Rozhodnutie o interrupcii
Ahojte, to čo chcem napísať, nepíšem preto aby ste sa pohoršovali ale preto, aby to zmenilo názor dievčat a žien na Utp.
Sama som tento krutý čin spáchala, v tehotenstve je bežné že ste ako na hojdačke po psychickej stránke. Všetky tie ale čo chcete ísť na potrat dobre to zvašte, to čo Vás bude čakať potom je smrť samej seba. Áno prvé umrie dieťatko vy však už umierať budete každý deň o to horšie že umierate s tým čo bude v budúcnosti. Nič Vás už tešiťnrbude, budete prázdne a stále budete myslieť nato ako ste tam prišli a chceli ujsť. Nie je to bunka je to dieťa, v tedy som bola tak unavená psychicky s obavami o budúcnosť že som nevedela čo robiť, keby mi niekto v nemocnici povedal alebo ukázal snímok ujdem. Je to len chvíľkové, po 3 mesiacoch je to už túžba držať dieťa v náručí. O nič neprídete môžte len získať to najviac na svete. Panna Mária povedala " nebojte sa deti mať, bojte sa ich nemať". Prosím Vás je apsolutne jedno koľko rokov mate kde bývate a čo je pre Vás dôležité. Po 9 mesiacoch si uvedomíte že to čoho ste sa vzdali nebolo podctatne lebo ste vyhrali skutočnosti poklad na tomto svete.
Ani naše mami nás nepotratili, nepotracajme deti ktoré tu Pan Boh poslal. Véd aj vy ste plodom lásky svojich rodičov. Nech vaše deti boli splodene akokoľvek majú to isté právo ako vy ŽIT ŽIVOT.
@viestta No takto: Maternica je jedna vec a ľudský jedinec, ktorý sa v nej nachádza, je "vec" druhá. Je možné, že nejaká zmena zákona veľa v tomto smere nevyrieši, ale napriek týmto zákonom, ktoré umožňujú UPT, stále ide o násilné ukončenie života ľudského jedinca. Toto sa nedá nijako zaobaliť, či už bude rozhodovať o tom žena alebo štát, alebo ešte neviem kto iný. Čo sa týka súdenia žien, tak jasné, nesúďme, aby sme neboli súdení, ale to sa potom musí týkať všetkého, nie len UPT.
@ewellina no nic. My sa nezhodneme. Staci?
@terezka1947 ale posudzovat a odsudzovat jej rozhodnutie je v poriadku. Ci?
@viestta posudzovať a odsudzovať?
Čo tak diskutovať. Jeden povie svoj názor,druhý tiež svoj.
Koho som ja kde v ktorom príspevku odsúdila?
@viestta posudzovať a odsudzovať?
Čo tak diskutovať. Jeden povie svoj názor,druhý tiež svoj.
Koho som ja kde v ktorom príspevku odsúdila?
@terezka1947 pisala som vo vseobecnosti. Lebo niektori velmi radi posudzuju a su taki co aj odsudzuju.
vzdy clovek hladal ako urobit nieco co chce aj ked mu nie je umoznene, zena ktora by bola v koncoch by mohla vziat sebe zivot a tym padom by ukoncila aj tehotenstvo, cize zmysel v zakazovani by asi nebol, isli by zeny do statu kde im to legislativa umoznuje
Mrzí me, co prožíváš. Mluví z tebe nezpracovaná bolest…
Většina žen, která se pro interrupci vědome rozhodla, i po letech hodnotí své rozhodnutí jako správné.
To, ze tomu u tebe tak není, poukazuje na to, že si v sobe neseš nevyřešená témata, se kterými potřebuješ pomoct.
@elzu clovek moze urobit rozhodnutie, ktore by urobil opat, za tych istych okolností a aj napriek tomu moze citit psychicku bolest, aj ked vie, ze by sa nerozhodol inak
Zamysleli ste sa niekedy koľko žien sa rozhodne vďaka vášmu názoru? Lebo teraz nemáš financie lebo máš takého partnera lebo to a lebo hento. Treba sa na to pozrieť inak čo ak ta žena v budúcnosti rodinu chce a kôli tomu čo tu píšete sa rozhodne zle! Ak nemáte čo rozumne jedna druhej napísať, nepíšte nič! My ako verejnosť by sme sa mali zamýšľať nad tým ako to zastaviť nie ako interupciu podporovať! Spomente si všetky tie čo ste zažili MA alebo ste mali iný druh potratu, ako Vám bolo. No a ptedctavte si ženu ktorá sa zle rozhodne lebo na modrom koníkovy napísali niečo iné! Nemôžte súdiť a ani nikoho posudzovať preto ze napíše príspevok aby niekoho varoval. A ak chcete písať píšte rozumne! Nie preto lebo vy si myslíte!
Toto je zase len téma na rozpútanie diskusie, udržanie pozornosti, nech sa kliká. Daždivá, studená sobota, tak čo iné treba, jasné že kontroverznú diskusiu.
Ženu, ktorá to dieťa určite nechce, nepresvedčí nič. Mne by mohli kázať aj všetci farári spolu s poradňou Alexis, išla by som si svoje a spravila by som to. Viem, koľko detí chcem, toľko mám a ak by náhodou (to by musel byť ale zázrak), tak moja voľba je jasná.
@zuzanockamt neviem co má s farármi Poradňa Alexis..Poradňa Alexis je normálne registrovaný poskytovateľ sociálnych služieb a v zozname Ministerstva zdravotníctva jedna z dvoch organizácii poskytujúca poradenstvo tehotným ženám, preto sa tu v týchto diskusiách často spomína. Poskytujú bezplatné právne, psychologické a sociálne poradenstvo (t.j. okrem iného informácie o finančných dávkach pred a po pôrode, postup a sprevádzanie pri adopcii a a ďalších xy vecí, teda odborné poradenstvo a určite nie nejaké kázne...)
@ewellina posledny krat. Je to zarodok. Nie clovek. Ako ti tu uz niekto napisal - ani oplodnene vajce nie je kura.
@simsalabim hm, bez ohľadu na tvoj pohľad na vec ti môžem ako psychologička povedať, že do poradenstva prichádza veľa žien, ktoré kvôli tomu , že sa rozhodli nepokračovať v tehotenstve a pomenovali si dieťa ako "zárodok", následne prežívajú brutálne veci. nestretla som sa u klientok s takým náročným prežívaním po iných situáciách v živote, ani po smrti iného blízkeho, ani po rozchodoch, rozvodoch a finančných bankrotoch, ale po interupciách áno. a nie, nezáviselo to od toho, či sú alebo nie sú veriace. jedna vec je teda nejaká teória, ktorú prezentuješ, druhá vec realita, s ktorou ja dennodenne prichádzam do kontaktu. niekedy žena žije 10 rokov s tým, že interupcia bola pre ňu ok a ozve sa po tých 10-tich rokoch. a niekedy aj po 30-tich. je to nevyspytateľné, pretože človek sa v živote predsa len posúva, formuje a nejako prehodnocuje..
@simsalabim hm, bez ohľadu na tvoj pohľad na vec ti môžem ako psychologička povedať, že do poradenstva prichádza veľa žien, ktoré kvôli tomu , že sa rozhodli nepokračovať v tehotenstve a pomenovali si dieťa ako "zárodok", následne prežívajú brutálne veci. nestretla som sa u klientok s takým náročným prežívaním po iných situáciách v živote, ani po smrti iného blízkeho, ani po rozchodoch, rozvodoch a finančných bankrotoch, ale po interupciách áno. a nie, nezáviselo to od toho, či sú alebo nie sú veriace. jedna vec je teda nejaká teória, ktorú prezentuješ, druhá vec realita, s ktorou ja dennodenne prichádzam do kontaktu. niekedy žena žije 10 rokov s tým, že interupcia bola pre ňu ok a ozve sa po tých 10-tich rokoch. a niekedy aj po 30-tich. je to nevyspytateľné, pretože človek sa v živote predsa len posúva, formuje a nejako prehodnocuje..
@zuzinabila ja mam tiez vystudovanu psychologiu, hoci uz dlhe roky (destarocia) v nej nepracujem. A v case, ked som si robila PhD. vo Svedsku som pomahala so studiou, ktora sa venovala presne tomuto (bol to longitudinalny vyskum) a jej zistenia boli v podstate take, ze ze zeny, ktore boli s rozhodnutim vnutorne stotoznene, nemaju ani po rokoch ziadne problemy. Su stale presvedcene, ze to bolo spravne rozhodnutie. Ano, pripustaju, ze to nie je idealne riesenie, ale v zivote je mnoho rozhodnuti takych. Ak si pozries odbornu lietaturu, urcite najdes studie, ktore potvrdzuju oboje - ze zeny maju po interrupcii problemy a aj to, ze ich nemaju. Ono sa to lisi od situacie a od zeny k zene - to je proste fakt.
Neexistuje "one size fits all solution". Ja som za moznost interrupcie, ale aj za to, aby zeny boli dostatocne informovane o vstekych moznostiach a nielen to - aby nasa spolocnost mala nastaveny zachranny system, lebo to tazke zacina az po porode a trva roky.
Ty prichadzas do kontaktu so zenami, ktore sa po interrupcii trapia, ale neprichadzas do kontaktu s tymi, ktore sa netrapia, takze tiez to nevidis cele. Je to tak?
Ja som za zivot stretla iba 2 zeny, o ktorych viem, ze ju podstupili, blizsie som sa rozpravala iba s jednou - bola to byvala kolegyna, potrat podstupila na konci 1. manzelstva (uz mala 2 deti) a tvrdila, ze to je to najlepsie, co mohla urobit. Vdaka tomu mohla odist a zacat novy zivot - dovtedy nestastna a zlomena zena po odchode posobila velmi stastna a spokojna, opat sa vydala, uz je viacnasobna babicka. Ona tym rozhodne netrpela a takych ako je ona, je podla mna dost.
Trochu si odporujes - na jednej strane napises, ze nie si bohvieaky krestan, na druhej je tvoj prispevok plny krestanskych fraz. Presviedcas nas, aka je interupcia proti Bohu, ale pritom si ju sama absolvovala.
@andrea_82 nie sme nato a y sme súdili možno sa jej v Tom čase zdalo rozhodnutie podstúpiť interrupciu ako najlepšie možné lebo možno šok, možno rodina,partner no postupom času žena zistí že nič nieje také ťažké ako na začiatku.. lenže toto rozhodnutie sa nedá vrátiť späť a určite to nieje pre ňu teraz jednoduché lebo ako by to dieťa vyzeralo, výročie narodenia a pod...je dobré že sa vyjadria ženy ako to cítia s odstupom času lebo to pri tej interupcii asi nikto nerieši vlastne tam sa asi neriešia emócie a pocity ženy tam je to zrejme ako bežné u lekára máš výrastok odstránime si myslím....
@zuzinabila ja mam tiez vystudovanu psychologiu, hoci uz dlhe roky (destarocia) v nej nepracujem. A v case, ked som si robila PhD. vo Svedsku som pomahala so studiou, ktora sa venovala presne tomuto (bol to longitudinalny vyskum) a jej zistenia boli v podstate take, ze ze zeny, ktore boli s rozhodnutim vnutorne stotoznene, nemaju ani po rokoch ziadne problemy. Su stale presvedcene, ze to bolo spravne rozhodnutie. Ano, pripustaju, ze to nie je idealne riesenie, ale v zivote je mnoho rozhodnuti takych. Ak si pozries odbornu lietaturu, urcite najdes studie, ktore potvrdzuju oboje - ze zeny maju po interrupcii problemy a aj to, ze ich nemaju. Ono sa to lisi od situacie a od zeny k zene - to je proste fakt.
Neexistuje "one size fits all solution". Ja som za moznost interrupcie, ale aj za to, aby zeny boli dostatocne informovane o vstekych moznostiach a nielen to - aby nasa spolocnost mala nastaveny zachranny system, lebo to tazke zacina az po porode a trva roky.
Ty prichadzas do kontaktu so zenami, ktore sa po interrupcii trapia, ale neprichadzas do kontaktu s tymi, ktore sa netrapia, takze tiez to nevidis cele. Je to tak?
Ja som za zivot stretla iba 2 zeny, o ktorych viem, ze ju podstupili, blizsie som sa rozpravala iba s jednou - bola to byvala kolegyna, potrat podstupila na konci 1. manzelstva (uz mala 2 deti) a tvrdila, ze to je to najlepsie, co mohla urobit. Vdaka tomu mohla odist a zacat novy zivot - dovtedy nestastna a zlomena zena po odchode posobila velmi stastna a spokojna, opat sa vydala, uz je viacnasobna babicka. Ona tym rozhodne netrpela a takych ako je ona, je podla mna dost.
@simsalabim "one size fits all solution" sa vzťahuje na dilemy, ktoré nie sú hodnotové ale skôr racionálno-emočné. k ostatnému- výskumy , klientky by som mohla diskutovať dlho ...poviem len toľko, že ty máš teóriu, ja prax.
@simsalabim "one size fits all solution" sa vzťahuje na dilemy, ktoré nie sú hodnotové ale skôr racionálno-emočné. k ostatnému- výskumy , klientky by som mohla diskutovať dlho ...poviem len toľko, že ty máš teóriu, ja prax.
@zuzinabila pozri, nechcem sa hadat, ty mas prax so zenami, ktore to trapi, prax maju aj autori studii z oboch stran. Kazda nech si urobi, ako uzna za vhodne. Nastastie som nikdy nemusela riesit takuto dilemu, to vsak neznamena, ze obmedzim niekomu moznost sa rozhodnut slobodne. Myslim si, ze toto pravo by malo byt vzdy zachovane. To je vsetko.
A nemyslim si, ze "one size fits all solution" sa nevztahuje aj na eticke dilemy. Praveze sa vztahuje a velmi zasadne a filozofia o nich zivo diskutuje.
@zuzinabila pozri, nechcem sa hadat, ty mas prax so zenami, ktore to trapi, prax maju aj autori studii z oboch stran. Kazda nech si urobi, ako uzna za vhodne. Nastastie som nikdy nemusela riesit takuto dilemu, to vsak neznamena, ze obmedzim niekomu moznost sa rozhodnut slobodne. Myslim si, ze toto pravo by malo byt vzdy zachovane. To je vsetko.
A nemyslim si, ze "one size fits all solution" sa nevztahuje aj na eticke dilemy. Praveze sa vztahuje a velmi zasadne a filozofia o nich zivo diskutuje.
@simsalabim áno, chápem...to, čo prezentuješ sa volá relativizmus. ale pre mňa je relativizmus "cesta do pekla". zjavne, filozofické smery, ktoré sa nám páčia a uznávame sú na opačných póloch
@zuzinabila bolo by fajn, aby sa nahlas hovorilo aj to B co sa tyka potratov, nielen to A. Som rada, ze si napisala svoju skusenost.

@ewellina to vsetko viem. Tak ci tak som nadalej za slobodne rozhodnutie kazdej konkretnej zeny. A za to, aby ju nikto za toto rozhodnutie ani neposudzoval a uz vobec nie odsudzoval. Co ho k takemu opravnuje? Som za to, aby sa do nasich maternic nestarali ti, ktori si len namyslaju, ze maju na to pravo.
@viestta No takto: Maternica je jedna vec a ľudský jedinec, ktorý sa v nej nachádza, je "vec" druhá. Je možné, že nejaká zmena zákona veľa v tomto smere nevyrieši, ale napriek týmto zákonom, ktoré umožňujú UPT, stále ide o násilné ukončenie života ľudského jedinca. Toto sa nedá nijako zaobaliť, či už bude rozhodovať o tom žena alebo štát, alebo ešte neviem kto iný. Čo sa týka súdenia žien, tak jasné, nesúďme, aby sme neboli súdení, ale to sa potom musí týkať všetkého, nie len UPT.