Smrť bábätka a jej emocionálny dopad na vzťahy
Ahojte,
so švagrinou sme boli naraz tehotné (rozdiel 2 mesiace), všetko sme prežívali spolu od začiatku, posielali si fotky, zdieľali rôzne informácie, keďže pre obe z nás to bolo prvé tehotenstvo. Žiaľ bábätko im umrelo v 8 mesiaci a musela porodiť mŕtve dieťatko. Zlomilo nás to všetkých, ja som začala trpieť hrozným strachom, že sa to stane aj mne a od 6m som mala ostať doma v kľudovom režime, lebo som sa začala otvárať. Naše bábätko sa narodilo presne v termíne, zdravé a krásne. Moja švagriná to ťažko nesie, je psychicky zničená, nechce sa s nami kontaktovať, sčasti to chápem. Napísala som jej správu, že nech si vezme toľko času, koľko potrebuje, ak by čokoľvek potrebovala sme tu pre ňu. Naša dcéra mala včera krst a prišiel len švagor, švagriná by to nezvládla. Napísala som jej večer, že ako sa ma a odpísala mi, že nech jej dám pokoj, že radšej sa to malo stať nám, lebo ja som mladšia a ešte v pohode otehotniem a údajne som ju uriekla, lebo som zavidela, že čakajú chlapca. Popravde sa snažím pochopiť jej reakciu, ale ak mám byt úprimná dosť ma to vzalo. Hrozne ma to celé mrzí a ani neviem, že ako mám teraz reagovať. Som aj trochu nahnevaná, že také veci píše, ale rozumiem, že je zničená. Čo by ste robili? Nechali to tak alebo sa to pokúsili nejako riešiť?
@evicka167 tak to vie len švagor, ani jedna mu do hlavy nevidíme a ani sme tam neboli, takže nevieme, čo presne povedal. Možno švagriná chcela, aby sa jej ozvali jej kamošky, ale nie oni. A ešte raz, ja neobhajujem jej reakciu, určite bola neprimeraná. Avšak, kde píšem, že ju nemala kontaktovať vôbec? Píšem, že ju nemala kontaktovať v deň krstu a s touto otázkou. Na tomto svete existujú aj iné dni, ako deň krstu, a aj inak formulovany text správy bez tejto otázky.
@basullinka no on vyslovene povedal, že sa posledné 3 mesiace trápi, že sa jej nikto neozve, že ani najbližšie kamaratky a že každý od nej dáva ruky preč, že sa cíti sama. ako som už písala, my sme naozaj boli skôr veľmi dobre kamarátky ako len svagriné. Tak som nechcela, aby mala pocit, že sa teraz starám len o dieťa a na ňu kašlem a netrápi ma ako sa má. Myslím na ňu stále, posledný kontakt sme mali v januári keď sa to udialo, odvtedy som jej nepísala, komunikujeme len so švagrom. Asi som jej naozaj nemala písať v deň krstu, len vplyvom emócii mi prišlo strašne ľúto, že sa cíti sama.
Ty myslis, ze ja neviem, co som pisala? Ano, v teoretickej rovine a ked by som bola zranena tak ano, je pravdepodobne, ze by som to.napisala. Rovanko ako som pisala, ze by som chapala, keby si suseda, ktorej zomrel chlapcek pri porode o mne myslela to iste.
@evcagabi na pointe toho co som napísala to nič nemeni. A okrem toho podľa tvojej logiky no a co ze ti to napísala, ľudia si aj horšie veci myslia predsa. Co ty vieš co ona ma za sebou? Určite bude zranená a zúfalá ;)
@bonboniera mne je uplne jedno, ze ma nejaka anonymna evicka na mk nazve sukou alebo picou. Ma na to pravo a ja mam rovnako pravo napisat jej, ze jej zelam len to, co ona mne.
@basullinka no on vyslovene povedal, že sa posledné 3 mesiace trápi, že sa jej nikto neozve, že ani najbližšie kamaratky a že každý od nej dáva ruky preč, že sa cíti sama. ako som už písala, my sme naozaj boli skôr veľmi dobre kamarátky ako len svagriné. Tak som nechcela, aby mala pocit, že sa teraz starám len o dieťa a na ňu kašlem a netrápi ma ako sa má. Myslím na ňu stále, posledný kontakt sme mali v januári keď sa to udialo, odvtedy som jej nepísala, komunikujeme len so švagrom. Asi som jej naozaj nemala písať v deň krstu, len vplyvom emócii mi prišlo strašne ľúto, že sa cíti sama.
@anonym_autor ja Ťa chápem. A asi ja sama by som jej napísala, len keď si to pozriem z jej hľadiska, tak určite v ten deň prerevala a myslela na to, že vy krstite a ona má prázdnu postieľku. Teba tie emócie zvlacovali, že sa cíti sama. A ju tie emócie tiež valcovali. Preto si myslím, že to, že si jej chcela napísať je v poriadku, ale mala si chvíľku počkať, pár dní, keď všetko okolo krstu opadne a premyslieť si, čo napíšeš a ako to sformuluješ. Lebo otázka " ako sa má" je v tejto situácii zbytočná. Chápem Tvoju pohnútku, ja by som to cítila rovnako, ale prevedenie asi nebolo najlepšie. Predsa, keď si jej nenapísala od januára, tak tých pár dní by to už počkalo. Ale ešte raz píšem, že určite bola jej reakcia neprimeraná.
@bonboniera mne je uplne jedno, ze ma nejaka anonymna evicka na mk nazve sukou alebo picou. Ma na to pravo a ja mam rovnako pravo napisat jej, ze jej zelam len to, co ona mne.
@evcagabi no veď mne to môže byt jedno, ty si (nielen) pokrytec co musí žiť sám so sebou, mňa len vždy pobaví jak ľudia vedia otočiť a odporovať si, ale tak typy ako ty si vedia všetko pred sebou ospravedlnit
@evcagabi no veď mne to môže byt jedno, ty si (nielen) pokrytec co musí žiť sám so sebou, mňa len vždy pobaví jak ľudia vedia otočiť a odporovať si, ale tak typy ako ty si vedia všetko pred sebou ospravedlnit
@bonboniera presne tu vypisuje drzo jak frajerka a potom je celá dosrata 😂
@anonym_autor ja Ťa chápem. A asi ja sama by som jej napísala, len keď si to pozriem z jej hľadiska, tak určite v ten deň prerevala a myslela na to, že vy krstite a ona má prázdnu postieľku. Teba tie emócie zvlacovali, že sa cíti sama. A ju tie emócie tiež valcovali. Preto si myslím, že to, že si jej chcela napísať je v poriadku, ale mala si chvíľku počkať, pár dní, keď všetko okolo krstu opadne a premyslieť si, čo napíšeš a ako to sformuluješ. Lebo otázka " ako sa má" je v tejto situácii zbytočná. Chápem Tvoju pohnútku, ja by som to cítila rovnako, ale prevedenie asi nebolo najlepšie. Predsa, keď si jej nenapísala od januára, tak tých pár dní by to už počkalo. Ale ešte raz píšem, že určite bola jej reakcia neprimeraná.
@basullinka nuž áno, je to pravda. nechala som sa uniesť vplyvom emócii a rozbláznenych hormónov a pocítila som strašnú ľútosť, že my “oslavujeme” a ona doma plače sama, ešte keď to švagor opísal. Nabudúce sa budem riadiť heslom dvakrát meraj a raz strihaj a premyslím to lepšie a nie takto zbrklo. Len mi to prišlo celé veľmi ľúto.
@anonym_autor hovorí z nej nesmierna bolest. Predstav si seba na jej mieste...Neries nič, nechaj tak. Nekontaktuj ju. Ona je ta, ktora musí urobiť prvý krok.
Nechat ju na pokoji. Pisem to ako clovek kt.bol v jej koži.
Ked bude chciet, sama sa mozno raz ozve.
Ja nechapem celkom, naco tie vypisovacky. Daj jej jednoducho pokoj. Keby mne umrelo babo, tiez by som ti pokojne splechla do tvare, ze sa to malo stat tebe. Hlavne, ked by si ma otravovala ako sa mam. No ako sa asi ma. Strasne napicu a ty sa pytaj ako blba.
@evcagabi napisala si to kruto, ale pravdivo. Pýtať sa ženy, ktorá prišla o dieta ze ako sa ma je teda poriadne mimo....
@anonym_autor
mala si jej napísať, že tebe, Vám už chýba....nie ako sa má 🙈
@basullinka nuž áno, je to pravda. nechala som sa uniesť vplyvom emócii a rozbláznenych hormónov a pocítila som strašnú ľútosť, že my “oslavujeme” a ona doma plače sama, ešte keď to švagor opísal. Nabudúce sa budem riadiť heslom dvakrát meraj a raz strihaj a premyslím to lepšie a nie takto zbrklo. Len mi to prišlo celé veľmi ľúto.
@anonym_autor Nechaj jej čas a priestor a počkaj, kým sa ona skontaktuje s Tebou, prípadne buď v kontakte so švagrom.
Nechala by som to tak.
Hovori z nej bolest, hnev, krivda. Navyse to ma (kvoli vasmu spolocenmu mamickovaniu predtym) spojene s tebou a berie to tak, ze je to od teba maximalna drzost, ze si sa ozvala prave ty. Vzala to nieco ako falosny sucit, mozno dokonca skor skryty vysmech.
Terapiu potrebuje. Vyrozpravat sa z toho nestrannemu cloveku. Kamosky nie su terapeutky, su len ludia a maju taky ten standardny postoj, ze ma stacit, ked ju povzbudia parkrat, a ma sa z toho dostat. Ked vidia, ze to nepomaha, zacina ich jej dookola zly stav otravovat (nudit, ci emocne vycerpavat), nevedia, co s nou a daju od nej radsej ruky prec.
Kazdopadne, ak ides pomahat takemuto clvoeku, musis na to ist viac s nadhladom a nestranne. Nesmie za tym byt taky ten sebecky sucit, ked skor ta pohana vlastna predstava, co ona preziva. Lebo potom je to (aj ked nechctiac) iba o tebe.
Skor si pre nu teraz v role milenky, ktora sucitne chce zachranovat exmanzelku, ked jej najrpv vzala muza, rodinu, dom, majetok. A zrazu chce podat pomocnu ruku, ked je ta na dne.
Kludne sa o nu cez svagra zaujimaj, ale zatial to nechaj plynut. Viac urobit nemozes, lebo si zial pre nu priamo previazana s jej bolestou a ona to este nedokaze oddelit.
@anonym_autor
mala si jej napísať, že tebe, Vám už chýba....nie ako sa má 🙈
@mondolina celá správa samozrejme neznela iba “ako sa máš?”, napísala som jej okrem toho, že nám veľmi chyba a že ak bude mať niekedy chuť, nech sa ozve a ze myslíme na ňu stále.
Neviem písať žene co jej zomrie dieta ze ako sa ma? No ako asi sa môže mať... Salta od radosti asi neskace... ja som potratila v 1. Trimestri ale keby sa má niekto opýta ako sa mam tak naňho tiez vyletim ze ako asi sa môžem mať ....
Skôr si to mala riešiť cez jej muža... povedať mu nech jej povie ze ak bude mieco potrebovať nech sa ozve...
Nechala by som to tak.
Hovori z nej bolest, hnev, krivda. Navyse to ma (kvoli vasmu spolocenmu mamickovaniu predtym) spojene s tebou a berie to tak, ze je to od teba maximalna drzost, ze si sa ozvala prave ty. Vzala to nieco ako falosny sucit, mozno dokonca skor skryty vysmech.
Terapiu potrebuje. Vyrozpravat sa z toho nestrannemu cloveku. Kamosky nie su terapeutky, su len ludia a maju taky ten standardny postoj, ze ma stacit, ked ju povzbudia parkrat, a ma sa z toho dostat. Ked vidia, ze to nepomaha, zacina ich jej dookola zly stav otravovat (nudit, ci emocne vycerpavat), nevedia, co s nou a daju od nej radsej ruky prec.
Kazdopadne, ak ides pomahat takemuto clvoeku, musis na to ist viac s nadhladom a nestranne. Nesmie za tym byt taky ten sebecky sucit, ked skor ta pohana vlastna predstava, co ona preziva. Lebo potom je to (aj ked nechctiac) iba o tebe.
Skor si pre nu teraz v role milenky, ktora sucitne chce zachranovat exmanzelku, ked jej najrpv vzala muza, rodinu, dom, majetok. A zrazu chce podat pomocnu ruku, ked je ta na dne.
Kludne sa o nu cez svagra zaujimaj, ale zatial to nechaj plynut. Viac urobit nemozes, lebo si zial pre nu priamo previazana s jej bolestou a ona to este nedokaze oddelit.
@moonlight1210 ja sa to snažím chápať, len mi je ľúto, že mi napísala že sa to malo stať radšej nám. Chápem jej bolest, mrzí ma veľmi, že to berie pravdepodobne odo mňa ako výsmech, pretože to ani náhodou tak nie je myslené. Nechám ju tak, nekontaktujem ju vôbec, komunikujeme len so švagrom a ta sprava bola skrat, lebo mi prišlo ľúto, že sa cíti sama, keď švagor povedal, že ju mrzí, že sa jej kamarátky neozývajú a že sa jej nikto ani nespýta ako sa cíti a všetci od nej dávajú ruky preč. Nechcela som, aby si to iste myslela o mne, pretože mne veľmi chyba a myslím na ňu stále.
Terapiu ona odmieta, to je už jej rozhodnutie. Švagor je z toho nešťastný, lebo údajne aj jemu vykrikuje všeličo, že ma vadné spermie atd.
@anonym_autor keď si ju chcela kontaktovať, tak si ju mala na narodeniny ci meniny... a dopísať ze vám chýba. Žiadne zmienky o dieťati, ze sa na ňu neterka teší a podobne keci...len ze budeš rada, keď sa kedykoľvek ozve. Ze ste tu pre nu. A najmä jej neposielajte žiadne fotky z krstu 🙏🙏🙏
No ja neviem...pre mňa je otázka "ako sa máš"úplne neutrálna veta na úvod.Ako mala začať ? Ak autorka písala aj veci,že im chýba , myslia na ňu,a podobne,tak nič zlé na tej otázke nevidím,a už dupľom nie také,že by mala druhá strana takto neprimerane vybuchnúť. Je to také dvojstranné, nepíše nikto,je zúfalá,že sa na ňu vykašľali.Napise niekto,tak vyletí ako furia a praje hrozne veci,a obviňuje z nezmyslov (uriekla jej dieťa? Čo to je za blbosť?)
Mne bežne v rodine ľudia po potrate sa pýtali práve toto,ako sa máš, pytali sa aj na fyzickú stránku...teraz som mala im všetkým nadávať ako šibnuta?A ešte priať inej žene,aby jej zomrelo dieťa ? Však to ani najväčší žiaľ na toto neoprávňuje 😮
Je to normálna konverzacna otázka,nie každý je psychológ a ihneď musí voliť "perfektne"slová.
@anonym_autor keď si ju chcela kontaktovať, tak si ju mala na narodeniny ci meniny... a dopísať ze vám chýba. Žiadne zmienky o dieťati, ze sa na ňu neterka teší a podobne keci...len ze budeš rada, keď sa kedykoľvek ozve. Ze ste tu pre nu. A najmä jej neposielajte žiadne fotky z krstu 🙏🙏🙏
@lienka.7 k sviatkom sme jej napísali samozrejme. O našej dcére sme jej nikdy nic nenapísali, ani fotky neposlali. Napísala som jej dlhšiu správu, kde som jej dala vedieť ako nám chyba, ako na ňu myslíme.
Ja nechapem celkom, naco tie vypisovacky. Daj jej jednoducho pokoj. Keby mne umrelo babo, tiez by som ti pokojne splechla do tvare, ze sa to malo stat tebe. Hlavne, ked by si ma otravovala ako sa mam. No ako sa asi ma. Strasne napicu a ty sa pytaj ako blba.
@evcagabi ty by si hocikomu napisala taketo nieco a priala by si to nevinnej zene?
No ja neviem...pre mňa je otázka "ako sa máš"úplne neutrálna veta na úvod.Ako mala začať ? Ak autorka písala aj veci,že im chýba , myslia na ňu,a podobne,tak nič zlé na tej otázke nevidím,a už dupľom nie také,že by mala druhá strana takto neprimerane vybuchnúť. Je to také dvojstranné, nepíše nikto,je zúfalá,že sa na ňu vykašľali.Napise niekto,tak vyletí ako furia a praje hrozne veci,a obviňuje z nezmyslov (uriekla jej dieťa? Čo to je za blbosť?)
Mne bežne v rodine ľudia po potrate sa pýtali práve toto,ako sa máš, pytali sa aj na fyzickú stránku...teraz som mala im všetkým nadávať ako šibnuta?A ešte priať inej žene,aby jej zomrelo dieťa ? Však to ani najväčší žiaľ na toto neoprávňuje 😮
Je to normálna konverzacna otázka,nie každý je psychológ a ihneď musí voliť "perfektne"slová.
@jaskolka úplne si to vystihla. Ja sa divím že nejaké hlupane to tu vôbec obhajujú 🤣 hlavne to s tým urieknutim ani nikto nekomentoval a ešte autorka je zlá že sa zaujíma 🤣🤣🤣
@jaskolka úplne si to vystihla. Ja sa divím že nejaké hlupane to tu vôbec obhajujú 🤣 hlavne to s tým urieknutim ani nikto nekomentoval a ešte autorka je zlá že sa zaujíma 🤣🤣🤣
@jaskolka "Je to normálna konverzacna otázka,nie každý je psychológ a ihneď musí voliť "perfektne"slová."
No len potom za to aj schyta. To je riziko, ktore dobrovlne podstupuje. Lebo druha strana nie je zas povinna chapat, ze to tak nemyslel.
Proste v citlivej situacii je potrebne bud volit velmi opatrne slova, alebo radsej mlcat.
Podla mna si neodhadla situaciu a nemala si ju este kontaktovat,skor cez muza.daj jej cas,kym sa sama neozve alebo neukaze
Off topic: Tato nova feature je pekne nedotiahnuta.
Pisem jednemu cloveku, a ak som predtym nahodne klikla na niekoho ineho, uz sa to neda dat prec a ostane v odpovedi zakomponovany.
Super.
@jaskolka "Je to normálna konverzacna otázka,nie každý je psychológ a ihneď musí voliť "perfektne"slová."
No len potom za to aj schyta. To je riziko, ktore dobrovlne podstupuje. Lebo druha strana nie je zas povinna chapat, ze to tak nemyslel.
Proste v citlivej situacii je potrebne bud volit velmi opatrne slova, alebo radsej mlcat.
@moonlight1210 áno,to je pravda. Ale toto už je reakcia a spôsob vyjadrovania, ktory je veľmi cez čiaru a svedčí o tom,že skutočne dotyčná potrebuje asi aj odbornú pomoc. Lebo to môže zle skončiť.
Podla mna si neodhadla situaciu a nemala si ju este kontaktovat,skor cez muza.daj jej cas,kym sa sama neozve alebo neukaze
@bejbs123 áno to je pravda, no žiaľ už to neviem vrátiť. Ja som sa zas na to pozrela z pohľadu, že my oslavujeme krst a ona je doma sama nešťastná, že si bude myslieť že na ňu už ani nemyslím a veselím sa. Ale blbo som rozmýšľala.
len ukázala svoju pravú povahu. Zato že máme my dieťa doma postihnuté mám robiť teraz peklo celému okoliu? Som ticho nikde nechodíme a s manželom si všetko prechádzame samy.
príde mi to od nej veľmi hnusné . Nikto jej to určite neprial tak nech sa troška spamätá .
Pľuť síru na všetkých naokolo jej nepomôže.

@bonboniera ja som napisala, ze ju chapem. A nenadavam niekomu do suk a pic ako sa tu dostava mne.
@evcagabi na pointe toho co som napísala to nič nemeni. A okrem toho podľa tvojej logiky no a co ze ti to napísala, ľudia si aj horšie veci myslia predsa. Co ty vieš co ona ma za sebou? Určite bude zranená a zúfalá ;)