Som nešťastná, priateľ nechce dieťa
Ahojte. Mam 28 rokov, a mam dost komplikovany problem. Bola som 6 rokov vydata, no s manzelom sme nemoholi mat babo nakolko som mala PCO a bez ovulacie tak sme chodili do Sanatoria Helios v Martine kde som absolvovala dva cykly IVF, jeden bol neuspesny a po druhom som v druhom tyzdni potratila ☹ . Cely tento proces sprevadzali neskutocne zdravotne a psychycke problemy a po mojich neuspechoch som bola nutena chodit k psychiatrovi a uzivat antidepresiva. Nesla som sa proste zmierit s tym ze nemam dietatko 😒 Bola som dost posadnuta touto myslienkou co tiez nerobilo dobrotu v mojom zdravotnom stave. Casto som bola PN, nebola som schopna normalne fungovat. Ked to uz bolo naozaj zle, rezignovala som a doslovne som len prezivala. Samozrejme moje manzelstvo skoncilo rozvodom. Odstahovala som sa, zila som sama, a bolo to hrozne. Myslela som ze zacnem odznova, no mylila som sa. Utapala som sa vo vlastnej bolesti a este aj samote. Zrazu nebol nablizku nikto kto by ma polutoval, pohladil a utesil. Takto to islo dlhu dobu. V praci si vsimol moj kolega ze to uz nie som ja, videl ze nieco nie je v poriadku tak som sa mu vyspovedala, co mi padlo velmi dobre. Zacali sme sa stretavat, velmi sme si rozumeli, az to nakoniec skoncilo tym, ze sme sa dali dokopy. V podstate sa ku mne nastahoval. No malo to jeden hacik...Mal v tom obdobi 20 rokov a ja 26. Nijako na pohlad vekovy rozdiel nevidno a pravdupovediac rozumela som si s nim lepsie ako s exmanzelom ktory mal 32 rokov. Ale zlaty klinec prisiel asi po roku nasho vztahu, ked som zistila ze som tehotna..Skoro som odpadla. Neviete si predstavit ten sok ked mi to doktorka povedla. Po takych utrapach....Samozrejme priatel nadseny nebol..Lenze nastali komplikacie. Zacala som sa citit coraz horsie a doktorka mi potom povedala ze musim ist do nemocnice, lebo to vyzera na mimomaternicove tehotenstvo co sa aj potvrdilo a este v ten den ma operovali. Odstranili mi lavy vajickovod, nakolko bol uz velmi poskodeny. Ale prezila som to, priatel bol pri mne, podrzal ma a zili sme dalej. Teraz odvtedy presli dva roky zijeme spolu nadalej a zacinam vazne uvazovat nad tym, ze chcem babo. A to je kamen urazu. Nejdem ho presvedcit, ze to u mna nie je len tak. Otazne je ci vobec este otehotniem po vsetkych mojch problemoch a len s jednym vajecnikom. Viem ze je mlady. Teraz ma 22 rokov. ale ja uz nemozem cakat. Chcem to aspon skusit..som z toho zufala, on o tom nechce somnou ani hovorit. Je mi to hrozne luto, a neviem co robit . Mam strach ze mne sa tohto stasia ako je mimi nikdy nedostane. Paradox je ten, ze s manzelom som deti nemohla mat a s priatelom s ktorym som uz bola tehotna, dieta nechce... 😢
ja ti poviem na rovinu, kasli na neho, najdi si ineho ... 😉 moj ex bol taky isty, hoci mal uz poi 30...ked som otehotnela povedal ze on sa nikdy netajil tym ze nechce dieta a ze sa spoliehal na moju "neplodnost"...chvilu dokazal akoby hrat ze sa tesi ....no potom...rozisli sme sa, a teraz ked ma maly 2,5r tak ze ho "ma velmi rad"...skoda, trosku neskoro...ale ja nebanujem, nasla som si iny vztah, ovela ovela lepsi 😉
@scarllette ja neviem, ak ti mám pravdu povedať, ja takýchto mužov, vzťahy nechápem, mi sme sa od začiatku rozprávali o deťoch, chodili sme spolu 7 rokov, potom sme sa vzali a 2 roky po svadbe sa narodil syn. Ale ja som ho vždy sledovala, ako sa správa k deťom, či povie, že je zlatý atď. neviem, možno to bola vypočítavosť? moja, ale podľa mňa je to základ vzťahu. Lebo vieš, stane sa, že sa pohádame, výmena názorov je, ale keď sa pozriem na to dieťa, vždy poviem, že ho obaja veľmi ľúbime, chceli sme ho, tak mu musíme vytvoriť také podmienky, aby on tu žil pokojne, bol medzi nimi šťastný. U nás sa stalo, že malý mal pol roka, papal a ja som zbehla z jednej izby do druhej a pritom som kričala manželovi, že dones vodu na kúpanie a malý tak začal plakať, asi si myslel, že sa niečo stalo, hádame sa a vtedy sme si povedali, že nikdy v živote toto viackrát nespravíme. Ale vieš, toto môžeš povedať mužovi, ktorý aj to malé stvorenie ľúbi, akceptuje. MM vždy hovorí, že je to malý človiečik, ktorý má strašne veľa rozumu. A to moje srdce poteší 🙂
@scarllette No vieš, muži sú plodní do konca života, tak im to dieťa tak neponáhľa. Teraz je veľa ľudí, ktorí to odkladajú, hlavne muži okolo tridsiatky si chcú ešte užívať. Keď tak veľmi túžiš po dieťati, tak asi by si mala hľadať partnera - otca ktorý chce dieťa a nechce čakať. Sú aj takí muži čo chcú dieťa v tridsiatke a aj skôr, niektorí dokonca aj viac detí. Keby ťa mal tak veľmi rád, tak súhlasí aspoň s jedným dieťaťom. Môj manžel chcel dieťa hneď od začiatku vzťahu, teda hneď ako som skončila výšku, prvé som mala v 27 rokoch. No a tridsiatka je fakt najvyšší čas pre ženu mať prvé dieťa, nemusí sa to hneď podariť, no a samotné tehotenstvo trvá 9 mesiacov. Asi by bolo lepšie nájsť o niečo zrelšieho partnera, teda staršieho tak o min. 5 - 8 rokov, takí asi chcú dieťa viac. A zistiť už na začiatku vzťahu, či by chcel dieťa.
My sme tiez relativne mladi, partner je odo mna o 4 roky starsi no lubime sa uz hrozne dlho a ja si neprajem nic len dietatko a mat rodinu, ktoru som bohuzial nikdy kompletnu nemala.. On mi stale hovori, ze je casu na uzivanie si a ze sme mladi, pritom deti miluje a ospevuje ich a stale hovori o tych "nasich" co kedysi budeme mat. Ide o to, ze sme si uz uzili dost a neuzivame si ziadne diskoteky ani nic, zijeme ako keby sme deti mali, no nemame.. Neviem, co dalej.
Ahojte baby, pridavam sa do diskusie, lebo sa bohuzial, tyka aj mna. Dlhe roky som o dietati nechcela ani pocut, nemala som k nim ani ziadny vztah, nikdy som nepatrila k zenam, ktore su hotove z babatiek. Ale nedavno sa to zmenilo, ozvali sa vo mne materinske pudy...a to je problem - u mojho muza. Dieta nechce, jeho argument je, ze on nebude mat dieta, kym nebude zabezpeceny. Ze nebude zivorit, ze uz teraz zivorime - co je podla mna hlupost, zivorenie si veru predstavujem inak. Muz ma stalu pracu, uz par rokov tu istu (cize - byt zabezpeceny u neho nebude asi nikdy, lebo on sa uspokoji s malom, nepojde za lepsim, ked ma to svoje iste.) Ja pracujem na zivnost, sama na seba, nemam sice fixny mesacny prijem, ale zarobim, niekedy za jeden mesiac tolko, co on za tri. Navyse mam pracu taku, ktoru mozem vykonavat v tehotenstve aj v materstve. Takze si myslim, ze peniaze by neboli az taky problem. Byvame momentalne v prenajatom byte, ale mame nachystany dom, alebo 3-i byt, kam by sme mohli ist byvat aj ihned, len by sme (aspon zatial) neboli sami. Takze byvanie do buducna riesit nemusime, hypoteku si brat tym padom nebudeme.
Dalsia vec je, ze nemam pocit, ze by nechcel dieta kvoli tomu, ze by si este potreboval uzivat, praveze nikam nechodime, ani on sam, stale sme len doma, on vobec nie je typ na zabavy, kamosov a pod., takze v tomto by ho dieta urcite neobmedzovalo.
Vcera ma neprijemne zaskocil svojou reakciou. Nejako sme sa dostali k tomu, ze by som mohla byt tehotna a ja na to: bodaj by som bola, na co mi on povedal, ze: To by si ale bola sama tehotna, ja by som ta nechal. Povedal to smrtelne vazne, nie zo srandy! Az mi zle zostalo - to ako moze toto povedat? :( Sme spolu 11 rokov (brali sme sa tento rok), muz ma 33, ja 27, cize aj vekovo by sme nemuseli vobec s babom cakat. Ja chcem praveze dieta do 30-tky, lebo sa bojim, ze moje telo tehotenstvo vo vyssom veku nezvladne. (Uz teraz ho mam dost znicene.) Neviem, co mam robit. Citala som temy tu na modromkonikovi a vela zien sa s takymito typmi muzov vzdy po case rozisli - aj kvoli tomu, ze nechceli deti. Ja neviem, co mam spravit, niekedy muz vravi stylom, ze raz budeme mat deti. Aj mi v slabej chvilke povedal, ze chce deti, len musi na ne mat peniaze - ale kedy to preboha bude? Pri jeho praci nikdy, ako som uz pisala - on ma pracu uz nejakych 6 rokov, priemerny plat a na to, aky je sikovny je ho tam skoda. Ale jemu to nevysvetlite - on ma pracu a je spokojny, ambicie nema ziadne.
Co by ste robili na mojom mieste? Mam cakat? A dokedy? Do vtedy, kym nebudem moct mat deti? :(
@saraw ja by som si s nim sadla a povedala, ze dieta chcem do 30-tky, a hoc aj hned... a ze pokial ma on k dietatu taky postoj, ze ich mat nechce, alebo ze ich odklada na neurcito, tak jednoducho v takom vztahu ty zotrvat nechces... podla mna sa len boji, ze strati svoje pohodlie... teraz sa nemusi starat o nic, pride domov a ma svoj pokoj... ked bude dieta, uz nikdy klud mat nebude... ja by som takemu chlapovi dala ultimatum... bud ja, ale aj dieta, alebo ak nie dieta, tak ani ja... nevravim, ze mas na neho tlacit, mozno len trosku postrasit... a uvidis, ako to on s dietatom mysli, ci ho chce naozaj, ale cche este pockat, alebo ho nechce vobec....
drzim palce...
@magic08 Uz som sa s nim o tom niekolkokrat bavila. A kedze on si neberie servitku pre usta povedal aj nieco v tom zmysle, ze nech sa teda rozideme, ked sa v tom nezhodujeme... Alebo by na to ultimatum povedal, ze nech som sama s dietatom - ved to aj vcera tak formuloval. :-/
@katren lebo som ani ja dlho nechcela mat deti. Vzdy, ked sme sa dostali k detom, tak sme obaja povedali, ze RAZ budu, teraz nie. Alebo, ze to ma cas. A boli sme obaja spokojni, lebo sme ich ani jeden nechceli. Mne az posledneho polroka zacina sibat - a zjavne iba mne, vidis ake su reakcie. ☹
A baby, ked som mu povedala, ze chcem dieta urcite mat do 30-tky, ze by som potom mala jednoducho obavy mat dieta, tak mi povedal, ze nezalezi na tom, kolko budeme mat rokov, hlavne musime byt zabezpeceni.
@saraw poznam jednu holku, podobny pripad, zobrati boli ale dlhsie a v nej sa po 10-tich rokoch ozval pocit materstva, zial u muza nie.. aj ked dohoda na zaciatku vztahu bola ziadne deti. co sa stalo casom? rozviedli sa.. zial to zatial nedopadlo nijak lepsie pre nu, ma uz medzicasom 39 rokov, rozvedena a bezdetna...
inak pre vacsinu muzov je zaklad a akasi povinnost, byt "zabezpecny", moj mm tiez si ma nexcel kedysi zobrat, ze kym nebudeme mat svoje vlastne byvanie a o detoch ani nehovoriac, mna to nehorazne skrelo.. otazka je, co znamena pre tvojho manzela byt zabezpeceni..
@saraw podla toho co pises, on nebude mat pocit, ze je zabezpeceny, nikdy... a tak by si podla mna mala zacat odznova, aj ked to je tazke po tolkych rokoch, pri nom sa pravdepodobne dietata nedockas nikdy... zariad si zivot podla svojich tuzob... raz stretnes niekoho, kto bude s tebou zdielat rovnaku tuzbu po dietati ako ty...
nezalezi na veku, ani na tom, kolko penazi mate... moj mm je odo mna mladsi o 4 roky a chcel dieta, aj vo svojom mladom veku... tesil sa nan, zil s tym...
@zuzka38 no to prave neviem, co to pre neho znamena, lebo nemam pocit, ze by sme sa mali az tak zle... A keby mal aspon vyhliadku na povysenie alebo na lepsie platenu pracu, tak pochopim, ze caka, kym bude viac zarabat. Ale pri jeho povahe si myslim, ze aj keby mal lepsiu pracu, tak ostane v tejto, lebo raz ma vyslapanu cesticku, tak preco z nej schadzat dole? 🙄 😖
@magic08 tiez mam ten pocit :-/ No vies, raz je dost blby pojem, co ked uz aj raz bude neskoro? ☹ Toto je taka sprosta situacia...ani-ani. ☹
A zabudla som napisat jednu dolezitu vec - keby ste ho videli, aky je super k detickam - bol by z neho skvely otec, urcite k detom vztah ma, tak naozaj nechapem, KDE je ten problem? ☹ On mi vzdy povie len o tom zabezpeceni...
@diusik no neviem, ked som sa s nim raz rozisla, tak bol z toho hotovy a prave vtedy som videla, ze ma naozaj chce a miluje, tak neviem, ci by zrazu mal ine pocity... (A mozno hej, ja som z neho uz debil.) Vies, on ma silne reci, len by ma zaujimalo, co by spravil, keby som to, co vravi, aj uskutocnila.
@saraw ked tvojmu mužovi nezáleží na tom, kolko budete mat rokov, ked si zaobstaráte dietatko, tak potom je to vážne debil. A ešte k tomu nezodpovedný. Samozrejme, že na tom záleží. Alebo je lepší bohatý, mŕtvy rodič?????? Jemu by sa páčilo mat ako 20 ročnemu 65 ročnu mamu???? alebo otca? omg, niektorí chlapi nedospeju nikdy, do riti s takými!!! 😠 😠
@saraw o tom, ze by ste neboli zabezpeceni nemoze byt ani reci. Ta jeho reakcia je nehoraznost, ale: mozno bol proste tou myslienkou sokovany, kedze dlho zil v presvedceni, ze ani ty deti este v tomto case nechces. Mozno to potrebuje spracovat. Kazdopadne, budete sa musiet o tejto teme teraz castejsie rozpravat, a ked bude reagovat ponukou na rozchod, tak ti asi ina moznost nezostane. Je kopa muzov na svete, ktori chcu byt otcami, ale ty nesmies stracat cas. Lebo mam pocit, ze aj ked bude s dietatom suhlasit, tak sa bude citit dotlaceny do otcovskej ulohy a spocita to tebe aj dietatu nezaujmom a to bude velmi boliet.
@kalifa28 mam taky isty nazor ako ty!!! A keby aspon to bolo tak, ze na 100% bude clovek za par rokov bohatsi, tak si clovek pocka...ale z jeho strany to urcite tak nebude, jedine, ze by sme cakali na to, kym JA zacnem viac zarabat... A nikdy som nechcela byt "stara" mama, ze ist na stuzkovu dietata o barlicke 😀 (samozrejme, ze to zlahcujem, ale tak vieme, o co ide 🙂 )
@hradnapani toto mi nenapadlo a veru to moze byt sposobene aj tym. Urcite ho budem (jemne) s tou temou otravovat castejsie. A urcite by som nechcela, aby bol do niecoho natlaceny - ked uz budeme mat spolu dieta, tak jedine tak, aby ho ON SAM chcel, inak sa na to mozem zvysoka. To veru naozaj radsej hladat niekde inde, kto bude dobrovolne a rad otcom. 🙂 /Ale snad sa k tomuto nebudem musiet dopracovat./
Dakujem vam velmi pekne vsetkym za nazory!!!
@saraw ahoj, ja si myslim, ze ak si si ho vzala s tym, ze deti nechcete mat, tak by si mala toto respektovat. Predsa ste spolu chodili takmer 10 rokov, za ten cas ste si to mali ujasnit a ked ste sli do manzelstva s urcitym presvedcenim, mala by si to respektovat a netlacit na neho.
@saraw Ja si myslim, ze sa len boji..resp. sa zlakol. Dlho, dlho nic o detoch a zrazu bum..on to potrebuje spracovat, asi mu to bude trvat trosku dlhsie, ale to, ze ma vztah k detom a vidis, aky je pozorny, ked je s nimi, je podstatny fakt. Takze ja by som nezufala 😉 Daj tomu trochu casu, mozno "nahodne" vytvorit viac prilezotosti byt s detmi v kontakte a uvidis, ako sa to bude formovat..Verim, ze nezostane zatvrdily moc dlho 😉 Niektori chlapi potrebuju na vazne rozhodnutia viac casu. 😉
vymenit priatela 🙂 ako nezdielate rovnake tuzby a nazory a predstavy o zivote tak o com to potom je🙂
@mima4 tak bohuzial, ak on neciti potrebu po dietati a diskutovali o tom pred svadbou, tak by mala jeho nazor respektovat..ja osobne by som si takeho cloveka nezobrala..otazky byvania, deti a spolocnej buducnosti boli zakladne temy vsetkych rozhovorov a kym som si nebola ista, ze zdielame rovnake nazory na tieto veci nesla by som do toho..
Bud si urobi dieta s inym, alebo dokope manzela aby jej ho urobil on, ale nikdy k tomu babu nebude mat taky vztah, co bude neskor male urcite citit..
@saraw Snaž sa s ním otehotnieť, tak aby o tom nevedel. Ak už budeš tehotná, čo spraví? Maximálne Ťa opustí, k čomu ale aj rozdielne názory vo Vašom vzťahu spejú. Ako si písala, zarobiť si na seba vieš, tak keby si aj ostala sama, no bože, nebudeš ani prvá a ani posledná, no hlavne budeš mať dieťa po ktorom túžiš a vzhľadom na vek by to aj bolo prijateľné. A možno budeš prekvapená, že sa jeho myslenie radikálne zmení, keď už tehotná budeš, alebo minimálne keď sa malé narodí....
Alebo je problém možno niekde inde. Možno nemôže mať deti a vie o tom, len je to pre neho ponižujúce sa s tým priznať, tak zaujal takýto postoj. Píšem to preto, lebo presne toto sa udialo v našej rodine. Nakoľko sa dotyčnej roky nedarilo stále otehotnieť, tak začala chodiť po kadejakých vyšetreniach, všetko v poriadku, tak nahnala i muža - ten sa konečne po rokoch priznal, kde je pravda - no po tých rokoch zatiaľ po celej rodine roztrúbil, že nie on, ale že jeho žena je jalová, čo samozrejme nebola pravda. Dnes majú obaja po päťdesiatke, bezdetní a nešťastní, no dotyčná je tak nábožensky založená, že rozvod neprichádza v úvahu a už to v tomto veku aj prestala riešiť. Chcela začať pracovať aspoň ako profesionálny rodič, lebo po deťoch túži dodnes, alebo si chcela aspoň adoptovať dieťa, no on sa vyjadril, že cudzích parchantov chovať nebude.
Takže treba si vybrať správnu cestu, aby ste raz nedopadli a títo z mojej rodiny...
Držím palce 😀
@saraw Ahoj, moj muz mal podobne nazory aj komenty. Ked sa k nim teraz vraciam spatne a pripominam mu ich, tak tvrdi ze to v ziadnom pripade nemyslel vazne...a poviem Ti, boli to silne slova. Ide o to ze muzi su ini ako zeny. Co Ti tu mnohe radia, akoze rozist sa alebo vymenit partnera, hladat partnera ktory chce mat deti...akoze podla mna to je len vypocitavost. Zijeme predsa s tym koho milujeme a akceptujeme jeho rozhodnutia. Moja skusenost s muzom je netlacit na pilu, ale samozrejme povedat svoj nazor a postoj. Muzi vsetko potrebuju spracovat....teda aspon niektori. Ja som na muza tlacila so svadbou...a jedneho dna mi povedal ze keby som tolko otom nerozpravala uz sme mohli byt zobrati. V tom case mal uz kupeny prsten, len mi h o nechcel dat pod takym tlakom. Potom som si to vycitala ze som bola taka. To iste bolo potom aj s dietatom. Tiez nechcel a bol nestastny z toho ze mi ide o dieta viac ako onho..takto to totiz on chapal a velmi bol z toho smutny. Tiez mal vzdy super vztah k cudzim detom a strasne ma to stvalo ked o nasich hovorit nechcel. A o com to vsetko bolo? Proste chcel byt na dieta pripraveny...mozem mu to vycitat? Preco by som mala. Momentalne cakame babo...ja mam 33 a on 34, cesta k nemu nebola lahka, co mu aj otvorilo oci a vela veci pochopil aj to moje naliehanie. Teraz mi tvrdi ze vzdy deti chcel...ale nespraval sa tak..preco? Proste je taky, bola to jeho obranna reakcia. Nikdy ma nenapadlo sa s nim preto rozist. A to je moj muz vzdelany clovek a mimochodom perfektny manzel...ziaden debil ako poniektore tuto nazyvaju chlapa co sa zdraha mat deti. On dal nakoniec strasne vela do toho aby sme dieta mali. Ja by som na Tvojom mieste nahadzala flintu do zita a uz vobec nepocuvala reci ako "my sme sa vzdy s muzom bavili o detoch". Nieje muz ako muz, niekto to s tou zodpovednostou berie proste niekedy velmi vazne...mozno az moc. Drzim palce.
@katarinnak velmi pekne si to napisala. Inak, podla mna muz by mal mat pre zenu prioritu, az potom dieta. Inak to konci tak ako to konci u mnohych paroch...
@mima4 @lucinocka baby, my sme sa brali s tym, ze deti budu NIEKEDY, nie ze nebudu nikdy...ja si skor myslim, ze sa fakt zlakol, ze doteraz pre mna boli deti strasiak a teraz zrazu chcem mat vlastne. On je praveze strasne zlaty, ked je s nejakym dietatom, takze sa nebojim toho, ze by ich urcite nechcel alebo by nemal k nim vztah... Neviem len, ako ho dokopat do toho, ze ich bude chciet cim skor. 🙂
Urcite by ma tehotnu neopustil, to su len silne reci, on nie je z tych.
A @lucinocka dieta som nikdy nebrala ako zmysel zivota dvoch ludi (ze maju byt spolu iba kvoli tomu a ked jeden teraz nechce, tak sa musia rozist - vsetko chce svoj cas, si myslim)
@andreah25 myslim, ze v tom problem nebude, on ma len stresy z tych penazi, tlacime sa teraz v jednoizbovom byte a nevie si predstavit tu mat este aj dieta /co si neviem ani ja, ale tak verim tomu, ze keby som zostala tehotna, sli by sme hned do toho 3-i bytu alebo domu - uz nam to bolo davno navrhnute/.
Inak pekne zapeklita situacia,o ktorej pises. ☹ NIektori chlapi su strasni...
@saraw dik za vyjasnenie 🙂
tak sa s nim s laskou porozpravaj o tom, stanovte si cas, kedy zacnete pracovat na babatku. Povedz mu, ze chapes jeho pocity a zdielas ich s nim a ze beres na neho ohlad, ale ze by bolo fer si urcit hranicu kedy sa zacnete snazit o babatko. Napr. ty mas 27, tak sa dohodnite na chranenom sexe na najblizsie 4-5 rokov, ale dohodnite sa na tom spolocne a dobrovolne. Myslim si, ze nemusis sa stresovat s tym mat babo do 30tky. Dnes su bezne mamicky, co maju deti po 30tke a poznam kopec mamiciek, co po tridsiatke porodili aj 3-4 deticky. 🙂

@adkoalauri Velmi rozumne napisane, tiez som si povedala kde ja mam zaruku, ze po tych 3rokoch bude on este chciet dieta so mnou vobec.... tejto rady by som sa mala chytit asi aj ja 😵