icon

Zamlčaný potrat

28. apr 2022

Ahojte..neziadam o radu ani sa nic nechcem pytat.. len si vyliat srdce. po 2 rokoch snazenia sa mi objavila vytuzena ciarka, ktora stale silnela a ja som bola stastna. Vyzera to tak,ze sa nam.konecne podarilo nase 1. dieťatko. 1.uzv v 6tt, prazdny gestacny vačok..doktor aj naiblizsi mi tvrdili ze to nic, mozno je este skoro. Dnes uzv 8+3 prazdy gestacny vacok... plač, obvinovanie sa, strach. Neviem ani ktora emocia ma boli viac. Viem ze je to bezne, ale vzdy som.dufala, ze mne sa to nestane..Stalo sa. Ani neviem ci tam to dieťatko niekedy bolo...kedy odislo, co sa mohlo stat, ci som to zapricinila ja... Ano hovori sa, ze prve 3 mesiace sa este clovek nema tesit ale ked to nejde.. nejde to nepredstavovat si ako bude vyzerat, ci to bude chlapcek alebo dievcatko.. nejde si nevsimat v obchodoch detske vecicky, nejde si v hlave nepredstavovat ake to bude drzat ho v rukach. Vsetko sa rozplynulo a ostala som tu sama, s prazdnym gestacnym vakom a nalepkou MA. Mam strach aj z kyretu a celkovej anestezy, mam strach aj z toho, ze zacnem krvacat a potratim doma..mám srdce na 1000 kuskov. Prosim, tie ktore ste to
zazili,prosim povedzte mi nieco. hocico..ako toto prezit so zdravym rozumom.

veronikadany
28. apr 2022

Ahoj,ja som to zažila tiež😔
Srdce mi trhalo bolesťou,bola som už v 12.tt.
Prešla som asi všetkými fázami plaču,smútku a bolesti...
Viem, čo prežívaš.Posielam ti veľa síl

salamistka
28. apr 2022

Je mi to ľúto, aj ja som prežila missed abort v 10 - týždni, bolo to dávno, čas všetko vylieči. Viem, že to znie možno kruto, ale stávajú sa v živote aj horšie tragédie.Bude určite lepšie, uvidíš.

anjelicek26
28. apr 2022

Mne ten kyret pomohol to cele uzavriet, pocit nosit ho v brusku mrtve a krvacat niekde v kupelni mi prisiel hrozny napad...tri dni pred vianocami nasmu babu zastalo srdiecko...v strnastom tyzdni si clovek povie, ze je uz safe... nie je... nijaku chybu si neurobila, niekedy je proste priroda nemilosrdna :( Poplac si , posmut si, prisla si o dieta, o buducnost s nim, proste je to hrozne pre zenu vzdy, je jedno, kedy sa to stane. Momentalne kasli na "zdravy rozum a byt silna", proste plac, plac aj par dni, hlavne to v sebe nedus.

wewuliatko174
28. apr 2022

Možem ti len povedat že raz to bude dobre nie teraz nie hned..ale bude...zažila som MA iba raz,ked sme sa snažili o druhe babo..prišlo to rzchlo ako prve tehotenstvo,nenapadlo že to nemusi vyjst,že sa niečo pokazi..prve sono,8 týžden ,videla som malinke a potom len bum ako facka srdiečko nebije,prestalo sa vyvijat..zamlčany potrat,strašna beznadej smutok..potom nasledoval kyret ..pocit bezmocnosti,snažila somsa mysliet pozitivne,na dalšie tehu,ale to samozrejme neprichadzalo,rozne fazy smutku a nestastia,chvile ked som sa nemohla pozerat na tehotne či male babatka,musela som fungovatpre prvu dcerku,alebo boli tu chvile ked som sa potrebovala vyplakat..Všetko to chcelo čas,ale bolo mi to samozrejme dlho ...všetko..depka ked sa nedarilo,snažit sa nato nemysliet pritom druhe babo sme chceli a to najviac na svete..Po 3 rokoch až sa nam podarilo..Bolo to nekonečne dlho..premna večnost.Vela sil prajem prajem,daj si kliudne pohar vinka,vyplač sa dostan to zo seba,hladaj sposob ako sa s tym vysporiadat..Mala som dokonca jednu pesničku česku,ten text proste pri nej som sa vyrevala ako male decko,pripominalo mi to babo kt.sme mohli mat,fotku z utz som si nechala..ale určite ma prekvapilo aj tu na mk kolko žien si tym prešlo,opakovane.Bolo fajn vediet že v tej bolesti niesom sama

andrejka1974
28. apr 2022

Neboj všetko bude ok ja som potratila prvýkrát keď som čakala štvrté bábätko v 8 týždni najprv srdiečko bolo o týždeň už nie neviem prečo potom o rok opäť vo 10 týždni ale potom o rok prišla už dcérka a potom o tri roky ďalšia

fcuk
28. apr 2022

Ahoj. Je mi luto , co sa ti stalo. Prisla si o vytuzene babatko. Presla som si niecim podobnym(bola som v 10tt). Dr ma poslala na kyretaz, vlastne sa to zviezlo velmi rychlo. Tohto sa nemusis bat (fyzicky). No psychicky to bude narocne. Budes sa pytat samej seba, co si spravila zle(nic si nespravila zle. Si a budes raz skvela mamina, lento teraz este nevies). Budes v kombajne pocitov, (ale ty to zvladnes.) A mas pravo plakat, aj vela, aj vobec, mas pravo nieco rozbit, mas pravo truchlit.
Ja som sa , priam nadludsky, preprogramovala. No nikto mi nepovedal, ze po kyretazi vznika uzasne prostredie pre zahniezdenie vajicka a teraz uz mam doma rocne babatko. Vela(naozaj), vela zien otehotnie po kyretazi.. a preto ti len chcem povedat, ze sa nemusis bat.

bolarazjedna
28. apr 2022

Ahoj, je mi to veľmi ľúto 😔 viem, ako sa cítiš, a aj keď je to klišé, časom to bude postupne lepšie. Mne trocha pomohla informácia, že každé 3-4.tehotenstvo končí v takom ranom štádiu potratom. Bud je to biochemické, alebo prázdny gestacny vak, alebo prestane bit srdiečko. Určite za to ty nemôžeš, väčšinou príčina je genetická chyba, so životom nezlučiteľná. Nič to neznamená, je kopa žien, ktoré už za 1-2-3 cykly ostanú znova tehotné a majú zdravé tehotenstvo.
Nam sa to po MA podarilo az po roku, bolo to síce pre mňa veľmi dlhé a ťažké obdobie, ale teraz už sme v 31tt, tak verím, že za 2 mesiace už budem držať synčeka v náručí.
Co sa týka kyretáže, nemusíš sa toho báť. Uspia ta za 3 sekundy, o 15 minút neskôr už to máš za sebou, asi 2 hodiny ešte poležíš a osprchujes sa a ideš domov. Na ďalší deň už budeš fyzicky fit.
Co sa týka psychiky, musí to prebolieť, nechaj tomu čas, hlavne sa neobviňuj, ty za to nemôžeš.
Posielam objatie!

selest
28. apr 2022

Velmi ma mrzi co prezivas. Zazila som 2x. Raz presne ako ty a raz uz bolo aj dietatko aj srdiecko a zrazu v 12tt srdiecko nebolo. Cas trosku pomohol, trosku to ze prisli dalsie deticky a s tym ine problemy.. ale vzdy si spomeniem a premyslam co by bolo keby.. drzte sa❤

juliebaby
28. apr 2022

Úplne s tebou cítim 💕 Moje šieste tehu skončilo MA a teraz už viem pochopiť, čo prežívajú ženy po potrate. Zanechalo to vo mne neskutočné emócie. Pekne to so mnou zamávalo, ale už viem ak by sa mi prihodilo niečo podobné, nechala by som tomu prirodzený priebeh... Myslela som si, že som jediná na svete a nakoniec som zistila, že hádam nie je ženy v mojom okolí, ktorá by to nezažila.. Mne mimoriadne pomohlo, že som o tom hovorila s kamoškami a aj sme si poplakali spolu ❤

anjelicek26
28. apr 2022

@juliebaby presne toto, nemam v okoli zenu, ktora by si tym nepresla :( Je to desiva statistika a asi aj zle, ze sa o tom vela nehovori :( Clovek nie je pripraveny, ani ho to nenapadne, ze sa nieco moze stat.

alex1303
28. apr 2022

Uplne s tebou sucitim...viem ako sa citis..pocit smutku, beznadeje. Preco prave ja?...prve vytuzene dieta MA, 1 sono vsetko v poriadku a na dalsom iba ticho a zrazu mi dr.povie neni to dobre..dietatku nebije ❤ musite ihned do nemocnice a hned na druhy den ma cakal kyret...presne na velkonocne sviatky pred 2 rokmi...musela som ist hned na druhy den lebo babetku uz dlhsie nebilo ❤ najhorsie bolo ked som sa prebrala po kyrete na izbe a vedla mna 2 tehu kt.cakali na porod..neprajem nikomu... prve dni a mesiace boli tazke...preplakala som cele dni aj noci..moja gynekologicka mi povedala, ze po 3 mesiacich sa mozme snazit......a po 6 mesiacich od kyretu som bola tehu a mam zdraveho krasneho chlapceka 🙏🙏🙏

lienka.7
28. apr 2022

Nezažila som, ale keby áno, určite by som to zo seba potrebovala dostať a nedusit tu neskutočnú bolest vo vnútri. Rozpravaj sa s kamoškami, rodinou, ... blízkou osobou, ktorá ta vypočuje. Pokojne aj psychológ ak by si potrebovala. A hlavne sa neobvinovat. Proste sa to stava.... moc ti držím palce 🍀

bolarazjedna
29. apr 2022

@alex1303 toto ináč nepochopím, že ktoré oddelenie nemá toľko ľudskosti ženu po kyrete/čakajúci na kyret pre MA dat na jednu izbu s tehotnou s bruškom. Samozrejme, nevylučujem, že zo bol krajný prípad a nemali inde miesto, sle je to veľmi nešťastné riešenie, pre tu ženu akoby obrátenia noža v srdci... Aj to je hrozné, keď čakáš s vytúženým bábätkom na kyret a vedľa teba čaká niekto na umelé prerušenie tehotenstva, no to je aspoň "rovnaký výkon" z medicínskeho hľadiska. Ale skutočne by na toto mali dávať veľký pozor, pokiaľ to priestory umožňujú.

Ja som mala šťastie, mala som veľmi milú, sympatickú spolubývajúcu, dodnes sa mi na ten krátky pobyt dobre spomína - paradoxne. Ona už mala opakovaný MA, staršia odomna, ešte bez dieťatka, ale vyzaroval z nej taky optimizmus, že mi dodala nádej. Aj celý personál bol maximálne empaticky a milý.

milovnikbehu
29. apr 2022

Ahoj, mrzi ma co sa ti stalo :/ presla som si tym taktiez, pred Vianocami. Prve tehotenstvo no v 8tt MA. Bolo to rýchle, taktiez som musela absolvovať kyret. Fyzicky som sa dala rychle dokopy. Deň po kyrete som bola hneď v práci. Horšie to bolo psychicky. Aj teraz si ešte občas poplacem.. Taktiež ma prekvapilo koľko žien si týmto prechádza a vôbec sa o tom nehovorí. Tehotenstvo nerovna sa hneď dieťa. Veľa síl, drz sa

stannkal
29. apr 2022

mrzi ma to, tiez poznam mala som MA a potratila az v 12tt po tom co v 8tt bolo vsetko super. Mne velmi pomohlo ze ma moja gyn nenutila na kyret ale mohla som potratit prirozdzene. Viem ze to asi nie je vhodne pre vsetky zeny ale mne to dalo super silu ked som zazila coho je moje telo schopne a ako sa s tym perfektne vedelo vysporiadat samo.

maranta_leuconeura
29. apr 2022

Je mi to luto, pomoze ti cas. Prvy rok je zvycajne najhorsi, nechaj emociam volny priebeh, nezadrziavaj plac ani hnev. Casom tie neprijemne spomienky trochu vyblednu a ulavi sa ti. Iste, spomenies si aj po rokoch, ale uz sa nebudu zakazdym tlacit slzy do oci...

denissa20
Autor odpoveď zmazal
lucia7933
Autor odpoveď zmazal
lucia7933
29. apr 2022

Ahoj..aj ja viem co prezivas. Tiez som si tymto presla. Velka bolest to bola. Nic mi nebolo ziadne priznaky ze by nieco nebolo OK, isla som na prve sono v 9tt a tesila som sa na tu krasnu spravu ze bije srdiecko...miesto toho mi Dr. oznamila ze srdiecko zial nebije. Taku facku som dostala od zivota ako nikdy😢 v tom momente som sa ocitla ako v nocnej more..nemohla som tomu uverit ze toto je realita...Bolo to pre mna strasne obdobie tie prve dva tyzdne ...nebudem klamat ze uz je vsetko v poriadku....obcas to na mna este pride a to je uz 6 tyzdnov od kyretu a stale si obcas poplacem☹ . Prajem vela sil ❤

7kikuska7
29. apr 2022

Minulý rok v apríli som zažívala to isté. Prvýkrát som išla na sono začiatkom 8tt a už som sa videla ako odchádzam s tehotenskou knižkou. No zial len prázdny vak. O dva týždne to isté a o týždeň na to sa rozplynuli aj posledné nádeje. Do poslednej chvíle som dúfala, že to bude dobre. O niečom takom ako je bezplodove tehotenstvo som nikdy nepočula, až kým sa mi to nestalo... Našťastie som mala milú doktorku, ktorá mi odporučila čakať, kým sa to spontánne ukončí a nenutila ma ísť na kyret, iba mi ho ponúkla ako jednu z možností....

mimkamima
15. máj 2022

Plač plač a plač. U mňa iné nepomohlo. Po 2 rokoch od syna sme sa zacali snažiť o babo šup podarilo sa tak sme išli na kontrolu super 4 týždeň, nič poriadne nevidime ale je to tam. O dva týždne znova s tým ze vecer som zacala špiniť. Ráno mi uz len oznamil ze je to rozbehnutý potrat. :( Plačom domov pobalit sa a sup ležať po 4dnoch mi pre istotu spravili kyret aby ostalo vsetko čisté. Počkali sme kym mi prisli krámy. A sup zas na to. Ostali sme znovu a potiahli do 12 týždňa. A doktor mi oznámil ze nebije srdiečko. Znova na kyret.(po 5dnoch lebo mali veľa). Najuplakanejsie dni v zivote v nemocke som uz bola ako bez duše a aj sa tak na mňa dívali. Nikdy som si ale toto za vinu nedávala. Pretoze to nevieš ovplyvňit. Zmierila som sa s tým ze boh vie prečo.bud to ma niečo naučiť mna alebo mojich blízkych... Po vyše pol roku sa nám zadarilo. S tým ze si picham na riedenie krvi clexan. Ráno ma čaká prvá kontrola. Stres mam neuveriteľný. A strach....

lucia7933
15. máj 2022

@mimkamima ani si neviem predstavit toto zazit 2x ...mne stacilo raz v 9tt a doteraz sa z toho neviem spamätať a uz su to odvtedy 2 mesiace......drzim palce nech je vsetko na kontrole v poriadku 🙏

kejty283
10. aug 2022

@fcuk ahoj, ako dlho si čakala po kyretáži avy ste sa záčali snažiť?

fcuk
10. aug 2022

@kejty283 , ahoj, o mesiac som cakala (teraz uz moju 2.dcerku) tehotenstvo bezproblemove. odporuca sa, ale, cakat 2-3 mesiace. Mne dr. Nic nevytkla.

kejty283
10. aug 2022

@fcuk a prišiel ti aj menzes či ste len spolu spali a pritrafilo sa?

lucia7933
10. aug 2022

ahojte, my sme pockali 4 mesiace po kyrete a podarilo sa hned na prvy pokus❤ tak dufam ze tentokrat to vyjde🙏

fcuk
10. aug 2022

@kejty283 fuuu, priznam sa, ze som si uz neni ista.

wewuliatko174
10. aug 2022

@lucia7933 drzim silno palce