icon

Ako riešiť pozemok pri stavbe domu na dvore rodičov?

22. okt 2024

Rozmyslame postavit dom na dvore manzelovych rodicov ako by ste to poriesili s pozemkom? Momentalne ho vlastnia svokrovci. Dom by sme stavali z nasich penazi ziadna hypo.

Strana
z2
lizatko1009
22. okt 2024

Toto nikdy nerobte 🫣

gerfinka
22. okt 2024

My tak staviame, len v záhrade. Manžel je jedináčik, otca už nemá. Pozemok je vlastne v záhrade, ale asi 100 m od pôvodného svokrinho domu. Už pred stavbou mal vlastnú parcelu, svokra darovala manželovi polovicu pozemku (polovica bola už predtým jeho). Pozemok teda vlastní len manžel, stavba je už písaná na nás oboch a som s tým úplne v pohode. Budeme mať vlastný prístup, už máme potiahnuté vlastne energie. Na tej parcele okolo domu si určite budeme robiť podľa seba a využívame aj inú časť záhrady.

evcagabi
23. okt 2024

Pri svokre by som nikdy nestavala. Pri mojich rodicoch kludne 😅😅😅

raztovsetkozmizne
23. okt 2024

Milujem modrý koník ❤️

zuzanockamt
23. okt 2024

Bez problémov by som do toho išla. Dom bude na vás obidvoch, pozemok manželov - na tom nič nie je. Budete mať rodinu blízko, to je na nezaplatenie. Ale ja vychádzam z našich vzťahov v rodine. Tu na MK každá nenávidí svokru a rodičov stačí vidieť raz do mesiaca a byť od všetkých čo najďalej. 🤦

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
23. okt 2024

@gerfinka a nebojis sa niecoho takeho v zmysle ze keby ste mali problem s manzelom ze ta nepusti na pozemok a ty sa nedostanes do svojho domu? Viem ze pravne by sa to dalo vydupat ale chvilu by to trvalo.nebojis sa ze tak trochu budes v nevyhode? Ono clovek musi byt bohuzial ostrazity a ked das do toho vacsinu svojich penazi a potom ta tam nepusti?

ssimusska
23. okt 2024

@autorka určite tento tvoj plán nerealizuj. Aj keby máš svoj vchod, tak nikdy nebudeš mať tej kľud a pokoj ako keby bývaš na svojom pozemku.

lenkahvh
23. okt 2024

Aké plány by boli s domom svokrovcov, keď sa raz pominú? Dá sa to predať ako samostatný dom? Vieš si predstaviť, že tam budú bývať cudzí ľudia? Vám asi dva domy netreba. Čo keď vaše deti pôjdu žiť inam?

michaela329
23. okt 2024

Záleží od situácie, ak je pozemok viac menej oddelený a vy ste ok s tým, že raz sa budete dívať na opustený rodičovský dom - je to v poriadku. Inak - my máme dom tiež na parcele od rodičov a moji rodičia ju nepovažuju za svoju. No pozemok som písala hneď na oboch, prišlo mi divné, aby náš dom stal len na mojom pozemku.

janka_266
23. okt 2024

Keď to už musí byt na pozemku od svokrovcov, tak jedine, keď budete aj vy vlastníčka, ale radšej by som stavala inde 😃keď idete stavať bez hypo, tak tie peniaze ste zarobili približne rovnakým dielom? Nechcem vyryvat, len sa pytam pre prípad, že ak by ste boli na materskej, tak aj s tým by mohli mat problém, že všetko ťahal muž 😃aj keď vieme, že v manželstve to tak nefunguje úplne

osky
23. okt 2024

Je velmi nelogicke stavat dom na polovicu,
na pozemku,ktory patri len jednemu....
Toto smrdi problemami hned na zaciatku!
Korektne by bolo,keby si polovicu/alebo aspon nejaku cast/ vyplatila a prepisalo by sa to i na teba.
Ak peniaze nemas,mozete to riesit tak
,ze zalozite ucet,kde to budes manzelovi mesacne "akoze splacat" -on to mozno nikdy nepouzije pre seba,
mozno takto nasetrite svojim detom.....
ale proste,bude to spravodlive.
ty budes mat svedomie ciste,svokrovci-ako sa povie,rit na mieste,a mozete spokojne spolunazivat....
A ked pride problem budete riesit,ze ste pol na pol.

Co sa tyka druhej temy-pokial budete mat uplne samostatnu jednotku s plotom,nie spolocny dvor...v tom nevidim az taky problem.
Zalezi,ake vztahy mate uz teraz.
Ale ked je muz jedinacik,bolo by pekne ostat na blizku-rodicia budu uz len starsi,budu potrebovat pomoc...
Skuste sa na to pozret aj ich ocami.
Mozno to nebude uplne ruzove,ale takto budete blizko.
Je jednoduchsie skocit vecer pozret do susedneho domu,co sa deje,
Ako obliekat sa,startovat auto a bezat ratovat /napr.v nocnu hodinu/ rodicov...
Pomoct s nakupom,alebo bude ti nieco chybat,pozicias si od svokry...

Zaroven mozu oni byt napomocni vam,ci s varenim,ci s detmi....
Ci nakrmit,ak bude nejake zvieratko...
Ked budete chcet niekam ist.
Kym budu vladat.
Nie je vsetko ciernobiele.
Ale ako je o kompromisoch manzelstvo,tak vsetky vztahy...

rejka7
23. okt 2024

Neodporúčam vôbec, je to pre teba len nevýhodné.

terezia323
23. okt 2024

Autorka my tak mame, pozemok dostal manžel od svokrovcov a je len jeho. Dom už mame BSM. Ja nemám pocit že taham za kratší koniec. Mne by prišlo divne, aby darovali niečo čo je ich.
A žiť život kedy sa cely čas stresujem čo ak sa rozvedieme 🤦🏼‍♀️

autor
23. okt 2024

@ssimusska ale ved to by bol uz nas pozemok. Ved normalne by to prepisali.

ssimusska
23. okt 2024

@autorka napísané môže byt čo chce, mám v rodine prípad kde bývajú so svokrovcami na pozemku. Nič iné ako sťažovanie nepočúvam 🙂

janinah
23. okt 2024

@terezia323 presne tak.autorka puse.ze to nie je lacný pozemok...prísť len tak zadarmo k niečomu hodnotnemu o čo sa ničím nepricinila by mne bolo megatrapne a odmietla by som....
Ja som predtým písala.ze mladým darujeme pozemok aj dom.beriem ti automaticky že pre oboch.obaja budú uzivat.ale prepiseme to len na dcéru.ak to ona daruje aj manželovi bude to ich vec...zať do toho nedal nijaké peniaze.takze ani nemá nijaké nároky...ale tejto dvojici verím ako málo ktorému manželstvu čo poznam

margotka17
25. okt 2024

Veď pozemok môže byť len na manželovi a dom už 50/50. Poznám rodinu, čo má na konci záhrady dcéra domček. Dedko s babkou ak chcú zájdu aj opačne, no nevysedavaju u seba. Kľudne stávaj a ako vravíš, budete aj oplotený, svoje inžinierske siete potiahnuté. Nevidím v tom problém, ak budete chcieť, dáte si na dvore spoločnú ☕. My sme so susedmi cudzí a máme na boku branicku, kadiaľ k sebe chodíme na ☕🍰.

princezna_bosorka
26. okt 2024

takto by to podla mna nemuselo byt az take zle, ale stale sa moze stat, ze sa vam budu pliest do zivota viac ako je mile.

zuzana76
14. nov 2025
@janinah

My takto staviame dom pre dcéru na záhrade teda na manzelovom pozemku. Pozemok k aj dom im darujeme.Zat ako prvý povedal.aby sme si nerobili starosti.ze oni nás dochovajú.v Tom dome máme svoju izbu s príslušenstvom.Nemienime tam byť kým budeme vedieť fungovať mimo nich .Ale je dobré vedieť.ze asi nebudeme musieť riešiť starobinec Ale my máme dobré vzťahy.nie ako ľudia ktorí ti tu píšu.ze so svokrovcami nikdy ...Ono starí ľudia sú totiž na príťaž.Vyzaduje sa od nich.aby držali hubu a krok .zjedli svoju porciu jedla a zaliezli kamsi do kúta.Ma tvoj muž poriesene ako sa o rodičov postará v ich starobe?Čo ak jeden z nich zalahne?
Všetko raz tvoj muž zdedí aj ten pozemok.ak by ho hneď nedarovali.Ak máte peňazí na rozhadzovanie.tak si kúpte pozemok inde a svokrovcom zaplatíte opatrovateľky až bude treba.Ale bežný človek rozmýšľa inak.snazi sa ušetriť.A mať svokrovcov na jednom dvore nemusí byť vždy len nešťastie.

@janinah no opatrovanie je velmi unavne, a je rozdiel stari ludia a stari ludia, ja mam oboch rodicov takpovediac nevladnych, teda pomotaju sa len po byte, inak vsetko riesime za nich. Je vsak podla teba opatrovanie to, ze stary clovek si kaze nakupy vo vsetkych retazcoch podla toho, kde je akcia naco, cize podla nich by som mala obehat billu, kaufland, lidl a vsade nakupit to, co si vyberu z letaku, to ze mna ten benzin stoji viac ako oni usetria, ten cas, lebo povedzme si pravdu v kazdom obchode kopec ludi, to neriesia, beru to ako samozrejmost. Ano, ja beriem ako doopatrovanie, ze ten clovek je v teple, doma, ma co jest, vezmeme ho k lekarovi. Ale pridavat robotu cloveku, co ma sam este male deti a starostlivost o rodinu je z ich strany tiez nevhodne. Objednavat z tesca nie, lebo zaplati 3 eura za donasku, obedy som ich horko tazko presvedcila, ze im budeme objednavat. nechutia im, oni by si chceli varit, alebo najlepsie, aby som ja navarila a doniesla. Fakt nevladzem, ak ten stary clovek je nekonfliktny, neriesi, ci je ankup z tesca, billy ci kieho frasa, ved oni nepotrebuju uz neviem co. Teda nemali by, mali by sa vediet uskromnit aj oni, ked aj my sa musime vzdat kludu. A tcyh lekarov, vsade ich vozim, mala som tyzden, ze z 5 dni, styri som bola u lekarov, lebo este moje deti do toho.

anonym_0189de
14. nov 2025
@zuzana76

@janinah no opatrovanie je velmi unavne, a je rozdiel stari ludia a stari ludia, ja mam oboch rodicov takpovediac nevladnych, teda pomotaju sa len po byte, inak vsetko riesime za nich. Je vsak podla teba opatrovanie to, ze stary clovek si kaze nakupy vo vsetkych retazcoch podla toho, kde je akcia naco, cize podla nich by som mala obehat billu, kaufland, lidl a vsade nakupit to, co si vyberu z letaku, to ze mna ten benzin stoji viac ako oni usetria, ten cas, lebo povedzme si pravdu v kazdom obchode kopec ludi, to neriesia, beru to ako samozrejmost. Ano, ja beriem ako doopatrovanie, ze ten clovek je v teple, doma, ma co jest, vezmeme ho k lekarovi. Ale pridavat robotu cloveku, co ma sam este male deti a starostlivost o rodinu je z ich strany tiez nevhodne. Objednavat z tesca nie, lebo zaplati 3 eura za donasku, obedy som ich horko tazko presvedcila, ze im budeme objednavat. nechutia im, oni by si chceli varit, alebo najlepsie, aby som ja navarila a doniesla. Fakt nevladzem, ak ten stary clovek je nekonfliktny, neriesi, ci je ankup z tesca, billy ci kieho frasa, ved oni nepotrebuju uz neviem co. Teda nemali by, mali by sa vediet uskromnit aj oni, ked aj my sa musime vzdat kludu. A tcyh lekarov, vsade ich vozim, mala som tyzden, ze z 5 dni, styri som bola u lekarov, lebo este moje deti do toho.

@zuzana76 áno, to ti verím. Kým žila moja babka, zobral si ju k sebe mojej mamky brat. No len babka bola pohodacka. Stále čítala knihy, motala sa v záhrade a bolo jej jedno, kde čo kúpia a lieky jej dali predpísať aj bez nej. No nie všetci tak fungujú. Ako vravíš, u lekára sa s nimi nacakas a ešte aby si behala z obchodu do obchodu, tak to je fakt ťažké.

derdia
14. nov 2025
@anonym_autor

Manzel nema surodencov a ano taky je plan, samostatny vstup, samostatne energie, samostatny dvor, dokonca aj plot medzi domami a vlastne samostatna parcela. Na tom trva aj manzel aj ja.. no kazdopadne aj tak neviem ci je dobry napad ze manzelovi daruju pozemok teda bude 100% majitel a dom budeme vlastnit dvaja.. 50/50

@anonym_autor ahoj my to tak mame
Lebo pozemok som dostala ja. Aj by som ho na neho prepisala len nechceme platit. Prachy navyse. Dom je ale uz na nas dvoch. Aj ked rozmyslam ze asi by bolo. Ozaj lepsie ten pozemok napisat aj na neho.
A ak budete mat samostatny aj plot a nebude vam vadit ze k vam budu svokrovci stale chodit tak tam budte. Ja by som to ale nezniesla....
Milujem svoje sukromie a intimitu.

vevesh
14. nov 2025
@anonym_autor

@veronika33 ano ale otazka je kedy potom.. vies asi to hned nespravi to by bol taky trochu podfuk na nich a to nemame za potreby.. asi by to spravil az po rokoch.

@anonym_autor od zaciatku by som trvala na predaji pozemku, ziadne darovanie. Potom pri pripadnom rozvode by si netahala za kratsi koniec (financne), i ked je nanajvys jasne, ked svokrovci budu susedovci, budes musiet ist ty zo spolocneho...

Strana
z2