icon

Priezvisko bez koncovky ová

jaq
24. feb 2022

Aky mate nazor na priezvisko bez ova? Paci sa Vam to alebo nie.

heymissg
24. feb 2022

@jaq ja mam jedno bez a jedno s. Inak by som sa do žiadnej kolonky nezmestila😀 a páči sa mi to

jaq
autor
24. feb 2022

Dakujem za nazor. Ja som sa rozhodla bez ova a paci sa mi to

kinats
25. feb 2022

@kiki68 opytat sa na povod mena pripustne ale je.

kiki68
25. feb 2022

@kinats to sa vazne toto pytate na pracovnom meetingu? Ako videla som naozaj rozne mena a nikdy som sa na povod mena nepytala. Je to vrcholne neeticke. Nehnevajte sa, ale spravat sa takto je naozaj hulvatske

ephemeris
17. feb 2023

@astrid_ môžem sa spýtať, aké máte vzdelanie? Jazykovedné zrejme nie. Ja jazykovedné vzdelanie mám a nestíham sa čudovať. Kde ste vzali informáciu, že koncovka -ová je novinka? Táto tradícia je tu minimálne od 13.storočia. Alebo myslíte na cirkevné matriky písané po latinsky, kde ľudí zapisovali ako Ioannes, Martinus, Carolus či Georgius? Ak narážate na tieto matriky, tak tie nezodpovedali skutočnému používaniu mien. V y máte proste svoju ideológiu a mrzačíte slovenský jazyk a jeho skloňovací systém len preto, že si zree myslíte, že ste z USA... Poľutovaniahodné

fineta
17. feb 2023

My máme bez prechyľovania. Ide o nemecké priezvisko. Tá prípona vyznievala ako niečo dodatočne primurované. 🙈 Ale aj sa mi páči, ked mame všetci piati pod jednou strechou priezvisko v rovnakom tvare. 😊
@jaq

ephemeris
17. feb 2023

@kinats presne tak. Toto robím aj ja a ak natrafím na nejakú bez koncovky -ová, aj tak ju oslovujem s koncovkou. Ako jazykovo vzdelaná osoba totiž nedokážem používať slovenský jazyk v nespisovnej (v tomto prípade nesklonnej zmrzačenej podobe)

sweetdreams1
17. feb 2023

Ja sa držim našej tradície a preferujem priezvisko so slovenskou koncovkou -ova 🙂 ale viem si predstaviť, že pri niektorých zahraničných priezviskach (napríklad keď končia na -e, y) by sa viac hodil ten mužský tvar, tam je niekedy tá koncovka -ova tak nejako nasilu.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
fineta
17. feb 2023

@ephemeris prepáčte, opravila by som Vás. 😊 Neželám si, aby si ktokoľvek svojvoľne upravoval moje priezvisko. Zároveň poďakovala za rešpektovanie. To, že Vas trhá a mate z toho pocity aké máte, vobec nie je môj problém. 😊

sandrasstini
17. feb 2023

Ja mam talianske priezvisko bez ova, s to znelo tak slovensky a nie moc zvucne. Mne sa paci bez ova, ak je napr Machac, Hudec atd ale ked priezvisko konci na a tak mi to uz tak pekne neznie napr Hrabala, jana hrabalova znie lepsie ako jana hrabala. Moj chlap ma tiez priezvisko konciace na a a veru nepaci sa mi to bez ova a zaroven by som ova nechcela byt 🤷‍♀️
A kazdy by mal respektovat ci ova ci neova, je to kazdeho vec

mamaaja82
17. feb 2023

Mam bez ova, zijem mimo sk o rok sa vratim späť a ak sa stihneme s priatelom vziat budem mat ová opäť.

ephemeris
17. feb 2023

@fineta ľudia majú niektoré veci individuálne, niektoré majú spoločné. Tou spoločnou vecou je jazyk. Jazyk je konsenzus, na ktorom sa spoločnosť dohodlaz aby si bola schopná porozumieť. Akonáhle jazyk prestane mať presné pravidlá, prestáva plniť svoju funkciu, totiž prestáva byť zrozumiteľný. Niektoré veci proste nemožno relativizovať. Nemôžete niektoré slová skloňovať a iné nechať len v nominatíve. Nechcem tu robiť lingvistické prednášky, ale rada by som, aby to ľudia pochopili.

feba8284
17. feb 2023

@jaga18 este stále to mozes zmeniť.

fineta
17. feb 2023

@ephemeris rozumiem, cítiť z Vás patriotizmus a to mi je sympatické. Avšak sú naozaj zahraničné priezviská, ku ktorým sa prechyľovanie vôbec nehodí. Mali by sme rešpektovať rozhodnutia ľudí, v akom tvare chcú priezvisko používať.

Skôr polutujem v duchu nositeľov priezvisk ako Drbohlav, Prdlavý, Hovnojed, Hnojek, Smrad, Moč, Jebsa či Chujo. Ale rešpektujem, osloveniu sa nebudem vyhýbať a ani si upravovať podľa seba, pretože sa presne takto jednoducho uradne tí ľudia volajú.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
ephemeris
17. feb 2023

@jabadabadu Tu už cítim miernu jedovatosť, aj keď som Vám k tomu nedala žiadnu príčinu. Asi na tom niečo bude, čo napísal v jednom komentári český kolega: "nepoužívanie koncovky -ová je vcelku dobrá vizuálna pomôcka. V momente tak rozoznáte ženu, ktorá má so sebou nejaký problém". Nebudem to ale už hrotiť, hrotiť ste to začali Vy. Neviem, čo Vám spravilo Slovensko a konkrétne slovenský jazyk, ale tejto debaty sa už odmietam zúcastňovať...

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
neanonymna
Autor odpoveď zmazal
ephemeris
17. feb 2023

@neanonymna telefón mi umožňuje len úvodzovky hore, ale kvitujem tento detailný poznatok z Vašej strany

milanemila
17. feb 2023

@jaq podla mna to vobec neries a nechaj si bez -ova, niektori ludia su pribrzdeni a ked nie toto, tak si najdu nieco ine 🤷🏼‍♀️ ja mam bez -ova a aj moja dcera a este som sa nestretla s nejakym “posmechom” a hlavne aj vsade vo svete ziadne -ova neexistuje.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
ephemeris
17. feb 2023

@neanonymna ďakujem za jediný prínos z tejto diskusie, netušila som, že aj úvodzovky sa dajú rozkliknúť.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
ankare
17. feb 2023

@jaq aké máš priezvisko?

ephemeris
Autor odpoveď zmazal
ephemeris
17. feb 2023

@jabadabadu čo ste mali pochopiť, je skloňovanie v šiestich pádoch. O tom sa tu totiž celý čas točí. Ak je pre Vás tento úplne základný rys slovenského jazyka len akýsi „prejav podriadenosti a lásky k tradičnému jazyku", tak to fakt čumím. Vyskloňujte mi Vaše priezvisko od nominatívu až po imštrumentál. To bude nula celá nula nula nič. Hotentótština.

mircalla
17. feb 2023

@kinats Človek, ktorý zabije pseudonim (s i) hovorí o intelekte....?

zuzanka.zuzu
17. feb 2023

@ephemeris však, že neučíš? prosím však že nie si učiteľka slovenčiny? 🙏

mircalla
17. feb 2023

@ephemeris Trollík, baví ťa to ešte? Profil dnes vytvorený....To ťa nenapadlo, že pridať koncovku k zahraničnému priezvisku je totálne prznenie toho priezviska, nakoľko nič také ako príklad Johnsonová neexistuje. Proste neexistuje. Nikde na svete.