat..vzhledem k tomu,ze tyto instituce ale jsou,tak zrejme buh prozretelne pocital,ze se nektery clovek holt rozhodne spatne. a vybere si ze dvou moznosti tu spatnou.jsme proste chybujici lide,ne dokonale stroje...

gabrielkaa
6. nov 2022

Celá tato diskusia o potrate na tomto portáli je výsmech ženám , ktoré dieťa mat nemôžu a diskutujú a podporujú sa tu v XY diskusiach… modrý kôň je portál pre matky a budúce matky hlavne. Samozrejme je tu aj veľa iných užitočných tém ….. ale téma úmyselného potratu tu nie je vhodná .

drahomirrra
Odpoveď bola odstránená
anickabasnicka
6. nov 2022

@gabrielkaa a vo tom to je.z takovych to prispevku jsou pak ty ruzne psychicke problemy,protoze jsou ty zeny zahrnuty jen samymi vycitkami a recmi,ze tamty jsou na tom takto a jak ty sis dovolila udelat neco jinak. modry kun tady resi vetsi hovadiny,ktere nemaji s materstvim nic spolecneho,jaky si mam dat outfit ven jak nejlip naspulit pusu na selficko,jak ziskat nejvic laiku pod fotku nove kuchyne. a ty tady zacnes placat neco o vysmechu . bohuzel i potrat patri k materstvi, i kdyby byl dobrovolny nebo spontanni.kazdy mame jine problemy, kazda resime prioritne neco jineho.tak nech laskave na kazde,s cim se tady bude potykat...a propo,autorka se puvodne ptala na neco jineho.ta diskuse se vsak otocila nekam jinam

kikus7
6. nov 2022

Všetky ženy nechcú deti. Už to podaktoré pochopte konečne, že nie je povinnosťou ženy mať dieťa, ak ho nechce. Mnohé tu asi ani neviete, čo je to empatia, rešpektovanie a akceptovanie rozhodnutia niekoho iného ba dokonca ani to ako sa slušne vyjadrovať. A ešte sa mnohé naučte čítať s porozumením, lebo autorka sa na názor na potrat nepýtala.

cajomila
6. nov 2022

Nepoznám vás oboch, prečítala som si vyjadrenia autorky( ale nie celých 12 strán).
Beriem to, že sa vám šmyklo ( áno vzájomne), nuž ty si sa chránila, priateľ už nie.
Stalo sa čo sa stalo...žiaľ toto je " tvrdá škola života".
Dostali ste fakt krutú príučku.
Ja sa tu nejdem hrať na veľkú moralistku, lebo však aj ja som bola mladá a ruku na srdce tiež som nebola vždy opatrná a niekedy vôbec.
Na morgo tých žien, ktorým by sa to " nikdy v živote nestalo" sa iba pochybovačne posmejem🫣.
Ale tiež sa musím zastať tvojho priateľa, áno dohodli ste sa vopred, že v prípade nechceného tehotenstva pôjdeš na potrat.
Vtedy to bola abstraktná vec, teraz je to realita.
Predstav si, že by to bolo naopak...že by si zrazu ty nechcela ísť na potrat, lebo však je to aj tvoje dieťa.
To by bol on potom egoista, sviniar...jednoducho aj on má právo sa k tomu vyjadriť.
To je asi tak všetko čo som k tomu chcela povedať.

Poznám dôverne jeden pár, ktorý takto nečakane otehotnel...ona chcela na potrat, on si chcel dieťa nechať.
Dieťa si nechali, aj sa zobrali.
Ona mala veľmi komplikovanē tehotenstvo.
Manželstvo bolo zo začiatku ok, potom sa zruto, koniec bol úplne strašný.
Matka dieťaťa mala naň asi celý život ťažké srdce, obvynovalo ho z toho, že jej " zničilo život".
Dodnes nemajú matka s dieťaťom dobrý vzťah.
Ale s otcom áno.
Nuž to je iba jeden príklad toho, ako podobné prípady môžu dopadnúť.

linki90
6. nov 2022

autorka vráť sa v čase a daj sa potratiť 🙂 a všetky mudre ženy ktore pišu že neviem čitať ,radšej nevedieť čitať ako byť vrah !!!

jahodka1126
6. nov 2022

Ja len tolko, ze ja by som to nedokazala urobit. Ani ist na potrat, ani porodit a dat prec a ani porodit a dat partnerovi nech sa stara...ale to bude asi tym, ze som mama krasnej dcerky a pod srdcom nosim dalsi poklad. Mam 27 rokov, externe studujem na vs aktualne uz posledny 5. rok. Pred materskou som aj od 18tky pracovala, nasetrila nejake peniaze na zivot. S manzelom sme stastni a snazime sa to vsetko zvladat, nie nemame obaja rodicov, co nam stoja za zadkom a mavaju na nas balikom penazi.... ak by si niekto teda myslel. Len sme obaja nezaspali na vavrinoch a mali sen o rodine ale aj o studiu, byvani ci dobrej praci. Nevyhovarame sa na nic a na nikoho. My totiz vieme, ze kolko do toho dame tolko sa nam vrati a tak spolu tahame za jedno lano, nech je to akokolvek narocne. 🙂).....viete co je na tom najlepsie ? Ze ked sa chce tak sa da ! Takze ak autorka dieta nechce, nech ho nema. Nemusi hladat na MK komentare, ktore ulahodia jej dusi len preto aby sa citila lepsie, ze robi spravne. My ostatne zeny co sme sa sem zapojili s jej rozhodnutim zit nebudeme. Takze nejdem sudit ale teda ako mama poviem, je mi luto toho maleho cloviecika, co sa na svet nepytal. Bud pride o zivot alebo bude zit bez matkinej lasky. To je velka dan pre neho, za nezodpovednost niekoho ineho.

taga
6. nov 2022

Tento vztah nikdy nemozes zachranit.
Ty mu vezmes dieta, ktore on chce.
Ako chces aby ta po tom este miloval, aby ti doveroval, aby si ta vybral za zivotnu partnerku, aby s tebou niekedy chcel mat dalsie deti??? Ako ti moze verit, ze sa nerozhodnes aj nabuduce, ze vlastne vase deti nechces a pojdes na potrat zas a znovu???
A prepac, zachranujes vztah, a zabijas zivot.. velky nepomer

mirush01
6. nov 2022

Ja nerozumiem hlavne tym radam, ze ma dieta porodit a "dat" ho potom otcovi...to je absurdne predsa...ved pise jasne, ze dieta nechce!

gabrielkaa
6. nov 2022

@anickabasnicka placas tu jedine Ty. Sú aj iné miesta kam sa môžu ženy obrátiť so svojim problémom. Nie na portál kde sa rieši to, že ženy nemôžu otehotnieť. Ja nesúdim nikoho, za to že, ja mám na potrat iný pohľad nesúdim ani autorku ani nikoho kto by sa rozhodol ist na potrat z akejkoľvek príčiny. Je to jeho vec a život…. Do toho ma nič neni. Ale opakujem a za tým si stojím, modrý kôň nie je vhodne miesto na to aby sa tu preberali cielene potraty

dominikak4
6. nov 2022

Ťažká situácia, v každom prípade Ti prajem, aby si sa so svojím rozhodnutím vyrovnala, rovnako aj so stratou svojho partnera, aby si svoje rozhodnutie neľutovala a žila v pokoji. Ono niekedy sa interrupcia javí žene ako jediné správne riešenie a potom neskôr žena zistí, že to bola fatálna chyba, že sa unáhlila v rozhodnutí a rozhodla sa zle, a s tým sa ťažko žije. Držím Ti palce, aby si zvládla túto situáciu, bude to chcieť veľa síl aj keď to teraz tak nevyzerá a si už rozhodnutá. Si ešte mladučká, ale raz dozreješ....Hlavne rátaj s tým, že na to budeš asi sama...na tie pocity čo zrejme prídu (lebo podľa okolia si si to vybrala ty sama, ostatne vidíš to aj tu na týchto reakciách) a to je na tom celom asi to najťažšie.

dada1252
6. nov 2022

moja milá. Ty len hľadáš podporu v tvojom rozhodnutí , že je to normálne a že máš pravdu a robíš správnu vec. Ale zamyslela si sa niekedy aj nad tým, že potratom si môžeš aj ublížiť, hlavne psychicky.
Tvoj partner síce zo začiatku tiež nechcel dieťa, ale keď sa to dozvedel tak vie sa S tým vysporiadať a prijať to. Myslím si, že dospel a chce prijať zodpovednosť. Ty si není ochotná sa obetovať a byť za niečo zodpovedná.
Je to veľké rozhodnutie, ale Život začína tlkotom srdca a končí keď dobije.
A keď si rozhodnutá pre potrat, si rozhodnutá zabiť vaše spoločné dieťa.

7kikuska7
6. nov 2022

Nemáte rodičov, ktorí by vám pomohli?Možno keď sa budeš cítiť na deti a budeš ich chcieť mať nebudeš môcť....

jozef11111111
6. nov 2022

To skôr znamená že ta nemá len na užívanie aleaj deťom..

makodob
6. nov 2022

Ahoj, tvoj priateľ vidí v stvorení, čo nosíš pod srdcom svoje dieťatko. A nikdy sa na neho nebude pozerať inak. Ak pojdeš na potrat, tak zabiješ svoje vlastné dieťa, len preto, že dnešná spoločnosť už padla na morálne dno a legálne dovoľuje ženám zabijať vlastné deti. Nehovoriac o tom, že budeš mať traumu na celý život. Poznám viacero žien, ktoré uprednostnili materiálno a povesť pred vlastným dieťaťom a šli na potrat. Dodnes si to viaceré vyčítajú, mnohé keby dopredu vedeli, čo teraz budú prežívať, tak by to zmenili.

Ty sa na to dieťa pozeráš ako na vec, na nepotrebnú vec, ktorá ti bráni žiť si tak, ako si si to naplánovala. Dnešný svet je egoistický a ty sa chováš ako všetci vo svete. Vedz, že ten život v tvojom tele je dar od Boha. Mnohé ženy by čo dali za to, aby mohli mať dieťa. A može sa stať situácia, že raz po tom dieťatku budeš túžiť, ale Boh ti ho už nedá. Dnes sú plné kliniky umelého oplodnenia. Ďakuj Bohu, že máš vedľa seba muža, čo ťa na potrat neposiela a drž sa ho. V tvojom lone rastie bábatko, ktorému bije srdce, má už určené pohlavie a len preto, že zatiaľ žije v tele ho chceš zabiť. Predstav si, že žije a vyvíja sa mimo teba a videla by si ho. Nie je to ,,len” plod, je to dieťa, ktoré už teraz má dušu a ducha. Je inak hrozné, že teraz vníma, že ho nechceš. Veľmi si rozmysli, čo urobíš, lebo budeš za to zodpovedná ty pred sebou, svetom aj Bohom.

“Veď ty si stvoril moje útroby, utkal si ma v živote mojej matky. Chválim ťa, že si ma utvoril talk zázračne; všetky tvoje diela sú hodny obdivu a ja to veľmi dobre viem.

Moje údy neboli utajené pred tebou, keď som vznikal v skrytosti, utkávaný v hlbinách zeme. Tvoje oči ma videli, keď som ešte nebol stvárnený, a v tvojej knihe boli zapísané všetky moje dni, len pomyselné, lebo som ešte ani jeden neprežil” (Žalm 139, 13 – 16)

Pán prehovoril ku mne takto: „Skôr, než som ťa utvoril v matkinom živote, poznal som ťa, skôr, než si vyšiel z lona, zasvätil som ťa,za proroka pre pohanov som ťa ustanovil.“ (Jeremiáš 1,4-5)

Či zabudne žena na svoje nemluvňa a nemá zľutovania nad plodom svojho lona? I keby ona zabudla, ja nezabudnem na teba” (Izaiáš 49, 15).

miayasu
6. nov 2022

Som rovnakého názoru ako autorka (po prečítaní celého fóra). Tiež nechcem dieťa kým si nebudem na 1000% všetkým istá a chrániť sa môžeme ako chceme nie vždy to zaberie. Možno by som to skúsila riešiť naozaj poriadnou komunikáciou, zobrať si do ruky dáky predmet a rozprávať môže len ten ktorý ho práve drží. Vysvetliť mu úplne všetky dôvody prečo dieťa nechceš. Buď pochopí alebo nie, aj on by mal rešpektovať tvoje rozhodnutie, alebo potom nak ide na materskú on. Poznám páry pri ktorých je muž na materskej. Každopádne držím palce, verím že musíš byť v ťažkej situácii.

biolady
6. nov 2022

@cacianka nikto nikoho nekope k rozhudnutiu. Vyjadrujem sa len na jej postoje. Netvrdim ze k zivotu dieta potrebuje. Nemusi ho mat. Ale je to zivot. Je to dar aspon pre mnohych ludi ktori si ho vazia. A pride mi uplne sebecke ako s lahkostou naraba so zivotom, neberie ohlad na nikoho, len aby ona nemala starosti. Jej partner si to uvedomuje, ale ona to berie len ako zniceny zivot. On deti tiez nechcel, vsak mali dohodu. Ale ked uz vzniklo? Asi ho len tak nechce zahodit do kosa, ked je to aj jeho. Niekedy si clovek tu vaznost situacie uvedomi az ked je v nej. Takze jeho viem pochopit. Autorku vobec...chyba jej vdacnost a laska.

elenka.k
6. nov 2022

@anickabasnicka čo trepeš, áno veriaci sú proti potratom si predsav, je to život, ... Tiež nerozumiem, čo tuspomínaš farára ? Viera nie je o Tom, žemáme robiť, čo nám povie... Ale áno počúvať, čo spavíme je naše rozhodnutie. Veď farár hlása božie slovo.

elenka.k
6. nov 2022

@biolady človek miení, pán Boh mení