icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
curious_george
6. aug 2015

je skvelé, že veronika v afrike pomáha deťom, takejto pomoci tam nikdy nebude dosť a nebyť ľudí ako ona, ktorí tam chodia z celého sveta, mnohé by tam bolo určite oveľa horšie ako je...

z jej príspevkov je ale zrejmé, že to, čo popisuje je dosť možnou realitou v danej oblasti, kde funguje. úplne iná situácia zas môže byť v lokalite trochu vzdialenejšej a úplne iná zas v celej krajine ako celku... nedá sa preto úplne vychádzať z toho, že čo ona vidí tam, kde je, platí aj v oblasti povedzme 100km odtiaľ (príklad)...

13-ročný leták, na ktorý link sem dala tin007 je podľa môjho názoru úplne štandardný, zapadajúci do daného prostredia a úrovne osvety o očkovaní...
len tak mimochodom, pred 13 rokmi ešte neexistovala liečba, vďaka ktorej máme dnes úplne zdravú dcérku. pred tými 13 rokmi by jej šance na prežitie, nie to ešte na úplné zdravie, boli menej ako 10%... 13 rokov je v oblasti zdravotníctva strašne dlhá doba, celý vek!!! je až neuveriteľné, aké možnosti liečby v porovnaní s dneškom sa na danú dg. uvádzajú z toho obdobia... snáď aj veci okolo očkovania sa za tú dobu trochu vyvíjali... hm? 🙂

aristka
6. aug 2015

Inak koho tu mame vobec @admina lebo toto je aktivita ako po dovolenke .....

aristka
Odpoveď bola odstránená
ajana1
6. aug 2015

@veronikacejpkovaug wau neviem ci by som osobne riskovala nakazenie mojko dietata nejakou chorobou ktorej sa da predist. Predpokladam ze mala je bezne v kontakte s detmi z utulku. Urcite by som nechcela zazit prave kiahne (a ak su tak rozsirene tak je to dost pracdepodobne) bez pristupu k poriadnej zdravotnej starostlivosti. Inak su u vas samostatne kliniky pre bielych ludi a pre domacich? Alebo to maju rozdelene podla prijmov? Nepredpokladam totiz ze vsetci su si rovny

ajana1
6. aug 2015

@veronikacejpkovaug inak nemyslim to ako provokaciu ale zo zvedavosti. Niekedy mi totizto robi problem sa vyjadrit v pisanej forme (zvlast po slovensky)

veronikacejpkovaug
8. aug 2015

@ajana1 Ahoj, ne nemam vubec strach ze neco chytne, a jinak tam maji veskere tropicke nemoci velmi dobre prostudovane, a maji tu nejlepsi lecbu. Ano jsou tam nemocnice soukrome v ruzne kvalite. Nebojim se proto, protoze jsem se setkala s ruznyma nemocema jako je treba TB u deti, ktere jsou VELICE nemocne, podvyzivene atd a rychle se z toho dostaly a ani nenakazily ostatni deti. Ma dcera je diky bohu velice zdrava, panadol mela jenom jednou kdy mela 40C horecky pri hornich zoubkach. Uz jsem tady rikala ceho se nejvice bojim, a to jsou ruzne nehody. to uz pak to zdravotnictvi tak OK tam neni. Jinak pro klarifikovani, neni to sirotcinec nebo utulek! Je to temperamenti ubytovani pro deti co jsou extremne podvyzivene, a velice nemocne. Lecime podvyzivu a ostatni nemoce s tim spojene. To je nas hlavni AIM.

veronikacejpkovaug
8. aug 2015

Tady nejde o to ze jsem se rozhodla neockovat svou dceru, tady jde o to ze jsem mela uplne ten samy nazor na ockovani jako skoro vsichni. Myslela jsem si jak jsme privilidge mit ockovane, a jak jsme vsichni chranene, do te doby nez jsem zacala v africe zit, nejsem doktorka, ale v tomto svete se pohybuji hodne casto jelikoz jak rikam my deti lecime (nemusim byt na to zdravotni sestra nebo doktorka neco takoveho vybudovat), bydlela jsem roky v hluboke vesnici, za ty tydny a mesice jsem nasbirala zkusenosti a vytvorila svuj vlastni pohled na situacii. Jak tady nekdo napsal, oni potrebuji neco jineho nez ockovani. A to je poradne skoly, zdravotnictvi (tim myslim prvni pomoc, a vubec servis jako takovy v nemocnici atd), vubec vlada je nechava ve srackach. Deti potrebuji moznosti se rozvijet. Vzdyt takovy African nema ani poradne moznost nikam vycestovat pokavad nema apson 5000 euro na ucte.

adsumus
8. aug 2015

@veronikacejpkovaug ty si myslíš, že deti v afrike potrebuju niečo iné ako okčovanie (pozná tento tvoj postoj vlada v ugande?), ale už viackrát ti píšem, že ešte v roku 2009 tam zomierali tisíce detí na ospyky, potom sa začalo masívne očkovať a deti nezomieraju, ako si to vysvetluješ? Maju menej aids, su menej podvýživené? Co tým detom zachranilo životy ak nie to, že boli zaočkované? A k tej veci, že tvoje deti v domove, nazývaš to tranzitný domov na svoje stránke, čo boli pichané a ty nevieš kým ani čím, obrátila si sa aspon na políciu, ked sa ti ministerstvo vyjadrilo, že to nie je ich iniciatíva? Nahlásila si tento čin ich rodičom, vedia oni, že im deti boli popichané a vy neviete kým ani čím?

aristka
8. aug 2015

@veronikacejpkovaug prosim ta a odkial su ti utecenci plaviaci sa denne na mori a rovno do europy a su ich uz tisice ......a pises ,ze liecite aj bez studia ....doslovne ,,nemusim byt sestra a ani doktorka,my deti liecime.... a potom napises ,potrebuju nemocnice s plnym servisom.....fakt sorry ,ale co prispevok to bonbonik v tvojom podani .....len nejak sa vyhybas teme ockovanie ,ci skor napichanie deticiek cudzimi jedincami a bohvie cim......

veronikacejpkovaug
8. aug 2015

@aristka ANO LECIME DETI, ZAMESTNAVAME SESTRY A SOCIALNI PRACOVNIKY ATD!! ASI TAK! A uz me to tady fakt nebavi. Delat ze sebe blbce se tady nenecham! Slovickovareni me hlavne nebavi! Mam jine veci na praci nez se tady dohadovat s nekym kdo nevi. Nazdar!

veronikacejpkovaug
8. aug 2015

odhlasuji se od teto konverzace. Fakt na to nemam cas!

aristka
8. aug 2015

@veronikacejpkovaug ale ved ty napises nieco co v sekunde otocis.....plus si nonstop mimo temu .....a ked sa opytam k teme ,cim boli deti a preco napichane cudzimi ludmi ...tak ma admin vymaze ,ze ta urazam.....cista humoreska toto tu....

abbey1
Odpoveď bola odstránená
ajana1
8. aug 2015

@veronikacejpkovaug v Tom uplne suhlasim ze ludia v Afrike potrebuju v prvom rade mat ten zaklad ako pristup k cistej vode, jedlu, hygiene a v neposlednom rade vzdelaniu. Sice sa na temu ockovania nezhodneme ale aj tak obdivujem co robis pre tie deti. Inak ked sa vyliecia vratite ich spat k rodicom? Alebo idu do "boarding school" ci na adopciu?

adsumus
8. aug 2015

@abbey1 Ked si vygoogliš ich stránky, nič z toho, čo tu píše veronika tam nenájdeš. Preto tie otázky, plne legitímne a z jej strany plne ignorované,a si nie su odpovede.

adsumus
8. aug 2015

A už by ste fakt mohli prestať napádať, zosmiešnovať, vydierať a zhadzovať každého, kto je za očkovanie. (nie si matka, si zlá matka, si ovca, robot, si namyslený,podplatený, si troll, že ti nie je hanba, počkaj, čo povedia tvoji nadriadení, čo píšeš, na každu svinu sa varí voda, dobre, že si dala dole fotky svojho dieťaťa atd atd.)

tin007
8. aug 2015

@aristka a @adsumus Tu mate kopec informaciu o Whsiper, mozete citat http://fromwhisper.blogspot.co.uk/

adsumus
8. aug 2015

@tin007 dakujem, ja som si už načítala, nič z toho, čo tuná píše vera tam nie je. Neviem prečo. 😕

tin007
8. aug 2015

Bola tu namietka, ze letak, ktory som dala, bol stary. Nasla som aktualny letak na podporu ockovania v Ugande (statistiky v nom koncia v r. 2011, tz bol vytvoreny najskor v 2012, pravedpodobne neskor) http://www.unicef.org/uganda/Leaders_Booklet_on...
na zadnej strane je opat info o tom, ze je ok ockovat chore, ci podvyzivene dieta. A velmi chore dieta maju byt ockovane pri prepustani (z nemocnice).
It is safe to immunize a child who has a minor illness, disability or is malnourished. Very sick children should be treated first and immunized on discharge.

adsumus
8. aug 2015

@tin007 Dovolím si upresniť tvoj preklad,a si nebol kamarát po ruke, čo ti prekladá, neviem. Tam je uvedené, že veľmi choré deti maju byť vyliečené až potom zaočkované pri prepustení z nemocky a nie ako ty píšeš, že po prepustení z nemocnice. Celkom by ma zaujímalo, prečo tu ten leták silou mocou tlačíš stále dokola. Aj v našich letákoch je uvedené, že menšie infekcie nie su kontraindikáciou v očkovaní, máš nejaké nové info, že to je nebezoečné? pozri malý William, čo tu uvádzala Veronika bol okčovaný podvýživený a s bakteriálnou infekciou a teraz píše, že jeho stav sa zlepšuje. Ty myslíš, žeby bolo lepšie ho neočkovaného a chorého vystaviť obrne, hepatitíde alebo osypkam? Naozaj?

abbey1
8. aug 2015

@adsumus Nevrav mi, že tam nenájdeš odpovede na kladené otázky, napr, kto stojí za organizáciou, čo pre tie deti robia a podobne. Všetky tieto odpovede som si našla pred niekoľkými mesiacmi, keď som na nich 1.krát natrafila. V dnešnej dobe sa vyhovárať, že nevieš nájsť zdroje k takýmto otázkam je podivné.
Rovnako Veronika práve tu písala, ako postupovala po zistení daného podivného preočkovania, či očkovania, na aké úrady a s akým výsledkom sa obrátila.
Tak opakované otázky k danej téme mi naozaj prídu ako vyrývačné s úmyslom zosmiešniť a spochybniť jej prácu a slová. Ak sa mýlim, Boh mi odpusť.
Kde píše tin, že po prepustení z nemocnice? Prehliadla som ten príspevok.

tin007
8. aug 2015

@adsumus Predpokladam, ze ked prepustaju lekari dieta z nemocnice, tak je vyliecene, Dala som celu vetu a aj zdroj v AJ, aby si to kazdy mohol precitat sam. A neviem na akého kamarata "po ruke" narazas.
Neviem a nebudem sa vyjadrovat k Wiliamovi, pretoze som pri jeho liecbe nebola a tak netusim ako ho liecili a ci nahodou nebol prepusteny z nemocnice s tym, ze este bral ATB. Veronika vsak pisala, ze este dalsie tyzdne po prepusteni a naockovani mal velke hnacky (a je to tu vo fore, tak si to dohladaj).
A na tvoje naozaj je lepsie to alebo to?, ti nebudem odpovedat, pretoze sme tu mali viackrát nazorovu vymenu a ta nikam neviedla.

sardinka333
8. aug 2015

Ty kokso...,,,nemusí byť ani zdravotníčka ani lekárka aby vedela,, a ide bez akejkolvek znalosti hovoriť o tom čo v medicine ano a čo nie. A že ,,nenechá zo seba robiť blbca,, - týmto výrokov ho 100% zo seba urobila. A furt tie reči o ,,zaostalej afrike,, Afrika je aj Tunis, Marok, Egypt atd...tam maju aj tie počítače, mobily, troška iné zdravotníctvo pokial viem na urovni.
Ked sa chcu rozvíjať tak im odkazujem, nech presanu furt medzi sebou bojovať - kmenové a medzištátne vojny každu chvilu, nech začnu konečne centrálne planovať, efektívne využívať nenormálne nerastné bohatstvo ktoré tam maju, eliminuju korupciu a pod. Čo som na svete nepočujem a nečítam iné ako sa tam ,,maju zle,,. Len kto za to može? Oni sami.

adsumus
8. aug 2015

@abbey1 písala som v rýchlosti, tin nepísala, že PO prepustení z nemocnice ale PRi prepustení z nemocnice, v každom prípade, neuviedla, že dieťa má byť najprv vyliečené až potom zaokčované pri prepustení z nemocnice, druhá vec, ja neriešim, že neviem nájsť info ako mi ty podsuvaš, kto je za tým a čo robia, ja tvrdím, že neviem najsť info, čo tu uvádza vera na fore, na jej stránkach to nie je, že deti sa očkuju hlava nehlava a že jej popichali deti a ona nevie kto ani čím, to tam nemá, tak preto tie otázky, nemusí odpovedať,a le pýtať sa čo komu nie je jasné, je normálne, normálne nie je označovať otázky, čo sa nehodia za rýpačne a tak dalej ako to ty robiš. A zpochybnovať veci je tiež normálne, o tom je celý život, nekyvkať hlavičkou a tlieskať celý den, to dufam, máme za sebou. Nech si ustojí, prečo tie deti boli pichané a nikto nevie čím, ved si to konečne uvedom, že mohlo dojsť k ublíženiu. Tým deťom.

tin007
8. aug 2015

@adsumus
Neprekrucaj, vyraz "immunized on discharge" znamena ockovani pri PRI prepusteni a nie PO prepusteni!

adsumus
8. aug 2015

@tin007 máš tam k tomu príspevok nad tvojim. Skoda, že sa nevenuješ mojim otázkam, ale riešiš to, na čo som už reagovala a vysvetlila.

tin007
8. aug 2015

@adsumus Pozrela som si tie hrozby, ktore spominas; polio sa v r. 2015 v Ugande nevyskytlo (ak som nasla spravne, tak naposledy mali 8 pripadov v r. 2009), osýpky boli v tranzitnom dome (o tom tu uz bolo pisane) a hep. B - ak sa William nechysta bratat pokrvne s inými detmi, ci dospelými, resp. sexualne zit (co je v jeho veku je nonsense), tak hepB pre neho nepredstavuje akutnu hrozbu. Cize pockat s jeho ockovanim az do uplneho vyliecenia povazujem sa rozumnejsie a spravne, ako ho v nemocnici naockovat, ked trpel predtým hnackou, bol podvyziveny a na ATB.

adsumus
8. aug 2015

@tin007 takže hepatitida sa prenaša bratraním alebo sexulálnym stykom asi podla teba vylučne? osypky už kedysi tam boli a polio sa tohoto roku nevyskytlo, dakujem pekne za takých mudrcov, čo sa cítia bez potrebných info kompetentní rozhodovať o zdraví iných ludí.

tin007
8. aug 2015

@adsumus
Mysli si co len chces a neprekrucaj moje slova. Ja som ti napisala svoj nazor, ked uz tak velmi si tu dupkala a dozadovala si sa ho. A podlozila som ti ho statistikou. Naopak z tvojej strany som sa dockala (ako obvykle) urazok a zosmiesnovani. Co ma opat a znova utvrdzuje v tom, ze s tebou, zial, sa diskutovat neda.

adsumus
8. aug 2015

@tin007 to, že tam mali osypky, neznamená, že ich nebudu mať znova o rok, týťden, pár dní a že malý willo sa s nimi nedostane do kontaktu, to, že krajina nemala rok polio, neznamená, že malemu willovi polio nehrozí a to, že sa hepatitída podla teba prenasa sexom a bratranim je oklieštená informácia, neviem, či tomu naozaj veríš. možno aj hej, ale je neuplna.