icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
peter952
Odpoveď bola odstránená
adsumus
12. okt 2017

@peter952 ospyky sa daju vyprať? aj tetanus?

peter952
Odpoveď bola odstránená
senta_sofia
12. okt 2017

@montemotherone dobry postreh, pretoze u autizmu sa pracuje s teoriou, ze ide o metabolicku poruchu

adsumus
13. okt 2017

@peter952 posielam ti stále dookola a ty nevnímaš, tak načo si to stále dookola pýtaš, peter?

https://thoughtscapism.com/2015/04/10/myth-no-s...

toskanka
13. okt 2017

@adsumus Ja som pána Buca osobne požiadala o jeho stanovisko k článku. Tu je jeho odpoveď:

Pokiaľ ide o môj článok v časopise Dieťa a mojej knihe o autoimunite,
> absolútne si za nimi stojím, poznatky a fakty sú stále pravdivé a už
> viackrát už potvrdené. Problémom je, že ja nemám čas ani chuť robiť reklamu,
> alebo antireklamu rôznym odborníkom a antivakcinačným aktivistom, ktorí sa v
> danej problematike vyznajú len povrchne, všeobecne iba štatisticky a na
> populačne, nie individuálnej úrovni. Narobil by so som si s tým viac
> problémov ako treba a rôzne "škriepky" by ma odbremenili  od svojej práce.
> Navyše a ja ozaj nezodpovedám ani neovplyvňujem vakcinačnú prax v našej
> republike.

adsumus
13. okt 2017

@toskanka a ty si čo myslíš o takej odpovedi, moj názor: alibizmus spojený s hluposťou. tie potvrdené poznatky neviem síce konkretne ktoré myslí, ale tipujem asia syndrom, su blud. človek naozaj ide k našim lekárom častokrát s velkými obavami, nečudujem sa.

toskanka
13. okt 2017

@adsumus Je to človek, ktorý svojej robote rozumie a vychádza z dlhoročných skúseností, ktoré vie zdôvodniť a nemá ich zo žiadnych štatistík ako všetci tu. Nemá rád ani jednu skupinu fanatikov - proočkovacích, ani antivaxerov a keďže chce mať svoj kľud a venovať sa svojej práci, tak zaujal takýto postoj. Ja ho úplne chápem.

adsumus
13. okt 2017

@toskanka z toho si vydedukovala, že svojej robote rozumie? ja si to nemyslím, skor naopak. vyslovene ked nejde podla statistík, tak potom podla čoho? fanatici ohánaš sa ale prečo su proočkovací fanatici, jediní ktorí tu nerpešpektuju vedu ani pravidlá normálnej diskusie su antivaxeri.

tin007
14. okt 2017

Low 2016/17 season vaccine effectiveness against hospitalised influenza A(H3N2) among elderly: awareness warranted for 2017/18 season

Nizka efektivita vakciny proti chripke (A - H3N2) v sezone 2016/17 u hospitalizovanych seniorov: upozornenie pre sezonu 2017/18

http://www.eurosurveillance.org/content/10.2807...

Toto je velmi zaujimavy prehlad/review, ktory hovori o tom, ze efektivita vakciny proti chripke bola v min. sezone nizka (seniori 65+) 17% a dokonca pri senioroch nad 80 rokov to bolo 13%.

Vzhladom na to, ze je kmen A (H3N2) obsiahnuty aj v tohtorocnej vaccine a ma este v auguste 2017 bol dominantny (pri zisteni chripky), tak predpokladaju, ze efektivita vakciny bude v sezone 2017/18 rovnako nizka.

Pisu tam, ze aj ten dominantny kmen A (H3N2) sa geneticky modifikuje (az 1/3 je zmenena od predchadzajucej sezony) a ze bude treba podrobne monitorovat virologicke data, aby boli vydane vyhlasenia/upozornenia na uzivanie alternativnych prostriedkov ako su antivirotika alebo ne-lieky (non-pharmaceutical interventions).

Tu je zaver po anglicky:
Our results suggest a low IVE against hospitalised influenza A(H3N2) among persons aged 65 years and above, particularly among patients aged 80 years and above. They also suggest a modifying effect of 2015/16 influenza vaccination on 2016/17 IVE. The A(H3N2) virus component included in the 2017/18 vaccine will remain the same as in the 2016/17 season. The latest WHO influenza surveillance report suggests that influenza A(H3N2) viruses were predominating worldwide in August 2017. Low IVE may be expected during the 2017/18 season in case of predominant circulation of A(H3N2) viruses. However, IVE against influenza A(H1N1)pdm09 and B are usually reported to be higher. Close monitoring of virological surveillance data will be required to prompt early promotion of complementary measures such as the use of antivirals or non-pharmaceutical interventions.

adsumus
15. okt 2017

Vysoká efektivita vakcíny proti ospykam, mumpsu a rubeole.

The effectiveness of measles-mumps-rubella (MMR) vaccination in the prevention of pediatric hospitalizations for targeted and untargeted infections: A retrospective cohort study.

RESULTS:

The analysis included 11,004 children. 20.9% did not receive the MMR vaccination, 49% and 30.1% received one and 2 doses. There were no hospitalizations for rubella, 2 for mumps, and 12 for measles. The vaccine was highly protective against measles and mumps hospitalizations (HR = 0.10; 95% CI: 0.03.0.34). Regarding all infectious diseases there were 414 hospitalizations, and the vaccine was protective (HR = 0.29; 95% CI: 0.25 to 0.34). Concerning respiratory diseases, there were 809 admissions (7.4%), and the vaccine was highly protective (HR: 0.18; 95% CI: 0.07 to 0.48).
CONCLUSIONS:

MMR vaccination is effective for the primary prevention of target and not targeted infectious diseases and may also limit hospitalizations for respiratory diseases.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28604255

juriva
Odpoveď bola odstránená
misinka0611
15. okt 2017

@juriva Súhlasím 😂

tin007
15. okt 2017

Hlavne na Slovensku ma vakcina MMR "vysoku ucinnost" proti mumpsu; pripady v r 2015 - 1707, z toho 8.38% bolo neockovanych, zvysok bol ockovany 1 davkou (44.29%) alebo dvomi davkami (47.28%).
https://ecdc.europa.eu/en/mumps/surveillance-an...
V epis-e nie je uvdene, ci bol niekto chory hospitalizovany.

adsumus
15. okt 2017

mmr má vysoku učinnosť vo vzťahu k hospitalizáciam, antivax nevníma rozdiel.

kvieta
15. okt 2017

@tin007

Zavádzaš.

Nárast chorobnosti súvisí s rozšírením iného genotypu vírusu, než je vakcinálny. Najväčší výskyt mumpsu bol na Východnom Slovensku kde je všeobecne známe, že veľká časť Rómov chodila do UK kvôli dávkam, ktoré tam mohli poberať. Chodilo tam aj veľa ľudí za prácou. Práve odtiaľ daný genotyp preniesli aj na SK.

Neverím, že si o tom nikdy nepočula. Aj tu v diskusiách sa o tom čo-to už popísalo.

lauritka
15. okt 2017

Well done, Victoria! No Jab, No Pay, plus No Jab, No Play = safer, healthier children.
The Government said the increased rates were boosted by its No Jab, No Play law, which bans unvaccinated children from attending child care and kindergarten.
http://www.abc.net.au/news/2017-10-15/victorian...

peter952
Odpoveď bola odstránená
tin007
15. okt 2017

@kvieta
V prvom rade; vakcina nebola ucinna proti mumpsu, mala chranit proti ochoreniu. Nebola, co dokazuju statistiky. Samotni vyrobcovia a epidemiologivia vedia uz od 80tych rokov, ze kmenov mumpsu je niekolko (aktualne 12) a tiez vedia, ze dochadzalo a dochadza k serotypovej nahrade. Konkretne pri mumpse to je zname uz od r. 2005 (mozno aj skor), hovorili o tom mnohe vyskumy a prehlady v Europe. Nadalej vsak vakcina obsahovala kmen (A),ktory sa nevyskytuje, miesto dominantneho kmena (G) a nadalej bola (a je) vynucovana a vnucovana ako ucinna ochrana proti ochoreniu (stale pisem o mumpse).
Mumps bol rozsireny na Vychodnom Slovensku a je predpoklad, ze bol importovany z UK, avsak potom sa rozsiril a postihol najma ockovanych (statistiku som uz davala).

Druha vec; co sa tyka hospitalizacii - konkretne na Slovensku nie su uvedene prehlady, kolko z nakazenych muselo byt hospitalizovanych, je tazko povedat, ci ich vakcina aspon uchranila pred hospitalizaciou.

kvieta
15. okt 2017

@tin007 V Správe ÚVZ SR za rok 2015 je uvedené, koľko a aké komplikácie boli po ochorení v danom roku. (tuším je tam zaznamenaných 6? vážnejších diagnóz po ochorení).

V podstate sa dá tvrdiť, že terajšia vakcína zmierňuje priebeh ochorenia a komplikácie aj pri tomto genotype G.

No je pravda a to som tu už raz písala, že asi by bolo potrebné prehodnotiť zloženie genotypov vo vakcíne.

peter952
Odpoveď bola odstránená
kvieta
15. okt 2017

@peter952 Tvoj syn je asi génius. A to aj napriek tomu, že je očkovaný😉

peter952
Odpoveď bola odstránená
kvieta
15. okt 2017

@peter952 Veď to... postavené IBA na viere...☹

peter952
Odpoveď bola odstránená
kvieta
15. okt 2017

@peter952 To, že chýba Tebe neznamená, že chýba aj nám...😀 Veď už by to pochopil aj Tvoj syn, keby mu to niekto vysvetlil🙂

peter952
Odpoveď bola odstránená
kvieta
15. okt 2017

@peter952 No tak ale nezovšeobecňuj...😀