icon

Rozhodnutie o interrupcii

17. máj 2025

Ahojte, to čo chcem napísať, nepíšem preto aby ste sa pohoršovali ale preto, aby to zmenilo názor dievčat a žien na Utp.
Sama som tento krutý čin spáchala, v tehotenstve je bežné že ste ako na hojdačke po psychickej stránke. Všetky tie ale čo chcete ísť na potrat dobre to zvašte, to čo Vás bude čakať potom je smrť samej seba. Áno prvé umrie dieťatko vy však už umierať budete každý deň o to horšie že umierate s tým čo bude v budúcnosti. Nič Vás už tešiťnrbude, budete prázdne a stále budete myslieť nato ako ste tam prišli a chceli ujsť. Nie je to bunka je to dieťa, v tedy som bola tak unavená psychicky s obavami o budúcnosť že som nevedela čo robiť, keby mi niekto v nemocnici povedal alebo ukázal snímok ujdem. Je to len chvíľkové, po 3 mesiacoch je to už túžba držať dieťa v náručí. O nič neprídete môžte len získať to najviac na svete. Panna Mária povedala " nebojte sa deti mať, bojte sa ich nemať". Prosím Vás je apsolutne jedno koľko rokov mate kde bývate a čo je pre Vás dôležité. Po 9 mesiacoch si uvedomíte že to čoho ste sa vzdali nebolo podctatne lebo ste vyhrali skutočnosti poklad na tomto svete.
Ani naše mami nás nepotratili, nepotracajme deti ktoré tu Pan Boh poslal. Véd aj vy ste plodom lásky svojich rodičov. Nech vaše deti boli splodene akokoľvek majú to isté právo ako vy ŽIT ŽIVOT.

ewellina
18. máj 2025
@simsalabim

@ewellina nie, je to zarodok, z ktoreho moze byt clovek. A nemusi. Preto plod zo zakona nemoze dedit, napriklad. Ale mne sa uz o tomto dsdkutovat nechce, nikam to nevedie. Staci, ak kazda z nas akceptuje pravo kazdeho na vlastny nazor a akceptuje, ze sa treba dohodnut na hranici, kedy je upt este akceptovatelne. Tehotnu zenu treba podporit, ale nenutit do jedneho alebo druheho rozhodnutia.

@simsalabim Nemôžeš poprieť, že je to živé, teda je to bytosť a že to patrí do ľudského rodu, teda je to ľudská bytosť

simsalabim
18. máj 2025
@ewellina

@simsalabim Nemôžeš poprieť, že je to živé, teda je to bytosť a že to patrí do ľudského rodu, teda je to ľudská bytosť

@ewellina nie, nie je to ludska bytost. Je to zarodok a jeho prava nemozu byt nadradene nad prava zeny. Hranica, do kedy je upt legalne, je stanovena umelo, do ukoncenia organogenezy. Kludne ju znizme na 10.tyzden, ale umoznime potratovu tabletku. A posledny krat - ja akceptujem tvoj nazor, ze je to “clovek” a teba do upt nenutim. Ty akceptuj nazor inej zeny, pre ktoru je upt prijatelnym riesenim a nevidi cloveka, ale plod. Zeny sa vzdy vedeli zbavit nechceneho plodu, niekedy aj za cenu vlastneho zivota - preto, ak si zena naozaj nezela v tehotenstve pokracovat, treba to umoznit bezpecnym, legalnym sposobom a zaroven vymedzit cas, kedy je to este spolocensky a moralne akceptovatelne. Zakaz totiz nikdy nic nevyriesil.

ewellina
18. máj 2025
@simsalabim

@ewellina nie, nie je to ludska bytost. Je to zarodok a jeho prava nemozu byt nadradene nad prava zeny. Hranica, do kedy je upt legalne, je stanovena umelo, do ukoncenia organogenezy. Kludne ju znizme na 10.tyzden, ale umoznime potratovu tabletku. A posledny krat - ja akceptujem tvoj nazor, ze je to “clovek” a teba do upt nenutim. Ty akceptuj nazor inej zeny, pre ktoru je upt prijatelnym riesenim a nevidi cloveka, ale plod. Zeny sa vzdy vedeli zbavit nechceneho plodu, niekedy aj za cenu vlastneho zivota - preto, ak si zena naozaj nezela v tehotenstve pokracovat, treba to umoznit bezpecnym, legalnym sposobom a zaroven vymedzit cas, kedy je to este spolocensky a moralne akceptovatelne. Zakaz totiz nikdy nic nevyriesil.

@simsalabim To mi je jasné, že zákaz nič nevyrieši. Ako som písala, láska k dieťaťu sa nanútiť nedá. Ale keď ty napíšeš, že nie je to ľudská bytosť, to ešte neznamená, že ňou naozaj nie je. Ja som aspoň napísala argumenty, prečo to ľudská bytosť je. Čo je to potom, keď nie ľudská bytosť? Mačacia nebytosť? A aj keď zákonom umožníme UPT (čo vlastne aj je umožnené), stále to nebude nič iné, než násilné ukončenie života nevinnej ľudskej bytosti. (Ak sa dotknutým ženám nepáči slovo vražda). A tieto diskusie na tomto fakte nič nezmenia

simsalabim
18. máj 2025
@ewellina

@simsalabim To mi je jasné, že zákaz nič nevyrieši. Ako som písala, láska k dieťaťu sa nanútiť nedá. Ale keď ty napíšeš, že nie je to ľudská bytosť, to ešte neznamená, že ňou naozaj nie je. Ja som aspoň napísala argumenty, prečo to ľudská bytosť je. Čo je to potom, keď nie ľudská bytosť? Mačacia nebytosť? A aj keď zákonom umožníme UPT (čo vlastne aj je umožnené), stále to nebude nič iné, než násilné ukončenie života nevinnej ľudskej bytosti. (Ak sa dotknutým ženám nepáči slovo vražda). A tieto diskusie na tomto fakte nič nezmenia

@ewellina posledny krat. Je to zarodok. Nie clovek. Ako ti tu uz niekto napisal - ani oplodnene vajce nie je kura.

ewellina
18. máj 2025
@simsalabim

@ewellina posledny krat. Je to zarodok. Nie clovek. Ako ti tu uz niekto napisal - ani oplodnene vajce nie je kura.

@simsalabim Hej, hej ... A ja som lietadlo. 😉 Pekný deň ešte

zobaka
18. máj 2025
@simsalabim

@terezka1947 ja si zas myslim, ze sa spolocnost musi chranit pred demagogmi, ktori by sa ostatnym miesali do zivota a prikazovali im, co maju robit. Zena ma urcite vacsie pravo sa rozhodnut ako muz - tehotenstvo vplyva na jej telo, porod ho poznaci takisto. Nehovoriac o tom, ako velmi sa jej zmeni zivot, ked si dieta necha. Tak, ako pred kazdym inym vaznym zivotnym rozhodnutim (zmena prace, stahovanie, odchod do cudziny, sobas.....) clovek zvazuje vsetko mozne, rovnako by to malo byt aj pri nechcenom tehotenstve. "Pohodlnost" je, ked idem do blizkeho obchodu autom, nie to, ked sa rozhodnem, ze dieta je nad moje fyzicke, psychicke aj financne sily.
A treba akceptovat aj to, ze to, co je pre jednu zenu spravne rozhodnutie, bude pre inu nespravnym rozhodnutim. Zopakujem znovu, ze umoznit potrat do 12. tyzdna je rozumny kompromis a na toto pravo sa nesmie zene siahat.

@simsalabim velmi mudro napisane 🌹presne tak, casto nejde o pohodlnost, ale nemat na to fyzicke, psychicke sily a financie

cecilia29
18. máj 2025
@simsalabim

@simsalabim tak prečo oplodnene vajce orla he zákonom chránené?

simsalabim
18. máj 2025
@cecilia29

@cecilia29 a kuracie preco nie je?

bonboniera
18. máj 2025
@cecilia29

@cecilia29 toto je asi najstupídnejšia “argumentácia” ktorú som kedy videla, ty vajce orla 🤦‍♀️

darius_a
18. máj 2025

Vôbec netuším čo ti tu baby píšu ale môžem potvrdiť, že napríklad z osobnej skúsenosti moja mama bola dvakrát na potrate a zničilo ju to neskutočné a aj jej narodené deti to poznačilo veľmi.

zltalienka
18. máj 2025
@simsalabim

@cecilia29 oplodnene vajce orla je zakonom chranene, lebo orlov je malo.
@simsalabim kuracie oplodnene vajcia nie su chranene, lebo ich je dost.
Ludske embrya nebudu chranene, kym ich je dost. Zatial je ich dost.

terezka1947
18. máj 2025
@darius_a

Vôbec netuším čo ti tu baby píšu ale môžem potvrdiť, že napríklad z osobnej skúsenosti moja mama bola dvakrát na potrate a zničilo ju to neskutočné a aj jej narodené deti to poznačilo veľmi.

@darius_a bohužiaľ,sú tam veľké psychické presahy🥺skôr,či neskôr. Taká žena,čo nechtiac potrati raz,tak celý život to nenarodené bábätko spomína....a čo žena,čo ide dobrovoľne,bez nejakých špecifických dôvodov. To musí byť iná bolesť a úprimne ju to potom môže trápiť.
Ja neverím tým výkrikom do tmy,že to je jedno. Neľutujem a iným odpovediam. A ešte viac nerozumiem ženám,čo síce samé by na potrat nešli,ale schvaľujú ho jednoznačne ako slobodu pre iné ženy.

cecilia29
18. máj 2025
@simsalabim

@simsalabim predpokladám, že budú skôr ako ľudské

patta89
18. máj 2025
@terezka1947

@darius_a bohužiaľ,sú tam veľké psychické presahy🥺skôr,či neskôr. Taká žena,čo nechtiac potrati raz,tak celý život to nenarodené bábätko spomína....a čo žena,čo ide dobrovoľne,bez nejakých špecifických dôvodov. To musí byť iná bolesť a úprimne ju to potom môže trápiť.
Ja neverím tým výkrikom do tmy,že to je jedno. Neľutujem a iným odpovediam. A ešte viac nerozumiem ženám,čo síce samé by na potrat nešli,ale schvaľujú ho jednoznačne ako slobodu pre iné ženy.

@terezka1947 neodpovedaj, za iné ženy keď nevieš, čo prežívajú...ja som tiež potratila v 10 tt, našťastie MA, na UPT som nebola a doteraz ani na sekundu som to neľutovala...ale ten plod, kedže to dieťa ešte nebolo, som od začiatku nechcela - a doteraz za tých 12 rokov to neľutujem, ani jediny raz v živote som to neľutovala a ani nebudem ľutovať...

Takže sa nevyjadruj za ine zeny, lebo niektore fakt nevies v akej su situacii, ked otehotneju...treba sa starat sam o seba a ked ma zena moznost ist na UPT, tak nech ide...

hopsas
18. máj 2025
@patta89

@terezka1947 neodpovedaj, za iné ženy keď nevieš, čo prežívajú...ja som tiež potratila v 10 tt, našťastie MA, na UPT som nebola a doteraz ani na sekundu som to neľutovala...ale ten plod, kedže to dieťa ešte nebolo, som od začiatku nechcela - a doteraz za tých 12 rokov to neľutujem, ani jediny raz v živote som to neľutovala a ani nebudem ľutovať...

Takže sa nevyjadruj za ine zeny, lebo niektore fakt nevies v akej su situacii, ked otehotneju...treba sa starat sam o seba a ked ma zena moznost ist na UPT, tak nech ide...

@patta89 ak by sme sa držali toho tvojho že sa má každý starať sám o seba tak je možné že raz nedaj Bože pojdes po ulici odpadneš a nikto ti nepomôže. Lebo o tom je to tvoje " nech sa každý stará sám o seba. " Ja poznám ženy čo potrat.olutovali a skončili psychicky veľmi zle. Takže zovšeobecňovať sa nedá. To že si ty k tomu ľahostajná neznamená že tak ma k tomu pristupovať každý.

patta89
18. máj 2025
@hopsas

@patta89 ak by sme sa držali toho tvojho že sa má každý starať sám o seba tak je možné že raz nedaj Bože pojdes po ulici odpadneš a nikto ti nepomôže. Lebo o tom je to tvoje " nech sa každý stará sám o seba. " Ja poznám ženy čo potrat.olutovali a skončili psychicky veľmi zle. Takže zovšeobecňovať sa nedá. To že si ty k tomu ľahostajná neznamená že tak ma k tomu pristupovať každý.

@hopsas my sa tu teraz nebavime o teme: "co ak odpadnem na ulici" ale o teme UPT...a na tu som reagovala, ze kazda zena si moze so svojim telom robit co chce, nikto jej nema diktovat ci ist na upt, alebo nie...a este jej vstepovat fanaticke "nabozenske" reci a neviem co este....
A ked to ine zeny trapi, ked potratia, ja to beriem - vela zien sa snazi otehotniet a nedari sa im...ja som pisala svoju skusenost, ze to nelutujem a reagovala som na komentar, ze kazda zena lutuje ked potrati alebo pojde na UPT
Takze nabuduce citaj s porozumenim, na co sa vyjadrujem.

terezka1947
18. máj 2025
@patta89

@patta89 možno viem,čo prežívajú....

keksik83
18. máj 2025
@petronelag

@cecilia29 Je to tak, interupcia je neprirodzený zásah do chodu maternice, a ako prebehne, či sa jazva na nej zahojí bez následkov, to nikto, ani lekár nemôže zaručiť, lebo nato vplýva veľa ďalších vecí, sú aj také prípady, že po tomto zásahu nasleduje neplodnosť.

@petronelag spýtam sa, taký kyret, ktorý ženy bežne podstupujú pri problémoch s menštruačným cyklom, nadmernom krvácaní, po vysadení HA, ten je tiež rizikový a má následky? Zákrok trvá 10 minút pod maskou. Vieš, koľko žien ho bežne podstupuje? Interrupcia do 12 TT prebieha rovnako. Zoškriabe sa výstelka maternice.

oblecenie99
18. máj 2025

To si ozaj myslíte, že zeny pojdu na interupciu, lebo kvôli tretiemu dieťaťu nevyjde na Harvard"?

A ďalší extrém, že chlapi boli pri oplodnení, tak by mali mať slovo?! Tí chlapi, kvôli ktorým je tá žena často donútená ten zákrok podstúpiť, lebo po zistení tehotenstva sa jej otočia chrbtom? Po pár týždňoch si to rozmysli a síce sa k žene nevráti, ale súhlas s jnterupciou nedá, a potom si to zas rozmyslí, a na ňu a dieťa sa vyserie a ona ho môže naháňať s exekútorom v zahraničí, či ako si to predstavujete? Ako vážne, ako to zákonom regulovať, aby sme ako spoločnosť nevyzerali ako z čias Tutanchamona? Či len manžel mi do toho.moze kecat? A potom čo, zavedieme trest ofiknutia pohlavného orgánu, ak to dieťa porodim a on nás opustí o pár rokov, či jak?

hopsas
18. máj 2025

keď ho žena chce tak je to dieťa. Ale keď ho nechce tak je to zárodok. . Takto si to niektoré ženy ospravedlňujú.

oblecenie99
18. máj 2025

A jasne že opäť vymyslená téma, autorka sa odmlčala. Síce nepopísala podrobnosti, čo ju k tomu viedlo a prečo, aj keď to údajne potrebovala dostať zo seba von, za to kresťanský ladený príhovor do duše iných žien musel byť. Lebo žena, ktorá cituje pannu Máriu iste bola na potrate... Ale na rozprudenie víkendu na fore to bol super nápad.

naily
18. máj 2025
@oblecenie99

A jasne že opäť vymyslená téma, autorka sa odmlčala. Síce nepopísala podrobnosti, čo ju k tomu viedlo a prečo, aj keď to údajne potrebovala dostať zo seba von, za to kresťanský ladený príhovor do duše iných žien musel byť. Lebo žena, ktorá cituje pannu Máriu iste bola na potrate... Ale na rozprudenie víkendu na fore to bol super nápad.

@oblecenie99 tak ale ja poznám práve kresťanky ktoré boli na interrupcii lebo antikoncepcia je hriech, prerušovaná súlož a prezervatív detto. Ale možno máš pravdu možno je to vymyslené a možno autorka je psychicky tak na tom zle, že jej práve tá viera pomáha, že jej bude odpustené a dieťa ešte uvidí... Ktovie.

viestta
18. máj 2025
@ewellina

@simsalabim Ani mne sa už nechce, ale nedá mi to. Tá koncepcia, že až od určitého momentu vo vývoji sa človek stáva človekom, veľmi pokrivkáva, pretože nie je možné jednoznačne určiť tento bod. 12 týždňov? A čo ľudská bytosť, ktorá má 11 týždňov a 6 dní a 23 hodín?

@terezka1947 budem ti oponovat, je coraz menej zien, ktore UPT podstupia ako najjednoduchsie riesenie problemu, pred ktorym stoja. Pozri si statistiky potratovosti a kolko z nich je UPT na ziadost zeny. Dlhe roky maju UPT klesajucu tendenciu. Ale aj v pripade, ze sa zena rozhodla pre UPT, je jedno z akych dovodov, je to jej rozhodnutie a nikto nema pravo jej rozhodnutie sudit a uz vobec nie odsudzovat.
@ewellina podla nasich zakonov sa plod stava clovekom v momente porodu. Dovtedy je to plod.

terezka1947
18. máj 2025
@viestta

@terezka1947 budem ti oponovat, je coraz menej zien, ktore UPT podstupia ako najjednoduchsie riesenie problemu, pred ktorym stoja. Pozri si statistiky potratovosti a kolko z nich je UPT na ziadost zeny. Dlhe roky maju UPT klesajucu tendenciu. Ale aj v pripade, ze sa zena rozhodla pre UPT, je jedno z akych dovodov, je to jej rozhodnutie a nikto nema pravo jej rozhodnutie sudit a uz vobec nie odsudzovat.
@ewellina podla nasich zakonov sa plod stava clovekom v momente porodu. Dovtedy je to plod.

@viestta ja to nikde nepopieram,vždy je to slobodne rozhodnutie ženy. Teda,v speci situáciách ako znásilnenie,či nepodporia a nátlak okolia,je to vždy slobodne rozhodnutie ženy. Dokonca nase zákony nielenže umožňujú potrat,ale aj nijakým spôsobom nesankcionuju ženy,kt.ho podstúpia. Takže legislatívne všetko ošetrené.
Nikto slobodu ženy nijak neobmedzuje.

viestta
18. máj 2025
@terezka1947

@viestta ja to nikde nepopieram,vždy je to slobodne rozhodnutie ženy. Teda,v speci situáciách ako znásilnenie,či nepodporia a nátlak okolia,je to vždy slobodne rozhodnutie ženy. Dokonca nase zákony nielenže umožňujú potrat,ale aj nijakým spôsobom nesankcionuju ženy,kt.ho podstúpia. Takže legislatívne všetko ošetrené.
Nikto slobodu ženy nijak neobmedzuje.

@terezka1947 ale posudzovat a odsudzovat jej rozhodnutie je v poriadku. Ci?

ewellina
18. máj 2025
@viestta

@viestta Zákony sa menia časom. Takisto každá krajina má iné zákony. Takže toto je úplne relatívne. Pozri, ako naša vláda šikovne ohýba zákony tak ako sa jej to práve hodí. Avšak z biologického hľadiska je človek človekom od počatia. Z morálneho a filozofického hľadiska ide od počatia až po smrť stále o ľudského jedinca. Vždy som mala na mysli tieto hľadiská, nie právne hľadisko, keď som o tom písala.

viestta
18. máj 2025
@ewellina

@viestta Zákony sa menia časom. Takisto každá krajina má iné zákony. Takže toto je úplne relatívne. Pozri, ako naša vláda šikovne ohýba zákony tak ako sa jej to práve hodí. Avšak z biologického hľadiska je človek človekom od počatia. Z morálneho a filozofického hľadiska ide od počatia až po smrť stále o ľudského jedinca. Vždy som mala na mysli tieto hľadiská, nie právne hľadisko, keď som o tom písala.

@ewellina pre teba je to clovek od pocatia, pre ineho nie. Z biologickeho hladiska je to plod, ktory nie je schopny samostatneho zivota.

elzu
18. máj 2025

Mrzí me, co prožíváš. Mluví z tebe nezpracovaná bolest…
Většina žen, která se pro interrupci vědome rozhodla, i po letech hodnotí své rozhodnutí jako správné.
To, ze tomu u tebe tak není, poukazuje na to, že si v sobe neseš nevyřešená témata, se kterými potřebuješ pomoct.

ewellina
18. máj 2025
@viestta

@ewellina pre teba je to clovek od pocatia, pre ineho nie. Z biologickeho hladiska je to plod, ktory nie je schopny samostatneho zivota.

@viestta Ale je to stále ľudský plod, nie mačací plod ani rybí plod. A ani pacient napojený na prístroje nie je schopný samostatného života, keď už chceme takto argumentovať ... A vo všeobecnosti sa biológovia zhodujú v tom, že život ľudského jedinca vzniká počatím. Stačí len nazrieť napríklad do učebnice biológie, ktorú používajú žiaci v školách. Alebo, keď školská učebnica biológie nestačí, tak napríklad aj tu: The Developing Human: Clinically Oriented Embryology od Keitha L. Moora a T.V.N. Persauda

viestta
18. máj 2025
@ewellina

@viestta Ale je to stále ľudský plod, nie mačací plod ani rybí plod. A ani pacient napojený na prístroje nie je schopný samostatného života, keď už chceme takto argumentovať ... A vo všeobecnosti sa biológovia zhodujú v tom, že život ľudského jedinca vzniká počatím. Stačí len nazrieť napríklad do učebnice biológie, ktorú používajú žiaci v školách. Alebo, keď školská učebnica biológie nestačí, tak napríklad aj tu: The Developing Human: Clinically Oriented Embryology od Keitha L. Moora a T.V.N. Persauda

@ewellina to vsetko viem. Tak ci tak som nadalej za slobodne rozhodnutie kazdej konkretnej zeny. A za to, aby ju nikto za toto rozhodnutie ani neposudzoval a uz vobec nie odsudzoval. Co ho k takemu opravnuje? Som za to, aby sa do nasich maternic nestarali ti, ktori si len namyslaju, ze maju na to pravo.