icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
monca1982
29. apr 2015

@prevenar Už som to tu napísala niekoľko krát. (Ne)očkovanie je vec, ktorá sa týka celej spoločosti. Preto a jedine preto budem vždy oponovať ľuďom, ktorí šíria nezmysli, teda ľuďom ako si ty. Ak ezaočkuješ svoje zdravé dieťa, lebo veríš bludu, že dostane autizmus, ohrozíš tým nielen svoje dieťa, ale aj dieťa niekoho iného.

dazdovka
29. apr 2015

@monca1982 uz si bola obehat susedov, predavacky v obchodoch, taxikarov, vodicov, starych rodicov, krstnych rodicov a kopec ludi, s ktorymi sa denne stretas, aby sa dali preockovat, lebo nicia kolektivnu imunitu, ak sa nedaju kazdych 10 rokov preockovat na vsetko? A nezabudni im pripomenut, ze tvoje deti su ockovane HiB, Streptococcus p., na cierny kasel, rubeolu, mumps, osypky, nech sa daju okamzite zaockovat, lebo urcite neboli tymto ockovani a teda su dierou v kolektivne tvojich deti.

monca1982
29. apr 2015

@dazdovka Nezaočkovaní/nepreočkovaní dospelí ľudia nepredstavujú také riziko ako nezaočkované deti. To len tak mimochodom. K ostatnému sa nevyjadrujem, lebo je to od veci.

srdeenko19
29. apr 2015

monca1982 ty trepes bludy dievča zlaté 😀 nikoho nedonutis touto svojou "osvetou" sa dať zaočkovať, práve naopak 😀

dazdovka
29. apr 2015

@monca1982 preco, ved mozu roznasat ochorenia rovnako ako deti, ty si myslis, ze svoje deti nenakazis, preco? V prvom rade by si si mala dat do pozoru kolektiv v ktorom sa vyskytujes, teoria o kolektivnej imunite hovori, ze zaockovanych musi byt 95% jedincov, potom je tych 5% chranenych aj bez ockovania. Jedina, kto tu seriozne a zodpovedne berie kolektivnu imunitu, je adsumus, ta sa bola dat preockovat nedavno na cierny kasel a neviem este na co vsetko, kedy si bola ty naposledy? A tvoji rodicia, stari rodicia, susedia, predavaci v obchodoch, ucitelky, atd, toto mas zmapovane? Lebo toto je kolektiv, v ktorom sa vyskytuje tvoje dieta.

monca1982
29. apr 2015

@dazdovka Dospelí ľudia už majú vybudovanú imunitu, sú odolnejší než deti. Deti sa navyše združujú v kolektívoch a tým je riziko prenosu ochorenia vyššie.

Zaočkovanosť musí byť 98%, nie 95%. A ako si sa dopracovala k názoru, že nie som zaočkovaná a preočkovaná?

Viac v článku:

http://www.3rokyprazdnin.sk/5-otazok-o-ockovani...

buco15
29. apr 2015

Si precitajte clanok o Anglicanke, ktoru rodicia nedali zaockovat ako trpela a potom budte mudre voci vasim detom ked ich nechcete zaockovat. Tym tyrate vlastne deti ked ich nechate trpiet.

dazdovka
29. apr 2015

@monca1982 ty sa nevyskytujes v kolektive, nechodis do obchodu? Ani nevies, ako lahko si donesies na svojich veciach kvapôčky s obsahom virusov/bakterii, myslis si, ze si odolnejsia ako deti? V mojom okoli su ludia, ktori boli chori na cierny kasel, kamaratka napriklad, ktora mala male neockovane dieta, non-stop pri sebe, spavalo s nimi v posteli, kaslala tri mesiace a jej dieta vobec neochorelo, na druhu stranu moja neter - gymnazistka, vsetci v rocniku boli pred par rokmi preockovani aj na cierny kasel, napriek tomu si ho sirili hlava-nehlava... Nebud leniva, tu sa ti super moralizuje o nutnosti dodrzat pravidelne ockovanie a pritom si lahostajna k ockovaniu svojich ludi v tvojom okoli 🙄

tin007
29. apr 2015

Velmi zaujimava prednaska o ciernom kasli.
Vsimnite si napr. rozbor hlasenych pripadov CK (105 hlasenych, 98 potvrdených, 7 pravdepodobnych) z r. 2008, kolko z tych, ktori boli chori boli ockovani plne, ktori ciastocne... Dalsia vec sa tyka priznakov a prenosu ochorenia; 1. stadium sa neda odlisit od nejakej virozy/nadchy a pri druhom stadiu sa tie príznaky zvycajne lisia podla veku (cim je chory starsi, tym su príznaky miernejsie). Preto je ochorenie v takýchto pripadoch podcenovane, resp. zamienane za ine; vela ludi si "supne" Coldrex, Teraflu ci nieco podobne a ide dalej medzi ludi a siri CK.
Mimochodom, je tam spomenuty znamy fakt, ze po ockovani dochadza do 5 rokov k poklesu protilátok.
http://www.vpl.sk/files/file/13kongres-forum/2_...

monca1982
29. apr 2015

@dazdovka Špičkový slovenský imunológ na otázku, kto predstavuje vyššie riziko (dospelí alebo deti) jednoznačne odpovedal, že dospelí predstavujú menšie riziko, než deti.

Takže prosím, bavme sa na tejto úrovni a nie na úrovni, či niekto chodí alebo nechodí do obchodu. THX

sorciera24
29. apr 2015

@monca1982 takze jeden imunolog a jeho vypoved ti staci na to, aby to tak bolo? 😀 😝 snad nie 🙂 ak uz pises o urovni.... (tiez poznam spickoveho imunologa a moc by som sa tymto neohanala.... 😀 )

priklad z reality.....rodinka...znami.....CK dostali vsetci.....2 deti (skolaci) + obaja rodicia...kym deti boli samozrejme liecene, 1 malo velke komplikacie..zapal pluc, hospit. v Hagoch....rodicia mohli podla leakra kludne chodit dalej do prace, vyfasovali "len" ATB.....ja ti neviem, kto tu z nich bol vacsie riziko pre sirenie nakazy.....(inak vsetci boli ockovani...pre uplnost)

monca1982
29. apr 2015

@sorciera24 Áno, dá sa povedať, že názor imunológa je pre mňa smerodatný. Zatiaľ som pri mojom samoštúdiu ohľadom vakcinácie nenarazila na žiadneho imunológa, ktorí by spochybňoval jej výhody.

Príkady z reality... už sme sa tu o tom bavili. Nie sú vhodné. Nikto z nás nemá v ruke ich zdravotnú dokumentáciu. Tak, ako si to tu popísala, je to pre mňa argument typu JPP (jedna pani povedala).

sorciera24
29. apr 2015

@monca1982 ok, tak potom aj tvoje nazory a vypovede su JPP.....v podstate vsetkych ans tu...a este aj anonymne....naco sa tu potom bavime vobec....a ty duplom....imunologa tu neviem ci najdes.... 😀
ja verim realite, nie znacke na tricku...ty ver comu chces....pa

dazdovka
29. apr 2015

ak chces posobit seriozne @monca1982 bolo by vhodne uviest meno toho imunologa a kontext v akom to povedal, potom sa mozeme bavit na tejto urovni

sardinka333
29. apr 2015

@monca1982 asi tak - 99% argumentov - známa mojej známej, ktorá mimochodom...to že sa niektorí ludia nakazili stále neznamená, že očkovanie je apriori 100% zbytočné. V Čechách už može školka odmietnuť neočkované dieťa.

monca1982
29. apr 2015

@sorciera24 Nie, diskusia nie je o tom, že si navzájom budeme rozprávať, čo sa (ne)stalo naším deťom a deťom našich známych po očkovaní. Diskusia je tu preto, že existujú rodičia, ktorí sú zmätení z rôznorodých informácií, ktoré sa im dostávajú a chceli by si utvoriť názor.

Ja nerobím nič iné, len hľadám odpovede u kompetentných. A ak mi ty alebo @dazdovka napíšete, že nezaočkovaní dospelí sú rovnakým rizikom ako nezaočkované deti, tak ja vám sem postnem názor imunológa, ktorý vaše tvrdenie vyvracia. Na základe svojich vedomostí z imunológie.

Ak sa ja - ako rodič - mám rozhodnúť, či je pre mňa dôveryhodnejšie tvrdenie osoby s menom @dazdovka, alebo imunológa s menom a pôsobiskom, hádajte, ako sa rozhodnem?

dazdovka
29. apr 2015

opakujem @monca1982, uvadzas imunologa, tak ho uved, aj kontext

MONIKA, mne je jedno ako sa ty rozhodnes, ale tvoje argumenty tu na konikovi postradaju logiku.

monca1982
29. apr 2015

@dazdovka Už som sem dávala štúdiu, v ktorej bolo preukázané, že antivax konšpirátori nečítajú provax informácie. Opäť príklad z praxe. Link rozhovoru som sem posielala už viackrát. Spravím to znova. Aj keď nevierím, že si ho prečítaš.

http://www.3rokyprazdnin.sk/5-otazok-o-ockovani...

dazdovka
29. apr 2015

@monca1982 aha, to tento prazdninovy web? 😀 No dobre, ja si to precitam.

monca1982
29. apr 2015

@dazdovka A keď už budeš čítať, mrkni aj na toto. Zatiaľ sa nikto antivax k tomu normálne nevyjadril. Často sa tu operuje s názorom, že do detí sa píchá jed a pod. Tak tu máš rozhovor s molekulárnym biológom, ktorí hovorí o zložení vakcín a o tom, aké účinky má na organizmus človeka.

http://www.3rokyprazdnin.sk/molekularny-biolog-...

denduska
29. apr 2015

@monca1982 pán doktor Šimurka ale nie je imunológ a čo sa týka špecializácie okrem dvojtýždňového kurzu o vakcínach som v jeho životopise nenašla nič čo by sa o ne viac ako obtrelo..ak už chce udávať krok, patrilo by sa. Jeho hlavná špecializácia je pediatria a pediatrická kardiológia.

monca1982
29. apr 2015
dazdovka
29. apr 2015

@monca1982 prepac moja, tak kopirujem presne ten text:

O: Predstavujú nezaočkovaní dospelí menšie riziko ako nezaočkované deti?

MUDr. Pavlom Šimurka, PhD:
Áno, predstavujú menšie riziko. Dospelí sa s časťou ochorení už stretli, majú vybudovanú imunitu (proti niektorým ochoreniam je pri nezaočkovaní potrebné očkovať aj v starom veku – napr. tetanus, lebo jedinec ho môže dostať aj v starobe). Ďalším charakteristickým rozdielom je fakt, že deti žijú v kolektívoch (škôlka, škola) a tak sa infekcia u nich ľahko a rýchlo šíri, najčastejšie sú to deti, od ktorých ochorejú rodičia (pneumokokové ochorenia, chrípka…)

dazdovka: Vela veci v tejto odpovedi postrada logiku, pocnuc zmienke o tetane v kontexte prenose infekcnych ochoreni v kolektive, dalsou vecou je imunita u dospelych, ktori boli tiez napriklad v detskom veku ockovani na mumps, cierny kasel, rubeolu a po case sa protilatky vytratili (ziadne ockovanie nema ucinnost dlhsiu ako 15rokov), atd... Krasna veta, ktoru si este niekolkokrat precitam je: deti žijú v kolektívoch (škôlka, škola) a tak sa infekcia u nich ľahko a rýchlo šíri, najčastejšie sú to deti, od ktorých ochorejú rodičia (pneumokokové ochorenia, chrípka…) a znoa a znova si ju budem musiet precitat, fascinujuce zistenie, ze deti su zdrojom pneumokokovych ochoreni a chripky v celej populacii (nakazia rodicov)

sanym
29. apr 2015

@monca1982 Už som tu nechcela písať, ale keď spomínaš p. prof. Buca, mám s ním bohatú mailovú korešpondenciu, skús mu napísať aj ty a budeš veľmi prekvapená. 🙂

monca1982
29. apr 2015

@sanym Mne celkom stačí, čo už napísal:

"eby bolo očkovanie škodlivé, určite by sa nevynakladali tak obrovské prostriedky na ich vývoj; podobne sa intenzívne pracuje na vývoji iných, bezpečnejších adjuvancií. Takže vývoj ide ďalej a my sa mu musíme prispôsobiť, ale rozhodne nie tak. že budeme odmietať to, čo už história preverila ako jednoznačne pozitívny medicínsky postup, snáď najús­pešnejší aký medicína v svojom repertoári vôbec má.

M. Buc
Imunologický ústav, Lekárska fakulta UK, Bratislava"

denduska
29. apr 2015

@monca1982 a? Ja s ním 100% súhlasím. Len vývoj nepôjde ani ďalej, ani na stranu, kým sa tu budeme všetci tváriť, že také očkovanie ako máme je to najsamlepšie a na výber stačí jedna vakcína. Lepšiu (kvalitnejšiu a určite drahšiu) vakcínu budeme mať vtedy, až si priznáme, že tá čo máme teraz nie je dosť dobrá. A to sa nestane. Určite nie tu a teraz, odhadujem to na Slovensku tak o 200 rokov 🙄

monca1982
29. apr 2015

@dazdovka Myslím, že si tú vetu neprečítala správne. Nepíše sa tam, že deti sú zdrojom/pôvodcom ochorenia. Píše sa tam, že žijú v kolektívoch a tak sa ochorenie medzi nimi rýchlejšie a ľahšie šíri. A áno - vo väčšine prípadov sú to deti, ktoré nosia domov choroby zo škôlky/školy.

Takže vidím, že aj v pomerne zrozumiteľnom a jasnom texte, vidíme napísané každá niečo iné.

sorciera24
29. apr 2015

@monca1982 ti zmateni rodicia nech obehnu viacerych odornikov.....lebo ajt y si pre nich JPP....drzim sa tvojich slov.....zatial si zaiden citat danheo odbornika neuvidla...cize je to JPP.....a ano, nech idu nie na MK, ale haldaju..ja som bola za viacerymi.....a sama som bola prekvapena, co sa clovek dozvie, ked ide do tuheho 😉
to teraz nie je pre teba, lebo aj toto je pre teba JPP...rpeto odporucam obehnut viacerych 😉 ked uz neverime anonymnej mne, ale ani tebe.....
ako pisem, ja uz viem, co som sa dozvedela a je mi jedno, co mi tu enjaka monika bude tvrdit....nepresvedci ma......a zjavne niekomu staci, ze ekd imunolog (ani vlastne nevieme ktory) odporuci natriet sa h... , tak to je super, lebo ten jeden jediny ma isto pravdu 😀
jop...dnes ti ide...

sanym
29. apr 2015

@monca1982 Ja som nepísala, že p. prof. tvrdí, že očkovanie ako-také je škodlivé a máme ho a priori odmietať, to si predsa nemyslím ani ja...

sorciera24
29. apr 2015

@sanym kazdy veri, co mu chce.....jasne, ze mu nenapise....pravdy sa kazdy boji.....co keby jej napisel to, co nechce citat 😉