icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
monka338
17. máj 2017

@soldi hoci som ockujuca matka,tak za tento komentár musím dať like🖒

adsumus
17. máj 2017

@vroni tam ide o to, že žiadne očkovane deti nemuseli byť prijate do nemocnice s vážnym priebehom choroby, ani nepomreli, choreli a mreli vylučne neočkované. to je proste fakt, ty to možeš vnímať ako manipuláciu, ja to beriem ako dokaz učinnosti očkovania.

juliakocka
17. máj 2017

...dobre teraz otázka: čo na očkovanie svojich vlastných detí hovoria detský lekári a iný zdravotníci....lebo moja švagriná je zdrav. sestra, má všetky dostupné informácie o vakcínach a svoje deti dáva normálne očkovať...tak asi tomu verí ? či?

adsumus
17. máj 2017

@juliakocka teraz ti napíšu o svojich známych lekároch, ktorí neočkuju ale kto su tí ludia sa nedozvieme. budu to poväčšine špičkoví odborníci z usa, kanady.....

vroni
17. máj 2017

@adsumus, ok, ja som nepresvedcila teba, ze je to manipulacia, ty mna ze je to dokaz. V pohode, aj tak moze skoncit diskusia 😉

adsumus
17. máj 2017

@vroni mna si nemala o čom presvedčiť, pretože tato studia nie je manipulácia, to len antivax takto vysvetluje neočko rodičom, že nemaju očkovať, lebo všetko je manipulácia, čo je provax, takže mna nemožeš o tom presvedčiť, že A nie je A, ale B a že to nie je dokaz o učinnosti očkovania pre teba ma ani tak netrápi, lebo už sa párkrát antivaxeri vyjadrili, že smrť dieťaťa je pre nich prijatelnejšia ako očkovanie.

vroni
17. máj 2017

@adsumus, mne je uplne fuk, kto, kde a ako sa vyjadril a tvoje fantazmagorie o antivaxeroch, co na teba utocia aj zo zavretej konzervy tiez prenecham inym, nie som odbornik z oblasti psychiatrie. Upozornila som jednoducho na nedostatocne informacie, ktore je mozno vykladat tisic sposobmi, nic menej a nic viacej.

evittam
17. máj 2017

👏👍
@vroni

prevenar
17. máj 2017

@vroni ..uz len dodam ,ze ..AMEN 🙂

kvieta
17. máj 2017

@vroni Tie deti, ktoré EŠTE nemohli byť očkované tú chorobu od niekoho predsa schytali, nie?! Keby neexistovali vaxinačné diery, ktoré mimochodom vytvárajú neočkujúci fanatici, tak by boli chránené voči chorobe a neschytali by ju, tým by MOŽNO ešte mohli byť nažive. Málo pádny argument? Podľa mňa nie. Tam niet polemík. Zo strany antivaxu je to iba alibizmus, keď sa snažia zbagatelizovať akékoľvek úmrtie na choroby, ktorým sa dalo predísť očkovaním.

vroni
17. máj 2017

@kvieta, agrument a dokaz su dve rozne veci. Argument moze byt padny, subjektivny, adresny, ale stale to nic nevypoveda o jeho pravdivosti (cize moze ale nemusi byt spravny) Dokaz musi byt spravny, inak by nebol dokazom. Argument nemozeme vyhlasit za dokaz na zaklade toho, ze nam konvenuje. A uplne fuk, ci hovori v prospech ci proti ockovaniu. Ked ho za taky vyhlasime, ide o manipulaciu.

kvieta
17. máj 2017

@kvieta Ešte jedna "maličkosť"... Nikto nemôže vedieť, kedy jeho dieťa bude odkázané na to, aby sa nepohybovalo v prostredí, ktoré ho nebude ohrozovať chorobami, ktoré by pre neho mohli byť fatálne a ktorým by sa dá predísť, napr. t.č. očkovaním.
Preto si myslím, že otázka prevencie formou očkovania nie je postojom "hrdinstva" antivakcinačného hnutia, ale je postojom zodpovednosti voči svojim deťom, sebe a svojej rodine.

kvieta
17. máj 2017

@vroni Argumentom dokazuješ. Takže argumentácia je dokazovanie.
Argumentácia očkovania je podložená vedeckými štúdiami.
Čím je podložená antivakcinačná argumentácia?

soldi
17. máj 2017

@kvieta to co tvrdis by bolo spravne jedine v pripade ze sa bavime o vakcinach so 100% celozivotnou ochranou. take vakciny vsak neexistuju. cierny kasel siria hlavne ockovani dospeli ktory ho jednoducho prechodia, to je len jeden priklad z mnohych, pri osypkach v cr bola viac ako polovica nakazenych ockovanych dospelych, to su fakty, ktore vyrazne oslabuju tvoje tvrdenia. je vacsia pravdepodobnost ze sa nakazis od ockovaneho (ja predsa nemozem mat ck ked som ockovany) nez od neockovaneho

soldi
17. máj 2017

@kvieta argumentaciou dokazujes? to je co za nezmysel? bud dokaz mas alebo nie, ale ked mi budes rozpravat dovody o tom ako boh existuje a nedas mi ziadny vecny dokaz tak ti neuverim. a mozes argumentovat kolko chces

kvieta
17. máj 2017

@soldi Môžeme sa baviť o tom, že protilátky z očkovania nie sú doživotné. Môžeme sa baviť o tom, koho ktoré ochorenia ohrozujú najviac, teda kto je riziková skupina. Pre mňa je dôležité, koľko očkovaných detí v rizikovej skupine dané ochorenie dostalo a s akými následkami ho prekonalo.
Vzhľadom na tieto skutočnosti očkujem. Pre mňa je dôležité, že moje dieťa tie protilátky v dostatočnom množstve získa očkovaním a má ich dostatočne dlhý čas, kým sa telo s danou chorobou samo nedokáže vysporiadať.
Dospelí človek sa s chorobami vysporadúva úplne inak ako batoľa, preto nebudem porovnávať a už vôbec nie stavať na jednu úroveň.
Problém je v tom, že väčšinou, tí, ktorí odmietajú očkovanie majú zásadné medzery v tejto problematike. Vôbec nechcem nikoho urážať, je to pochopiteľné, keďže je to veľmi obšírna problematika. No je pre mňa nepochopiteľné, že aj napriek tomu tu padajú tak odvážne závery v neprospech očkovania. Ale s tým nič nenarobím, čo mi je ľúto, cesta vedie iba cez dovzdelávanie.

soldi
17. máj 2017

@kvieta vidis, a ja zastavam nazor, ze pre moje deti je menej rizikove neockovat ako ockovat. na zaklade coho si dovolis napisat, ze ma niekto zasadne medzery v tejto problematike?
lebo Ty si si nieco nastudovala? a veris tomu? o par rokov mozu byt zavery uplne ine nez teraz. nebolo by to prvy krat.
kedysi sa verilo, ze babatka necitia bolest.
ze lobotomia lieci nervove poruchy.
ze zem je plocha.
ze fajcenie neskodi zdraviu.
atd...

takze sucasne tvrdenie: "ockovanie je bezpecne a prospesne" ja osobne beriem s obrovskou rezervou a neverim mu. lebo o par rokov moze byt vsetko inak. alebo aj nie.
to momentalne nikto nevie.

kvieta
17. máj 2017

@soldi Ešte raz:

Argumentom dokazuješ. Takže argumentácia je dokazovanie.
Argumentácia očkovania je podložená vedeckými štúdiami.
Čím je podložená antivakcinačná argumentácia?

soldi
17. máj 2017

@kvieta vedecka studia, ktora by pre mna osobne mala vyznam a hodnotu, by bolo porovnanie rovnako velkej skupiny (aspon 10 000) dobrovolne neockovanych deti a ockovanych deti.
a monitorovanie ich celkoveho zdravotneho stavu v priebehu desat dvadsat tridsat rokov.
to je vedecka studia, ktora by mna osobne presvedcila o ockovani/neockovani. a vazne by ma velmi zaujimal vysledok. je nejaka takato studia? alebo aspon podobna?

soldi
17. máj 2017

@kvieta a inak, lobotomia tiez bola podlozena vedeckymi studiami, panko za nu dokonca dostal nobelovu cenu 😉

kvieta
17. máj 2017

@soldi Štúdií je viac než dosť. Aj na týchto očko fórach ich bolo doložených niekoľko, čo som zaregistrovala. Nechci odo mňa linky, tak isto by som ich musela znova pracne hľadať, ako aj napr. Ty.
A keď počujem "štúdia očko-neočko detí", silne mi to niekoho pripomína.

Ktorá štúdia podľa tvojich kritérií vyvrátila teóriu očkovania a na základe ktorej neočkuješ?

kvieta
17. máj 2017

@soldi Tak ale treba brať do úvahy aj to, kedy pánko žil a aké info mal k dispozícii (aj techniku neopomeňme).

soldi
17. máj 2017

@kvieta Ty necitas, co pisem. pre mna ocko studie nie su relevantne, lebo sa nezaoberaju tym, co je pre mna dolezite. a to je prave porovnanie zdravotneho stavu ocko vs neocko deti z dlhodobeho hladiska.
a ano, viem, koho Ti to pripomina (tiez ho nemam rada), ale to neznamena, ze poziadavka na takuto studiu nie je opravnena.

ja osobne neockujem pretoze je pre mna znesitelnejsia myslienka, ze moje dieta bude mat nasledky po chorobe, nez po vakcinacii.
a este preto, ze verim, ze imunita neockovaneho dietata je schopnejsia sa pasovat s virusmi a bakteriami nez imunita ockovaneho dietata.
u mna je moje rozhodnutie neockovat skor o nasom celkovom zivotnom style nez o nejakom modnom trende.
ja svojim detom nedam ani len horalku, lebo je podla mna plna jedov, nieto este vakcinu. ale priznavam, ze v tomto smere sme trosku uleteni, ja aj moj muz 🙂

soldi
17. máj 2017

@kvieta to iste moze niekto o 200 rokov tvrdit o nas a o ockovani 😉

wind123
17. máj 2017

som zdravotnik a svoje dieta ockujem...pravdaze v "civilizovanej" a rozvinutej spolocnosti mame vsetci pravo na slobodu prejavu a nazoru a to aj v otazke ne/ockovania...ale mozno stoji za zmienku aj to ako sme k tejto rozvinutej spolocnosti prisli...ako sme dosiahli to ze sme natolko uspokojeni a "za vodou" ze mozme viest polemiky tykajuce sa napr. ne/ockovania....ano je to aj tym ,ze sa mame z hladiska epidemiologickej situacie celkom fajn, ze proste tie tazke infekcne ochorenia u nasich deti nie su....ano lebo niekto pred mnohymi rokmi sa snazil tejto spolocnosti pomoct a zacal s ockovanim...vdaka za osvietene mysle...vdaka za eradikaciu varioly...vdaka za to, ze si moze niekto v sucasnej dobe vo svojej sladkej nevedomosti povedat ze prekonanie osypok ci cierneho kasla je bezpecnejsie ako ockovanie proti nim,kedze priebeh ochorenia v realite nikdy nevidel....minule som kupovala plienky a na obale bolo napisane ze som prispela unicefu kupou balenia na nakup jednej vakciny...no neviem, som zvedava kedy odporcovia ockovania zautocia aj na unicef ze zabija uz aj tak hladne a vysilene deti v rozvojovych krajinach a nedopraje im nakazit sa nejakou pre ich imunitu priam zdravie prospesnou infekciou...ja viem, porovnavam neporovnatelne...v sucasnosti...avsak pri dnesnom zmyslani antivakcinacnych hnuti to moze byt aj nasa buducnost...ale je to na slobodnej volbe kazdeho z nas, kam potiahne vacsinu....

adsumus
18. máj 2017

@vroni ja chápem, že ked neexistuju dokazy a padaju aj antivax argumenty o zbytočnosti a neučinnosti očkovania, ti nezostáva ine len poukázať na moje fantazmagorie a že potrebujem psychiatra, čo je vcelku pekný dokaz, že antivax je založeny na vode a osobných utokoch, lenže faktom zostáva, že očkovane deti nechoreli a nemreli, choreli a mreli neočkovane, čo chápe hádam každy, že ked dieťaťu nedáme ptotilátky nemá sa jeho telo ako brániť chorobe a ked sa neočkujeme a neočkujeme ani deti, zyšujeme riziko prenosu choroby aj na tých, ktorí očkovaní byť ešte nemožu. ty to označuješ za manipuláciu, ludí ktorí to tvrdia na základe dokazov a faktov za psychicky chorých, ale nič sa na veci nezmení, očkovane deti su chránené proti vážnym chroobám a ich následkom, neočkovane nie.

Rodič by mal brať do uvahy všetky informácie, aj to, že ak niekto poukáže na fakty, že antivax klame a zavadza, tak je hned onálapkovaný ako prípad pre psychiatra, lenže opak je pravdou. Tie neskodne detske choroby, nie su zdaleka take neškodne,ani vo vyspelých krajinách, ani v dnešnej dobe a akosi zazrakom sa týkaju neočkovaných deti, nie očkovaných.

adsumus
18. máj 2017

@kvieta ak niekto raz nedal očkovať dieťa, on musí žiť v stave, že očkovanie je zbytočne, on nemože pripustiť inu myšlienku, musi o byť pre neho manipulácia, lebo inak by bol na vine, ak by mu dieťa ochorelo a nedajboh zomrelo, on musí pchať hlavu do piesku, inak by to psychicky v zdraví neprežil, ale čo to dieťa ako k tomu dojde, že je rodič zaslepený fanatik? 😨

sunnyday1111
18. máj 2017

@soldi zjavne nevieš ako funguje imunitný systém....očkovanie aktivuje lymfocyty k produkcii protilátok a ak by sa dieťa predsa stretlo s infekciou - rýchlo dôjde k tvorbe protilátok, vďaka pamäťovým bunkám ktoré sa vytvorili pri ockovani a reakcia je tak rýchlejšia a silnejšia.... držím palce tvojim deťom aby sa ich imunitný systém s tym vysporiadal lepšie ale ..... spýtam sa, ak by tvoje dieťa potrebovalo transplantáciu a kedže takáto osoba je imunodeficientna, očkovanie je nutne, pretože by ju mohla ohroziť aj chrípka..nedala by si ockovat?