icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
keischa
11. apr 2016

@abbey1 je tam kolonka o zdravotnom stave nie o ockovani len "mile" pani doktorky ktore su za ockovanie velmi radi napisu ze su neockovane

mirkaaa80
11. apr 2016

@raza a spýtala si sa na základe čoho ma uvádzať či dieťa je alebo nie je očkované? Mne sa zdá že my sme už v 2013 vyplnovali na prihlášku info o očkovaní ale neviem o tom ze je to povinné. Ak by som to odmietla vyplniť, nemôže to byť dôvod na neprijatie dieťaťa do skolky. Viem že sa jedná "múdra" pani K. snaží pretlačiť zákon o neprijatí neočkovaných deti do škôlky, ale neviem o tom ze by to bolo schválené, a ze by zákon nabral účinnosť.

raza
11. apr 2016

@mirkaaa80 nepýtala som sa jej, ja jej naozaj verím, ona nie je z tých, ktorí sú vyslovene za očkovanie, preto si myslím, že by ma neklamala.. ale veď ono je to v podstate pre mňa jedno..

mirkaaa80
11. apr 2016

@raza ja som myslela že či nehovorila že odkiaľ ma ten pokyn vypĺňať tam to ockovanie. Lebo legislatívne to povinné nie je tak mozno zo skolky.

raza
11. apr 2016

@mirkaaa80 neviem, či je to celkovo nejaká dohoda so škôlkami, ale asi nie, lebo mne to hovorila jedna maminka z úplne iného okresu ako sme my a teraz to isté tvrdila aj naša doktorka.. kto vie, možno ešte niekto napíše, čo dáva teraz dieťa do škôlky..

abbey1
11. apr 2016

@raza Stále to nie je zákonom dané. Ako som už písala, niekde je na to konkrétne okienko, niekde nie. Zákon im tú povinnosť neukladá.
Mne to tiež môže byť jedno, nikdy som očko status netajila.Ale nemám rada zavádzanie.

abbey1
11. apr 2016

@keischa Ako kde. Videla som i tlačivá konkrétne s otázkou o očkovaní.

prevenar
11. apr 2016

@mirkaaa80 zrejme na zaklade tohto > http://www.uvzsr.sk/docs/leg/355_2007.pdf

§ 24

ods. 7

"Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, ktoré obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní, vydá rodičovi, poručníkovi, opatrovníkovi, fyzickej osobe alebo právnickej osobe, ktorej bolo dieťa zverené na základe rozhodnutia súdu podľa osobitného predpisu,31) alebo osobe, ktorá má záujem stať sa pestúnom a má dieťa dočasne zverené do starostlivosti podľa osobitného predpisu26) (ďalej len „zástupca dieťaťa“), ošetrujúci lekár. Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa na pobyt v kolektíve predkladá zástupca dieťaťa pred prvým vstupom dieťaťa do predškolského zariadenia."

abbey1
11. apr 2016

@prevenar Mne z tohoto nevyplýva, že musí obsahovať údaj o povinnom očkovaní. "Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, ktoré obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní,....", automaticky neznamená, že potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti musí tento údaj obsahovať.

kvieta
11. apr 2016

@abbey1 Ide o to, ako sa vykladá podľa zákona "zdravotná spôsobilosť"... asi... ale to je iba moja domnienka a to bez vyrývania podotýkam😉
@prevenar

kvieta
11. apr 2016

@kvieta samú ma to zaujíma...

abbey1
11. apr 2016

@kvieta Presne si to pomenovala. ide o tom,ako sa na to pozrú právnici, ako ktorá Dr, aká ktorá škôlka.

molka
12. apr 2016

naša škôlka má v prihláške kolónku o povinnom očkovaní, ale nie je to rozhodujúci údaj o prijatí alebo neprijatí dieťaťa.

mirkaaa80
12. apr 2016

@prevenar ja nie som právnik ale podľa toho nie je škôlka ani opatrocnikom ani pestunom ani PO kt.bolo dieťa zverené súdom...ale je to jedno podľa mňa. Pokiaľ nie je uzakonene že neockovane deti nesmú do skolky tak to neriešim. Lebo mna neskutočne vytacaju nezmyselné príkazy a zakazy....😉

prevenar
12. apr 2016

@mirkaaa80 no, je to len sikana to je jasne. papier to ma obsahovat, ale vlastne nic to neznamena. neockovane dieta samozrejme musia do skolky zobrat.

prevenar
12. apr 2016

@kvieta zdravotna sposobilost je - ze dieta je zdrave - nema ziadne prenosne ochorenie a zaroven je mentalne schopne nastupu do kolektivu.

kbeata
12. apr 2016

u nas je ohladom ockovania-neockovania legislativa este v plienkach
to ze v niektorej prihlaske je kolonka o ockovani,zrejme vedenie skolky pri zostavovani prihlasky usudilo ze neockovane dieta je "bacilonosic" 😀
na druhej strane o udajoch o zdravotnej sposobilosti sa doslovne mysli iba o specialnom pedag.pristupe dolozene papiermi
koniec koncov je to na velku pravnicku debatu,pretoze poskytovat udaje o zdrav.statuse cloveka podlieha mlcanlivosti,zas z toho vyjde pediater ako s prepacenim blbec ☹

adsumus
12. apr 2016

@kbeata to je normálne a bežne, že sa všade vo svete rodičia musia preukazovať očkovacím statusom, je to tak v prípade, že sa vyskytne prípad choroby preventabilnej očkovaním, musia isť neočkovaní do karanteny až kým nevyzdravie posledný prípad,ak nepojdeš porušuješ zákon. niekedy su to týždne aj mesiace ale lepšie ako šíriť chorobu dalej.

kbeata
12. apr 2016

@adsumus neviem na co odpovedas,pisala som a reagovala ohladom prihlasok do skolok
ty zijes v zahranici?na sk uz mala nejaka skolka karantenu?

buckeye
12. apr 2016

@kbeata nejde o to ze ci v zahranici alebo na svk, ale ked skolka vie, ze ma aj neockovane deti, v pripade nejakej mini epidemie, moze okamzite rodicov deti, ktore nie su ockovane upozornit, ze sa take nieco deje, ci ty by si o tom nechcela vediet? ved to je vyhoda aj pre ludi, co neockuju, aspon ich ochranit pred kontaktom s chorym..

kbeata
12. apr 2016

@adsumus je z toho legislativny gulas,ked jedna mš ma odlisnu prihlasku ohladom ockovania ako druha mš o ulicu dalej
a druha vec je ak sa v skolke vyskytla nakazliva choroba kiahne a hnacky,vsi / s tymito vecami som sa stretla ja/,rodicia boli upovedomeni oznamom alebo ustne od ucitelky ,no ale zas tieto veci co som spomenula nepatria do ockovacieho kalendara
a ked sa v poslednom obdobi sporadicky vyskytol c.kasel a mumps na vacsinou ale uz skolach,neviem ako sa to riesilo,to by mohol ohladom toho niekto iny prispiet

kbeata
12. apr 2016

@buckeye tu nizsie som nieco na to napisala,viem ze v pripade nakazlivej choroby je nutne hlasit a nerozsirovat ju dalej,resp.neohrozovat verejne zdravie,samozrejme s tym suhlasim,uz otazne je ci sa rozsiruje vedome alebo nevedome

sisaka
12. apr 2016

@kbeata ja zijem v zahranici a je to ako pise
@buckeye informacia, ci je dieta ockovane nesluzi na ziadne sikanovanie rodicov, ci zneuzivanie tejto info, ale v pripade vyskytnutia choroby proti ktorej sa ockuje su okrem toho, ze su vsetci rodicia vsetkych deti informovani, neockocane deti vylucene zo skoly/skolky a to v zaujme nielen druhych deti ale ich vlastneho.

kbeata
12. apr 2016

@sisaka a ze je dieta neockovane to rodic oznami pred riadnym normalnym nastupom do skolky,tak ako na sk?Formou prihlasky napr.ako tu na sidliskovych skolkach,lebo o tom sme sa bavili ako to funguje tu.A teda mali ste taky pripad nakazlivej choroby ze neockovanci zostali doma?Ak ano tak pri akych ochoreniach?A ani neviem vy mate povinne ockovanie?

sirinka
12. apr 2016

Musim povedat, ze nadpis naozaj hodny bulvarneho platku
http://www.topky.sk/cl/10/1540339/V-Cesku-a-na-...

adsumus
12. apr 2016

@kbeata tam sa dáva waiver, rodič požiada o výnimku z očkovania a tu potom odovzdá v škole alebo školke, zaokčovane deti daju očkovací status. nič špeciálne. takých prípadov, že neočkovaní zostali doma už bolo veľa.

adsumus
12. apr 2016

@kbeata okrem toho skolksy sa musia pripraviť nato, že môžu padať žaloby ak neurobia všetko preto aby chránili deti pred chorobami.

mirkaaa80
12. apr 2016

@adsumus aha, to by najprv museli dokázať že ochorenie bolo spôsobené prítomnosťou neočkovaných deti. Tak nech to skúsia dokázať!!!

buckeye
12. apr 2016

@mirkaaa80 ona to myslela inak, na skolky by mohol niekto podat zalobu, ak by to vcas neohlasila...preto sa tiez skolky pytaju ci deti su/nie su zaockovane, pretoze mozu poslat alert este predtým ako deti rano dovezu rodicia, kopec skolok uz na svk, ale hlavne v zahranici ma urgentne kontakty na rodicov a upozornuju ak sa nieco deje..

sisaka
12. apr 2016

@kbeata ockovanie tu nie je povinne. Na prihlaske je kolonka, ci ma dieta vsetky ockovania, ktore ma v danom veku mat. Je to Len cestne vyhlasenie, nie potvrdenie od lekara. Na prihlaske sa ale uvadza aj meno rodinneho lekara a kontakt. V skolke mali raz kiahne, ktore su sucastou ocko. kalendara, vsetci sme boli informovani, ci neockovane deti museli ostat doma neviem, v synovej triede viem Len o jednom neockovanom ten bol nakazeny tak samozrejme do skolky nechodil. Ked sme tu mali osypky v meste tak syn doniesol zo skoly papier, ze sa rodicia maju ubezpecit ze deti maju obe davky a byt pripraveni, ze ak nie su ockovane v pripade ze sa osypky vyskytnu v skole budu vylucene zo skoly az do odznenia hrozby nakazy