(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@peter952 no a prave ochorenia, ktore menujes, uzko suvisia s hygienou, su prenosne najma pozitim infikovanej vody ci potravy. a nepopieratelne sa ich vyskyt znizil - prave vdaka zlepseniu hygienickych standardov, zavedenim tecucej pitnej vody a kanalizacie... a v krajinach s nizkym hyg.standardom sa oproti Europe ci Sev.Amerike vyskytuju nezriedka aj teraz. slintacka a krivacka sa tykaju zvierat, v chove ktorych sa vo "vyspelych" krajinach tiez zaviedli ovela lepsie podmienky, v inych krajinach sa vsak stale vyskytuju.
@peter952 haha a toto je čo za somarinu...očkuje sa Bčko lebo je to chronická nevyliečiteľná nemoc s veľkym rizikom malignit
@bmuller Aj pripad v r. 2007 skoncil smrtou, akurat nikde nie je napisane nic blizsie; napr. vek, zdravotny stav, akym sposobom bola rana osetrena, ci vobec atd.
Citala som clanok o pripade tetenu na Slovensku, kde sa infikoval 80rocny pan, doma na hospodarstve si poranil ruku, neosetril si to, k dr. isiel az ked mu zacalo byt zle asi o tyzden. Dr. skonstatoval zlomeninu, dal sadru a posla pana domov. O niekolko dni uz isiel na pohotovost a az vtedy, ked nastali krce zuvacich svalov, tak zistili, ze pred dvomi tyzdnami bol uraz, kde nebola rana osetrena.
Pacient sa vyliecil (hoci bol vedome uvedeny do komy), napriek tomu, ze to trvalo niekolko tyzdnov.
Zial, mesiac a pol potom dostal zapal pluc a zomrel.
@aristka Nemam viac informacii; choroba diagnostikovana ako algoneurodystrofický syndróm v súvislosti s očkovaním proti tetanu
@tin007 v r.2007 to bola nejaka 65rocna pani, poranila sa v zahrade.
problem s tetanom je, ze jedovaty je toxin, ktory bakterie vytvaraju, a kedze ludia mozu nejake svoje poranenie podcenit a nejdu hned k lekarovi = az po inkubacnej dobe /vypuknuti priznakov/, cize toxin je tam uz namnozeny a liecba nemusi zabrat ☹ preto je vysoka umrnost...
ono je to tak - ano, ochorenie je zriedkave, a ockovanie moze vyvolat neziaduce ucinky, tiez sice zriedkavo. ale nemozes vediet, ci si prave ty ako nesikovne decko nerafnes starym klincom v zahrade do ruky - no, ja som vtedy bola za to ockovanie vdacna 👍
Pome ešte nejaké choroby dajme, peter teba by mali zavrieť, ani nie tak do basy, ale na špeciálne oddelenie, lebo toto, čo ty dokážeš vyfabulovať nedá ani kapitán Danko
@peter952
mas pravdu - neriskuj, neockuj sa.
mas pravdu, pandemia za sucasneho stavu vyspelosti ludstva a mediciny, chvalabohu, nepride.
ale neda mi nepridat vyrok, ktory som minule v jednej prednaske pocula a plne sa s nim stotoznujem -
Zastancovia ockovania pripustaju rizika, ktore sa mozu pri ockovani vyskytnut, aj to, ze ockovanie nemusi poskytnut totalnu ochranu pred chorobami.
Zato odporcovia ockovania su 100%ne presvedceni o tom, ze maju pravdu a ziadne dalsie argumenty nepripustaju.
No jo, asi tak 😉
@tin007 ved to ...suvis to kludne mohlo mat zanesenim bacila pri im ,ci sc podani ,kedze zjavne ide o nasledok bakterialnej infekcie a urcite jej boli robene odbery kultivacie ci hemokultury ....a nevieme nic a pritom problem kludne vznikol inak a ocko tj.samotna latka je bez viny....jednoducho je to moc malo info.
@bmuller Ak pocitam s tym, ze sa mozem nakazit (napr. v prirode, v zahrade a pod), tak urobim vsetko preto, aby som si ranu dokladne ocistila. Zakladom je poznat mechanizmus ako sa ochorenie prejavi a ako ho mozno eliminovat hned v pociatkoch.
@aristka Zjavne nevedeli co sa deje, tak si mysleli, ze ide o klasicky zapal sposobeny bakteriami, kedze nasadili ATB. Je tam uvedene, ze neskor to uzavreli ako chorobu sposobenu ockovanim.
@tin007 no minimalne pri byvani v nejakych polnohospodarskych oblastiach by som sa/dieta zaockovat dala. co ked sa poranis niekde pri pobyte vonku za dedinou, a kym sa dostanes k dezinfekcii, moze ubehnut pekne dlha doba ☹
ale tak aj pri ockovani, vsetko je o subjektivnom zhodnoteni pomeru ochrana/riziko
@aristka takato trauma može vzniknuť po akejkolvek injekcii, nemuselo to byť očkovanie ale akakolvek iná injekcia. čo je zvláštne, že opuch nevzniká hned na druhý den (ako u nej), ale až o desať dní po traume, takže vyzerá, že sa dievčina udrela skor a nie je to z očkovania, moj názor. škoda že antivax neberie tieto suvislosti ale si hudie svoje, za všetkým je očkovanie a nič len očkovanie. dokola tralalalalalala.
@adsumus kludne sa mohla zaniest bakteria zaniest pri podani injekcie ,nejaka nozokomialka ,je to vzacne ,ale stava sa ....a urcite jej brali potrebne krvne vys ,ci robili lumbalku ,aby jej usili atb ...nic tam uvedene nie je ,na anatoxin je nikto nebude davat atb ,je to zbytocne ...je to cele akoby ucelovo pouzite proti ocku ,ale ja z toho zavery robit nemozem ,ked si dam dokopy dva a dva ...
@aristka pre mna je hrozne smutné, že rodičia vystavuju drobcov takým nebezpečným chorobám na základe nezmyslov. aj toto dievčatko najnovší prípad a nie je ich vobec málo bojuje s tetanom potom čo matka nedokázala zaočkovať. teraz už ju preočkovali ale prečo to zbytočne utrpenie? niekomu to asi robí dobre navádzať ludí aby ubližovali vlastným deťom z hluposti.
@adsumus Zda sa mi, ze pricina takeho spravania, ze ludia z antivax hnuti maju moznost vidiet a bat sa v sucasnosti len "neziaducich ucinkov" vakcin (autizmus, autoimunitne ochorenia,... z ktorych sice len maloco vobec ma naozaj potvrdeny suvis s ockovanim). Bulvar sa po takychto spravach s radostou vrha a to je voda na mlyn, kazdy sa boji, ze jemu/jeho dietatu sa to moze stat...
Tie "ziaduce ucinky" - cize ochrana pred vysoko infekcnymi a za vaznymi chorobami, su z ich pohladu bezvyznamne - lebo tie choroby asi ani nepovazuju za realne-- kedze vdaka vysokej zaockovanosti populacie sa vyskytuju uz len zriedkavo (ze su vysoko infekcne alebo velmi vazne az smrtelne) - kazdy si povie, ze jemu sa to nemoze stat...
Napriklad pred epidemiami osypok ci cierneho kasla chrani miera zaockovanosti populacie, ktora je celkom vysoka. Zial, pred tetanom ochrani len individualne zaockovanie, tam sa na nic ine spolahnut neda. ☹
jeden z poucnych pripadov...
http://www.abc.net.au/local/stories/2013/06/06/...
...Auckland parents Ian and Linda Williams thought they had made an informed choice not to vaccinate their children, but after their son ended up in intensive care with a tetanus infection they realised they had made a terrible mistake...
Dalsia aktualna studia, ktora hovori o nizkej efektivite vakcin proti chripke - Low interim influenza vaccine effectiveness, Australia, 1 May to 24 September 2017
@peter952 death..... najlepšia nemoc 🙂
Veď polio sa zastavilo očkovaním, Peter ty si riadny humorista 🙂
dalšia aktuálna studia z austrálie, kde možu cirkulovať virusy, ktoré u nás nebudu a efektivita vakcíny može tak byť ovela vyššia u nás, v každom prípade idem sa zaočkovať na tuto sezonu, dám vedieť ako som pochodila, držte palce. 😨
@vedvieskto nuz, niektorych nepresvedcis.
ale aspon tie obrazky roztomilych babatiek by antivax nemuseli zneuzivat. no ktora mamicka by chcela "ublizit" takemu babatku?... no lebo keby sa ukazali obrazky deticiek s osypkami a obrnou, to by bola ina kava 😢
(ale ako kukam, prispevok s obrazkom babatiek na tejto strane bol zmazany. tak este je nejaky na s.633. plus dalsie s prekrizenymi hnatmi a pod...no komu by to nenahnalo strach)
tak slintačka a krivačka neviem v akom suvise je s očkovaním, my nejdeme očkovať ani prasiatka ani teliatka.