icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
adsumus
10. nov 2017

@tin007 tam to jednoznačne nie je to len tebe to tam akosi chýbalo. neviem prečo. asi, že si neznalá problematiky, takže tvoje rady....bála by som sa isť podla teba, čo sa mojho drobca týka.

tin007
10. nov 2017

Citaj a uc sa: "Estimate the economic impact of introducing inactivated poliovirus vaccine (IPV) into the Australian childhood immunisation schedule to eliminate vaccine-associated paralytic poliomyelitis (VAPP)."

Stanovit ekonomicky dopad pri uvedeny IPV do Australskej detskej ockovacej schemy aby sa eliminovali pripady VAPP - paralyzy z vakciny.

Uz jasnejsie to nemoze byt uvedene, ale ak nerozumies po anglicky, tomu originalnemu textu, tak chyba bude v prijimaci.

tin007
10. nov 2017

V Česku znovu přibývá nemocných černým kašlem, vakcína je méně účinná

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2294791...

"Ta současná vakcína nechrání proti infekci a proti přenosu té infekce. To je velký problém, na kterém se teď intenzivně pracuje v řadě farmaceutických firem..." „Po celém světě se masivně očkuje, a přesto ta incidence je stále relativně vysoká tvrdí biolog z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR (Peter Sebo).

To teda trvalo, kym v CR priznali to, co je zname uz par rokov

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200... Waning Protection after Fifth Dose of Acellular Pertussis Vaccine in Children

lauritka
10. nov 2017

"Občas je dobré si připomenout, co nám očkování přinášejí, a jak by to ve světě vypadalo bez nich. Přesně to nedávno udělala proslulá americká vládní agentura CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Podle jejich nové studie zachránilo jenom očkování proti spalničkám, jen za dobu, co uplynula od roku 2000, celkem 20,4 milionů lidských životů.

V roce 2000, který si ještě mnozí docela živě pamatujeme, zabily spalničky, tedy choroba snadno řešitelná očkováním, celkem více než 500 tisíc lidí. V roce 2016 tohle ostudné číslo pokleslo na 90 tisíc mrtvých. To je sice stále šokující počet, nicméně jde o masivní zlepšení situace. Tento pokles je výsledkem globálního programu WHO, který je založený na očkování proti spalničkám."
http://www.osel.cz/9629-ockovani-proti-spalnick...
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/66/wr/mm6642a6...

peter952
Odpoveď bola odstránená
adsumus
10. nov 2017

@tin007 ale ved v tom sa nikto s tebou nesporí, sporím sa v tom, čo ťa trápilo, že vakcína nebola analyzovaná na vírus, ktorý može byť zmutovaný z vakcíny, pretože jej vírus mutovaný nemože by. je mrtvy, nevie sa resurektovať, narozdiel od falošných antivax nickov. 💃

mia160316
10. nov 2017

Ahojte..nepíšem na fóra a nezapájam sa do takýchto diskusii..no predsa.
Som matka 2 zdravých krásnych detí, ktoré majú všetky povinné a odporúčané očkovania.
Prečo? Lebo lekár to odporúča.
Že či som taká sprostá že jej verím? Ak moje deti budú choré zoberiem ich K LEKÁROVI. Ak verím farmaceutickým spoločnostiam a lekárom vtedy keď chorému dieťaťu -alebo sebe- kúpim liek, tak mi príde celkom logické aj to že sa dáme zaočkovať ak je to povinne alebo odporučane.
Neviem že ľudia ktorý sú presvedčení O tom že všetci klamú kde sa pôjdu liečiť keď sú chorí?
Či treba pokutovať rodičov keď si nedajú očkovať svoje deti?
No...Čo sa stane keď ináč oponujeme zákonom? Skúste nezaplatiť daň.
Nikto sa nepýta že či to je preto lebo máte iné presvedčenie alebo ste zabudli.
Žijeme V spoločnosti, máme zákony a pravidlá.
Sú tu príklady že kde všade čo všetko nie je povinné.
Sú ale aj také štáty kde si keď nedáte zaočkovať dieťa zakroči socialka.
Ohrozuju tým totiž nielen svoje deti ale aj deti ostatných zodpovedných rodičov.

peter952
Odpoveď bola odstránená
adsumus
10. nov 2017

@peter952 ohrozuješ deti, ktoré nemohli byť zaočkovane a dočkované...tj všetky deti do 11 rokov.

lauritka
10. nov 2017

klasicke "argumenty" av 😝

peter952
Odpoveď bola odstránená
mia160316
10. nov 2017

Som si istá že ma chápeš.
Aby očkovanie mohlo byť naozaj účinné...musi byť zaočkované isté percento spoločnosti.
Ak sa tak stane niektoré choroby sa jednoducho prestanú vyskytovať.ako napr TBC.
Dnes sa ockuje už len na niektorých miestach na SlovenskU.
Príjemný večer ti prajem

adsumus
10. nov 2017

@peter952nie ja nepoužívam taketo argumenty, len ty. svoje dieťa neočkovaním na základe tvojich rád, že si hiv pozitívny a nevadí, neohrozím a dufam, že nikto.

peter952
Odpoveď bola odstránená
adsumus
11. nov 2017

@peter952 to čo si tu odprezentoval nie je myslenie zástancov okčovania, to je myslenie ludí ktorí požuli vlastný mozog a potom ešte raz, matka rozmýšla takto: riziko, že moje dieťa ochrnie po chorobe je jeden ku dvesto, riziko, že ochrnie po vakcíne je jeden z polmiliona, v našom prípade ale to je nulové riziko, lebo deti su očkovane inaktivovanou vakcínou, takže rozhodnutie je jasné a nepodsuvaj svoje nezmysly ludom ktorí s tebou nesuhlasia, píš za seba a za svoje myslenie ak je o čom. alebo len lep kraviny na net aby si desil ludí ako sa ti dá, čokolvek, ale za seba, nie za iných.

tin007
11. nov 2017

@adsumus Ak nevies citat s porozumenim, alebo nerozumies dobre po anglicky, to nie je moj problem. Nikdy ma netrapilo - nevkladaj mi taketo veci do ust!, ze "že vakcína nebola analyzovaná na vírus, ktorý može byť zmutovaný z vakcíny, pretože jej vírus mutovaný nemože by".

Cely cas som jasne pisala o tom, ze bola analyzovana nakladova stranka/financie prechodu zo zivej na nezivu vakcinu.

Takze este raz a pomaly - riesili kolko stoji pouzivanie ineho druhu vakciny, nie vakcina samotna.

Dala som aj druhy priklad takejto analyzy "Polio inactivated vaccine costs into routine childhood immunization in Brazil" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC43...

Co chceli dosiahnut? To analyze the costs of vaccination regimens for introducing inactivated polio vaccine in routine immunization in Brazil.

Co zistili? The annual costs of the oral vaccine-only program (routine and two National Immunization Days) were estimated at US$19,873,170. The cost of the regimen adopted with two doses of inactivated vaccine followed by three doses of oral vaccine and one “National Immunization Day” was estimated at US$29,653,539.The introduction of the inactivated vaccine increased the annual costs of the polio vaccines by 49.2% compared with the oral vaccine-only regimen.

Zaver, ak prejdu zo zivej vakciny na nezivu (z OPV na IPV) dojde k 49.2% narastu nakladov na nakup tychto vakcin.

adsumus
11. nov 2017

@tin007 ved toto ti ja neberiem, ja viem, že živá vakcína je lacnejšia, ale nie preto sa používa v chudobnejších krajinách, používa sa pretože bráni rozširovaniu vírusu a ked som ťa upozornila na tvoju neznalosť, ked si chcela aby neživu vakcínu testovali na paralýzy sposobené vírusom zo živej vakcíny a teba s ato dotklo prepáč, ale presne toto su nedostatky uvažovania ludí proti očkovaniu, aj tí najchytrejší bohužial neberu do uvahy všetky fakty a potom vyvodzuju nesprávne závery. inač tie trápnosti, že neviem čítať s porozumením si nechaj, je to naozaj bieda utočiť na človeka a jeho schopnosti, neznižuj sa.

tin007
11. nov 2017

Nikdy som nechcela "aby neživu vakcínu testovali na paralýzy sposobené vírusom zo živej vakcíny ". Nevkladaj mi do ust, co som nenapisala.

adsumus
11. nov 2017

@tin007 10:55 tvoje vyjadrenie

"Na zamyslenie je, ze vycislovali iba naklady na prevenciu VAPP (paralyzy sposobene samotnou vakcinou) a ignorovali cVDPV (nakazy sposobene zmutovanym virusom z vakciny)."

ja som ti vysvetlila, že nemuseli vedci vyčislovať cVDPV, lebo táto vakcína nemá schopnosť vytvoriť zmutovaný vírus a tým pádom ani paralyzovať. dala si to do fora na zamyslenie, tak som sa zamyslela čo to ty vlastne píšeš.

tin007
11. nov 2017

@adsumus

Pri pouzivani OPV dochadza k pripadom VAPP a tiez k pripadom cVDPV, to je fakt.

Ak teda ide nejaka krajina/vlada vycislovat, ze kolko ju to bude stat, ak prejdu zo zivej OPV na nezivu IPV a berie to tym sposobom, ze ten rozdiel v cene OPV a IPV je "cena" za VAPP pripady, tak moja poznamka bola v tom, ze nemali by rozmyslat iba nad tym, ze sa vyhnu zmenou vakciny VAPP pripadom ale aj pripadom cVDPV.

Ako urcite vies (dufam), VAPP a cVDPV su vedlajsie neziaduce ucinky pouzivania zivych vakcin (OPV).

Pri IPV (nezivych) k tomu nedochadza.

Ak si ty v tom prispevku videla nieco ine, nie je to moj problem.

adsumus
11. nov 2017

@tin007 lenže nad tým sa zamýšľať nemusia, lebo neživá vakcína tieto paralýzy nesposobuje.

tin007
11. nov 2017

@adsumus Zas nerozumies, ze?

Kym krajina pouziva OPV, tak musi brat do uvahy, ze tato vakcina moze sposobit paralyzy (ci uz priamo z vakciny, alebo zo zmutovaneho virusu z vakciny). Taketo paralyzy z vakciny jej zvysuju naklady na liecbu, ci podporu takto poskodenych ludi.

Ak prechadza na nezivu vakcinu IPV, tak problem s NU po IPV vo forme VAPP a cVDPV paralyz odpada a tym padom nemusi kalkulovat s tym, ze bude mat naklady na liecbu, ci podporu obeti.

Na druhej strane IPV je drahsia ako OPV. A ten rozdiel medzi cenou IPV a OPV, kde iPV je drahsia varianta sa dava na vahy/do pomeru voci tomu, ze nebudu naklady na paralyzy z vakciny cize nebudu (liecba, odskodnenia, podpora atd).

adsumus
11. nov 2017

@tin007 v poriadku, neživá vakcína, ktorou su očkovane naše deti, nesposobuje žiadne prípady paralýzy. 👍

adsumus
11. nov 2017

Epidemia osypok na ukrajine. Necestovať odporučaju lekári.

http://outbreaknewstoday.com/ukraine-measles-ou...

lauritka
11. nov 2017

@adsumus málo ruky umyvali.... 🙈

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
bmuller
12. nov 2017

@peter952 nasi pra/stari rodicia vacsinou cely svoj zivot prezili v radiuse 50 km... podobne deti ako male chodili nanajvys do par km vzdialenych skol. teraz uz malicke deti cestuju pol sveta (nechapem tych rodicov, preco to povazuju za potrebne), ale aj inak sa bezne v zivote maleho dietata miesi ovela vacsia znoska cudzorodych podnetov, vratane nebezpecnych - navstevy kina, nakupneho centra, cestovanie, stanice, letiska...

toskanka
12. nov 2017

@bmuller Ale to bg museli deti ockovat proti vsetkym moznym virusom a nas tymto sa nezamysla absolutne nikto. Lebo povinne ockovanie na SK je pre 95% obyvatelstva rutinna zalezitost a nikto neuvazuje nad tym, ci tieto ockovania vobec potrebuju.