icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
minuskad
18. júl 2018

@luxikate ja sa do tychto diskusii vobec nezapajam. len ma dost zaujima prave, ze ved minuly rok boli tiez dovlecene osypky z rakuska, preco nevznikla tiez epidemia ? cize to nie je pravda, ze tu dlho osypky neboli ... boli to vsetko ockovani ludia, vraj nestabilnymi vakcinami, tuim 6 ich bolo. tak preco nevznikla epidemia ako teraz v michalovciach? nebude v tom aj ten nedostatocny hygienicky standard a nedodrzanie hygieny ? tak isto bol v kosiciach jeden nakazeny minuly rok - talian a nik to od neho nedostal

tin007
18. júl 2018

@minuskad Okrem hygieny a dodrziavania je nesmierne dolezita aj karantena a jej dodrziavanie.

thoughtfulweirdo
18. júl 2018

Nie som antivaxer ani provaxer. Ale veľmi si želám, aby ľudia pochopili, že očkovanie má za úlohu aktivovať pamäťové bunky, ktoré v prípade buduceho vystavenia nákaze presne budú vedieť, ako zareagovať a oveľa ľahšie si s nákazou poradia. To však neznamená, že sa očkovaný človek nemôže nakaziť.

abbey1
18. júl 2018

@tahivka Tetanovka sa už automaticky nepicha po každom uraze. Bežne len na urazovke doporucia skontrolovať očko status u obvodného lekára. Vravím o úrazoch, ktoré vyžadujú len ambulantné ošetrenie, šitie a pod. Je možné, že pri hospitalizácii ju aplikujú. To našťastie nemáme osobnú skúsenosť.

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
thoughtfulweirdo
18. júl 2018

@peter952 Okey, to nie je to, čo som ja písala. Pekný večer.

tin007
18. júl 2018

V okresoch Michalovce a Sobrance k dnešnému dňu zaznamenali 243 prípadov ochorenia, z toho hospitalizovali 190 ľudí. Nik z pacientov nezomrel, hoci sa vyskytli menej vážne komplikácie.

peter952
Odpoveď bola odstránená
tahivka
18. júl 2018

@abbey1 manželovi cca pol roka - rok dozadu pichli tetanovku automaticky, nik sa ho na očko status nepýtal...dôvod - pohryznutie psom. Nebol hospitalizovaný, nebolo potrebné šitie...len dostal včeličku, zalepili bobo a poslali ho domov.Pes nebol náš, ale zákazníka, u ktorého bol počas práce. Majiteľ síce tvrdil, že pes je očkovaný proti všetkému možnému, ale po úraze doklad k tomu nemal.

minuskad
18. júl 2018

@tahivka ale na pohotovosti sa pichaju hotove imunoglobuliny. To je ine ako tetanovka u dr

abbey1
18. júl 2018

@tahivka A besnotu neriešili? Lebo tá sa zvyčajne zisťuje, či je pes očkovaný, následne ak nie, alebo sa nevie, tak sa chodí na injekcie. U nás na chirurgickej pohotovosti nedávajú injekciu, odkazu ťa k obvodakovi.

tin007
19. júl 2018

@peter952 Myslim, ze toto su pripady vsetky spolu, aj suspektne (este laboratorne nepotvrdene), potom do sprav pojdu len tie potvrdene.

tahivka
19. júl 2018

@minuskad pytala som sa ho teraz, takže on bol u obvodnej, určite to bola klasická tetanovka, pretože si ju sám bol v lekárni aj kúpiť.

tahivka
19. júl 2018

@abbey1 neriešili, lebo pes bol očkovany, len chvíľu trvalo, kým majiteľ toho psa našiel tie papiere 😡 jedine, co bolo, bolo riešenie toho tetanu a manžel si tu vcelicku dobrovoľne isto nepýtal... On totiž odpadá už len pri slove injekcia 😂 fóbia z bielych plastov u neho ako vysita.

minuskad
19. júl 2018

@tahivka tak to ano, lem z tvojho prispevku to vyznelo, ze ro dostal na pohotovosti

katharines
19. júl 2018

Pre tie, co stale trvaju na tom, ze ockovanie je uuuuuplne neskodne vyjadrenie lekara

https://www.youtube.com/watch?v=Iaizhsb7dtg
thoughtfulweirdo
19. júl 2018

@katharines netvrdím, že to nemôže byť pravda, ale mňa by viac zaujímalo, z čoho ten pán vychádza. Pre mňa osobne majú význam iba názory, ktoré sú medicínsky biologický podložené, vtedy mám príležitosť naučiť sa niečo nové a rozšíriť si obzory.

tahivka
19. júl 2018

@minuskad ospravedlňujem sa za zmätočné info, bola som v tom, že bol na pohotovosti, až dnes ráno, keď som sa ho na to detailnejšie pýtala, tak vraj stihol vtedy ešte obvodnú. Ja som tomu vtedy nejak extra pozornosť nevenovala, zadnicu mal celú (dobré miesto si ten pes našiel :D), tak som verila, že to bude ok - len pre istotu som ho vtedy vyšikovala k lekárovi, lebo sám (a dobrovoľne) by isto nešiel.

minuskad
19. júl 2018

@tahivka jaaaaj, ze tak. Ano, hlavne, ze je zadok cely😂 ale ja nechápem, ci zdravotnictvo na ľuďoch stale setri, ci si robia srandu. Preco mu hned nepichli ciste protilatky. Ci to nemal hlboke? Lebo ak aj je pes ockovany, to s tetanom nic nema. Pes mohol sa hrabal a zrat zahrabanu kost niekde zo zeme a tetanove spory mat v papuli. A po ockovani tatanovkou sa vytvaraju protilatky az neskor. Cca tyzden dva. Kebyze ma v rane fakt tetanove spory, neviem ci by ta vakcina stihla vytvorit protilatky. Asi tie hotove protilatky dávajú pri fakt tazko vycistitelnych, hlbokych ranach. Moj ocko stupil na klinec, presiel mu skrz nohu a nic mu nedali. Potom stupil este asi 2x a ani na pohotovost nesiel uz. Jemu skor otrave krvi vraveli ako o tetane a to suseda ma vedla kone

adsumus
19. júl 2018

@tahivka dobre som pochopila, že si nedala drobca zaočkovať až kým ho nekusol pes doriti? potom si bežala?

adsumus
19. júl 2018

aha tak to bol manžel sme hrdinovia len do doby kým nám nehrozia choroby, potom ideme na včeličku, že sme popritom mohli nakaziť kdekoho nas netrápi, až kým nám nejede o vlastný zadok. potom už nám otravy vo vakcínach nevadia. zajtra vymazane ako urážka, osobná, velka, nesmierna, čo robia antivax sami so sebou.

tin007
20. júl 2018

Od 7.5. do 18.7. 2018 je evidovaných 243 prípadov osýpok z toho je 8 prípadov v okrese Sobrance. Z celkového počtu 243 prípadov je 122 laboratórne potvrdených a 121 pravdepodobných. Ochorenia sú vo vekových skupinách od 0 do 54 rokov.
Uz su aj laboratorne potvrdenia, tusim @eva8 si sa ma pytala, ci tie osypky su potvrdene alebo ich hlasia lekari vsetky (vratane podozreni) a potom su triedene po laboratornom potvrdeni.

tahivka
20. júl 2018

@adsumus práve si ukázala, ako skvelo a s porozumením vieš čítať, takže vďaka Tvojej reakcií na mňa ja osobne už nikdy Tvoje príspevky nebudem považovať za prínosné a pravdovravne. K Tvojej reakcii odpoviem len toľko - precitaj si moje komenty ešte raz, ak budeš potrebovať radu, stačí napísať, od septembra začínam učiť prváčikov, tak Ti môžem cez súkromku posielať úlohy na precvičenie čítania s porozumením.

tahivka
20. júl 2018

@adsumus a k utekaniu po "vcelicku"... Nie, on si po nu neutekal, on vyhľadal lekára z toho dôvodu, že ten úraz bol kvalifikovaný ako pracovný a musel byt zaevidovaný. Zároveň pre vlastný pokoj, aby mu lekár potvrdil, že úraz nie je závažný a stačí domáce ošetrenie bez potreby šitia.

adsumus
20. júl 2018

@tahivka tak na poučovanie si kvalifikovana zjavne dostatočne ale aj tak mi dojde zvláštne, že ak o nič nejde neočkuješ a potom ked dojde na lámanie chleba, dáte sa zaočkovať, tolko moj postreh. tým deťom povieš o očkovaní to iste? a ked budu mať dotazy tak im napíšeš, že nevedia čítať s porozumením a že su pre teba nepodstatní, pekná výchova, ja že kde to začína.

adsumus
20. júl 2018

@tahivka ešte k tomu ako choreju na osýpky okčovaní aj neočkovaní jedinci, už ked ideš učiť drobcov na základnú školu, neviem si predstaviť, že učitelka sa nedrží faktov, pre tvoju infomáciu, 83% chorých na osýpky v europe bolo neočkovaných a iba 5% plne očkovaných, tak si treba uvedomiť, kto tu choreje, či očkovaní alebo neočkovaní. tebe tam napíše najaka osoba studiu s 20 ludmi, že pochoreli aj napriek očkovaniu na chrípku a dalej ťa nezaujíma, píšeš, že netreba očkovať a budeš to aj deťom do hláv vtlkať.

https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/docum...

tin007
20. júl 2018

Podozrenie na osýpky zaznamenali už aj vo Vranove a Trebišove
https://dolnyzemplin.korzar.sme.sk/c/20874774/p...

Na Slovensku su cisla o chorych na osypky ockovanych a neockovanych ine ako v Europe; prevladaju ti ockovani (vacsinou 2 davkami).

adsumus
20. júl 2018

a ucitelka v škole bude učiť, detičky vy žiadne protilátky nepotrebujete vaše telíčka si so smrtelnými chorobami poradia ako nič, treba jesť bio mrkvu zo zahrádky zalievanú bio daždovou vodou.