Vyrovnanie sa s potratom: Ako zvládať reakcie okolia?
Ahojte. Akým spôsobom a ako dlho ste sa vyrovnávali s potratom? Čo vám pomohlo? Ako ste potrat oznamovali okoliu a aké reakcie ste očakávali? Ja som začala tak veľmi postupne oboznamovať kamarátky, ktoré vedeli o mojom tehotenstve a zistila som, že by mi pomohlo prejaviť viac záujmu o vec z ich strany. Rozumiem, že je to ťažká téma a nie každý vie komunikovať o strate či ťažkej chorobe. Trochu sa desím oznamovania rodine, možno sa obávam aj nevhodných komentárov (napr. že sme už aj tak starí na ďalšie dieťatko a tak podobne...), ktoré dokážu v tomto citlivom období zraniť.
@pribinak no ak vedeli o tehotenstve, tak je asi na mieste im to oznámiť, aby sa vyhla nevyžiadaným otázkam o tehotenstve a o tom ako to ide
V ktorom tyzdni si bola?Nepovies nic a ked sa bide niekto pytat povies len,ze uz nie si tehotna.Bodka.Kazdy sa tak zahanbi ze sa ta na to pytali,ze sa viac pytat nebudi.
Ja som sa s tým vyrovnávala sama s manželom, nechcela som to s nikým iným riešiť. Bolesť pomaličky ale isto hojí ďalšie tehotenstvo, aj keď je veľmi náročné občas nemyslieť na to čo sa stalo. Držím palce a veľa síl ❤️
@katariiinkaa veď tvoja vec, ale priemerne inteligentný človek keď vidí že ti nerastie bruško tak si asi domyslí že nie je všetko ok.
Tvoj muž nech len sucho svojim rodičom oznámi, že nemali ste úspešný koniec a bodka
Ale oznamovať to všetkým naokolo je za mna traumatizujúce
Veľa šťastia a zdravia
Ako, poniektorí sa sem-tam opýtajú na dieťatko, možno donesú darček - body - pre novorodenca a tak. Starí rodičia, by sa netešili na vnúča, súrodenci na neter/synovca...
ja som nemla nejké negatívne pocity z reakcie okolia, rodina vedela hneď že sa to stalo, som bola asi 10 dní v nemocnici 😔 ale potom som bola asi 2 mesiace, keď nie viac, vypísaná, veľmi zle som to niesla, takže keď som vyšla do sveta, bola som s tým v podstate už ako tak vyrovnaná…
No takto, ja som nikdy žiadnemu ,,okoliu,, svoje 4 tehotenstvá nijako extra neoznamovala, ani vzdialeným kamoškám či širšej rodine, iba tej úplne najbližšej, cca max 10 ľudí o tom vedelo, aj to až po 3 mesiaci tehotenstva, niektorí známi si to všimli až neskôr, 6-7 mesiac, takže okoliu by som neoznamovala ani zmenu stavu...Mrzí ma Tvoja strata 😒 Blízkemu okoliu by som to možno na opýtanie oznámila 1-2 stručnými vetami a viac by som to nerozoberala, je to Tvoje súkromie. Blízkym kamoškám sa vyrozprávaj ak to tak cítiš a chceš, cudzím by som zbytočné vyzvedanie nedovolila...
Ja som "oznamovala", teda normalne som o tom rozpravala s kamaratmi, rodinou, so sefom. Reakcie boli dvoch typov. Jedna skupina bola empaticka, povedali proste, ze ich to mrzi, pripadne pridali vlastnu skusenost (ma ju vela ludi). Druha skupina povedala nieco typu:"Vsak za chvilu bude dalsie" alebo "Je to tak lepsie, urcite malo nejaku vadu." Tieto reakcie mi nepadli dobre. Ale chapem, ze clovek chce nieco povedat a nevie co, nemam to nikomu za zle. Ja som sa s tym vyrovnavala dlho, brala som to vtedy ako svoje zlyhanie, cim som si dost uskodila.
Moje prvé tehotenstvo bolo ukončené MA, nič sme nikomu neoznamovali, vlastne ani takmer nikto okrem najbližšej rodiny (svokra, sestra a brat) nevedel, ze som bola tehotná. No a rodina sa to dozvedela tak, ze sme povedali, ze bohužiaľ to nedopadlo dobre.
U nás vedeli len najbližši a kamošky ze som tehu, tým som hneď povedala po MA, že som potratila.. Ostatní sa to dozvedeli z rozprávania. No na mne už bolo vidno brucho od začiatku.. A ako som prišla domov po zákroku tak brucho ploche, viaceri to nechápali... Ale už vedia teda..
Poviem ako to je, tehotná som ešte nebola tak tie pocity nepoznám a ak by mi kamarátka povedala, že už tehotná nie je asi by som len povedala, že ma to mrzí. Neviem ako inak sa dá na taký oznam reagovať. Ak si potrebuješ poplakať alebo sa o tom rozprávať musíš začať sama.
@januska12323 ako inak sa dá reagovať na správu o tom, že priateľka prežíva niečo ťažké - napríklad ako sa cítiš? Chces o tom rozprávať? Som tu pre teba. Čo by ti pomohlo? Môžem pre teba niečo urobiť?
- na rozdiel od toho, ako to berieš ty, že ak chce o tom hovoriť, musí začať sama.
@maminkadeticiek Myslím, že nie je cieľom autorky zahanbovať svojich blízkych kvôli ich objektívnej nevedomosti
Ahoj, veľakrát okolie nevie vhodne zareagovať, ani byť oporou. Téma smrti je v našej kultúre od isteho času brána dosť zvlastne. Hovorí sa o tom napr. aj v podcaste Jemne léčit. Ak by si niekoho takého hľadala, kto ti pomôže sa s tým vyrovnať, sú duly a sprievodkyne, ktoré ti s tvojimi pocitmi vedia pomôcť. Poradia aj ako sa rozlúčit s bábätkom❤️ prajem veľa sil
Nikomu som neoznamovala, ale teda nikto mi nevedel v skorom štádiu že som bol tehotná
Ja som to nehovorila nikomu, vedela najblizsia rodina ak by nahodou nieco..
@lucia245 Ďakujem za tip.

Prečo chceš oznamovať ľuďom potrat? To je tvoje súkromie