icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
tanapeta
23. júl 2013

@dazdovka si úplne mimo. Ak by si zažila, inak by si písala. Milujem takéto reči ako ty, že sme si to len my rodičia dali do súvisu. Na grc mi je z takýchto rečí.
Keby si si vymenila a zažila by si na vlastnej koži aké je to mať dieťa zdravé pred očkovaním a choré po očkovaní a na vlastnej koži by si to videla ako tvoje dieťa upadá behom pár dní po podaní vakcíny, tak by si si toto nedovolila tvrdiť. Možno sa budeš diviť, ale veľa lekárov na Sk už prizná, že tie následky sú ozaj následky po očkovaní.

tanapeta
23. júl 2013

@dazdovka ešte poprosím odpovedať na jednu otázku. Stále mi nejde do hlavy prečo si myslíte, že rodičia takýchto detí poškodených vakcínami, si to dávajú do súvisu a nie je to pravda. Povedz mi, prečo si myslíš, že to asi robia????

dazdovka
23. júl 2013

@tanapeta viem ze si jedna z tych rodicov o ktorych som pisala... Preto ak mi tu niekto hovori, ze nemam sucit s rodicmi deti v Pakistane, tak hovorim, ze sucit mam, ale hlboko sa ma dotykaju tazke osudy poskodeni deti a ich rodin po ockovani (tu u nas, aj na konikovi).
Cim viac lekarov hladajucich odpovede, tym lepsie 😉 Chvalabohu, ze sa niektori netvaria, ze poskodenia vakcinami neexistuju.
Aj ja sama som ako dieta mala zlu reakciu na ockovanie - tyzden ochrnuta noha a mesiac chodenia na antb injekcne.

tanapeta
23. júl 2013

@dazdovka sorry, ja som už čítala prvú vetu a bola som nasraná. Som to zle prečítala. Nie raz tu bolo, že nemáme pravdu a podobne. Som ťa zle zaradila. 🙂

danim
23. júl 2013

@petot Schválne, opýtaj sa najbližšieho pediatra, koľko hodín sa na fakulte venovali očkovaniu a čo bolo obsahom štúdia.

v tejto vete si napisal vsetko - na co bola moja reakcia...

ja som z tej vety pochopila, ze pises, ze: Mudr. malo resp nic o tom nevedia, nestuduju nic naviac ( okrem vystudovanej mediciny ), od vysokej skoly ( ak tam vobec ) temu ockovanie nevideli vobec.....

takze citaj lepsie ty..

dai
23. júl 2013

@dazdovka a kolko desattisicov rodicov tu je ktorych deti nemaju nasledky ziadne a vdaka tomu ze dalej ockuju prave oni prispevaju stavu kedy sa aj tiwe neockovane epidemie a pripadnych strat na zivotoch bat nemusia...
Ja osobne som zial este nenarazila na ziadnu expertom na epidemie overenu expertizu ktora by suvislost medzi chorobami tebou uvadzanymi a ockovanim dokazala. To ze sa dane choroby prejavili v obdobi po ockovani - vzhladom na cas kedy sa ockovania vykonavaju je logicke ze napr. Imunita, autizmus etc. Sa skor tak nejak ani urcit pripadne prejavit nestiha, pre mna osobne zial 100%dokazom nie je...
Ja mam v rodine mnoho z tych chorob ktore uvadzas a maju ich aj ludia ktori ockovani neboli pripadne boli jednoduchymi vakcinami...

miskap2111
23. júl 2013

Mám otázku. Komu vlastne slúži celá táto diskusia? Tie, ktoré sú rozhodnuté neočkovať, nebudú očkovať. Tie, ktoré áno, budú očkovať. Každá z nich/ z vás presne vie prečo a za svojím názorom si pevne stoja/ stojíte. A kde sú tie, ktoré nie sú rozhodnuté? Sú tu vobec také? Pre koho toto fórum vobec je?

siska53
23. júl 2013

Tak, my sice ockovat budeme, ale.. Pred takym rokom som bola uplne pokojna, starsi zaockovany, bez vacsich problemov( teplota 1.x po 3. ockovani - ak tbc povazujem za prve a zahnisana rana po tbc), potom zrazu av kampan a ja sa bojim ockovat, malu som po ockovaniach sledovala, stale merala teplotu. A aj teraz budem nepokojna a stale ju budem sledovat. A ked spravi nieco nezvycajne, hned sa vyplasim, prosto som ten typ.
Avsak na druhej strane,vsetko ma neziaduce ucinky - i atb., ked si citam pribalovy letak k nim, mam chut si ich nedat. Ale dam si ich.
No a teraz ine, ti co povazujete mumps, osypky atd. za bezne detske ochorenia s lahuckym priebehom. Mama mi dnes hovorila, lebo sme sa na tuto temu bavili, ze ona mala mumps ako dieta, ona ho prekonala v poho, ale jednak pozna zopar pripadov z jej okolia, kedy deti po mumpse ohluchli a jednak moj dedko od nej mumps chytil a niekolkokrat mal kvoli tomu operovanu tvarovu cast - mal tam stale nejaky zapal ci co a na to ucho, kde mal opuch, uz nikdy poriadne nepocul! A tie vase lahucke ochorenia mavaju tiez aj desivejsie nasledky - okrem hluchoty i neplodnost a ano, dokonca i smrt pri komplikovanejsich pripadoch . Cize nielen po vakcine mozu byt neziaduce ucinky. Ide asi o to, kto sa coho viac boji.
V kazdom pripade som za individualnost, nie stadovitost v ockovani, urcite by sa malo prihliadat na zdravotny stav dietatka a rodicia by nemali zamlcovat informacie lekarom tiez. A tiez, ok, nech je aj fond na odskodnenie postihnutych ockovanim. S tym suhlasim.

petot
24. júl 2013

@danim Takže porovnajme, čo som napísal ja:
"[praktickí lekári] zvládajú úkon očkovania, ale NEMUSIA o ňom vedieť prakticky nič (to dokazuje prax) a keď si prečítaš príbalový leták vakcíny, vieš o nej viac než 95% z nich. Žiaľ." (dôraz pridaný)

čo si pochopila ty:

"Ozaj nechapem tu tvoju odvahu hodit vsetkych dr. do jedneho vreca s nalepkou "hlupaci"..."Podla teba su vsetci dr blbci, len tu na MK fakt spickovi odbornici"

čo som napísal ja:

"Schválne, opýtaj sa najbližšieho pediatra, koľko hodín sa na fakulte venovali očkovaniu a čo bolo obsahom štúdia. Mňa tento stav neteší. Faktom však je, že ak je lekár po iných stránkach hoc aj vynikajúci odborník, to ho ešte nerobí odborníkom na očkovanie. Tak, ako profesionálny šofér ešte neznamená odborníka na systémy vstrekovania paliva."

čo si pochopila ty:

"mas nejake divne zmyslanie... vazne si myslis, ze staci vystudovat skolu a tym to hasne ?"

A teraz sa zahrajme tú hru "nájdi 5 rozdielov".

adsumus
24. júl 2013

@petot Čo podľa teba zastavilo šírenie osýpok v Pakistane, ak nie doočkovanie vyše 2,5 milóna detí?

tatko_bebe
24. júl 2013

krajiny ako Pakistan alebo India su radi ak nejake plosne ockovanie dokazu vobec spravit- to len tak na okraj 🙂 neporovnaval by som to s nasimi krajinami

adsumus
24. júl 2013

@tatko_bebe Ja sa len pýtam, pretože jedným z hlavných argumentov AV je, že choroby zastavila hygiena a výživa a nie očkovanie. Lenže to asi nebude prípad Pakistanu, pretože tam k nijakému zlepšeniu hygieny a výživy nedošlo, došlo tam k doočkovaniu a epidémia sa stopla.

danim
24. júl 2013

neobtazuj sa, nemam potrebu sa s tebou natahovat.
@petot

kveta
24. júl 2013

@petot Ja som nasla jeden velky rozdiel. Danim je narozdiel od Teba manipulator.

tatko_bebe
24. júl 2013

AV je co prosim Ta, jedno je fakt ze ockovanie voci ochoreniam ako TBC, osypky, pertussis a pod ma svoj vyznam a vdaka nemu sa tieto ochorenia skoro vytratili s populacie na druhej strane by som nepausalizoval, pretoze podla mojho skromneho nazoru a nechcem nikoho presviedcat ze to tak je..
Dnesna urtoven kvality vakcin je laicky povedane na urovni kvality dnesnej doby. Je to ako s autami auta vyrobene do cca roku 2000 maju vyrazne vyssiu kvalitu v spracovani ako tie dnesne kt. maju sluzit max 5rokov 🙂
Cize moj nazor je taky ked pred 33rokmi aplikovali vakcinu proti TBC do mojho ramena, tak ta vakcina a vs podmienky boli na vyssej urovni ako keby mi aplikovali dnesnu vakcinu TBC- cize vtedy bolo menej tych NÚ ako dnes

kvieta
24. júl 2013

@tatko_bebe Už som sa stretla s týmto názorom, teda že vakcíny v minulosti boli bezpečnejšie, ako tie dnešné. Na základe čoho si prišiel k takému názoru? Vyplýva to iba z toho, že sme si ich vyrábali sami, teda aj kontrola bola našou záležitosťou? Alebo ide aj o zloženie? Zaujíma ma to, neber to ako naťahovanie z mojej strany.

danim
24. júl 2013

@kveta coze ?? ake priame hodnotenie a ani ma nepoznas- a to vobec---- odpadavam... no hadajte sa tu sami, asi vam to robi evidentne dobre

tatko_bebe
24. júl 2013

@kvieta presne preto ČSSR mala v tej dobe najmodernejsie zdravotnictvo na svete a co sa tyka kontroly celeho systemu -vyroba liekov atd, fungovanie SUKL a vs zdravotn.uradov od 90tich rokov len postupne degradujeme. Ten system bol tak dobre nastaveny ze dodnes vo svete nikto nedosahuje jeho uroven. Rovnako to bolo s ČSN normami dnesne STN kt. kopiruju EUnormy su niekolko nasobne benevolentnejsie
V tom case by sa do zlozky vakciny nedostala surovina z Ciny ak by nebola skontrolovana x krat nasimi laboratoriami.. ale v dnesnej dobe staci vyrobcovi ze ma platny certifikat od skusobnych laboratorii a sup je v produkte 🙂 a neda sa to prakticky vystopovat ze tato PL co sme pouzili v produkte v %zastupeni po 1% sposobila toto a toto

danim
24. júl 2013

@kveta este aby som dodala...petot pisal o tom, ze dr. ockovat vedia, ale nevedia o tom nic viac, ze sa tomu nevenuju-nestuduju.............. a ja som napisala, ze s tym nesuhlasim, ze dr. nestaci vystudovat len skolu , ale musia sa neustale vzdelavat, ak chcu byt dobri dr. ( to plati aj v inych zamestnaniach ).....................co je na tom manipulativne ?????

to je cele.. ja sa s nim nemam potrebu natahovat, ze JA mam pravdu, ona ma taky nazor, ja iny... co je na tom ? to preto som manipulator ??? vies co to slovo vobec znamena ??

aristka
24. júl 2013

@siska53 a treba podotknúť ,že rodičia po očku hneď ako nastane nejaká komplikácia,nezraziteľná teplota nad39 alebo hocičo iné hneď smer špitál ak niečo nastane nech sa to rýchlo rieši a nie sú následky..lebo rodičia čakajú ...liečia vit.C na odporúčanie niekoho a potom prídu neskoro ....lebo dieťa bolo čulé

tatko_bebe
24. júl 2013

@aristka nechce sa mi verit ze su takyto nezodpovedni ludia...

aristka
24. júl 2013

@tatko_bebe pozri si aj iné témy a budeš otvárať ústa,vieš niekto tu hore čo prispieva sa hrá na dr a ovečky ho nasledujú....a hazardujú zo svojimi deťmi....

sorciera24
24. júl 2013

@aristka a treba podotknut aj to, ked uz podotykas, ze mnohi na nic necakaju, len nez. ucinok pride ako blesk z jasneho neba äa taky vazny, ze letis do enmocnice, ale nasledky ostanu......)....na to si zabudla....

aristka
24. júl 2013

@danim
@kveta vieš tu je to darmo vysvetlovať ,oni si všetci myslia ,že v nemockách sa všetko robí rutinne ešte z roku pána ,picháme inj a podávame lieky a nevieme čo sú to za lieky lebo sme len študovali na školách a to stačí...toto je úplna hlúposť a naivita a vedeli by sme o tom rozprávať aj tie sanitárky majú neustále meniace sa postupy dezinfekcie ,nové prípravky a musia sa neustále učiť.....môžem tam zahrnúť aj upratovačky ,jednoducho celý tím zdr.personálu lebo aj títo ľudia tam patria sa neustále vzdelávajú ,nové postupy nové stroje ,nové dezinfekcie ,nové lieky a hlavne pac.,ktorý nemajú v poslednej dobe knižné príznaky chorôb,stále sa to celé mení.....ale im to nevysvetlíš.....

aristka
24. júl 2013

@sorciera24 buď si istá ,že by som ich vedela spočítať na prste jednej ruky....a čim skôr sa príde je väčšia šanca na riešenie....

sorciera24
24. júl 2013

@aristka akosi nerozumiem tvojej vete...nedava mi zmysel....koho, co si nevedela, na akom prste?

aristka
24. júl 2013

@sorciera24 opravila som to a píšem kto príde včas,môj jeden prst na mojej ruke je jeden človek ,ale toto aj pri iných dg.vedeli by sme rozprávať v akom stave k nám prídu ľudia a deckári detičky...

sorciera24
24. júl 2013

@aristka nepochopila si.....pisem, ze mnohi prisli okamzite ako nastla nez. ucinok a nasledky ostali......( a je ich dost)....no ano, potom su ludia, kt. s teplotou 39 sli na pohotovost a poslali ich domov, ze je to ok a nech daju apralen, tych je tiez dost (ak takych lekarov okolo seba nemas a sama taka nie si, bud rada), mozes prist k nam na pohotovost....tu ich je pozehnane🙂.....enmyslim, ze len rodicia su nezodpovedni......v mnohom bohuzial aj lekari a v poslednej dobe sa presviedcam, ze coraz viac (bez urazky)

danim
24. júl 2013

@aristka ja nie som zdravotnik, ale bankar 😉 takze ja neviem ako to presne mate, ale doverujem vam...( napr kamosku mam porodnicku, bratranca lekara .. takze cca viem ), chapem to, lebo ja musim denne makat ( teraz som na MD, tak nie ) v praci, je to totalna nevyhnutnost ( a ver mi, ze je toho strasne vela, vsetko sa velmi rychlo meni ) - inak ti ujde vlak... a nemas sancu tu pracu zvladnut... cize nie len hodiny v praci.. ale aj cely cas doma--- je to taky zivotny styl proste 😉 ... a je mi jasne, ze v kazdej praci, ak chces uspiet, musis makat... preto sa mi rozum zastavuje nad podobnymi komentmi, ze dr.=blbec. by ma zaujimalo aku karieru oni urobili 😀 😀 co vystudovali, kde a na akej pozicii pracuju, ked su taki "mudri"... lebo vies... kto najviac mudruje.. 😀 😀 😉 no skoda reci 🙂

kbeata
24. júl 2013

@aristka dovolim si reagovat,aj ze si asi z Ba.ohladom Kramarov asi poznas ..este s prvym synom v roku 1993 😉 ,som v noci utekala lebo dostal febrilne krce na pohotovost,v ten den bol ockovany,p.doktorka ho prezrela,a oproti sedela sestra,podotkla jej ze dalsi po ockovani,dostali sme akurat nieco na znizenie horucky 😒
a po druhy krat,tak isto som uz nesla,vedela som co mam robit,no vtedy som o ocko.nemala ani paru