(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@zita19 no my sme platený 😀 a niekto má asi províziu z reklamy ,nedávame provízie a preto je nám neustále vyhrážané stopkami ,no možno sme rozlúskli oriešok ,prečo sa tu deje ,čo sa deje ....alebo sa môžme naďalej len domnievať...rada by som vedela ako sa veci majú ...no čo už.... 😝
Dobry clanok o mumpse v Kanade (plus velmi dobre odkzy) http://www.huffingtonpost.ca/lawrence-solomon/m...
Joooj, tak toto je dobry gol: Crosby bol ockovany proti mumpsu nielen zaciatkom roka pred cestou na ZOH, ale aj na konci novembra, cize v priebehu r. 2014 2x! http://www.nydailynews.com/sports/hockey/pengui...
@tin007 Our individual genetic makeup is a factor, possibly explaining why even fully vaccinated super-fit athletes like Sidney Crosby can become infected. "There are some people who carry specific forms of immune function genes so that they don't respond or they respond poorly to a vaccine,
nemyslim si,ze toto je jeho pripad,ked podla novin mal vyborny titer protilatok..cize na vakcinu odpovedal..skor to moze byt iny kmen -ako sme spominali nedavno.kedze okrem opuchu,ktory sa najskor povazoval za zranenie(,kedze kratko pred tym dostal supu do toho lica,) nemal ine priznaky mumsu..
Samozrejme, že nemal iné príznaky mumpsu-veď kto by priznal , že tie vakcíny sú na dve veci....... 😀 😀 😀 😀 😀
To, že po očkovaní proti mumpsu dostal Crosby mumps nám o účinnosti alebo neúčinnosti očkovania hovorí... absolútne nič.
Je to presne tak, ako keď pod článkom o rizikách fajčenia niekto napísal, že pozná človeka, čo nefajčil a dostal rakovinu pľúc v štyridsiatke a jeho dedko fajčil a žil v zdraví až do deväťdesiatky a preto je vraj článok blbosť. To vôbec nehovorí o tom, že by neplatil princíp opisovaný v článku, ale o tom, že ten čitateľ vôbec nič nepochopil.
Všetky dobré opatrenia - napr. pohyb, nefajčiť atď. vždy znižujú riziko ochorení o určitú mieru (%), ale nikdy nie o 100 %. Ľudia, ktorí sú viac pohybovo aktívni budú mať zvyčajne menej cukrovky 2. typu, ako ľudia, ktorí žijú sedavým štýlom života, ale aj tak niektorí pohybovo aktívni cukrovku dostanú... Napriek tomu princíp - pohyb je zdravý - stále platí, nič na ňom nemení osobná, negatívna skúsenosť (ani viacerých ľudí).
100 % by možno platilo, ak by sme povedali, že keď skočíš z 13. poschodia, určite sa zabiješ. Ale možno by aj to platilo iba na 99,99 % a okrem toho, to, že človek neskočí ešte nezaručuje, že sa dožije zajtrajšku, pretože ho môže dole zraziť auto. A potom ktosi "múdry" povie - vidíte, neskočil z 13. poschodia a aj tak zomrel mladý... 🙂 (Príklad pritiahnutý za vlasy, ale presne toto je to isté, ako tie tvrdenia o popieraní rizík fajčenia na základe osobnej skúsenosti).
Osobná (subjektívna) skúsenosť je všeobecne medzi ľuďmi najobľúbenejší argument, pritom je to ten najmenej seriózny argument. Nevravím, že nemá žiaden význam, význam má napr. pre motiváciu k dobrým veciam, ale iba ak aj niečo objektívne (výskum, štúdie...) princíp v tej skúsenosti potvrdilo, čiže to nestojí iba na nej.
Neriešim, či je očkovanie proti mumpsu účinné alebo nie, len som chcel povedať, že skúsenosť Crosbyho ako argument nestojí za nič. Pretože ak aj očkovanie chráni pred ochorením, tak nikdy nemôže 100 % chrániť, môže iba do istej (väčšej, či menšej) miery riziko znížiť. Ak by tých "Crosbyov" bolo dobre zdokumentovaných 1000 a zároveň iných "Crosbyov", ktorí očkovaní neboli, tiež 1000, potom by sa na základe porovnania výskytu mumpsu dalo o niečom diskutovať.
@jaron z hľadiska štatistiky máš pravdu. Z hľadiska jednotlivca je ti štatistika nanič. Ak (príklad) ochorieš na vážnu chorobu, vyskytujúcu sa cca 1/1000000 a ja ti na to poviem, och tak to nestojí ani za reč, to je veľmi zriedkavé. Budeš s touto odpoveďou spokojný? Netreba to riešiť, skúmať, hľadať, pýtať sa prečo, ako...neoplatí sa to, lebo je to vzácne. Uspokoj sa s tým tak ako to je, už to aj tak nezmeníš. Ochorel si, splnil si si štatistickú povinnosť a ďalej sa píska.
Ad Crosby..neviem presný počet hráčov v tíme, ale predpokladám, že boli očkovaní všetci a ak som dobre zachytila, ochorelo ich 17? (opravte ma ak nie) Z tých, ja neviem 40 alebo koľko ich tam môže dokopy byť. To si zaslúži aspoň dvihnúť obočie.
@jaron ale ja rozumiem, čo si chcel povedať, aj som napísala, že súhlasím. Len som chcela poukázať na túto vec, veľmi často spomínanú propagátormi očkovania a síce (krásna alibistická odpoveď) - Áno, očkovanie má nežiadúce účinky, ale sú zriedkavé.
Teda je logické, že niekto ich vychytá. Ten niekto nebude ani číslo, ani percento ani bod v grafe. Bude to skutočný človek. Ale na to sa dobre zabúda (nemyslim konkrétne teba, aby sme sa rozumeli).
@denduska áno, rozumiem, aj tak je to však ťažké, pretože dopredu väčšinou na 100 % nevieme (máme iba určitú pravdepodobnosť), či u niekoho bude mať očkovanie negatívne následky alebo bude mať negatívne následky neočkovanie
preto nám nezostáva nič iné, ako sa pri rozhodovaní rozhodnúť rozumne na základe toho, aké riziko prevláda viac (nielen pri očkovaní) pričom prijať, že obidve rozhodnutia prinášajú potenciálne nejaké riziko
samozrejme, aké riziko prevláda viac, to je už predmetom (nielen) tejto diskusie 🙂
@jaron @denduska Vzal niekto niekdy do uvahy pri zvazovani rizika ockovania geneticky zaklad cloveka? Mam na mysli, ak napr. ja som mala problemy po niekolkych ockovaniach, zvysuje pravdepodobnost ze moj potomok bude mat podobne problemy? Toto by som rada predebatovala s nejakym odbornikom, alebo ludmi ktori maju taku skusenost s vlastneho zivota.
A robil sa takyto vyskum vobec niekedy? (rodicia s nasledkami, ake mali nasledky ich deti a ci vobec.. a ich pradeti atd., to by bol dost dlhodoby vyskum, ale napr. amerika robi take vyskumy rada, aj ked nektori ich nepovazuju za seriozne..)
@ivkadracova ahoj, ja som nič také nenašla aj keď som svojho času hľadala dosť pilne, je možné že situácia sa zmenila odvtedy (ale to dosť pochybujem). Konkrétne ja som hľadala info, či včasná vážna reakcia po očkovaní má nejaký dopad na neskoršie fungovanie, či už fyzické/psychické. Lebo my problémy máme (dcéra už má 6 a pol roka), ale ja sa neodvažujem tvrdiť či kvôli tej reakcii, lebo sa absolútne nemám o čo oprieť. Ja som sa až neskôr dozvedela že podobnú reakciu mal aj manžel ako dieťa a aj jeho sesternica z maminej strany,ktorú dokonca resuscitovali počas prevozu do nemocnice. Teda ak bolo niečo vážnejšie v rodine, bola by som opatrná. Aj keď ja keď som žiadala u dcéry rozdeliť ďalšie očkovanie, dostalo sa mi odpovede, že hexa alebo nič.
Každý ruky preč a nikto nič poriadne nevedel, nepomohol, len to že treba za každú cenu očkovať, to vedeli všetci.
A genetický základ sa spomína len v tom, že ak má niekto reakciu po očkovaní tak si za to " môže sám", má to v génoch, bodka.
@ivkadracova to neviem, nesledujem to
ale podľa mňa určite je na mieste v odôvodnených prípadoch pristupovať k očkovaniu individuálne, upozorniť lekára, poradiť sa s ním atď., samozrejme riešenie bude potom záležať nielen od jeho odbornosti a skúseností, ale aj serióznosti a ochoty sa konkrétnou otázkou, prípadom zapodievať a rozhodnúť.
nieco o autizme od tych,co snim pacuju a studovali ..
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/339420-de...
Na Slovensku sa šíria teórie o škodlivosti očkovaní, ktoré vraj spôsobujú autizmus. Čo je príčinou autizmu?
Čo je presnou príčinou, nevieme povedať. Ale autizmus je vrodená vývinová porucha, dieťa sa s ňou narodí. Očkovanie, tak ako každá iná záťažová situácia, môže len spustiť to, čo má dieťa v sebe. Porucha tam už je. Záťažovou situáciou, ktorá môže byť spúšťačom, môže byť aj ťažká chrípka alebo operácia, genetické danosti. Snažím sa rozumieť obavám rodičom, ale očkovanie ako príčina vzniku autizmu nie je nijako dokázaná. Aj ja som svoje deti dala zaočkovať. To, že detí s touto poruchou je stále viac a viac, súvisí najmä s lepšou diagnostikou. Teraz sa medzi rodičmi veľa diskutuje aj o tom, aká strava je pre deti najvhodnejšia, pričom vhodne zvolená strava môže do istej miery ovplyvniť správanie. Ale určite by som každému rodičovi úpravu stravy odporúčala konzultovať s pediatrom. Myslím si, že sa všeobecne nedá povedať, aká strava je vhodná, každému môže sedieť niečo iné.
@ivkadracova osobne si myslim,ze za vaznymi reakciami po ockovani je vacsinou nejaky skryty zdravotny problem...napriklad mitochondrialne dysfunkcie, su to geneticke ochorenia, kde po zlej reakcii na infekciu/horucku resp ockovanie/horucku moze dojst az k encefaopatii ..
pokial viem,su urcite vrodene stavy,ktore sa zohladnuju pri ockovani,napriklad primarny imunodeficit ..
moj nazor je,ze ak dieta reaguje prudko na ockovanie,moze podbne reagovat na samotne ochorenie.myslim si,ze ani v tomto pripade by choroba nebrala do uvahy nejaky geneticky zaklad..vies, su deti, co maju cukrovku,autizmus, rakovinu po prekonanych infekciach..
@veriiii O tom autizme tak strasne nesuhlasim. Podla mna sa da aj spustit inymi faktormi, sami vedci si nie su isti a urcite si nedovolia tvrdit, ze vsetko je len vrodene.
Although autism is among the most heritable of mental disorders, its pathogenesis remains obscure...
http://www.nature.com/mp/journal/v15/n7/full/mp...
Studia, co robia teraz v Norsku a okrem ineho pozeraju aj na ockovanie.
•Undersøke sammenhengen mellom autismespekterforstyrrelser og miljøfaktorer, blant annet infeksjoner i svangerskapet og spedbarnsperioden, vaksiner, lav fødselsvekt og eksponering for miljøgifter
Okrem ineho studuju spojitost medz autizmom a environmentalnymi faktormi, okrem ineho infekcie v tehotenstve a v dojcenskom veku, ockovanie, nizka porodna vaha a vystavenie jedom v okoli.
a podla mna je tam velka spojitost medzi funkciou criev a mozgom. Celkovo zdravie a fungovanie nasho tela stoji v prvom rade na stravovani. A to je uz tiez vo velkom sucastou studii. http://www.autismspeaks.org/science/science-new...
A totalne nesuhlasim, ze konzultovat stravovanie s pediatrami. To ti napriklad nasa lekarka hned povie, ze ona nie je odbornik na vyzivu. Kto ste studovali medicinu, kolko ste venovali vyzive a co sa tam uci. Kolko novych studii ste preberali a podobne. Pokial nie ste specializovani na vyzivu, tak asi tazko viete nejak speci poradit, ci?
Alebo, co sa odporuca v jednom state, nemusi sa v druhom. Vies, co napriklad odporucaju v Norsku pre deti na zelezo? PASTEKU! Mozno pred 50rokmi, ked nemali nic ine a jedine raz zacas, ked zaklali nejake to prasa, kravu, tak zdroj zeleza bol z pecienky. Ale odporucat teraz pasteku? Este taku z obchodu, kde to je same svinstvo, ani Boh nevie, co tam je? A to 6 mesacnym dietatkam. Aj v knihy pre dojcata, co ti daju hned v nemocnici tuto perlu najdes. A ludia uplne bez problemov davaju pasteku.
Na opacnu stranu my tu davame rybi olej uz od 4 tyzdnov (odporuca to aj Ministerstvo zdravotnictva). Na SK lekari ani nevedia ake stanovisko maju dat nan. A odporucia ti podla vyrobcu. S rybim olejom opatrne, ale s liekmi netreba az tak opatrne.
@norwayka nuz, to bol nazor zeny co studuje problematiku autizmu a pracuje s takymito detickami..ako mozes citat, ockovanie moze aktivovat tento gen, s ktorym sa dieta uz NARODI..neviem,preco je omnoho viac autistov chlapcov ako dievcat?ma to nieco s tym genom..
Ano,je to normalne,ze pri vyskume beru vsetky bezne enviro fakty do uvahy,aj infekcie v tehotenstve, aj ockovanie atd..to neznamena,ze tym davaju hned ockovanie do zleho svetla..az ked ukoncia vyskum, tak sa bude vediet viac, daj vediet..ale,tych teorii bolo tu uz vela..napt sprvu sa myslelo,ze ide o vysoky vek matky, potom ze nfekcie, dokonca nadmerny testosteron poca stehotenstva
isteze nie je autizmus ako autizmus,je aj tzv post vakcinacne encafalopatie,kde moze ,ale nemusi byt nasledkom autizmus.. su extreme zriedkave a vacsinou sa vyskytuju u PREDISPONOVANYCH DETI.. napr ak ma mitochodrialnu disfunkcu..v tomto pripade vsak k ecefalopatii-vseobecne poskdodenie mozgu - dochadza ako reakcia na horucku,ku ktorej by mohlo dojst aj pri hociktorom infekcnom ochoreni.vacsia z tychto deti su uz v rannom veku chorlave, zapaly ucha, dutin atd.toto bol aj pripad Hannah Poling, dievcatko,ktoreho otec bol lekar a vypracoval vlastnu studiu,ktoru mu uznal sud na odskodenie v USA ,kde sa pise, ze deti s mitochodnr.disfunkciou maj vyssiu"sancu" dostat autozmus po ockovani..
,atd...apropo, Norsko je dost zaseknute v starych casoch v mnohom a urcite by som tam uz len kvoli neslavnemu odoberaniu deti nechcela zit..ozaj ako sa tam stavia socialka k neockovanim detom,teda uz ked sa rodic pre nieco dostane do "nemilosti"?neberie to socialka to ako"pritazujucu" skutocnost?/citala som blog jednej mamicky v Britanii, priznala,ze jej to pritazilo..tak ako homeschooling ktore je v UK oficialne povolene za urcitych podmienok,resp kvoli inemu vierovyznaniu..
@evittam no, podla oficialnej NHL stranky nemal ine priznaky, len ten opuch,preto si mysli sprvu,ze je to puch zo zranenia,ktore zisnkasoval v tom case..a az trosku neskor dobrali krv,kde sprvu nic nezistili, ziadnu prebiehajucu infekciu,az druhy odber a speciliz.test odhalil mumps..a hej, aj ked momentalne vakcina obsahuje kmen A ,nemusi "zneutralizovat" ine kmene,ale urcite priznaky mozu chybat..neviem ci to noviny dosledovali,dosleduju ako to bolo..
@veriiii
1) Although autism is among the most heritable of mental disorders, its pathogenesis remains obscure... zase raz, nie je 100% potvrdene, ze sa clovek rodi s nejakymi predispozicnymi genmi
2) NEpovedala som, ze ockovanie je v zlom svetle, ale ze skumaju aj to, ci to ma nejaky vplyv, cize je tam nejaky dovod preco to skumaju
3) Podla tvojho vyjadrenia o Norsku sa my dve uz nemame o com. I ked by som rada vedela, ze na akych zakladoch stavias tvoj vyrok: ...Norsko je zaseknute v starych casoch v mnohom...
4) Super, ze tu nechces zit. Zi tam, kde chces.
@norwayka
Although autism is among the most heritable of mental disorders, its pathogenesis remains obscure
ved nie na 100,%
Ja ani nehovorim,ze autizmus je DEDICNY ako tato veta....ale ze je VRODENY..len u 30% autistov sa zistuje rovnaka mutacia u rodicov resp v rodine..
mutacie mozu byt zdedene po rodicoch ,resp starych rodicoch,alebo mutacie De novo-to su novomutacie..Tu akurat sa nevie patogeneza pocas vnutromaternicoveho vyvoja-zle sa nieco prepisalo kvoli infekcii ,alebo hormonalnycm vplyvom alebo nieco chyba alebo je navyse?
@norwayka k bodu cislo 2-ano je tam dovod kvoli vakcinam-,kedze AV organizacie tento nazor pretlacaju..ako aj nazor,ze vo vakcinach (teraz hoovrime iba o zivych+len tych ,ktore su pomnozene na ludskych bunkach,ted RUBEOLOVA VACKINA V MMR napr alebo HepA Havrix)je DNA z bunkovych kultur,ktora sa mozu inkorporovat do ludskej DNA a sposbit mutacie (po narodeni,tj po ockovani)..
len nie je mi jasne, ze preco vyskumny labak -SOUND CHOICE PHARMACEUTICALS ,ktory na toto prisiel nepouzil teda dany kontaminant =DNA Z VAKCIN na ZDRAVYCH BUNKOVYCH KULTURACH-ktore mali reprezentovat ludsky organizmus,kedze na zivom cloveku sa taketo vyskumy nerobia?..oni za laboratornych podmienok pouzili iDNA ,ktora ani zdaleka nepresla takym procesom-fragmentacia -vpyvom cinidiel, pasirovania, filtrovania.. ako prejde uz vo vyrobnom procese vakciny, a pouzili 6 RAKOVINOVYCH BUNK.KULTUR,a len jednu ZDRAVU-z predkozky...a akurat na tej zdravej0- z predkozky- nesledovali tu inkorporaciu.zaver- MAYBE BABY a ja dodam-mozno,ale u rakovinoch buniek..
Moj nazor: cisty chemicky koktajl,cisty farmaceuticky biznis,cista cistka populacie. Fuj!!!! Kratke a vystizne!!!

@ice8 no ty asi patríš k tým šťastným, ,ktorý pri chrípke kde sú vysoké teploty,celková slabosť a bolesť kĺbov dokážeš fungovať ako ryba ,keďže aj to patrí medzi typické príznaky chrípky ,ale mňa to neprekvapuje ,pre reklamu na vit.C tu človek napíše ako super fungoval a makal ,alebo ti nič iné nezostávalo ako polovice pracujúcich ,ktorý si nemôžu po fin.stránke dovoliť pn a tiež pracujú ,aj keď majú chrípku ....ale reklama doplnkov je to dobrá ,len ja odporúčam predsa ak sa dá jeden , dva dni voľna a vyležať s citrónovým čajom
@zita19 tu je kampaň dobrá a zadarmo .....