Sexuálne obťažovanie a stalkovanie na pracovisku
Dobrý deň,
Prosím o radu ženy, ktoré sa s niečím takým reálne stretli, a reálne sa tomu snažili postaviť čelom, cez oficiálne cesty. Tým myslím riaditeľstvo/nadriadených, prípadne oznámenie na políciu, prípadne až súdne konanie..
Nechcem o tom mlčať, na druhú stranu však nechcem byť osobou, cez ktorú sa na pol hodinu zvýši sledovanosť pregramu K Kovešovej.. po takej popularite naozaj netúžim.
Na ďalšiu stranu sa obávam, že v oblasti, v ktorej pracujem, sa to rozšíri rýchlo, a tenti svet je už natoľko choro uvažujúci, že by sa ma možno inde aj báli zamestnať..
Potrebujem zistiť, či vám niekomu polícia alebo nejaké iné úrady boli naozaj nápomocné, či to nedopadlo nakoniec najhoršie pre vás ako obeť útokov.
Ide o jasné útoky na moju osobu, žiadne náznaky.. slovné aj fyzické.. s následnými snahami hádzať na mňa zodpovednosť za jeho správanie, ako aj snahy zneisťovať ma s tým, ako zle sa mi bude vodiť, ak by som s tým niečo robila.
Detaily nemám momentálne chuť rozpitvávať.
Niekedy mám dojem, že sa mu páči aj to, keď pred ním utekám a bránim sa(vždy sa bránim! samozrejme).
No povesť riešenia/doriešenia takýchto prípadov je aká je... a to ma zneisťuje v rozhodovaní, akou cestou je najlepšie sa vybrať. Riešiť to určite chcem..a opúšťať prácu nechcem.. to je presne to, prečo im to stále prechádza..
Prosím o rady a podporu tie, ktoré sa s tým reálne stretli..
Ps: podarilo sa mi nahrať to na mobil, takže dôkazy mám.. lenže zákon hovorí, že ak je záznam urobený bez upozornenia všetkých účastníkov, nedá sa použiť
Ďakujem.
Stava sa to v tvojej kancelarii? Resp na rovnakom mieste? Dala by som si kameru. Su rozne (uz len obycajna detska pestunka sa da prepojit s telefonom a nahravat zaznam).
Nez by som isla na perosnalne, co najviac zaznamov, dokazov... a samozrejme opakovat, nech to nerobi, ze si to nezelas, ze je ti to neprijemne. Aby to aj na tom zazname bolo pocut. Pokial nemas nepriestrelne dokazy, by som do toho nesla.
@liusa82 súhlasím. Nie som zrovna konfliktný typ.. a on to zneužíva..
Stoji ti to za to tam byt a znasat to? Ked ta tvoja znama si snim ruka ruku myje...a ak to budes riesit no ak ma taky post moze proti tebe postvat hromadu ludi ze taras a tym padom by ti dali hned aj vyhadzov ak su tam tie vztahy spletene vselijako....kamaratka bola tiez takto, nakoniec mali vecierok a ten smrad ju zdrogoval, zatiahol do skladu a tam ju znasilnil a nakameroval to ale nebolo ho vidiet a poslal jej to do emailu, ona sa psychicky zrutila a rok bola totalne v prdeli z toho...ked sa pozbierala zmenila si priezvisko a usla do Kanady a na Slovensko ani nepride ani len na vylet
Držím palce🍀
Vyhľadala by som aj pomoc psychológa...ak by šlo do tuhého, mala by si ďalší dôkaz...že kvôli nemu navštevujes ..a možno by ti dal nejaké rady...
Píšeš že máš muža...ten ho nevie dať na poriadok.?
Och moja...je mi ta úprimne ľúto a určite to rieš. Ja som taka povaha ze na mňa by si netrufol...A keby náhodou horko by to olutoval...takú hanbu na pracovisku by zažil ako nikdy...🤦♀️držím palce.
Píšeš že máš muža ten ho nevie dať na poriadok?? Píšeš že ťa obchytkáva,no teda.. dotyčný by mal od môjho chlapa minimálne tie ruky dolámané keby mňa niekto obchytkával...a veru..asi by som mu ich dolámal aj sama..minimálne za každý dotyk by schytal facku a bolo by mi úplne jedno že na pracovisku alebo nadriadeny..aj na pracovisku máš právo sa brániť..či keby ťa niekto na ulici začal obchytkávať tak sa tiež necháš? Máš z toho depresie,ničí ti to sexuálny život,nočné mory..preboha žena,čo si to neriešila hneď?!? Každý si k tebe dovolí len toľko,koľko mu ty dovolíš..
Chory clovek......toto som nikdy nechapal.
Mas 3 alternativy:
- najst si inu pracu a vyhybat sa mu oblukom
- riesit to s HR a akceptovat pripadne nasledky. Nezdielam vsak nazor, ze by ta inde nezamestnali. Ticho trpiet sexualne obtazovanie je podla mna dlhodobo velmi zle rozhodnutie. Nie si prva ani posledna. Urcite to ries.
- nechas to eskalovat do bodu kedy tvoj muz z tvojho sefa vytrieska dusu. V tomto pripade ma moju plnu podporu.
Neviem ci ja osobne by som to mal v sebe tolerovat to. Priatelke by som urcite povedal, ze bud zmeni prac. miesto alebo to budem riesit cez jej hlavu. Toto by som si urcite nenechal aby mi nejaky uchyl obtazoval priatelku / zenu.
@hanka1505 veľmi pekne ďakujem za podporu a pomoc!! Link si odložím.
Kreten, nemozes ist za sefkou s tym ze mas nahravky? Alebo HR. Ak by ma vytocil uplne, poslala by som nahravku aj jeho zene.
Necitala som vsetko.. preco nedas vypoved?
Čo tak skúsiť narafičiť naňho pascu. Dohodnúť sa s kolegom, kolegyňou ku komu máš dôveru. Na mieste kde dochádza k obťažovaniu alebo niekde blízko nech čaká, dohodnite si nejaké znamenie kedy má zasiahnuť a skús toho dementa tam nejako vylákať a keď ťa začne obťažovať urobte poriadny cirkus na celú firmu. Budeš mať aj zároveň svedka pred vedením alebo na ďalšie konanie. A samozrejme tvoj muž nech mu dá riadnu príučku. Ja viem, chce to odvahu ale musíš sa nejako pohnúť ďalej. V zálohe maj aj zmenu práce. Ste z rovnakého mesta ako ten dement?
@alchemilkazltozelena lebo som sa rozhodla tomu debilovi čeliť, a nie uvoľniť priestor pre ďalšiu obeť
@palisko ahoj, áno, žiaľ, z rovnakého malého mesta..
Zmenu práce v zálohe nemám, peňazí nazvyš tiež nie.. no napriek tomu idem do toho, stačilo utláčania, stačilo posmeškov a skrytých vyhrážok.
Ďakujem za tip, premyslím to..
@judar to je strašné niečo! Ale žiaľ, reálne a uveriteľné. Dúfam že kamarátka sa z toho nejako už dostala.. ďakujem za podporu❤️
Nerozumiem, kto sa tu živí tým, že prepisuje nadpisy tém, a niekedy ozaj nerozumiem, prečo ich menia..
Pôvodný názov som mala: “sexuálne obťažovanie na pracovisku , stalkovanie”, a niekto to prepísal na “Sexuálne obťažovanie a stalkovanie na pracovisku”.
To predsa mení celý význam!
Ten chudák ma stalkuje mimo pracoviska, preto som názov dala taký, aký bol. Nie sme tu všetci úplne negramotní že potrebujeme úpravy takéhoto typu..
To len tak na okraj..
Ahoj, no toto je uz tisickrat "cez ciaru" . Kedze mate sefa oddelenia a on ma aj sekretarku, s vysokou pravdepodobnostou mate aj sefku/sefa HR. Skus si s nou/ nim dohodnut stretnutie. Ak budes mat nepriestrelne dokazy ( vid spominana nahravka, kde je jasne pocut, ze si to nezelas a dotycny ta nadej obtazuje), nemozu ta kvoli tomu prepustit, na to su zakony. Ak by tak nahodou spravili a s dokazmi by si isla na sud, tvoje prepustenie by bolo nezakonne a teda by ti museli zaplatit uslu mzdu + mozno v tomto pripade aj nejake odskodne. Takze hlavu hore, ono to prasa nema ZIADNE vyhody voci tebe. To on je momentalne " v srackach". Vybuduj si nepriestrelne dokazy ( napriklad aj ako tu spominal niekto svedka- ineho kolegu ( no pozor, v ziadnom pripade neprovokovat z tvojej strany!). Pripadne tvoje predchodkyne na tej istej pozicii ( ak je to v malom meste, nebude tazke sa k nim dopatrat ). Pripadne aj navsteva psychologa s jasnou temou (to by mohlo byt tiez uzitocne). Hlavu hore ten uchyl ti este za to zaplati! A poucenie? Naucis sa a dokazes si, ze si schopna sa zostat sama seba aj v " iluzionarne" nevyhodnej situacii. Drz sa 💗
A este som zabudla, zo stretnutia HR by som si urcite pytala zaznam z vasho stretnutia teda: nazov firmy, datum, vec: staznost na obtazovnie nadriadenym s popisom co si nam tu teraz napisala. Dole na papieri tvoj podpis, adresa, cislo zamestnanca a meno, pozicia a podpis veducej/ho HR ( ak nemate riaditel) + RAZITKO FIRMY. To v pripade aj by si musela ist na sud. A ver mi, ak si budes ziadat takyto papier, taky hlupi, alebo neinformovani, aby ta prepustili snad nebudu 😉
@anukha ďakujem za super tipy a rady! Spravím to teda tak🙏🏻🤗
Opäť som sa zobudila o 2:00 ráno, a odvtedy neviem kvôli tomu debilovi zaspať..
Je na čase, aby sa to obrátilo, nech nespí on!
K veciam sa ti nevie dostať tak, že by sa mu podarilo ti niečo podhodiť? Stačí spochybniť tvoj psychický stav a máš o problém naviac. To len poznámka k tej tvojej, že ti stále niečo núka.
Myslim že dobrých rád tu máš už dosť, ja by som len doplnila...keď pôjdes za vedením, začať konverzáciu formuláciou ,, skôr než podám trestné oznámenie, pripadalo mi fér najskôr sa zdôveriť s týmto problemom svojim nadriadeným" - uvedomia si že to myslíš vážne, no zároveň by to mohlo zvýšiť ich záujem riešiť to interne. Nahrávku im určite ukáž.

On pravdepodobne vycítil že ste slabý súper.Ako ked šikanujú decká v škole slabšieho.No u mňa by toto neprešlo ja by som ho aj kopla alebo hodila po ňom čo mám na blízku.Ale ja som taká priama povaha.Aj na mňa si raz dovolovaľ geodet ked som praxovala na katastri ako 19 ročná ale to boli len sprosté reči sexuálne zamerané.Ale stačilo raz odpinkúť a bol pokoj už potom blbé reči neboli