icon

Som tehotná: Ako zvládnuť nečakané zmeny vo vzťahu?

5. mar 2026

Ahojte mamičky,
píšem sem, lebo som úplne bezradná a potrebujem nestranný pohľad. Som slobodná mama dvoch detí, 4 roky som bola sama. Po dlhom čase, po tych 4 rokoch, som si pustila do života muža. Poznali sme sa rok, 5 mesiacov sme spolu bývali aj s deťmi. Mali sme bežné nezhody, ale vždy sme ich vedeli vyriešiť
Obaja sme túžili po dieťati. On dieťa nemá a veľmi ho chcel. Snažili sme sa.
Pred pár dňami sme mali hlúpy konflikt kvôli banalite. Zbalil sa a odišiel. Na druhý deň som zistila, že som tehotná. Poslala som mu testy. Najprv reagoval tak, že sa chce postaviť ako chlap, byť rodina, že ma miluje, pýtal sa, ako sa cítim, či to bude chlapec alebo dievča.
A potom doslova o hodinu neskôr dnes úplný obrat. Že je koniec. Že mám ísť na potrat. Že sme skončili.
Nechápem, ako sa môže človek zmeniť z hodiny na hodinu bez vysvetlenia. Som v šoku. Potrat pre mňa neprichádza do úvahy, ale bojím sa, ako zvládnem tri deti sama.
Prosím vás, stretli ste sa s takýmto správaním? Je to strach? Manipulácia? Alebo som len slepá? Čo by ste robili na mojom mieste?

krasneleto
6. mar 2026
@anonym_d89010

@krasneleto Tá jej blbosť. Je s dvoma nemanželskými deťmi v podnájme, to samé svedčí o jej sociálnej a mentálnej výbave a chcela si cudzieho chlapa poistiť a udržať ďalším deckom. A teraz skončia všetci v azylovom dome, pretože matku na rodičáku s troma deťmi od kadejakých nezodpovedných chlapov si vo svojom byte nikto príčetný ďalej nenechá. A sotva ich slušne uživí a výchová.

@anonym_d89010 som rada, ze ty zijes podla prirucky a vsetko je super... a hej... to strasna blbost mat dieta planovane po vzajomnej tuzbe mat dieta... to je teda velka blbost. vacsiu som nepocula... a ze ty jej odpovedas cely cas v diskusii na nieco co sa nepyta a opominas fakt, ze na POTRAT ist nechce? to je vysledkom velkej mudrosti a schopnosti porozumiet textu... bravo

anonym_d89010
6. mar 2026
@krasneleto

@anonym_d89010 som rada, ze ty zijes podla prirucky a vsetko je super... a hej... to strasna blbost mat dieta planovane po vzajomnej tuzbe mat dieta... to je teda velka blbost. vacsiu som nepocula... a ze ty jej odpovedas cely cas v diskusii na nieco co sa nepyta a opominas fakt, ze na POTRAT ist nechce? to je vysledkom velkej mudrosti a schopnosti porozumiet textu... bravo

@krasneleto Bohužiaľ, ona nie je v situácii, aby si mohla vyberať. Príde o všetko, zničí seba, ale aj tie dve deti, ktoré už má. Ale, keď si taká ľudomilka, tak si ich všetkých všetkých nasťahuj k sebe a staraj sa o nich. A ona môže pokojne porodiť tretie, prípadne aj štvrté dieťa. Veď to jediné chcela, len ten druhý jej plány nezdieľal, keďže nechce niesť za toľkých ľudí. Tak ho jednoducho môžeš nahradíť.

anonym_86708f
6. mar 2026
@krasneleto

@anonym_autor nezávidím Ti túto situáciu, je mi to veľmi ľúto. Vyzerá to, že si naletela chrapúňovi. Iba Ťa využil. Už nikdy by som mu nedala šancu na akúkoľvek obnovu vzťahu, to si dúfam vyliečená a poučená do budúcnosti. Deti už máš pomerne veľké. Tvoje pomery nepoznáme, ťažko radiť. Ty musíš vedieť od opory najbližšej rodiny po finančné zabezpečenie, či by si to s tromi deťmi zvládla. Držím palce !

pr85
7. mar 2026
@anonym_d89010

@anonym_autor Si nepoučiteľná a opakovane robíš rovnakú chybu. Spíš s chlapom, ktorý ťa nemá za nič a ľahkovážne otehotnieš. Slušný chlap o takú ženu záujem nemá, navyše nemá potrebu vychovávať cudzie deti. Tomuto zrejme až teraz docvakla závažnosť situácie a tak sa zbalil. Si ľahká korisť pre kadejakých nezodpovedných lumpov.
Či máš robiť? No jedine ísť na potrat a zmeniť svoje myslenie.

@anonym_d89010 Tak potrat nikdy. Je to zabitie nevinnej ľudskej bytosti. Dieťa si nechaj a pozaduj od toho "otca roka" alimenty.

pr85
7. mar 2026
@sisska96

Choď na potrat. Prečo si chceš vlastný život ešte viac skomplikovať?

@sisska96 Skomplikovala by si život potratom. Nech si dieťa pekne nechá.

anonym_d758ab
7. mar 2026
@pr85

@pr85 žije v podnájme. Je slobodná matka 2 detí. Mňa zaujíma tvoja matematika, že ako sa dá z rodičáku a alimentov zaplatiť nájom a uživiť 3 deti.

pr85
7. mar 2026

@anonym_autor Autorka, nechaj si dieťa. Neboj sa, vychovávas ho. Dieťa je Bozi dar.

abbey1
7. mar 2026
@krasneleto

@abbey1 a co je na tom take neuveritelne? senzacie hodne?

@krasneleto Vieš, možno by si chápala, ak by si videla rozdiel významu slov neuveriteľne a nechápeme.
Ja verím, že ľudia ľahkovážne skáču do vzťahov a ľahkovážne si robia deti a potom kľudne vyriešia 'oriblrm' potratom.
Nechápem ich však. Ani nemusím, je to ich život.
Avšak, ako dospelý človek a rodič si sakra rozmyslím, s kým do vzťahu pôjdem, kedy a či s ním budem mať dieťa a keď otehotniem, nebudem to považovať za 'problrm', ktorý vyriešim potratom.

anonym_207e3a
7. mar 2026
@pr85

@anonym_autor Autorka, nechaj si dieťa. Neboj sa, vychovávas ho. Dieťa je Bozi dar.

@pr85 ked bude na materskej, a nebude finančné vychádzať, pomôžeš jej?

pr85
7. mar 2026
@anonym_d758ab

@pr85 žije v podnájme. Je slobodná matka 2 detí. Mňa zaujíma tvoja matematika, že ako sa dá z rodičáku a alimentov zaplatiť nájom a uživiť 3 deti.

@anonym_d758ab A alimenty od troch oteckov nemá? Ak sú nižšie, tak môže pýtať ich zvýšenie.

anonym_207e3a
7. mar 2026

Žena v podnájme, sama s 2 detmi, a ty po 7mes známosti ideš plánovať dalsie dieťa s cudzím mužom.
Ved si nemala šancu ho spoxnat a ani si ho nepoznala, vidíš, co urobil, buchol dverami a je prec.
Nacooo dalsie dueta?
Takého by som ani nechcela, hádam nečakal, ze sa vrati, pokračuješ šťastná ďalej.. aj zabudneš ze ta posielal na potrat?
To bude cirkusant, odchádzať, prichádzať, ušetrí deti takého života.
Ty ako si chcela chlapa, stačilo ti sem tam rande, stretnúť sa, spoznávať a nue hneď zit a chcieť dieťa..

Budeš sama na tri, to je finančne náročné aj pre rodinu kde su dvaja rodicia.
Mam tu susedu, tretie dueta, ako ty, s ďalším ockom, ktorý zmizol.
A vieš co, ochorela, chodí na chemoter, vozua ju sanitky, susedia, žije tak chudobné, z darov, co jej tu kto poda.
Ma ti kto pomôcť, predstav si ze pri 3detich ta na rok choroba vypne, nebudeš môcť pracovať, zivit tri deti, domácnosť, plstit nájom, treba rozmýšľať veľmi dopredu.
A pri 2 detoch, uz veľkých, by som ja chlapa do bytu nepustila.

anonym_d758ab
7. mar 2026
@pr85

@anonym_d758ab A alimenty od troch oteckov nemá? Ak sú nižšie, tak môže pýtať ich zvýšenie.

@pr85 lebo vôbec nemusia mať muži príjem na to, aby jej každý platil slušné alimenty. Samoživitelia sú najviac ohrození chudobou. Pokojne môže dostať 3x 150€ výživné plus pridavky a rodičák cca 680€. Ako z toho má utiahnuť nájom a starostlivosť o 3 deti? Rodičák s prídavkami je tak akurát na nájom. Ona má zodpovednosť aj za tie 2. Nemôžu ju teraz začať viac dotovať otcovia detí iba za to, že si urobila tretie a zostane doma. Nech rátam ako rátam nedokáže z toho vyžiť. Aj keby jej dajú 3x 200€ na dieťa tak je to na hrane. Jedine že má slušnú rezervu, ale na to neodpovedala. Ak rezervu na tie 3 roky nemá a chlapi jej platia nízke výživné lebo majú nízke príjmy, tak čo radíš?

anonym_207e3a
7. mar 2026
@pr85

@pr85 prečo by otec dvoch mal začať posielst viac, iba preto, lebo jej pribudne tretie?
Co on s tym ma?
A co ty vieš, kolko pobera teraz na tieto dve, moze aj náhradné vyzivne od štátu, nepísala.. nevieš.
A detto tento kvietok, co ked sa vypari taj, ze ho v živote neuvidi..
Hej hej spoliehať sa na výživné..

anonym_92eb15
7. mar 2026
@anonym_d758ab

@anonym_d758ab No tak asi nebude na RD 3 roky, dieta pojde do jasli a ona do prace 🤷‍♀️ To dieta nebola nehoda, urobili ho dobrovolne, preto treba rozmyslat, ako sa to teraz da, nie ako sa to neda.
Otec nech plati vyzivne, ona do prace co najskor, plus uskromnit sa…bohuzial.

mischy00
7. mar 2026

@anonym_autor trošku mi to príde, ze uz mal niekde pripravený nový vzťah, vtedy ľudia vedia tak teatralne a bez veľkej príčiny odísť. A len čakal na prvú prkotinu....
Co mas urobiť si nedovolim radiť, zjavne ako matka 3 detí to nebude ziadna hitparáda. Len jednu radu, robiť si unahlene dieťa po tak krátkeho dobe je naozaj riziko.
Vieš, treba rozmýšľať naozaj aj tak, ze pre neho to je jedno dieťa ale pre teba tretie. Vždy treba mat aj plan B, co kdyby...

anonym_d758ab
7. mar 2026
@anonym_92eb15

@anonym_d758ab No tak asi nebude na RD 3 roky, dieta pojde do jasli a ona do prace 🤷‍♀️ To dieta nebola nehoda, urobili ho dobrovolne, preto treba rozmyslat, ako sa to teraz da, nie ako sa to neda.
Otec nech plati vyzivne, ona do prace co najskor, plus uskromnit sa…bohuzial.

@anonym_92eb15 3 roky byť doma nemusí ale otázne je, či má možnosť dať dieťa hneď po skončení materskej niekde do jaslí či opatrovateľke. A či jej vôbec na to financie vyjdu. Ten nájom musí byť extrémna položka ak ho má platiť samoživiteľka. A to aj pracujúca samoživiteľka 3 detí platiaca nájom a jasle. Jasle plus nájom s energiami sú bez problémov 1000€. A to ešte nikto nejedol. Netušíme koľko zarobí, neviem prečo nepíše takéto dôležité info. Keby má možnosť bývať u rodičov a rodičia občas postrážia deti, tak je to úplne iná situácia. Ja ju neposielam na potrat. Len hovorím, že netreba hneď písať ako to zvládne keď vôbec nemusí. Niekedy sa nie je už kde uskromniť, lebo peniaze nestačia ani na základné potreby.

anonym_92eb15
7. mar 2026
@anonym_d758ab

@anonym_92eb15 3 roky byť doma nemusí ale otázne je, či má možnosť dať dieťa hneď po skončení materskej niekde do jaslí či opatrovateľke. A či jej vôbec na to financie vyjdu. Ten nájom musí byť extrémna položka ak ho má platiť samoživiteľka. A to aj pracujúca samoživiteľka 3 detí platiaca nájom a jasle. Jasle plus nájom s energiami sú bez problémov 1000€. A to ešte nikto nejedol. Netušíme koľko zarobí, neviem prečo nepíše takéto dôležité info. Keby má možnosť bývať u rodičov a rodičia občas postrážia deti, tak je to úplne iná situácia. Ja ju neposielam na potrat. Len hovorím, že netreba hneď písať ako to zvládne keď vôbec nemusí. Niekedy sa nie je už kde uskromniť, lebo peniaze nestačia ani na základné potreby.

@anonym_d758ab Ano, to je pravda, v konecnom dosledku si to musi prepocitat ona sama, kedze my viac info nevieme. Mna len zaraza, kolko zien ju posiela okamzite na potrat, pritom dieta bolo planovane z oboch stran...Za mna je v tomto konkretnom pripade aj potrat nezodpovedny, to dieta za toto cele nemoze. Preto som pisala, ze by autorka mala rozmyslat, ako to cele zvladnut, i ked to (urcite) nebude lahke.

anonym_5f6efc
7. mar 2026

@anonym_autor ako prve si zisti, ci ta majitel bytu s tretim dietatom nevykopne. Matka sama s 3 detmi a platit najom z rodicaku a alimentov, to je sen kazdeho majitela bytu. Mimo toho, cele mi to pripada, ze dieta si chcela hlavne ty. 40 ti asi klope na dvere, tak si este chcela babatko a zabudla si pritom zlozit ruzove okuliare. Teraz sa postav realite celom, kolko mas uskor, ci mas kam ist s detmi, ak vas majitel bytu vypoklonkuje, apod. Byt sama na 3 deti, z toho jeden novorodenec je nieco, po com ziadna zena netuzi. S tymto sploditelom nerataj do buducna, ze ti pomoze. Ak pri prkotine zdupkal, pri vaznejsich problemoch sa zahrabe pod zem, aby si o nom nevedela. Naivita zien nema konca kraja aneb kto vie zene skomplikovat zivot viac ako ona sama.

anonym_d758ab
7. mar 2026
@anonym_92eb15

@anonym_d758ab Ano, to je pravda, v konecnom dosledku si to musi prepocitat ona sama, kedze my viac info nevieme. Mna len zaraza, kolko zien ju posiela okamzite na potrat, pritom dieta bolo planovane z oboch stran...Za mna je v tomto konkretnom pripade aj potrat nezodpovedny, to dieta za toto cele nemoze. Preto som pisala, ze by autorka mala rozmyslat, ako to cele zvladnut, i ked to (urcite) nebude lahke.

@anonym_92eb15 súhlasím. Len ona vie akú má výplatu, rezervu, výživné pomoc z okolia… určite ju hneď na potrat neposielam, ale taktiež ani netreba hneď hovoriť ako to celé pôjde.

sisska96
8. mar 2026
@pr85

@pr85 ty budeš jej decko vychovávať?

krasneleto
9. mar 2026
@anonym_d89010

@krasneleto Bohužiaľ, ona nie je v situácii, aby si mohla vyberať. Príde o všetko, zničí seba, ale aj tie dve deti, ktoré už má. Ale, keď si taká ľudomilka, tak si ich všetkých všetkých nasťahuj k sebe a staraj sa o nich. A ona môže pokojne porodiť tretie, prípadne aj štvrté dieťa. Veď to jediné chcela, len ten druhý jej plány nezdieľal, keďže nechce niesť za toľkých ľudí. Tak ho jednoducho môžeš nahradíť.

@anonym_d89010 o tom ci je v situacii kedy si moze vyberat alebo nie, nerozhodujes ani ty ani ja... a nie som vobec ludomilka a nemienim si k sebe nikoho stahovat, ja mam svojich zalezitosti dost... a sama by som sa zachovala uplne inak a nepotrebovala tu ani skvele rady od cudzich zien na MK

krasneleto
9. mar 2026
@abbey1

@krasneleto Vieš, možno by si chápala, ak by si videla rozdiel významu slov neuveriteľne a nechápeme.
Ja verím, že ľudia ľahkovážne skáču do vzťahov a ľahkovážne si robia deti a potom kľudne vyriešia 'oriblrm' potratom.
Nechápem ich však. Ani nemusím, je to ich život.
Avšak, ako dospelý človek a rodič si sakra rozmyslím, s kým do vzťahu pôjdem, kedy a či s ním budem mať dieťa a keď otehotniem, nebudem to považovať za 'problrm', ktorý vyriešim potratom.

@abbey1 znova sa pytam, ci je nejaka prirucna kedy sa kto ku komu ma stahovat, kedy sa ma vydat, kedy ma mat deti a ci su skutocne zarukou niecoho...

any_soj
9. mar 2026
@anonym_34e2f4

@anonym_autor prosím prečítaj si ešte raz po sebe. Matka dvoch detí a chceš ďalšie dieťa? Uf, trochu nezodpovedné nemyslíš

@anonym_34e2f4 "Matka dvoch detí a chceš ďalšie dieťa? Uf, trochu nezodpovedné nemyslíš?"
Čo je nezodpovedné na tom chcieť tretie dieťa? Nechápem.

any_soj
9. mar 2026
@cyberk

tak ty nevies ako budes zit s tym pocitom, ze si sla na potrat? :D a ako ma zit to dieta, ze ma lahku mamu, ktora kde ide, robi deti? vies co je rodina? rodina nie je matka a deti, rodina je otec matka a dieta, ty dobrovolne dovolis, aby tvoje dieta nemalo otca lebo "ty tuzis po dietati"... tak si kup psa, ked ti chyba laska. Nenic zivot detom, ktore sa budu od mala pozerat ako ine deti maju stastnu rodinu a on ma len teba lebo "ty si chcela babo" -.-

@cyberk v dobe, keď veľmi veľké percento detí vyrastá len s 1 rodičom, napíšeš toto? To teraz všetky tie deti odstrániť, či ako? Ona to neplánovala takto, nebolo to cielené.

any_soj
9. mar 2026
@anonym_d89010

@anonym_d89010 kokso ale toto už je moc. Akým právom jej podsúvaš, že takto zničí svoje dve deti?

any_soj
9. mar 2026
@anonym_d758ab

@pr85 lebo vôbec nemusia mať muži príjem na to, aby jej každý platil slušné alimenty. Samoživitelia sú najviac ohrození chudobou. Pokojne môže dostať 3x 150€ výživné plus pridavky a rodičák cca 680€. Ako z toho má utiahnuť nájom a starostlivosť o 3 deti? Rodičák s prídavkami je tak akurát na nájom. Ona má zodpovednosť aj za tie 2. Nemôžu ju teraz začať viac dotovať otcovia detí iba za to, že si urobila tretie a zostane doma. Nech rátam ako rátam nedokáže z toho vyžiť. Aj keby jej dajú 3x 200€ na dieťa tak je to na hrane. Jedine že má slušnú rezervu, ale na to neodpovedala. Ak rezervu na tie 3 roky nemá a chlapi jej platia nízke výživné lebo majú nízke príjmy, tak čo radíš?

@anonym_d758ab kde si vzala, že musí byť 3 roky doma?

any_soj
9. mar 2026

@anonym_autor ahoj autorka. Ponúkam ti na dlhodobý prenájom 2i byt v Bratislave, na začiatku Petržalky. Za 5 minút si v centre. Za náklady. Ak by to malo rozhodnúť o živote tvojho dieťaťa, bez problémov.
Určite napíš aj do poradne Alexis, ako ti tu písali. Inak z článkov s nimi viem, že veľmi častá je situácia ako tvoja.
https://alexisporadna.sk/
Veľmi často sa im ozývajú ženy, ktoré tesne po rozchode (s priateľom či manželom) zistili, že sú tehotné. Veľmi častý a ťažký problém. Mrzí ma, že to zažívaš.
Do budúcnosti - odporúčam podcast Ako si nevziať teľa, zvlášť prvá časť 10 spôsobov ako vstúpiť do zlého vzťahu. Určite sa nezmenil zo dňa na deň. Len si nevedela, čo si máš všímať. Môžeš takto porozmýšľať, či je to ozaj len skrat z jeho strany (viackrát som tu čítala, ako muž zareagoval rovnako, a potom sa uvedomil, prosil o odpustenie, na dieťa sa začal tešiť a je skvelý otec) - ale možno (asi) podľa podcastu prídeš na to, že naozaj sa len pretvaroval, a je to žiaľ hlupák.
https://skpodcasty.sk/podcasty/ako-si-nezobrat-...

anonym_d758ab
9. mar 2026
@any_soj

@anonym_d758ab kde si vzala, že musí byť 3 roky doma?

@any_soj kde si vzdala, že píšem, že musí?

anonym_5e5968
9. mar 2026
@anonym_2826db

Dieta si nechaj a na kripla zabudni!!! 🍀

@anonym_2826db krypel jej bude robiť zle ďalších 18 rokov.

any_soj
9. mar 2026
@anonym_d758ab

@any_soj kde si vzdala, že píšem, že musí?

@anonym_d758ab nepíšeš, len si viackrát písala o 3 rokoch. A pritom môže ísť po polroku do práce...