Smrť dieťatka v brušku mamičky v 23 týždni
Ahojte, práve prežívam najhoršie obdobie v mojom 29 ročnom živote. 25.10.2011 koncom 23 tt som musela porodiť svoje dieťatko ....môjho milovaného synčeka Matúška ... ktorý mi zomrel v brušku. Smrť dieťatka je nezmyselná, krutá a nepochopiteľná či už je v brušku alebo pri mamičke, či je zdravé alebo choré. Do nebíčka by mali chodiť ľudia starý,unavený, ktorý majú svoj život od žitý. Ostali tu len otázky,výčitky a prázdnota. Nevedela som že existuje taká to bolesť a beznádej. Zviera mi hrdlo , plač nemá konca kraja a slzy sú neskutočne horúce. Prečo? Prečo ja! Svoje dieťatko som milovala od samého začiatku, tešila som sa a v kútiku duše som si priala nech je to chlapček aby môj synček mal bračeka po ktorom tak túži. Paradoxne ani nevie, že v nebíčku je braček bolelo by ho to ešte viac. Aj on sa pýtal prečo mamička prečo? Verím, že sa dozvieme prečo, aby som mohla zabrániť ďalšej nezmyselnej smrti a tej strašnej bolesti, ktorú už nechcem v živote zažiť. Začala som si neskutočne uvedomovať aký je život. Raz si hore raz si dole, dnes si tu a zajtra nemusíš. Moje tehotenstvo nebolo od začiatku ideálne, ale verila som. A ani vo sne by ma nenapadlo, že to tak to skončí. Musím sa dať psychicky aj fyzicky do poriadku, ak by sa tu našla osôbka čo vie akú bolesť prežívam a vie mi poradiť či pomôcť budem neskutočne rada.Potrebujem slová väčšiny a vedieť že nie som v tom sama Ďakujem Zuzana
ahoj,to co sa ti stalo ma velmi mrzi a neviem ci tu bolest ani predstavit,zazila som ju len na chvilu ked mi lekar povedal ze mi hrozi potrat,ale nastastie som teraz v 30tt,vtedy som myslela ze umriem ze preco aspon raz v zivote nemoze byt nieco bez problemov?potom som bola na sone u jedneho skveleho doktora a pytala som sa ho preco sa to deje,povedal ze to je priroda a nikto ani lieky to neovplyvnia,ze ked je plod poskodedy alebo nieco nie je ok tak ho telo vyluci same alebo dietatko zomrie,ze vsetko sa pre nieco deje.moje dieta uchranil,tvoje bohuzial nie,iba boh vie preco a asi to tak malo byt.ale nestracaj nadej a zelam ti aby ti to vyslo a mala si zdrave dietatko ved este nie je neskoro,dnes maju zeny deti aj v 40tke a drzim moc palce
@ewka0012 Nemusi byt dovod len chore dietatko, je nas tu viac takych ktorym zomreli deticky koncom tehotenstva kvoli pomotanej pupocnej snure a boli zdrave, mne napriklad pred necelymi 6 tyzdnami v 31.tyzdni tehotenstva zomrela dcerka kvoli pupocnej snure a bola podla pitvy uplne zdrava, je pravda ze hlavne v prvom trimestri si to priroda zariadi sama ale potom neskor to uz skor byva blba nahoda ked sa nieco stane a cloveka to strasne boli, neda sa to nijak opisat proste, len clovek citi uplne zufalstvo a nespravodlivost a hneva sa na cely svet ale je to samozrejme na nic platne... Nuz, zivot je proste obcas kruty ale verim ze sa vsetky dockame zdravych krasnych deticiek a bude to coskoro...Evi, ty sa drz, ty sa toho dockas uz onedlho, v dobrom zavidim 🙂
Dnes je ťažký a čudný deň. Jedna známa čo bola so mnou na Amniocentéze mi dnes volala že nerozumie výsledkom a nevie pohlavie. Tak mi diktovala čo tam je a zistila som že čaká dievčatko. Tíško som jej závidela ... nechcem závidieť každá mamička si zaslúži donosiť a porodiť zdravé dieťatko je to zlý pocit nechcem ho v sebe pestovať. Je mi smutno za mojim synčekom strašne moc strašne. Zajtra idem na kontrolu bojím sa budú tam aj výsledky s pitvy a pravdepodobne zajtra budem mať v schránke aj list z genetiky ... Je to len 2 týždne a mne to príde ako večnosť čo som sa hladkala svoje brušku a odrátavala dni☹ Mám takú strašnú fóbiu z ľudí že na veľký bežný nákup do Tesca som išla radšej do 25 km vzdialenej Žiliny . .. ja fakt už niekedy nevládzem
Aspoň takto na diaľku ti posielam silu do ťažkých dní.
Mojej mame zomrelo dieťatko keď bola prvorodička. Padla do vykopanej neoznačenej jamy, keď sa ponáhľala z prace večer. čakala dvojičky. Asi neboli vtedy ešte lekárske vymoženosti, bolo to pred 37 rokmi. Donosila ich, aj keď len do 7. mesiaca. najprv musela porodiť mŕtve bábatko. rodila 2 dni. ani jej ho nedali, aby sa rozlúčila. potom porodila môjho brata, ktorý je doteraz plný života. Je z neho špeciálny policajt, prežil mnoho ťažkých situácií, ale celý život hovorí, že cíti, že nie je sám. že na neho akoby stále dáva pozor jeho brat.
Preto si myslím, že v Bohu sme všetci spojený a tvoje dieťatko je a bude stále pri tebe aby ťa posilňovalo, a to aj teraz keď za ním smútiš. a raz bude ochraňovať aj svojho bračeka alebo sestričku.
Babulky vidím že nie som dnes sama čo má na prd deň. 11.11.2011 nie je šťastná kombinácia podľa numerológie a je to asi tak ☹ aj keď pri tých našich trápeniach nie je žiadny deň tým šťastným. To si budeme môcť povedať keď budeme držať naše detičky v náruči cestou z pôrodnice... myslím na Vás a na našich anjelikov ...
@zuzzulka No, ja mam dnes fakt nejaky moc smutny den, a o vecere ani nevravim....sedim pri telke s pocitacom na kolenach a vreckovkami pri sebe....manzela som poslala von s tym ze ja nemam naladu nikam ist, dala som si pohar cerveneho a len tak doma smutim, ja viem ze bude lepsie, len to proste chce nejaky cas no...musime byt silne, ale ono je to take tazke byt cely den pred ludmi v praci ok, tak sa to potom vzdy vecer spusti a nejak to nejde zastavit....ale bude lepsie, to je iste...
@kkatka113 Tak to ideme ako cez kopirak myslím tým počítačom na kolenách, vreckovkami a chlapa som poslala tiež von ale on ide až zajtra na chatu. Ja do práce ešte nechodím a pôjdem až po novom roku. Včera som zažila krutú realitu ktorej ešte nedokážem čeliť ... a to je reakcia okolia. Výkrik známej pri pohľade na mňa bez bruška asi pred 10 ľuďmi "Zuzi čo máte to druhé"? ma zaklincoval do zeme fakt som sa tam skoro rozrevala a ušla ... no rozdýchala som to .... ale zažiť to opäť nechcem....
@zuzzulka Uff, no to je fakt neprijemne tie reakcie okolia, to mi je luto :( JA by som sa urcite v momente rozrevala keby niekto komentoval moje (ne)tehotenstvo alebo sa vobec dotkol tejto temy....mne sa to nastastie KLOP KLOP zatial ani raz nestalo, nikto ani slovko za co som fakt vdacna... ale musim povedat ze mam aj ja nejaku fobiu z ludi a nemam chut stretavat ludi o ktorych som si neni ista ci vedia co sa stalo lebo sa bojim tej reakcie...mi uplne staci ked si piseme viac kamosiek maily a jedna minule napisala ze cakaju asi chalana a ja som netusila ze je vobec tehotna....tak hned v robote slzy a musela som to teda rozdychat...nuz je to tazke a neviem si predstavit ze toto bude lepsie kym nebudem aj ja cakat babo...asi to uz musim do toho aprila alebo do kedy sa podari nejak vydrzat a potom to uz budem snad inak vnimat ak bude mat dalsie tehotenstvo tiez takyto super priebeh ako malo toto...musim sa priznat ze na nic ine ako na dalsie tehotenstvo uz nemyslim lebo viem ze to bude najlepsi liek na tuto situaciu, a nech moja mama stresuje ze pol roka po sekcii je skoro, ja uz teraz viem ze hned ako mi doktorka povie ze mozem a je to ok tak pojdeme na to a budem dufat ze sa to hned na prvy raz podari, lebo presne tak sa nam to uz dva krat podarilo....najradsej by som tu dobu prespala a zobudila sa az na jar...viem ze to nejde ale bolo by super keby sa to dalo...
@kkatka113 Bolo by to super aj ja by som sa hneď pridala pospala by som si do jesene ...inak môj doktor povedal že nemusíme čakať rok ale musím sa najskor dat do poriadku. Tak uvidím ale chcela by som asi vydržať do toho konca leta. Cíim neskutočný strach z tehotenstva a to chcem najskor zažehnať aby som si to ako tak vychutnala. Bojím sa však jedného že lieky ktoré beriem na ten nešťastný tlak sa mi nepodarí zredukovať ako by si prial môj doktor... nefajčím,nepijem,nejem vypražane,mastné,športujem , som chudá, všetky testy OK a tlak mám ako stará baba a nič sa s tým nedá robiť lebo to je genetické! Strašné... Ja mám panický strach z ľudí ja ti poviem keď náhodou niekoho stretnem tak utečiem normálne sa otočím a idem preč. Ja sa pomaličky musím stretávať z rodinou a som prekvapená že reagujú skvelo nič nechcú vedieť a dokonca ani na tu to temu nehovorime pokial sama nieco nepoviem som rada ze to tak berú. Držkám palce nech to aj ten to krát klapne na prvý krát ... pokial doktorka povie mozte tak si moze byt mamina ista ze si v dobrych rukach ...ale od toho su naše mamičky aby sa báli o svoje deti ....ja som taká istá mám strach aj keď ide do školy
@zuzzulka Hmm, nevedela som ze mas problemy s vysokym tlakom....nic o tom bohuzial neviem, len viem ze sa cesnak znizuje tlak ale to asi nie je celkom nahrada liekov ktore asi uzivas....no moja mama ma tiez vysoky tlak a to asi zo stresov z prace, berie na to tiez lieky a ked ide na dovolenku k moru kde ma klud a pohodu tak tam jej vzdy ten tlak strasne klesne ze musi az lieky vysadit a vsetko je ok....ale samozrejme pricin na vysoky tlak je vela, nastastie ja mam presne tabulkovy, aspon toto, ked uz som mala tehotensku cukrovku a musela som si kazdy den pichat Fraxiparine na riedenie krvi a ist zo zdravotnych dovodov na cisarsky, za co som sice v tomto pripade velmi rada, ale skoda tej jazvy no....kazdy ma nejake komplikacie pri tehotenstve ale pokial vsetko prebieha ako ma tak sa to da zvladnut a s radostou...no inak ja sa tiez vyhybam ludom ked nejakych stretnem a neviem ci su informovani o mojej situacii....sa tvarim ze ich nevidim aby som sa nemusela rozpravat, ale tak to bude asi normalne ked to mas aj ty...,taka nejaka obranna reakcia alebo co...No s tou rodinou, asi tyzden po tom co som prisla z nemocnice domov sme sli k manzelovej sestre oslavovat jej narodeniny, ma tri deticky a jedno z toho este v podstate babatko, tak mi bolo vtedy cely cas uplne do revu, som mala fakt co robit aby som to ako tak zvladla, to bola pre mna taka skuska, ale nejak som to zvladla, na toho maleho som sa nemohla ani len kuknut, ale vsetci to podla mna chapali a boli vobec radi ze som tam prisla...Dakujem za drzanie palcov, ja ti tiez velmi drzim palce nech to uz vyjde, aj ked mame este kus cesty pred sebou....no ja si tak teraz myslim ze sa uz nebudem bat toho ze by mi babatko zomrelo v brusku len tak tichucko ako zomrela tato nasa mala ku koncu tehotenstva, pretoze druhy krat sa uz proste takato vec nemoze stat....uz to musi dopadnut cele dobre, verim tomu uz teraz aj ked sa samozrejme velmi bojim a bude sa bat az do konca...dakujem ze si zalozila tuto temu, ja sa ti tu sebecky rozpisujem o tom co mam prave na rozume, prepac mi, drz sa moja, a vsetko bude dobre, dufam ze to uz bude co najskor....
Baby dnes je naozaj na hovno den ☹
@kkatka113 aké sebectvo prosím ťa ja som rada že som tu stretla vás mamičky anjelikov, ktoré ste mi neskutočne ale neskutočne pomohli z toho najhoršieho. Vždy budem rada keď si napíšeme či v dobrom alebo v zlom. O tom to je že keď prebolí to najhoršie prídu dni kedy je lepšie a kedy horšie a vtedy sa tu tak to pekne stretneme. Viem že aj teba strata maličkej strašne bolí ... hádam bude čas milosrdný a rýchlo ubehne až sú tu naše vytúžené mesiace . Mňa to bolí teraz strašne ...ale je to iná bolesť ako na začiatku, teraz je vo vnútri už ani neplačem kade chodím, ale najradšej sa zavriem niekde kde som sama a tam sa vyplačem a samej seba sa pýtam prečo.... Podľa mňa je normálne že tak to reagujeme na ľudí ... a oni to chápu ( dúfam). Ten môj prekliaty tlak nemá príčinu žiaľ okrem liekov mi nepomôže nič. Mám za sebou všetky vyšetrenia som zdravá nemám iné problémy. Tak verím, že priebeh bude iný - lepší. Strach asi nikdy neoklameme a bude nás sprevádzať ... ale pevne dúfam ba priam verím že teraz nám všetko bude dopriate a narodia sa nám zdravé detičky ... veď čo by to bol za hnusný osud aby sa to zopakovalo. Verím - musíme veriť
@zuzzulka Hej, dakujem, uz mi je o dost lepsie, akurat mam migrenu asi a je mi zle, ale inak uz sa citim psychicky ovela lepsie. Spanok mi pomohol tiez. Aj ja som sama doma. Tiez mas muza v robote? Inak, ako to on zvlada? Moj uz lepsie. Zaciatky boli tazke. On to dusil v sebe a potom vybuchol.
@zuzzulka Dakujem, Zuzi, aj ja tomu verim, uz to musi dobre dopadnut, do tretice sa urcite podari, som o tom presvedcena nam obom aj vsetkym zenam ktore po tom tuzia 🙂 Aj mne je dnes lepsie, aj ked sme doobeda mali zapnute v telke legendy popu ci ako sa to vola a bol tam Peter Nagy.....uff nasa mala sa mala volat Kristinka a vzdy ked pocujem tu pesnicku a tie slove tak hned slzy....no sme si s manzelom obaja poplakali lebo to sa proste neda inak, ale uz je lepsie, vonku krasne pocasie, pojdeme sa so psom prejst tak nas hadam caka pekny zvysok dna dnes, a zelam ho aj vam kocky 🙂
@leeenka26 Lenka môj drahý to zvládal bravúrne samozrejme ako chlap sám od seba nič nepovedal len ma tíško počúval , plakal so mnou. Zobral si dovolenku a týždeň bol so mnou doma potom išiel do práce a to mu myslím pomohlo najviac on pracuje ako technik a veľa cestuje po Slovensku. Veľmi nám pomohlo že sme spolu chodili (aj chodíme) venčiť nášho hafana prechádzali sme sa dlho niekedy sme mlčali, niekedy plakali a niekedy sme sa rozprávali dookola stále o tom istom ale pomohlo to - pomáha.... včera sme sa boli tiež prejsť a vyplakala som sa mu na pleci ako dieťa ... Dnes nešiel do práce ale dokopala som ho nech príjme pozvanie na chatu ... majú sa tam stretnúť spolužiaci a nech tam hodí hlboký reset aj za mňa! To mal rozkazom. Mne sa nechce medzi ľudí ...
@kkatka113 Krásne meno .... mne sa z tehotenstvom spájajú tiež pesničky najviac plačem pri Selena Gomez - Love You Like A Love Song nakoľko som pri nej vždy plakala keď sa niečo začalo diať okolo Matúška prišla mi totiž aká si smutná a vhodná pre môj plač. Nemusím napr. Dove krém ktorý som používala v tehotenstve, sprchový gél čo mi vtedy strašne voňal. Kúpila som si také univerzálne tričká ani raz som nich nemala oblečené a ani ich na seba už nezoberiem sú u svokrovcov z ďalšími vecami. Je to asi normálne že tak to reagujeme na veci či zvuky ... Aj my máme psíka teda psa riadneho Labradora je to člen rodiny je neskutočný nikdy by som nepovedala že pes rozumie,chápe a cíti. Ja tiež čakám pokiaľ doperie práčka a šup na prechádzku hádam ma synátor nenechá doma sedieť ....Slniečkový deň aj tebe prajem Katka
@zuzzulka aj my mame labradora marko sa vola, ma 3 roky, a je neuveritelne citlivy. Ked mi bolo zle, vedel to tiez vycitit, tvar mi vzdy oblizoval od slz a v den porodu sa ku mne ani nechcel priblizit. Asi vedel, ze sa deje nieco zle, a ja som ani netusila, ze mam uz kontrakcie. Neviem, preco sa ma bal. A s tymi vecami je to pravda, aj s hudbou a so vsetkym, vsetko sa ti s niecim spaja. Ja som si nechcela ani obliect sveter, ktory som nosila ako tehotna, alebo nohavice, alebo hocico, pripominalo mi to aj mydlo, aj uplne jednoduche veci...to je take zvlastne. Vsetko mi pripominalo moje stastne tehotenstvo. Aj robota. Kolko krat som sedela na stolicke a cakala, kedy ma kopne. Citila som sa velmi z toho zle. Este stastie, ze som potom otehotnela tak skoro a mohla som a aj musela odtial odist.
@leeenka26 No niečo na tej Selene asi bude a ten náš hafkáč sa volá Jasper (Džesper) a má 2 teda bude mať za pár mesiacov 3 roky a je čierny. Ach veru čo sa ma naolyzoval a keď mi bolo zle tak si na mňa len hlavu položil a pozeral sa tými smutnými psími očami ... Je to neskutočné plemeno a k deťom si neviem ani nič iné predstaviť.
@zuzzulka Zuzi, my mame madarsku vyzlu a ta nasa nie je vobec taka pojasena ako vsetky byvaju, je skor taka placha a opatrna, vsetkych ma strasne rada a je taka empaticka, vyciti ako sa citime...vola sa Lara, ma 6 rokov a strasne ju lubim. Labradorku sme mali pred nou a bola tiez uzasna, tato terajsia je velmi podobna, len nie je taka pazrava, ale inak povahovo to iste, si chceme niekedy zriadit vlastneho psicka, asi z utulku lebo je ich tam vela a je mi ich luto....manzel isty cas vravel ze najskor dieta potom pes, ale teraz ked ma vidi smutnu tak by kludne na nejakeho psicka pristal, ale myslim ze nam zatial staci Larusa u rodicov a prik do nasho bytu pride az casom....pekny vecer este kocky, opat som po druhej tohtovikendovej prechadzke uchodena tak tesim na vylozene nohy, mozno teplu vanu a skory spanok 🙂
@zuzzulka ahoj je to hrozne nespravodlive presne viem ako sa citis ja som porodila v 22tt odtielka mi voda a bolo to hrozne rano drobcek este kopal a musel sa udusit pokial som ho vecer porodila☹ bolo to 3.11 od vtedy iba placem nepomahaju ani tabletky na uzkost, dlho sme sa snazili a tehotenstvo nebolo tiez idealne bez komplikacii, ale verili sme ...Tiez sa vyhybam ludom vsetci mi to pripomynaju i ked o tom nik nehovori pomaha mi len toto forum, vidim ze v tom nie som sama a kolke sme si to prezili len my vieme aka je to bolest prist o dietatko. Drzim palce aby to nabuduce vyslo a vsetko dobre dopadlo.
@ufa Mrzí ma to že nás je o jednu viac ☹ Je to nespravodlivé,kruté, nepochopiteľné. Človek to nikdy nepochopí prečo sa tieto veci dejú. Mne pomohla a pomáha táto stránka a tieto zlaté maminky ktoré sa zapojili a oboznámili ma z ich smútkom a trápením. Nič nám nevráti naše detičky len sa musíme naučiť s tým žiť. Prajem ti nech je k tebe čas milosrdný ... nech rýchlo ubehne aby naša bolesť bola o čo si menšia.
@zuzzulka velmi si prajem aby cas rychlo ubiehal tebe sa to stalo v 23tt ako dlho trvalo kym sa ti zastavila laktacia? Ja beriem tabletky a vyvazujem si prsia, ale ked si dam na noc pauzu rano je tam opat mliecko ☹ a este jedna otazka kedy vam doktor odporucil opat tehu? Mne za 6 mesiacov ale vela tu citam ze to riesili skor.
@ufa lieky som jedla 14 dní, kúp si šalviový čajík a 2x denne ho pi to tiež zastavuje laktáciu. Ja som prsia mala vyviazané aj v noc (vlastne 14 dní v kuse) lebo tiež sa mi mliečko rozbiehalo a bála som sa aby sa to nerozbehlo to by som sa zbláznila asi. Strašne frustrujúce mi to prišlo zastavovanie laktácie a to sťahovanie ...som rada že je už po tom. Mne primár čo bol pri pôrode povedal rok. Teraz keď som bola na kontrole mi môj lekár povedal že nevidí dôvod čakať tak dlho. Ja to mám o to ťažšie že si musím dať na 100% poriadok svoje zdravie a až potom sa pustiť do ďalšieho tehulkovania. Môj osobný názor je že netreba lepiť ranu ale počkať pokiaľ sa zahojí (obrazne povedané)aby sa nestalo že stále budeš smutná a nešťastná aj na priek tomu že už bude na ceste ďalšie bábätko, ale to je vec názoru a najlepšie kto ťa pozná si ty sama. Tak že sama budeš vedieť kedy je ten správny čas. Je dobre že si nezanevrela ...mňa aj keď to najviac bolelo som v kútiku duše dúfala že raz a teraz aj keď to nie je tak dávno dokážem aj nahlas povedať že chcem a teším sa na ten čas keď nás bude o jedného viac...
@zuzzulka ja sa tiez tesim kedy to budem moct povedat ze nas, bude o jedneho viac,,manzel mi stale hovori ze musime pozerat do predu i ked je tazke teraz o tom hovorit. Rok je riadne dlha doba mne sa uz aj pol roka zda byt dlho ale vsetko potrebuje svoj cas aj telo a mysel... My sme tehotenstvo riesili cez IUI len dufam ze sa nam to podari aj na druhy raz. A dakujem za radu hned zajtra si pojdem kupit cajik. Vyvazujem aj v noci ale nie stale je to hrozne presne ako si pisala frustrujuce zastavenie aj stahovanie, ale budem v tom pokracovat teda non stop aby som uz mala po tom myslela som ze za par dni to prejde...
@ufa
☹ žiaľ aj ja som si myslela že za pár dní to prejde a nebolo to tak skoro. Cítila som napätie v prsiach tak som vedela že ešte nie je ten správny čas. Ten čaj je zakázaný keď žena kojí hlavne pre tie to účinky.... tak som ho žiaľ využila. Ja som mala neskutočnú motiváciu a chuť kojiť dlho veľa som o tom čítala, študovala som všetko čo sa dalo a nakoniec som si umelo zastavovala laktáciu 😔 bolo to smutné o to viac. Ale zachviľu budeš mať po tom ... ten čajík určite pomôže. Inak nemáš pocit že tak inak voniaš? Ja som nechápala čo sa deje normálne sa tie hormóny vyplavovali cez kožu..... ešte to nik tu nespomínal tak neviem či sa to len mne stalo .....

@zuzzulka ja to úplne chápem aj ja som samozrejme takto rozmýšľala samozrejme by som aj teraz rada urobila niečo aby sa to nezopakovalo ale bohužiaľ to nieje v mojich silách, len keď sa nám dieťatko znovu narodíme budeme vedieť či je zdravé alebo nie :( :( ....a ty samozrejme urobíš tiež všetko preto a keď sa budeš cítiť na druhé dieťatko tak sa do toho pustíš a my ťa budeme podporovať, hádam už každá z nás aj zo zdravým dieťatkom v náruči 🙂