icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

dazdovka
9. feb 2014

@zita19 co ti ja vim, to by bolo asi prilisne generalizovanie, tie choroby proti ktorym sa ockuje su tak roznorode, ze by sme tu mohli patrat tri a pol roka, chces si pockat na exaktnu odpoved 😀 ?

sirinka
9. feb 2014

@zita19 inak ako to vlastne myslis, ze bezpecna nahrada za ockovanie???

zita19
9. feb 2014

@dazdovka Nemusi byt na vsetky. Mne staci jedna.
@sirinka no podla toho co som citala v tej publikacii o megaliecke od petota zda sa, ze by to malo zaberat na vsetko, vratane cierneho moru. Ale to si uz neoverime, lebo ten sa uz navyskytuje par storoci. Takze aspon tie, kotre boli pred par desiatkami epidemicke a odkedy sa ockuje ich vyykyt je sporadicky.

adsumus
autor
10. feb 2014

@zita19 Paul Lining zomrel na rakovinu a takisto aj jeho manželka, napriek tomu, že sa "liečili" vitamínomC celý život a nám ostáva len dúfať, že nie vdaka tomu.

adsumus
autor
10. feb 2014

Sorry... Linus Pauling..nejako sa mi to prehadzuje stále.

sirinka
10. feb 2014

@zita19 ja neviem, ci niekto nieco take porovnaval. Pokial si ochotna venovat svoj cas hlbsiemu spoznaniu megaskorbickej liecbe, mozno si sama utvoris nazor, skusenosti v mojom okoli su velmi pozitivne...

sirinka
10. feb 2014

@adsumus on vlastne uz len tym, ze zomrel, popiera ucinky vitaminu c... 😅 mozno pre objektivitu by si mohla dat kompletne info, kedy bolo ochorenie diagnostikovane, kedy zomrel, pre porovnanie statistiky pacientov, ktori sa liecili klasickou liecbou, vysvetlit aj nieco o tom, aku schopnost regeneracie ma ludsky organizmus vo veku, kedy zomrel atd....

dazdovka
10. feb 2014

@zita19 ak bude tvoje telo dlhodobo stradat vitamin C, imunita bude natolko narusena ze ti uz nepomoze ziadne ockovanie, a zas naopak silna nenarusena imunita (napr. ockovanim) je efektivna v prekonavani tisicov nakaz, na ktore neexistuje ockovanie.. Davnejsie som citala, ze 10% populacie europanov su potomkovia tych, co prezili morove epidemie, co pomohlo tym, ktori v stredoveku prekonali morovu nakazu, ak nie silny imunitny system?

@adsumus nuz ked vyse 93 rocny muz umrie na rakovinu prostaty, hm... Rakoviny je tolko typov a tolko sposobov jej vzniku, ze neexistuje a zrejme ani nikdy nebude fungovat na vsetky tie typy univerzalny liek, Dalsia dvojnasobna drzitelka Nobelovej ceny - Maria Curie Sklodowska sa cely zivot venovala radiologii a vyskumu pre jej medicinske potreby a zomrela na leukemiu (v dosledku oziarenia), sokujuce 😖

adsumus
autor
10. feb 2014

@sirinka Vieš si predstaviť, že ma tieto detaily jeho života nijako nezaujímajú. Zaujímala by ma reálna vedecká štúdia s veľkou vzorkou ľudí, ktorí sa liečili napr. na záškrt výlučne vitamínom c a porovnať ju so skupinou, ktorá sa liečila klasicky. Len kde nájsť dostatok dobrovolníkov? Ja by som išla do tej klasickej liečby a ty?

adsumus
autor
10. feb 2014

@dazdovka Pre mna je to trošku paradox, že chlapík, ktorý tvrdil, že vitamínC lieči rakovinu a pomáha v jej prevencii, sám zomrie na rakovinu a ešte aj s manželkou. Zvláštna vec.

sirinka
10. feb 2014

@adsumus lenze potom je tvoja informacia skreslujuca, neobjektivna... Mozeme povedat, ze existuju ludia, ktory ochoreli a umreli na ochorenie, proti ktoremu boli zaockovany, ze existuju miliony ludi, ktory umreli na ochorenia, na ktore sa poctivo liecili klasickou medicinou....

dazdovka
10. feb 2014

@adsumus poznala som osobne vela ludi, ktori zomreli na rakovinu do 50-tich rokov, aj deti lekarov, aj lekarov medzi nimi, cize clovek by povedal, ze zodpovedne dbaju na zdravie (zodpovedne povinne ockovani) z pohladu medicinskej starostlivosti urcite najvyssia starostlivost a spickova liecba a to je pre mna fakt zvlastna vec, ze sa to deje (v mojom zivote a okoli mojich blizkych hlavne) v najuzsich rodinach lekarov... Konvencna medicina ma nejaky problem dla mojho pozorovania.

adsumus
autor
10. feb 2014

@sirinka Nerozumiem, čo chceš povedať.
@dazdovka Môžeš mi stručne vysvetliť svoj postoj k očkovaniu? Očkuješ? Neočkuješ?

sirinka
10. feb 2014

@adsumus nerozumies??? Medicina je taka exaktna veda, ze nikdy nie je jasny vysledok.
Ze pokial si ochotna zavrhnut megaskorbicku liecbu z dovodu umrtia muza vo veku 93 rokov, tak ver, ze po chemoterapiach, radioterapiach, biologickej liecbe onkologickych ochoreni umieraju na svete stale miliony ludi... A v urcite nizsom veku, pretoze sa mozes ist opytat na onkologiu, aku liecbu odporucaju vo veku 90 rokov 😉

adsumus
autor
10. feb 2014

@sirinka Ale prosím ťa pekne, čo ja zasa zavrhujem? Ak bude vitamínC úspešnejší pri liečbe záškrtu alebo čohokolvek, tak ja som za všetkými desiatimi. Len prečo si stále čítam na internete zúfalé správy, že deťom vitamin C nezaberá ako to úvádza pán Tuhársky? Dávukjú, dávkujú a dieťa má aj tak zápal uška. Tak sa čudujem či by predsa len nemali dať prednosť klasickej liečbe. JA poznám osobne človeka, čo je desať rokov po klasickej liečbe a zdravý kolpyklopy a keby mu ruplo v bedni a neliečil sa klasicky ale neviem čím iným, tak by to tak nemuselo byť. Kde sú ľudia vyliečení z rakoviny vitamínomC? Poznáme?

dazdovka
10. feb 2014

Vitamin C použitý na liečbu onkologických pacientov:
http://www.medicc.eu/sk/odborne-clanky/item/194...

jaron
10. feb 2014

Ahojte
čo sa týka vitamínu C, prikladám jednu štúdiu, ktorá rozhodne nepatrí medzi nejaké "alternatívne", neoverené informácie. Mám dojem, že to nebude priklonenie sa ani na jednu zo strán diskusie tu o ňom. Ide o liečbu rakoviny prostaty v počiatočnom štádiu (samozrejme u mužov 🙂 ).

Dr. Dean Ornish – Intenzívna zmena životného štýlu môže ovplyvniť rozvoj rakoviny prostaty.
The Journal of Urology 2005; 174: 1065-1070.

San Francisco, 93 účastníkov
44 experimentálna skupina
49 kontrolní skupina

Metodológia meraní (netvrdím, že všetkým tým meraniam presne rozumiem, ale dávam to sem 🙂 ):
- Gleason hodnotenie menej ako 7
- PSA (prostatický špecifický antigén) 4 až 10 µg/l
- T 1 alebo T 2

Zloženie stravy:
- Rastlinná strava (ovocie, zelenina, celozrnné obilniny, strukoviny)
- Sója (1 x denne tofu + 58 g sójového proteínového nápoja) (z iných štúdií je známy pozitívny účinok sóje na zníženie rizika rakoviny prostaty, tak preto)
- 10 % kcal vo forme tuku
- Rybí olej (3 mg denne)
- Vitamín E (400 IU denne)
- Selén (200 µg denne) (Pre zaujímavosť: jeden z najbohatších prirodzených zdrojov selénu sú para orechy, 100 g obsahuje 1 900 μg, už 1 kus s obsahom asi 95 μg prevyšuje RDA!)
- Vitamín C (2 g denne)

Životný štýl:
- Chôdza 30 minút, 6 x týždenne
- Zvládnutie stresu (strečing, hlboké dýchanie, meditácia, predstavy a progresívna svalová relaxácia celkom 60 minút denne)
- Účasť na hodinovom stretnutí s klinickým psychológom pre udržanie motivácie a vysokej morálky

Zmeny v PSA (prostatický špecifický antigén) hodnotách:
- Experimentálna skupina – pokles zo 6,23 na 5,98 µg/l za 12 mesiacov
- Kontrolná skupina – vzostup zo 6, 36 na 6,74 µg/l za 12 mesiacov
(Normálne hodnoty pre vek 60 – 70 rokov: < 4,1 µg/l)

Pozitívne výsledky u experimentálnej skupiny boli zistené a merané viacerými spôsobmi (tiež aj "vedľajšie účinky liečby": zníženie hladiny cholesterolu, triglyceridov a pod.), ale nechce sa mi to sme všetko vypisovať, ešte aspoň jednu dôležitú vec:

Došlo k zmenám v expresii prostatického génu u mužov, ktorý podstupujú intenzívnu zmenu v stravovaní a životnom štýle (GEMINAL) PANS 2008; 105:8369-8374

Výsledky:
- Bolo pozorované, že priemerne 48 génov bolo zapnutých a 453 génov vypnutých v normálnom prostatickom tkanive po 3 mesiacoch intenzívnej zmene životného štýlu v porovnaní so začiatkom štúdie.
- Súbor onkogénov RAS - RAN, RAB14, RAB8A – bol vypnutý.
- Potvrdené vypnutie génu SHOC2 - tento gén kóduje bielkovinu, ktorá je dôležitá pre Mitogen-aktivovanú proteínovú kinázu (MAPK) a ktorá podporuje najrôznejšie rastové faktory.
- Vypnutie SHOC2 je cieľom mnohých moderných chemoterapeutik.
- Potvrdené vypnutie IGF génu.

Môj komentár:
- Toto v žiadnom prípade nemá byť odobrenie a navádzanie na samoliečbu pri rakovine. Ja to používam skôr "iba" ako motiváciu a povzbudenie k zdravému životnému štýlu vo všetkých jeho oblastiach ako prevencie ochorení.

- A teraz k veci - vitamín C, áno bol tu použitý aj vitamín C, ale mám dojem, že to nebola iba klasická "céčková" liečba. Išlo tu o komplexnú zmenu životného štýlu. A to nielen v oblasti výživy (ktorá je samozrejme dôležitá), ale aj v oblasti psychiky, pohybu...

- Je to "riadna" štúdia vo svete medicíny všeobecne uznávaného lekára (žiadna "alternatíva"...). je to taktiež príspevok k búraniu tradičnému mýtu: "západná medicína lieči príznaky, východná príčinu ochorení" (jasné, dalo by sa o tom ešte diskutovať, rýchly systém ambulantných vyšetrení možno nie je celkom ono, ale to je už iný problém, rozhodne si myslím, že nie celkom platí ten zmieňovaný citát o záp. a vých. medicíne). Tá liečba bola vysoko komplexná - (na rozdiel od niekedy tzv. komplexnej liečby jedným prípravkom na všetko...)

- Princípy liečby (celkový pohľad na zdravie i mnohé detaily) sú zároveň totožné aj s inými štúdiami alebo renomovanými univerzitami. Nie je to nejaký podivín, ktorý by bol proti všetkým a búral všetky uznávané veci v medicíne (i keď svojim spôsobom to aj revolucionár je, hlavne tým, že dokázal, že ateroskleróza môže byť zvratný proces, ale to je už iný príbeh...)

Trochu dlhý príspevok, ale verím, že podnetný a užitočný. Chcel by som tiež možno motivovať aj k trochu slušnejšej diskusii, niekedy možno naozaj dochádza aj k zhadzovaniu oponenta (používanie irónie...).

sirinka
10. feb 2014

@adsumus megaskorbicka liecba nie je zazracny vseliek a tiez treba vediet, ako ju spravne uzivat aby mala co najlepsie ucinky... to je moj nazor..

aristka
10. feb 2014

@sirinka na fórach o ttejto témetj.očko sa už vyskytli....ak by si bola z fachu a nie laička ..vedela by si to ....,ale petot to nie je...plus som napísala ,že sú tu aj tak všetko anonymi ,preto má mamička diskutovať s odborníkom ,ktorého vidí má patričné vzdelanie a prax,keďže tu nikto nepreberá zodpovednosť a je to anonym fórum....

sirinka
10. feb 2014

@aristka ja z fachu urcite nie som, som len sestricka, ale snad mozes oznacit ludi, ktori su naozaj odbornici, aby ludia tu citajuci mohli vediet, komu doverovat, ked uz tak ochotne oznacujes tych, ktori odbornici podla teba nie su... aj ked ani ty odbornik nie si(aspon zatial o tom nevieme, ze by si mala prislusne vzdelanie, prax a specializacie) tak neviem, ako si ich podla tvojich kriterii rozoznala... 😉

aristka
10. feb 2014

@jaron tvoje príspevky sa mi veľmi páčia ..máš triezvy pohľad na vec....len by som podotkla ,že tam nie je uvedené ,v ktorom štádiu sú onko pacienti.....čo je tiež dôležité.....keďže mám osobnú skúsenosť ,ale s iným typom onko choroby a aj alter.liečby aj mega céčka, nie len konvenčnej liečby u mladej ženy a skončilo to úmrtím....preto treba zohladniť všetky faktory či choroby ,či individuality chorého a pod.....to znamená každá liečba je ušitá presne na pacienta ....

aristka
10. feb 2014

@sirinka nebudem označovať ...keď sa tu prezentuješ ako sestrička z onko ,ktorá nepodáva chemošku a nepichá ani iné jedy pacientom....tak si prejdi diskusie ,kde sa dikutéry vyskytli......na margo mňa ...vyjadrujem sa len k tomu čo viem povedať...neordinujem tu a neočierňujem tu kolegov a kolegyne z fachu...inak tam ,kde údajne pracuješ ako sestrička ,som bola na počítačovej tomografii a dostala som anafylaxiu na kontrastnú látku a museli ma ratovať....inak nepodala si mi ten jed ty nechcela si ma zabiť.... 😀 ,inak som ti sľúbila ,že ťa na tej vrátnici nabudúce pozdravím... 😉

jaron
10. feb 2014

@aristka v počiatočnom štádiu (aj keď neviem presne v akom "počiatočnom štádiu" po odbornej stránke)

Ja však tým ani tak neriešim samotnú liečbu, ako som už písal (do toho nemám v úmysle nijako zasahovať, nie som na to odborník). Tým som nechcel povedať, že životný štýl vždy vylieči akúkoľvek chorobu v akomkoľvek štádiu. Nijako však nepochybujem o tom, že životný štýl má význam vždy pri akomkoľvek ochorení v akomkoľvek štádiu... (A hlavne v prevencii) To je rozdiel.

Okrem toho ani v prípade tej štúdie neboli rozdiely v kontrolnej a experimentálne skupine 0 % a 100 %. Ale to je snáď jasné....

Ak človek dostane infarkt, nemôže to riešiť iba životným štýlom, akútne potrebuje na prežitie lekársky zásah. Ak však nezmení svoj životný štýl, o nejaký čas bude na lekárskom stole znova (v tom lepšom prípade...).

aristka
10. feb 2014

@jaron presne tak ...ja som len ta to upozornila ,keďže je dôležité aj štádium choroby a ako píšeš aj pri iných dg..pokiaľ sa nezmení celkovo štýl života chorého ...hocijaká liečba je zbytočná ....prečo si sa tu neukázal skôr.... 😉

adsumus
autor
10. feb 2014

@jaron Môžem sa spýtať aký je tvoj názor na očkovanie?

jaron
10. feb 2014

@aristka áno, určite je dôležité štádium ochorenia, myslím, že v iných prípadoch by ani Dr. Ornish nebol proti lekárskym zákrokom (možno aj chemoterapii), to zrejme nie je jeho cieľom.

Už aj v tom príspevku som písal, že ten príklad ani ja nepoužívam k tomu, aby som ľudí povzbudzoval k samoliečbe pri závažných ochoreniach, ale skôr ako povzbudenie k zdravému životnému štýlu, to je mojim cieľom. (Nie som lekár, liečbu neriešim.)

Chcem tiež zdôrazniť, že zdravý životný štýl, zobrať ako sa hovorí "zdravie do svojich rúk" a zároveň lekárska starostlivosť nemusia ísť proti sebe. Často mám možnosť byť s rôznymi odborníkmi - sú to lekári, ktorí predovšetkým vedú ľudí k zdravému životnému štýlu, ale zároveň neodmietajú a nedémonizujú lieky, chemoterapiu atď. Páči sa mi tento vyvážený prístup a učím sa mu od nich. Podobne sa pozerám i na očkovanie, i keď po odbornej stránke sa v tom príliš nevyznám, len sa mierne prikladám na jednu stranu.

jaron
10. feb 2014

@adsumus písal som tak trochu aj odpoveď na tvoju otázku medzitým, čo si ty dala tú otázku 🙂

takže dokončím, že sa zatiaľ mierne prikláňam k strane "Za" očkovanie. Nemám síce prehľad vo všetkých tých grafoch, štúdiách a pod., občas si niečo prečítam, ale nevedel by som odborne asi obhájiť ani jednu ani druhú stranu. Nejako sa mi nechce tomu venovať viac. Ale aj na základe postojov ľudí, ktorých si veľmi vážim a sú odborníci, sa prikláňam tak, ako som napísal. Tiež si všímam, keď niekto niečo tvrdí, ako sa správa, aké názory, aké zdroje používa, čo preferuje a pod. v iných oblastiach života a zdravia a podľa toho buď sa zvýši alebo zníži jeho dôveryhodnosť a serióznosť pre mňa.

Tiež sa mi veľmi páči zhrnutie Dr. Bukovského v knihe "Návod na prežitie pre bejby" na túto tému.

adsumus
autor
10. feb 2014

@jaron Aké je to zhrnutie? Môžeš napísať, čo sa ti osvedčilo v zdravom životnom štýle, ja sa vždy rada poučím a podozvedám niečo nové.

sirinka
10. feb 2014

@aristka takze ty kolegov z fachu neociernujes a vzapati mi pridelis funckiu vratnicky a aby nebolo malo, vyjadris podozrenie, ci som ta nechcela zabit?
onkologicka liecba nespociva vylucne v podavani chemoterapie, o ktorej som ti napisala, ze som ju nikdy nepodala, ty uz si si samozrejme pridruzila "ine jedy" aspon vidno, aky mas nazor na farmaceuticke lieciva 😉
no ale pravdu povediac, ani som necakala slusnu priamu odpoved...

jaron
10. feb 2014

@adsumus to zhrnutie má asi 20 strán 😀 , je to v knihe, mám to aj prefotené v PC, nechcem nejako rozširovať pirátsky knihy, ale knihu mám aj zakúpenú, takže nanajvýš by som mohol nejako cez IP poslať tie stránky 🙂

O zdravom životnom štýle je to nadlho. Ja nemôžem napísať, že odkedy robím toto, tak nemám tamto a pod. Už aj preto, lebo, čo obzvlášť nemám rád, tak to je vyvodzovanie princípov zo subjektívnych skúseností.... 🙂 (Nevravím, že osobné skúsenosti sú zlé, sú dôležité a samozrejme nám veľa povedia) Dosť sa aj pozerám podozrievavo, keď s takými vecami "operuje" (odkedy užívam xy, je mi lepšie....). takže nie je až tak dôležité, čo sa osvedčilo alebo nie mne 🙂.

Za dôležité pokladám komplexný pohľad: naše vzťahy (to najdôležitejšie), vzťah k sebe (ako premýšľam), vzťahy k iným, výživa, pohyb, abstinencia drog (fajčenie, alkohol...), zmysluplnosť života (mať nejaký cieľ, poslanie, nežijeme preto, aby sme boli zdraví, ale potrebujeme byť zdraví, aby sme žili pre niekoho, pre niečo...) atď.