icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
misaha
9. máj 2013

hehe..zase je to tu..tažke presviedčanie zo strany exteremistov za očkovanie a vyzuvanie sa so zodpovednosti..ja sa neviem dosmiat ked to čitam 🙂..a ich parvidla platia len pre ostatnch a nie pre nich...a znova ospyky ako argument lebo je to SMRTENA CHOROBA 🙂 🙂...sa mi bude pekne spat..dobru noc a pekne sny 🙂

sampo
9. máj 2013

@adsumus ..no esteze ti, co tie vakciny vyrabaju, su lekari vsak ano 🙄

fidka79
Odpoveď bola odstránená
abbey1
9. máj 2013

Presne to som urobila, riadila som sa radami lekárov, ktorí neočkujú rovnako ako my, riadila som sa rozhovorom s našou pediatričkou, ktorá neschvaľuje všetky plošne a povinne zavedené očkovania a ni niektoré odporúčané, riadila som sa osobnými skúsenostiami a materinským pudom a rozhodla osm sa neočkovať. A nesiem zodpovednosť za svoje deti. Očkovanie som na MK začala riešiť, až keď už som bola rozhodnutá neočkovať. Nikoho neočkovať nenavádzam, zodpoviem preočo sme sa rozhodli neočkovať my, aké info máme od lekárov my.
Kto zvažuje neočkovanie, porozpráva sa s lekármi, priateľmi, s matkami na Mk, rovnako ako získava info pred nákupom kmočíka. A následne sa sám rozhodne.Prípadne si prečíta odborné články od proočkovacích lekárov, antiočkovacích lekárov, biochemikov, onkológov, neurológov,... A sám sa rozhodne.
Ak mám pocit, že ma ohrozil lekár, môžem podať podnet, ak ma nesprávne lieči homeopat, môžem podať podnet, ak ma podvedie predávajúci, môžem podať podnet, ak mám konflikt so susedom, môžem podať podnet. Ak sa nemýlim, sytém je nadstavený tak, že sa môžem sťažovať, či súdiť s hockým. O vymožiteľnosti práva a nezaujatosti súdneho systému tu nehovorím.
Pri takýchto kontroverznýc témach si vždy spomeniem na dávnejšiu, i nie tak dávnu, históriu, kde ľudia boli persekuovaní, či priam popravení za zvtdenie, že zem nie je plochá doska, že Zem nie je stredom vesmíru, za čarodejníctvo,... Tiež veci, ktoré boli spoločnosťou danej doby považované za jediné správne. 😉 Vďaka im, že sa nepoddali!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
abbey1
9. máj 2013

@fidka79 Aj ja sa hlásim po prekonaní osýpok a nie som zo starej knihy.

katrinka8
9. máj 2013

@mawka - a co ze sa vakciny vyvijaju? To azda neznamena, ze kazdy organizmus je iny a kazdy reaguje inak - ci uz na lieky alebo na vakciny. Len reagujem na to, ze sa nasla (ako tu pise @anjelicek26 dokonca sa naslo viac) mamiciek, ktora si dala otestovat dieta na protilatky proti chorobam, proti ktorym bolo dietatko ockovane, a cuduj sa svete, dietatko protilatky proste nemalo, hoci bolo riadne zaockovane. Proste sa to stava. Otazne je, ci niekto niekedy skumal, aky casty je tento jav. To nemeni nic na tom, ci sa vakciny vyvijaju alebo nie. Jednoducho zrejme existuju osoby, ktore su voci nim "imunne" - su zaockovane proste zbytocne. Otazne je, ake je percento takychto ludi a ci je to clovekom alebo vakcinou. Lebo ja silne pochybujem, ze by vyrobcovia vakcin tieto vakciny testovali na detoch a zistovali na nich ucinnost vakcin...

abbey1
9. máj 2013

Mňa by tiež zaujímalo, či sa všetky tu proočkovacie osoby dali doočkovať všetkými novozavedenými vakcínami, ktoré ako deti neabsolvovali. Ak nie, môžeme rovnako i v ich prípade hovoriť o možnom roznášaní nákazy, ako ony hovoria o našich deťoch. To nie je vyrývanie, to je len logická otázka. 😉

kbeata
9. máj 2013

@trish31 a tu ide hlavne o to,ako sa TY rozhodnes,kdezto na sk mas povinne ocko.,a musis...ak nedodrzis ocko.kalendar zaplatis pokutu,preto slobodevockovani ide hlavne o slobodne rozhodnutie,nie o zruseni ockovania
toto obcianske zdruzenie a este jedno s Ivou Vronskou je jedinym takym slovenskym mediom,ktore poukazuje na vedlajsie ucinky vakcin,z letacikov v ambulanciach sa clovek nic nedozvie,nejaka skupina bezi aj na facebooku,zalozil ju spevak robo papp

pectore
9. máj 2013

@misaha banalne osypky.... http://www.ockovanieinfo.sk/clanok-sk-1-76-Osyp... ... hahaha...

V roku 2011boli epidémie až v 29 európskych krajinách. Hlásených bolo 8 úmrtí. tak je smrtelne alebo nieje? ... a ked ti bude smiesne ze je umrti tak malo....(pretoze vam zvyknu byt taketo veci smiesne) tak mozes dat link ako sa umiera na vakciny.... rada si tie cisla pozriem...

zeleny_cajik
9. máj 2013

@adsumus ja sa vratim este k tomu mojmu prispevku z popoludnia... Neformulovala som to ako otazku, tak to tu tak sformulujem: Prosim ta, vysvetli mi, preco sa odborna verejnost zastavajuca povinne ockovanie tak velmi brani diskusii s odporcami ockovania? Preco sa nevyjadria odborne a vecne k argumentom a podozreniam, ktore tato iniciativa priniesla? Nemyslim konspiracne teorie, ale konkretne tvrdenia ohladom neziaducoch ucinkov, neucinnosti vakcin...je ru mnozstvo nezodpovedanych otazok, kde nestacia poucky o kolektivnej imunite a podobne vseobecne poucky, co opakuju lekari dookola.
Myslim, ze takato diskusia, ba uz aj samotna otvorenost diskusii by priniesli ovela vacsi efekt pre ciele vakcinacnych zastancov ako vyhrazanie sa pokutami rodinam, zastrasovanie epidemiami ci trestanim obcianskych inciativ. Ci mas iny nazor?

misaha
9. máj 2013

@fidka79 fiiiha..a to sa ti ako podarilo?.nezaložime nejaku skupinu 🙂...inak aj ja,aj osypky a drahy mums ako 7 ročny a mame malu 🙂..asi to dam niekde vyhasit že neostal neplodny 🙂..a čierny kašel som mala v 4m tehotenstva 🙂...asi sme zazračne deti 🙂..a ked tu čitam este aj tie fanatizmi a očkovani psov ..chce sa mi čurat od smiechu nad niekoho IQ,ale pripečeny vysvetlenie si nadu vždy to musim uznat 🙂...že ked dohrizie dieta a nebude zaočkovany..ved aj tak tomu chudatku decku daju injekciu proti besnote a pre istotu aj tetanovku 🙂 🙂 🙂 ešte v sanitke 🙂

misaha
9. máj 2013

@pectore chcem poznaz vek a zdravotny stav tych obeti ..dakujem..a aj link na tu štatistiku ..dakujem pekne..hadam to nevymažeš 🙂
a tych 8 bolo dokopy zo všetkych krajin?..a epidemia je kolko ludi podla teba?:niektory považuju aj 100 za epidemiu a tolko ma aj zakladna škola :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

pectore
9. máj 2013

@misaha ja som sa pytala prva...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mawka
9. máj 2013

@fidka79 nevymazali asi preto, ze ty si ma urazila a v suvislosti so sirenim nacizmu, v suvislosti s hitlerom a to svedci o vsetkom 😉
holt si sa nechala uniest. a vobec, preco reagujem na teba, sama sebe sa cudujem.... s clovekom, ktory ma prirovna k hitlerovi nemam o com. ako potom mozem verit tomu, co napises, ked si sa takto prejavila? pre mna tvoje narazky, podpichovanie a vyroky nemaju ziadnu vahu.

ale takych mamiciek je tu viac, ktore musia rypat, prirovnavat a urazat. uz som si zvykla a myslim si svoje 🙂

anjelicek26
9. máj 2013

@pectore - prepac ale az 8 umrti? Az? To je epidemia? Prestante uz strasit s osypkami, riziko, ze moje dieta dostane rakovinu ocneho nervu je niekolkonasobne vysia a pritom väcsina ludi ani netusi, ze nieco take je!Len na toto mame na sklade vakcinu, ktoru treba predat.

Nemam taketo veci rada, rozumne argumentovat ano, zastrasovat slovom smrt nie!

btw. by ste sa mali zacat orientovat aj na starsiu generaciu, osypky som nemala, ockovana som bola, protilatky v krvi nemam a teraz co? Ohrozena som definitivne viac, ako moje dieta...

misaha
9. máj 2013

@pectore z ručky do ručky :D

misaha
9. máj 2013

@anjelicek26 ju neukecaš..včera mi take kraviny z očkovacich letakov pisala cely den ..šak kukaj čo hodi teraz..aspon 10 riadkov 🙂

pectore
9. máj 2013

@anjelicek26 umrti bolo osem..... nakazenych bolo 30 567 .... Medzi najčastejšie komplikácie patrili pneumónie – 1 040 prípadov.... rakovina ocneho nervu sa nesiri vzduchom a za den ti nepribudne aj 40 pripadov....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
misaha
9. máj 2013

@pectore to su tie štatistiky čo hadžete verejnosti aby ste ich nahnali do čakarní 🙂

pectore
9. máj 2013

@misaha kot kot ko dak... mozno tomu budes chapat lepsie....ked ti odpoviem tvojou recou....

anjelicek26
9. máj 2013

@misaha - ja sa s nou hadat nejdem, na co, ved ma svoju pravdu, nech si ju ma, klapky na ociach a ideme, hlavne, ze pribudaju peniazky na ucte za kazdy prispevok ;)

@pectore - zviditelnit jednu chorobu a vytiahnut brutalnu statistku s 2 desattisicinami umrtnostou je no, skus pohladat nieco lepsieho 😀

katrinka8
9. máj 2013

@pectore - a kolko deti umrelo v dosledku podania vakcin? Kolko deti umrelo na chorobu, ktoru dostali ako nasledok ockovania?
Tu boj nikdy neskonci, obete su na jednej aj na druhej strane. Ale kazdy by sa mal rozhodnut sam, ci je ochotny riskovat svoje zdravie. Nikto nechce zrusit ockovanie, toto tu uz niekolkokrat padlo. Ti, co neschvaluju ockovanie len chcu sami a bez natlaku rozhodnut, ci ho podstupia alebo nie. Sami chcu zvazit riziko choroby ci vedlajsich ucinkov.

misaha
9. máj 2013

@pectore si sa ukazala teraz 🙂 🙂 diky..nemusela som im ja hovorit aka si 🙂

alice107
9. máj 2013

damy,kazdy stat v ramci svojej legislativy tvori zakony,ktore su povinni obyvatelia tej krajiny dodrziavat.inak im hrozia za to sankcie.na sk je ockovanie povinne.bodka.ak sa to niekomu nepaci,ma vela pravnych a legalnych moznosti sa pokusit zakon zmenit.a ma aj dalsiu moznost odist do inej krajiny,ktora mu vyhovuje legislativne viac.zijeme v demokracii,ale nie v anarchii.na to nezabudajte.

ale tato tema je o inom trosku.o zodpovednosti za sirenie urcitych informacii v oblasti zdravotnej.tu si kazdy musi uvedomit,ze za svoje ciny,nazory a postoje musi kazdy niest plnu zodpovednost.kto bez dokazov,vedecky overenych rokmi v podmienkach praxe siri urcite tezy a dava odporucenia co sa tyka zdravia ludi ,musi si byt vedomy pravnych nasledkov.aj trestopravnych ,aj obciansko-pravnych.
ktora s matiek tu mozete dokazat,ze choroba vaseho dietata priamo suvisi s podanym ockovanim?ak ano,treba ist na sud a domahat sa svojho prava.
inak je to len nicim nepodlozene tvrdenie .a obvinit lekara ci stat potom z cinu ublizenia na zdravi vaseho dietata je bez padneho dokazu krive obvinenie.
ja ak by moje dieta v skole ci skolke dostalo nejaku zavaznu infekcnu chorobu,pri ktorej sa ma ockovat/ci je to povinne ci odporucane/ zalovala by som to skolske zariadenie. a spor by som vyhrala.a verte ,ze to skolke zariadenie by si dalo pozor na to,aby neprjimalo deti,ktore su rizikovou skupinou/lebo su neockovane /.

ak by som konkretne poznala rodicov dietata,ktore to mojmu dietatu sposobilo,tak zalujem tych rodicov.a podam na nich trestne oznamenie . 😎
sloboda jedinca sa totiz konci tam,kde sa zacina sloboda ineho jedinca.inak ma vobec nezaujima,kto ako a keby svoje deti a seba dava ockovat..pokial ma nenakazi alebo neohrozi.jpotom musi niest za svoje konanie zodpovednost.
takze ak niekto poskytne nejake udaje o lekarskeho charakteru verejnosti,musi si byt vedomy svojej pravnej zodpovednosti za pripadne skody ktore by jeho tvrdenia priamo napachali na zdravi inych ludi .netreba ani na to specialne novu legislativu.vsetky demokraticke staty to maju vo svojich pravnych poriadkoch osetrene v trestnom aj obcianskom zakone.

pectore
9. máj 2013

@anjelicek26 😀 😀 😀 😀 😀 pribudaju mi akrat tak vredy v zaludku.... 😀 😀 😀 jasne tak podla tvojho receptu...bagatelizujme vsetky choroby.... vsak vytaminove doplnky nas vsetkych ochrania....

katrinka8
9. máj 2013

@pectore - z akeho celkoveho poctu? Kolko je to percentualne? V akom velkom regione to bolo? Na co konkretne umreli tie osoby, v akom veku boli? Neboli to osoby so zavaznym ochorenim, ktore by umreli aj na chripku? Lebo tie cisla vytrhnute z kontextu su nic nehovoriace podla mna...