icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sirinka
15. máj 2014

@adsumus a tu sa podla teba kde stala chyba?

adsumus
autor
15. máj 2014

@sirinka Napíš ty prvá, ja idem von, potom ti napíšem, čo si myslím.

sirinka
15. máj 2014

@adsumus 😀 celkom si vtipna

saska.t
15. máj 2014

@adsumus chces vediet ako to funguje v zahranici,tak ja ti to popisem,kedze stale uvadzas,ze ta zaujimaju aj nazory druhych,komentujem nemecko a homeopatiu. Ak ma niekto Problem s ktorym mu zu klasicka medicina nedokaze pomoct,odporucia ta na homeopata,ak chces,aby ti to preplatila poistovna,musis vyberat homeopata z ich zoznamu co je klasicky lekar,ktory vystudoval aj homeopatiu (ziadny sarlatan) musi mat certifikaty,ktore boli preverene zdravotnou poistovnu, zakladnu anamnezu,ktora je najdrahsia ti preplaca poistovna vo vyske do 250,-eur mesacne (aj obycajna statna poistovna bez toho aby si bol privat pacient)ostatne navstevy si platis sam,kazda jedna stoji zhruba do 25,-eur... kedze homeopatia nema dokazane vedlajsie negativne ucinky(upozornenie pre tych,ktori maju alergiu na glukozu je vzdy v pribalovom letaku) ani smrtelne nasledky po poziti guliciek,nemaju ich za co postihovat,svoju odbornost preukazovali svojimi cerrtifikatmi,co si moze overit kazdy jedinec,staci trosku zaujmu.
A teraz vlastna skusenost: opakujem nie som zastanca homeopatie a mojej vlastnej osobe nikdy nepomohla,ale na moje deti funguje,takze nevidim dovod dopovat ich human.liekmi...ale k veci,moje starsie dieta zacalo mat v 3,5 roku opakovane zapaly stred.ucha,klasicky lekar predpisal vzdy ATB,ktore zabrali len na chvilu do 2 mes. sa stav opakoval a stale dokola to iste ORL lekar,az som sa nastvala a sukromne sa porozpravala s nasim domacim lekarom,ktory sam potvrdil ze klasicka medicina neskuma preco sa to stale opakuje ale lieci len dosledky,nie pricinu a odporucil na k homeo,ten s malou rozpraval 1,5 hod. pytal sa na skolku a vztahy v nej,ci ma stres atd,takze posudzoval celok a zaroven sa pytal aj nas rodicov,nasledne poslal podla jeho zvazenia a prebratia anamnezy specialne namiesane gulicky,mali sme pozorovat zmenu spravania sa dietata 1 tyzden po podani,ktoru sme mu referovali,podla toho poslal gulicky este 2x a presli sme este 2x kontrolou, buduci mesiac to bude rok,co moje dieta nezazilo bolest usi ci zapal stredneho ucha a to sme zu mali Termin na operaciu,ale kedze tu som odmietla za mna musim povedat,ze na moje deti zabrala na 100% a ak by sa opät nieco vyskytlo,urcite to zopakujem,vzdy lepsie ako cpat deti ATB.

adsumus
autor
15. máj 2014

@saska.t Len či aj v jej guličkách neboli náhodou aj nejaké penicilíny ako sme to tu nedávno riešili. Ináč, nie sú ani homeofarmy nijako ovenčené svätožiarou, pretože len pred dvomi rokmi sa jedna z nich rozhodla ukončiť súdne spory vedené proti nej dohodou a vyplatením 15 milionikov zákaznikom, ktorí neboli spokojní s cukrovými guličkami. Ináč sa veľmi čudujem, že mi venuješ polstranovy príspevok, potom ako si sa vyjadrila na moju adresu a že sa ti chce zo mna vracať či niečo podobné nechutné.
http://www.quackometer.net/blog/2012/03/boiron-...

vld
15. máj 2014

@saska.t jasne, ze nema dokazatelne negativne vedlajsie ucinky... ona totiz nema ziadne dokazatelne ucinky, cize ani tie pozitivne. Ibaze by tam niekto "omylom" primiesal nejaku ucinnu latku, aby trochu pomohol tej vode s pamatou.

sirinka
15. máj 2014

@saska.t tiez mam podobnu skusenost, nie som nejako extra zastanca homeo, ale ked mi tesne po porode povedali aby som odstavila dieta, lebo potrebujem silne hormonalne lieky, tak som sa rozhodla vyskusat cokolvek ine a bola to homeopatia a netrpel nikto, ani ja, ani dieta a problemy postupne ustupovali.

saska.t
15. máj 2014

@adsumus keby si poriadne citala moje prispevky,tak by si vedela,preco sa mi z teba chcelo vracat,bolo to tam jasne napisane ...
nepis ze ta zaujimaju nazory inych ked mi potom napises,ze tam bol penicilin,jasne vo vsetkych homeo su peniciliny a uz opät znevazujes nazor a skusenosti inych,takze neklam o Tom,ze chces pocut nazor inych a vyjadri sa jasne ,ze ta zaujima len tvoj vlastny,dokazala si to vo svojom prispevku na moj....
@vld to je tvoj nazor a ja ti ho neberiem, u mojej dcery pomohol a to je podstatne a je mi jedno ci s ucinkom alebo bez,vyhli sme sa OP a to je najdolezitejsie,choroba sa viac neopakuje,ja osobne viem,ze mne nikdy nepomohli,to ale neznamena ze nepomozu inym a taktiez mi nezabralo mnoho klasickych liekov a urcite sa z toho nezrutim aj ked maju omnoho zavaznejsie NU

adsumus
autor
16. máj 2014

@saska.t Ja som ti riadne vysvetlila prečo ma tvoje konkretne tvoje príspevky a skúsenosti nezaujímajú, takže ešte raz a polopate. V tomto fore uvádzaš, že máš alergi na hliník potvrdenu a na inom fore píšeš, že ti nezistili žiadnu alergiu...týmto pre mna padá výpovedná hodntoa tvojich príspevkov do minusu, okrem toho ma osočuješ a urážaš, mna naozaj nezaujíma, či sa ti chce zvracať a ani tvoj názor na mna ako matku....nepoznáš ma, nevieš nič, nemáš právo ma urážať a osočovať a už vôbec nie ako matku. Reagovala som len rpeto, že tvrdíš, že ako su všetci velice prevelice spokojní s homeo...tak nie sú, súdili sa, vysúdili miliony.

saska.t
16. máj 2014

@adsumus pocuvaj a citas ty aj po sebe co pises,ja som niekde pisala,ze vsetci su spokojni s homeo kde??? ved ty nemas vobec zaujem citat co ti pisu druhy... ty chces rozoberat moj sukromny Problem v poriadku,takze mam dokazat opät tvoje otvorene klamstvo? - vies co,nie taka prizemna nie som a uprimne je mi jedno aka si matka,moja nie a to je podstatne, a budem prispievat ci sa ti to paci alebo nie otvorene Forum a ak sa ti to nepaci bud nereaguj,,alebo mi vybav zakaz,ale netusim za co by si ho chcela vybavit 😀
co tvoj prispevok,to klamstvo a prekrucanie,ides cez mrtvoly.pravo urazat mam presne take iste ako ty,robis presne to iste,tak sa nestazuj..kazdemu co mu patri...

sirinka
16. máj 2014

@adsumus
@saska.t http://www.psiram.com/ge/index.php/Boiron
Chapem to spravne, ze ludia na zaklade reklamy ocakavali lepsie ucinky.... No super, to mozeme zalovat firmu za firmou 😉

saska.t
16. máj 2014

@sirinka ano chapes to spravne,podme zalovat polku sveta 😀

sirinka
16. máj 2014

@saska.t inak by sme mali zacat vyrobcom vakcin proti chripke, ktora slubuje a slubuje a vysledky ziadne plus navyse cela kopa neziaducich ucinkov.... ☹ ach pane boze, za co a proti comu to tu niektori ludia vlastne bojuju....

saska.t
16. máj 2014

@sirinka za ludsku nevedomost,ci blbost,alebo naivitu- nazvi si to ako chces 😉

vld
16. máj 2014

@saska.t Ano, jasne, tvoji nazorovi oponenti uz len z principu musia bojovat za ludsku naivitu, nevedomost alebo hlupost. Blahozelam, krasna ukazka urazania en bloc vsetkych, ktori s vami nesuhlasia. Predpokladam, ze tato paranoidno-hystericka agresia je tiez nasledkom ockovania...hm, tak tento NU povazujem fakt za nebezpecny,asi zvazim pridanie sa k antivax...

saska.t
16. máj 2014

@vld o co ti ide? potrebujes si nieco dokazat,aky si dobry? Mne je jedno na akej si strane,respektujem obe,ked budes poznat celu historiu medzi mnou a dotycnou damou potom sa zapoj ak nie,nevidim dovod,aby si sa k tomu vyjadroval a k tvojmu urazaniu,paranoidno-agresivnej hysterii,vobec si nemyslim o ludoch co su za ockovanie,ze su hlupi ci nieco podobne,rozprava Bola o par jedincoch v tomto jednom fore nie o vsetkych,ty si ich zaskatulkoval,nie ja,takze skludni svoje sebavedomie a obvinovanie a rozpravaj k veci a ak mienis dalej urazat,smeruj svoje prispevky na niekoho,kto o to ma zaujem...

adsumus
autor
16. máj 2014

Studia, ktorá zahrnula vyše miliona detičiek vyvracia akýkolvek súvis medzi očkovaniami a autizmom alebo ADHD. Vyšla 9.mája 2014. Prestane už konečne antivax zavádzať rodičov?
http://www.sciencedirect.com/science/article/pi...

adsumus
autor
16. máj 2014

V zahraniči žije očkovacia scena dokumnentárnym filmom Neviditelná hrozba, ktorý nakrutili študenti strednej školy o očkovaní. http://www.boston.com/lifestyle/health/mdmama/2...

Upozornuju v nom na riziko ochorení a klamstvá, ktoré šíri antivax. Kuknite si trailer. Hádam to dojde o takých desať, pätnásť rokov aj k nám. Možno.

Tak títo študenti sa stali okamžite obeťami útoku antivaxerov, ktorí ich obvinuju, že sú zapredanci farmabiznisu, zmanipulovaní svojimi učiteľmi, a ktorí vyzývajú svojich nasledovníkov aby atakovali kongresmanov a sťažovali sa na tento film. Od začiatku výroby filmu bombardovali študentov, aby ukončili svoju činnosť emailami, listami, telefonátmi. Studenti potvrdili, že viac sa im nevyhrážali ani neonacisti, ked točili film o holokauste.
http://www.forbes.com/sites/emilywillingham/201...

vld
16. máj 2014

@saska.t ako vidim, precitlivela reakcia na seba nenechala dlho cakat... dakujem za analyzu mojej osobnosti a motivov mojho konania, zase som sa o sebe nieco nove dozvedel...
pokial ide o moje prispevky - je mi jedno ci oznacujes za hlupakov celu skupinu ludi alebo to naznacujes len o niektorych jedincoch...proste ak naznacis (a dost priamo), ze napr. taka @adsumus tu "bojuje za ludsku nevedomost, ci blbost, alebo naivitu...", tak potom vsetkych, ktori zdielaju jej nazor su co? naivni hlupaci? ci ako tomu rozumiet? skratka kopa balastu bez argumentov...sorry, ale na taketo zvasty budem reagovat... dovol mi pouzit tvoje ctene slova: "...a budem prispievat ci sa ti to paci alebo nie otvorene Forum a ak sa ti to nepaci bud nereaguj,,alebo mi vybav zakaz,ale netusim za co by si ho chcela vybavit" Howgh

abbey1
16. máj 2014

@saska.t

@sirinka Dievčatá, vy ste este nepochopili, že tu sa môže len pýtať na sarlatanov, kam podľa určitých jedincov spadajú aj homeopatia a babky bylinkarky?
Ak nám náhodou homeo pomohlo, tak si máme vytvoriť vlastnu tému. Tu sa má prispievať len negatívnymi skúsenosťami. Veď kladne ani neexistujú a hlavne si uvedomte, že nemáme žiadne dôkazy o pozitívnom účinku.
Možno by bolo dobre upovedomit aj kompetentných napr v Nemecku, Francúzkou a pod, kde homeo hradia z poistenia. Veď vedome sponzoruju sarlatanov. 🙂
V tejto téme vždy pookrejem na duchu. Občas cez slzy, ale tak už to chodí.
Demokracia ako vysita.

saska.t
16. máj 2014

@vld evidentne si moj prispevok nepochopil spravne,ale nevadi,kludne prispievaj,nemam vobec nic proti tomu,akurat mi nevkladaj do ust nieco,co som nepovedala,precitlivela reakcia? ziadna precitlivela reakcia nebola,nicim si sa ma nedotkol a v podstate ani nemozes,kedze ma nepoznas,presne tak,ako ja teba,to su len tvoje domnienky,nic viac,kludne si ich maj,nemam nic proti 😉

jaron
16. máj 2014

Ahojte, prepáčte, malú otázku trochu od témy, neviete mi niekto pomôcť, napr. @lucus83
preložiť z (americkej) angličtiny názov kyseliny: arachinodonic acid

problém je, že skôr sa nájde preklad názvu: arachidonic napr. tu: http://www.jtpunion.org/spip/article.php3?id_ar...
ale nie arachinodonic , ktorá však tiež existuje, napr.: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9678078

alebo ide o to isté len iný výraz?

jaron
16. máj 2014

@sirinka ďakujem, len podľa tohto stále neviem, či kyselina arachidonová sa rovná arachinodonic acid alebo je to iba arachidonic acid (o tento rozdiel mi ide: arachidonic - arachiNOdonic )

sirinka
16. máj 2014

@jaron v texte maju rovnaku skratku ako AA ci ARA...tak podla toho ide o to iste... uvidime, co napise lucus....

jaron
16. máj 2014

@sirinka kde myslíš v texte? V tej wikipedii? neviem to nájsť

sirinka
16. máj 2014

@jaron nie, v texte, ked si ju skusis niekde vyhladat v clankoch.

jaron
16. máj 2014

@sirinka aha, ďakujem, len v článkoch som nenašiel arachidonic - arachiNOdonic spolu, buď jednu alebo druhú, ale vykašlem sa na to 🙂

sirinka
16. máj 2014

@jaron prave preto si myslim, ze ide o to iste

jaron
16. máj 2014

@sirinka aha, už asi viem, ako si to myslela:
tu je http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1519-38292.... arachiNOdonic označená ako AA
a tu zase http://en.wikipedia.org/wiki/Arachidonic_acid arachidonic tiež ako AA
takže možno sú to naozaj tie isté, dám tam arachidová a hotovo, aj tak je dôraz v tom, čo potrebujem, na inom

ešte raz ďakujem
uvidím tiež, čo povie @lucus83