icon

Smrť dieťatka v brušku mamičky v 23 týždni

zuzzulka
30. okt 2011

Ahojte, práve prežívam najhoršie obdobie v mojom 29 ročnom živote. 25.10.2011 koncom 23 tt som musela porodiť svoje dieťatko ....môjho milovaného synčeka Matúška ... ktorý mi zomrel v brušku. Smrť dieťatka je nezmyselná, krutá a nepochopiteľná či už je v brušku alebo pri mamičke, či je zdravé alebo choré. Do nebíčka by mali chodiť ľudia starý,unavený, ktorý majú svoj život od žitý. Ostali tu len otázky,výčitky a prázdnota. Nevedela som že existuje taká to bolesť a beznádej. Zviera mi hrdlo , plač nemá konca kraja a slzy sú neskutočne horúce. Prečo? Prečo ja! Svoje dieťatko som milovala od samého začiatku, tešila som sa a v kútiku duše som si priala nech je to chlapček aby môj synček mal bračeka po ktorom tak túži. Paradoxne ani nevie, že v nebíčku je braček bolelo by ho to ešte viac. Aj on sa pýtal prečo mamička prečo? Verím, že sa dozvieme prečo, aby som mohla zabrániť ďalšej nezmyselnej smrti a tej strašnej bolesti, ktorú už nechcem v živote zažiť. Začala som si neskutočne uvedomovať aký je život. Raz si hore raz si dole, dnes si tu a zajtra nemusíš. Moje tehotenstvo nebolo od začiatku ideálne, ale verila som. A ani vo sne by ma nenapadlo, že to tak to skončí. Musím sa dať psychicky aj fyzicky do poriadku, ak by sa tu našla osôbka čo vie akú bolesť prežívam a vie mi poradiť či pomôcť budem neskutočne rada.Potrebujem slová väčšiny a vedieť že nie som v tom sama Ďakujem Zuzana

akwee
7. dec 2011

@ufa @zuzzulka
Zuzka ma pravdu, mliecko samovolne zmizne. Ak nemas prsia neprijemne plne tak, ze z nich vyteka mliecko, vsetko je ok a nemusis sa bat zapalu. Mne sa nastastie nespustila laktacia (co neviem, ci je vlastne dobre alebo zle) ale viem to zo skusenosti, ktoru som mala pri dcerke. My sme mali vela problemov s kojenim... tych zapalov som mala vela, celkovo asi 8 mastitid. A to vzdy v dosledku preplneneho prsnika. Ale to by si spoznala, je to velmi neprijemne a bolestive. Malu sa mi aj napriek problemom podarilo kojit sest mesiacov a potom, ked som si vsimla, ze som uz dlho nemala zapal, prisla na mna nejaka viroza, ktora ma odrovnala natolko, ze som skoncila v nemocnici na infuzkach a nadovazok si mysleli, ze mam zapalene slepe crevo. Po vikende v nemocnici a aj v dosledku diety som stratila mliecko a to malo, co som mala zabke nestacilo. Tak sme presli na umele a aj ked som si nejake odsala, mala ho nechcela z flasky pit. Asi po dvoch tyzdnoch sa mi zredudovalo natolko, ze som si nemusela odsavat, i ked naznaky boli.
Inak musim povedat, ze aj prolaktin ma ucinky na zensky organizmus. Ja som mala po odstaveni placlive nalady pokym sa mi uplne nezastavila laktacia...

kkatka113
7. dec 2011

@ufa Este k tej laktacii, ak sa ti este nejake mlieko tvori a chces sa vyhnut tabletkam, pi ten uz spominany cajik ale neprehanaj to s mnozstvom tekutin, a obviaz si poriadne cely hrudnik na tesno elastickym obvazom, ja som robila to plus tabletky a za tie cca dva tyzdne mi to uplne preslo....ten obvaz som si viazala az kym to nebolo uplne ok, nic prijemne ale tak da sa to vydrzat, je to v kazdom pripade menej depresivne ako ked mas mlieko, teda aspon pre mna bolo tak som to uvazovala tak tesno az kym sa mi ledva dychalo 🙂 Prejde to skoro, uvidis 🙂 A co sa tyka zapalu, toho sa myslim nemusis bat, pocula som od jednej kamosky ze zapal moze dostat len kojaca mamicka, pretoze cez pusu babatka ako koji sa mozu dostat do prsnika rozne bakterie ktore ten zapal sposobia...cize toto by nemalo hrozit (ak je to teda pravda, mam to len z jedneho zdroja...)... Pekny den zelam, je sice aspon u nas uprsany, ale mame firemnu vianocnu party tak snad tam bude prijemna atmosfera...to bude rano vstavanie do prace... 🙂

leeenka26
7. dec 2011

@kkatka113 to o tom zapale prsnika nie je pravda 😉 zapal prsnika sa vytvori, ak sa urobi hrcka v prsniku,teda ked sa upcha mliekovod, to mas take horuce prsia bolestive, vysoke horucky. Inak ja som ani prsia neviazala. Zevraj je to zbytocne a zastarale 😕 neviem mne tak bolo povedane a dostala som tabletky. A bolo to dost depresivne zastavit si laktaciu. 😢 to verim

ufa
7. dec 2011

@kkatka113
@akwee kocky to ste ma aj trosku potesili, ze to nie je taka tragedia s laktaciou a nemusim brat hormony... Prsia ma nebolia, ziaden problem a aj som uvazovala ci dnes zbehnut k doktorovi, ale aspon viem ze nemusim. Caj pjem, tekutiny obmedzujem a ak by sa to zhorsovalo zacnem vyvazovat 😒 vyvazovala som hned po 3 tyzdne tak som sa tesila kedy prestanem, no dufam ze sa to ukludni a vyhnem sa tomu.
Dnes som nabrala odvahu ozvat sa dedovi, doma pohodicka myslela som ze to bude fajn no lensom ho uvidela na skype a hned po prvom ,,ahoj,, som sa rozplakala. Som rada ze uz je fakt malo ludi ktorym to musime oznamovat ☹
katka a uzi si party 🙂

zuzzulka
autor
8. dec 2011

@ufa Ja presne to iste. Ako náhle je to človek ktorý to nevie alebo sa dostanem do situácie v ktorej som ešte nebolo tak plačem, ale našťastie už je toho pomenej aj keď sú to veci čo ťa ani len nenapadú. Naposledy som v meste plakala ked som počula vianočnú koledu .-( preklinala som tieto sviatky ale postupom casu je to lepsie a niekde v kutiku duše sa uz aj tesim. Myslím si ze k lekarovi nebudes musiet ist bez kojenia je slusny problem laktaciu rozbehnut aj keby si chcela. Tak pomaličky to uplne prestane. Netreba si toho ani všímať. Je to strašne deprimujuce ja som za kojenie a studovala som o tom tolko materialov aby som ked sa mi drobcek narodi mu dala mliecka kolko len bude potrebovat a nakoniec nemám dieťa a mlieko som musela umelo zastavila. Strašný paradox 😖 ale nemôžem to tak to brať to čom som sa naučila a prečítala mi nik nevezme a využijem to pri ďalšom dieťatku 😅 Už teraz sa teším na deň kedy ho budem mať v náruči je to hnací motor v tom to ťažkom obdobý. Držkaj sa a keby čo si v kľude napís. Zuzana

akwee
8. dec 2011

@kkatka113 @leeenka26 @ufa @zuzzulka
co sa tyka toho zapalu, myslim, ze obe (lenka aj katka) mate pravdu. Na jednej strane nastava zapal v dosledku upchateho mliekovodu, vtedy je prsnik plny, citit hrcku a na druhej strane aj vplyvom beznych koznych bakterii, ktore sa dostanu do mliekovodov. Nie som sice odbornik, ale dost ma to isty cas trapilo. Zacalo to tym plnym prsnikom s hrckami a potom sa to neskor vracalo aj vplyvom kvasiniek a pod. Brala som totiz pri prvom zapale antibiotika, co malo za nasledok premnozenie kvasiniek... zacarovany kruh. Takze ufa, naozaj sa nemusis bat zapalu, ako zuzka spominala, je tam takmer nulova sanca. Zuzi, aj ja som bola a aj som za kojenie... a aspon ten prvy rok. Ale z vlastnej skusenosti viem, ze to uz nie je ta najdolezitejsia vec v zivote. Hlavne je, aby sme aj my boli v poriadku. Neboj sa, dockas sa toho krasneho pocitu... mozes mi verit 😉
Baby, aj ja mam s niektorymi situaciami stale problem. A to sa snazim mysliet pozitivne, dokazem sa uz aj miestami tesit... avsak miestami mam pocit, ze to nikdy nebude uplne OK. No a niekedy si myslim, ze som divna. Predtym, ako sa to stalo som bola dost aktivna. Kedze zijeme samy a este k tomu v cudzine (aj to len niekolko mesiacov), nechcela som sa kvoli dcerke a aj kvoli sebe len doma zatvarat. Takze sme mali dost napratany program. Tri krat do tyzdna som chodievala do materskeho centra do roznych skupin: Krabbelgruppe (neviem, ako sa to presne vola po slovensky, ale angl. je to toddler club... zeby skupina pre batolata?), anglicka skupina, kindermuzikgruppe (hudobna). A teraz? Akosi sa tam uz bojim chodit. Rozhodla som sa chodit iba na tu Krabbelgruppe, kedze veduca skupiny je velmi mila osobka a dobre spolu vychadzame. Vie o vsetkom a je velmi chapava. Stretavam tam vsak aj ine mamicky, ale tomu nechavam volny priebeh. Takto sa mi minuly tyzden stalo, ze sme tam nemohli ist a vecer mi volala jedna mamicka, s ktorou som sa rozpravala asi dva krat v zivote a naposledy niekedy v lete. Ma dvoch malych chlapcekov a je povodom z Mexika. Celkom ma to prekvapilo, ze mi vola. Vravela, ze bola v skupine a spomenula si na mna a ked chcem, mozeme ist spolu von. Ja ze ano a dohodli sme sa kedy. Drahy sa spytal, kto mi volal, tak som mu s prekvapenim povedala vsetko. On len pridal, ze urcite mi zavolala, lebo sa dozvedela, co sa stalo. Poviem vam, ze ma to vtedy vobec nenapadlo, ale davalo mi to zmysel. Ked sme sa stretli a isli si sadnut, hned som to na nu vybalila, ze urcite vie, co sa stalo. No a ona bola uplne ako obarena. Vobec netusila a okrem toho sa citila potom kvoli tomu dost trapne, co som jej povedala, ze nemusi. Samozrejme, ked som jej to hovorila, zlyhaval mi hlas... Tak som si povedala, ze to nebola najlepsia taktika. O par dni na tom som zase stretla inu mamicku, ktora podla mna vedela, co sa stalo. No a ta sa tvarila akoby nic, dokonca sa ma pytala, preco nechodim na anglicku skupinu a ci pridem, lebo veduci odchadza a robi rozluckovu party. Ja som sa tento krat uz len vyhovorila, ze toho mame vela a ze sa ponahlam. Ale bolo to dost neprijemne a normalne uvazujem, co by som robila na mieste ostatnych ludi ja.

ludka140281
8. dec 2011

@zuzzulka tvoj pribeh mi tlaci slzy do oci......niesi sama...mne odisli podobne v brusku traja drobcekovia 😢 a teraz po rokoch uz som asi tak konecne zaneprazdnena,ze no to az tak nemyslim.....vsak nikdy nezabudnem,proste sa to neda 😢 .....ale zijem s tym....musis bit silna,tvoja rodina ta potrebuje,vyrozpravaj sa,vyplac,ulavi sa ti...aspon mne to pomahalo...strasne ti drzim prsty 😉

ufa
8. dec 2011

@akwee je to tazke radit v takejto situacii co by clovek mal urobit, alebo urobil... Ja sama neviem co by som povedala kamoske keby mi oznamila takuto spravu, ale my vsetky sme silne osobky a vsetko zvladneme aj ked si poplaceme, vsetko dokazeme rozchodit, musime 🙂
A kde byvas ked pises ze si v zahranici, ak prezradis?

zuzzulka
autor
23. dec 2011

Ahojte Kočky, chcem každej jednej z Vás poďakovať ! A popriať príjemne prežitie sviatkov a hlavne veľa rodinnej pohodičky. Zuzana

akwee
24. dec 2011

Aj ja sa pripajam k Zuzke: STASTNE A VESELE!!! 😎

zuzzulka
autor
8. jan 2012

Dnes je už 8 dní z nového roka. Ja som sama sebe sľúbila, že dovolím tej beznádeji a smútky aby odišli. Už aj slzy menej pália. Nie preto, že by som zabudla...veď to sa asi ani nedá. Čas je ten najlepší liek, neverila som tomu ale je to tak. Vždy keď si prečítam to čo som tu písala, neubránim sa slzám, strašnú beznádej a zúfalstvo cítiť z tých pár písmeniek. Urobím všetko, dám všetko za to aby som už nikdy nepocítila a nezažila toľkú bolesť, aby ani jedna z nás už necítila tú skľučujúcu bolesť! Keby sa to dáko dalo len zariadiť ☹ . Dvere za starým rokom som zatvorila a snažím sa žiť ten nový rok s úsmevom a nádejou. Pevne verím, že na konci tohto roku 2012 nás bude o jedného člena v rodine viac ... tešíme sa na našu Septembrovú fazuľku. September je ten náš čas, kedy by sme chceli dieťatko a tak ako to krásne začne ....krásne sa to aj skončí. Narodí sa nám krásne zdravučké bábätko. A viete prečo to tak všetko bude? Lebo to chcem! A chcem to z celého srdca ja aj moja úžasná rodinka. Urobím preto všetko. Každej jednej mamičke prajem krásne - zdravé fazuľky v brušku a do nového roka len to najlepšie a hlavne tú chuť CHCIEŤ.

minuska8882
11. jan 2012

ahojte babenky... neviem či si pamätáte ale tiež som písala že mi pred 2,5 rokom zomrelo bábo... chcem vás všetky povzbudiť a dodať vám sily... 21. 12. sa mi narodil syn... po cisárskom prirodzene, takže sa nebojte dá sa to... hlavne hlavu hore a veľa, veľa síl... veľmi som sa bála a teraz sme najšťastnejšia rodinka na svete... držte sa a pamätajte, čas rýchlo preletí a aj vy raz určite budete mať takého malého anjelika ako sme sa konečne dočkali vy.. držím palce!

ufa
6. mar 2012

@zuzzulka ahoj ak som to dobre pochopila cakate babatko? Ak ano to sa s tebou moc tesim, my este mesiac max dva a potom opat mozeme snazilkovat uz sa tesim no zaroven obavam ako to vsetko dopadne...
Akurat vcera teda 5.3. bol termin mojho planovaneho porodu, ten den bol uplne hrozny a aj par dne pred tym nebola so mnou vobec rec a nervozna som bola ze sa mi az ruky triasli cele dni, po veceroch som plakala a stale hukala do manzela. Dufam ze uz to bola posledna ciara za tym vsetkym a o chvilku budem mat v hlave ine starosti a ovela prijemnejsie. Tebe ako sa dari?

zuzzulka
autor
7. mar 2012

@ufa Ahoj moja. Nie nie nečakáme baby ( teda aspoň o tom neviem) ešte nie som pripravená. Chápem ťa že si bola nesvoja keď sa blížil termín pôrodu ja som si to prežila vo februári(15.2 bol môj termín). A vieš čo sa stalo po 15.2 úplne som sa ukľudnila sama tomu nechápem ale telo jednoducho bolo nastavené na tých 9 mesiacov a vyplo až keď prišiel jeho čas. Dúfam, že to bude už na stálo ten pokoj v duši. Darí sa mi dobre ďakujem za opýtanie v práci už zarezávam v plnom prúde, synátor je zdravý a škola mu ide super a drahý je poklad to najlepšie čo ma mohlo stretnúť ...tak že mám sa dobre 😀. A tebe ako sa darí? Čo máš nové?

ufa
7. mar 2012

@zuzzulka tak to dufam aj ja ze sa ukludnim uz teraz je sice len druhy den po termine ale je to isto lepsie. V praci tiez zarezavam vo velkom este trosku chodim po lekaroch kazdu chvilku mi beru krv 😒 ale uz casto myslim na to ze o daky mesiac dva mozeme opat skusat. Doktor mi vravel ze nech poriesime dake 3 mes. a potom opat vysetrenia, ale asi budem riesit rovno centrum asistovanej reprodukcie dako nemam chut znova dlho cakat...
Cez vikend sa chystame na Moravu, budeme trosku oslavovat dedo ma narodky a tak... no cas rychlo uteka. Drzim palce vsetky co len mam aby nam to vyslo.

zuzzulka
autor
8. mar 2012

@ufa Ďakujem za palčiaky ja verím že nám to klapne a všetko bude ako si prajeme ako si zaslúžime 🙂 Ja tiež chodím ešte po lekároch. Endokrinológiu už mám už za sebou a teraz má čaká ešte Hematológia a uvidíme ...Každopádne mením lekára 😖 ešte o tom novom zisťujem dáke infošky aby som sa nedostala náhodou k dákemu mäsiarovi. Dnes som sa dozvedela, že 22.2 porodila moja kolegiňa predčasne termin mala 10.4 tak som v sklade si poplakala ale rýchlo ma to prešlo. Som rada že sú v poriadku a že dnes si drobčeka zobrali domov ale niekde v kútiku ma to tak strašne zamrzelo že má svoje dieťa pri sebe ale ako hovorím hneď som tie myšlienky zahnala čo jej čo mám závidieť bohvie čo ešte bude musieť preskákať. Nieje to sranda .... dieťatko má byť v brušku 9 mesiacov tak že podľa mňa to dieťa pozbačí 😢 . Tˇak že taký som ja mala blázon deň. A mimo - chodom poriadne si uži oslavu a držkaj sa 😀

ufa
8. mar 2012

@zuzzulka no mne kolegina sla pred tyzdnom na matersku tiez mi bolo tazko tak presne viem ako si sa citila 😒 Mne stale vychadza to CRP lekarka vravi ze pokial je do 5 je to v norme na gynde ze najlepsie by bolo keby zmizlo uplne ale pokial je v norme ziadne vysetrenia podla obvodnej nie su pre mna potrebne, pojdem bud. mesiac este do Martina na konzultaciu a uvidime co tam... Ale doktora teda celu nemocnicu menim tiez a teraz co pocuvam ten doktor co tomu dopomohol robi jeden pruser za druhym
A prajem pekny vikend aj tebe s celou rodinkou 😉

zuzzulka
autor
9. mar 2012

@ufa moja a čo je to CRP? Mne také nič nezisťovali .... zatiaľ

ufa
12. mar 2012

@zuzzulka daky zapalovy faktor, normalne to nevysetruju, ale mna poslal na vysetrenie so stitnou zlazou a tam robili take vysetrenie, doktor povedal ze sa moze aj babatko s matkou bit, no neviem od vtedy mi stale beru krv, ale inak n ic neriesia 😒 i ked po potrate klesli hodnoty CRP ale uplne nezmizli

zuzzulka
autor
13. mar 2012

@ufa Aha ...ďakujem za vysvetlenie. To je asi to čo mne nemohli zobrať lebo som prišla neskoro resp. 2 mesiace po tom čo som porodila. Mňa tam nik neposlal všetko som si sama musela vyybaviť, keby som o tom vedela išla by som tam skôr ale môj problém bol v placente tak že príčinu zisťujeme. Tak držkam palčiaky až to máš dobré. A inak ako sa darí?

ufa
13. mar 2012

celkom fajn, mala si pravdu ,,aspon zatial,, ze po termine porodu ma uz take depky nechytaju ale je to zas len par dni 😒 inak sa celkom dari este som v praci vikend ubehol rychlo a teraz uz len odcitavam kedy padne...

giovannajana
15. mar 2012

Presne pred týždňom som musela porodiť svojich dvoch chlapčekov v 22- týždni. Z ničoho nič im prestali biť srdiečka a ja sa stále pýtam prečo. Pohyby som cítila ešte aj pred pôrodom, na čo mi lekári povedali, že len narážali do brušnej steny. Vyčítam si, či som tomu nemohla zabrániť. Spätne si pripomínam všetko, čo som zjedla, vypila alebo sa nejako zle pohla... Ale nič ma nenapadá. Bola som veľmi opatrná. Tak prečo?

Mám pocit, že tá bolesť nikdy neprejde...

simcab
15. mar 2012

@giovannajana ach bože, to nie je ani pravda ☹ veľmi ma to mrzí, neviem si ani predstaviť čo prežívaš.. veľa síl prajem!!!

persseffona
15. mar 2012

@giovannajana aj ja sa to pýtam každý deň, ale nikto ti nikdy nedá odpoved na túto otázku ostáva nám len veriť, že je naším anjelikom dobre v nebíčku. Želám ti veľa síl máš pravdu, tá bolesť nikdy neprejde akurát s dalším bábom sa stáva znesiteľnejšia....mne pomohlo jedine to, že nám ostala aspoň Natálka inak si neviem predstaviť ako by som to vydržala kiež by toto nikdy nemusela zažiť žiadna žena pretože väčšej bolesti na svete niet.

akwee
20. mar 2012

@giovannajana je mi to velmi luto, viem ako ta to boli... na otazku "Co sa vlastne stalo?" Mozno nenajdes odpoved a aj ked ti po dhlom cakani povedia, co bola mozna pricina, velmi ti to nepomoze... teda aspon mne to nepomohlo. Viem vsak, ze cas bolest zmierni a otupi (no uplne nevymaze). Posielam objatie.

bailey06
9. okt 2012

Ahojte, ja som toto zazila dokonca dvakrat po sebe, zomrel mi syncek v 23. tyzdni tehotenstva a potom dcerka v 21. tyzdni. Bolo to hrozne, mala som depresiu, ale nastastie sa mi po roku narodil syn a o 4 roky neskor dcerka. Dnes maju moje deti 6 a 2 roky a som velmi stastna, ze ich mam, hoci na moje dalsie dve nikdy nezabudnem.

padesa
25. apr 2019

@katkapapacova ,mne babo chlapček umrel pred tyzdnom ,porodila som ho,ta bolesť to sa neda opísať,v trteom mesiaci som dostala trombozu,potom tlak ma trapil,l thyroxin som brala vsetko sa zhorsovalo,tromboza uz bola ok fraxik som pichala.vek 42,amc odmietla som,odbery 2krat pozitivne,na rozsirceny trizomny test som nešla,urcite mal vyvojovu chybu preto prestal mi rast ,a srdiecko sa zastavilo,je mi to velmi luto az ma srdiečko bolí.Histologiu čakám,a odporucanie pri prepúšťaní,uz nemať dieťatko.ja velmi túžim mat,dcérka zomrela pred rokom a pol v auto nehode ako 20rocna.neviem či budem môcť mať bábätko,veľmi po ňom túžim.

butterfly333
25. apr 2019

@padesa to ma strašne mooooc mrzí čo sa vám stalo nesmierne mi je to ľúto 😥😥😥 ja som tiež porodila v 22tt mŕtve bábo je to už dávno no bolesť ostala. Celkovo som prišla o 7deti.😥😥😥

padesa
25. apr 2019

@butterfly333 a este sa vam podarilo vynosiť potom.viete poukazuju na vek.

butterfly333
26. apr 2019

@padesa áno mam dve deti. Už veľké no a teraz sa nám rok a pol nedarí. Budem mať v lete 40r.