icon

Rodičia napísali závet u notára. Je platný?

gabriel11122
9. feb 2023

Dobrý deň,
sme dvaja súrodenci. Rodičia pred 9 rokmi darovali bratovi starší dom, ktorý predal za 35 000eur / z tej sumy dal 12 000eur mne, keďže som rodičom požičal peniaze na kúpu tohto domu, aby ho nadobudli, bratovi ostalo 23 000 eur/. Peniaze použil na stavbu nového domu, v ktorom s manželkou bývajú. V darovacej zmluve uviedli rodičia, že dom ma hodnotu 50 000eur.
Rodičovský dom, v ktorom rodičia bývajú ma patriť mne. Vraveli mi rodičia, že spísali u notára závet, v ktorom dom s pozemkami odkázali iba mne a bratovi už nič viacej /nevraveli, žeby ho vydedili/ Rodičovský dom s pozemkami ma momentálne hodnotu cca 180 000eur.
Dom vlastní otec v pomerne 1/2 a ďalšia polovica otec + mama 1/2
Pozemok, na ktorom je dom postavený 900m2 otec + mama 1/1
Pozemok sa skladá ešte z dvoch ďalších parciel
1. Výmera 168m2 vlastník otec 1/1
2. Výmera 175m2 vlastník mama 1/1
Do domu som už aj niečo investoval cca 10 000eur, potvrdenie nemám.
Chcem sa opýtať, či je takýto závet úplne platný, keď celý dom s pozemkami v danej hodnote odkázali iba mne po smrti? Nemôže brat závet napadnúť, keďže mu v závete nič neodkázali? Ale za života dostal spomínanú nehnuteľnosť, ktorú predal. Nechcem, aby sme mali v budúcnosti nejaké problémy, lepšie je to poriešiť teraz.

Chcel som, aby mi rodičia dali dom darovacou zmluvou s pravom doživotného bývania. Ale s tým nesúhlasia, keďže s mojou manželkou nemajú veľmi dobre vzťahy a majú obavy, ak by sa mi niečo náhodou stalo, žeby manželka dom predala výrazne pod cenu s ťarchou bývania rodičov, aby získala nejaké peniaze. Momentálne bývame v byte v meste od rodičov cca 30km.
Chcel by som do toho domu investovať aj viac a zrekonštruovať podkrovie, strechu, ale mám tiež obavy do budúcnosti, keďže závet môžu hocikedy zmeniť. Aké by bolo vhodné riešenie?
Ďakujem.

lenadka
10. feb 2023

@gabriel11122 a tebe sa to nezdá spravodlivé, že by si ho mal vyplatiť? Rozmýšľam, že čo to máš za charakter??? 🙄

natalka81
10. feb 2023

@soldi závet je plnohodnotný dokument, uložený u notára, spísané notárom. Isteže je platný. Prečo by nebol?
Závet sa môže napadnúť len ak bol napísaný v tiesni q za nevýhodných podmienok. To ale musíš dokázať.

tulipanicek
Autor odpoveď zmazal
beatinka
Autor odpoveď zmazal
kristinka92
10. feb 2023

velebnosti, jdu blejt 🤮 ty by si chcel byt na mieste tvojho brata? pekne ste s ním vydžubali… na jeho mieste už brata nemám. hovoríš ako keby zdedil o tisícku dve menej…pritom ho chcete obtiahnut o desať tisíce

joannita
10. feb 2023

@gabriel11122 ak by sa ti nieco stalo, tak ano dedi manzelka ale aj deti. Cize ked mate napr. 2 deti, manzelka zdedi len 1/3 a ak by chcela dom predat, musi o tom rozhodnut sud, ktory zastupuje tie deti v tejto veci.
A niesom si ista ci vibec ide predat dom, kde je tarcha??

joannita
10. feb 2023

@monuska112 samozrejme ze manzelku moze vydedit len deti sa nesmu vydedit.

joannita
10. feb 2023

@gabriel11122 podla mna riesenie je jednoduche. Rodicia ti dom daruju s dozivotnym byvanim a ty vzapati napises zavet, kde bude, ze za svijich dedicov urcujes vyhradne svoje deti. Manzelku tym "vydedis"

monuska112
10. feb 2023

@joannita aj deti mozes vydedit ak mas na to dovod. asi aj na tu manzelku musis mat nejaky echt dovod, ktory musi byt preukazatelny.

joannita
10. feb 2023

@monuska112 NIE. Manzelku bez problemov "vydedis" uvodzovky pisem preto, ze to nieje vydedenie ako take, ale jednoducho ju len nespomenies v zavete a ona nemusi zdedit absolutne nic. Opakujem bez problemov.
Ano deti sa daju vydedit, ale tam je to teda echt tazke dokazat, ze mas na to relevantny dovod

joannita
10. feb 2023

@soldi "na slovensku sa neberie zavet ako plnohodnotny dokument. mozu Ti darovat nehnutelnost ci pozemky za zivota"
A na toto si ako prisla? Samozrejme sa sa zavet berie ako plnohodnotny dokument, dokonca ma prednost pred dedenim zo zakona. A dokonca nemusi byt spisany ani u notara

beatinka
Autor odpoveď zmazal
soldi
10. feb 2023

@joannita
@natalka81 ano, ospravedlnujem sa za mylnu informaciu. mala som to upresnit, ze sa neda vydedit neopominutelny dedic zavetom.

adkadz81
10. feb 2023

@gabriel11122 Nie sme v Amerike.Pokial mam vedomost, na Slovensku rodcia mozu brata vydedit iba ak:
-v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
-bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
- trvalo vedie neusporiadaný život.“
Ak dôjde k naplneniu niektorého z uvedených dôvodov, má rodič právo použiť inštitút vydedenia. Jedná sa o jednostranný právny úkon poručiteľa, ktorým poručiteľ odníma právo na zákonný podiel svojmu potomkovi, ako neopomenuteľnému dedičovi.

Občiansky zákonník ustanovuje, že poručiteľ z dedičstva nemôže vynechať takzvaných neopomenuteľných dedičov, ktorými sú jeho potomkovia. Závet, ktorý tomu odporuje, sa stáva v tejto časti neplatným,“

8

monuska112
10. feb 2023

@joannita ale nemozes zenu s ktorou zdielas zivot napriklad tridsat rokov len tak neopomenut v zaveti. zo zakona ma pravo na tretinu dedicstva (ak mas dve deti napriklad) musis tam dat nejaky dovod, ze napriklad spolu poslednych 10 rokov nezijete alebo ja neviem, proste ze je to manzelstvo na papieri a ine ucely nesplna, pripadne ze je nesvojpravna, lebo je alkoholicka. mame nejake zakony a tie nemoze si pomenit jednou listinou overenou u notara.

dubro
10. feb 2023

@gabriel11122 ano, to sa vam moze stat. Notarsky zavet je vzdy napadnutelny ze bol robeny pod tlakom alebo napr uz aj kvoli vysokemu veku rodicov, napadnut to ide, ci by brat uspel, tazko povedat. Naklady za renovaciu by ste si sice mohli uplatnit a odcitat, ale teoreticky sa Vam moze stat ze napadnutie zavetu bude uspesne a s bratom budete musiet dom predat a rozdelit si peniaze napoly, plus svoje najlady ktore viete zdokladobat, by ste si odcitali (bez devalvacie samozrejme, co bude o par rokov smiesna ciastka) Rodicia tam chcu dozit, ale potom musia najlady na prerabku znasat oni a nie Vy. Neda sa sediet na 2 stolickach, mat prerobeny dom za naklady jedneho z deti a toto nema istotu ze dom bude jeho. V tom pripade doziju v dome tak ako je a zavet mozno bude platit, mozno nie. Zalezi od toho ako sa k tomu brat postavi. Navyse ak nemate preukazane, kolko bolo vyplatene bratovi pri predaji domu predtym, mate smolu, obdarovany ani nebol a nic si ani nezapocitate ;( Je jedno ze preukazete kolko ste dostali Vy a za kolko sa povodny dom predal. Co on urobil s peniazmi je jeho vec. Ak sumu preukazete, ktoru dostal on, maximalne sa o tuto sumu ponizi jeho podiel voci vam, ale pravo na dom bude mat stale polovicny (po umrti oboch rodicov) ak bude uspesny s napadnutim zavetu po ich smrti. Aj darovacia zmluva by sa tiez dala bratom napadnut, mate to zajedno. Jedine riesenie by bolo, ze on pred notarom bude explicitne suhlasit ze je to vase a ze si vramci dedicskeho na to nebude narokovat ze ste boli obdarovani za zivota. Jedine tak by to slo. Ale by si rodicia mohli od Vas pozicat na prerabku a tieto naklady by sa Vam zaratali ked sa s bratom budete jedneho dna vysporiadavat

adkadz81
10. feb 2023

@gabriel11122 Pokial brat neurobil nic, preco by mal byt vydedeny, tak riesenim je jedine darovacia, akebo kupna zmluva, no bez suhlasu rodicov nic nezmozete.Ked dojde k dedicskemu konaniu, musite sa dohodnut s bratom ci chce z domu vyplatit, alebo dom predat, alebo sa dedicstva vzda vo vas prospech.Pokial sa dedi zo zavetu, plnoletý súrodenec musí dostať polovicu svojho zákonného podielu, cize 25 %hodnoty majetku.

mira0611
10. feb 2023

@gabriel11122 prepac, robis sa ako dobrak, ze ako pomahas rodicom, ale mne sa to zda ako keby si bol vypocitavy a teraz tvojho brata vydedili rodicia.

Ano, pomahal si, investoval si uznavam, mal by si dostat viac, 2/3 domu a pozemkov, ale tvoj brat by mal dostat aspon 1/3, ty zdedis dom a pozemok v hodnote 180.000 a on dostal volakedy nieco okolo 30.000.
Ked maju este rodicia maju vyssie uspory, auto ... a po ich smrti ju dostane tvoj brat tak hej je to spravodlive, ale toto spravodlive nie je!!!
Keby bol tvoj brat nejaky lajdak, pijan ... tak samozrejme, ale takto...
Ma tvoja pomoc urcite nie je v hodnote 100.000 euro, ze by mali cely dom prepisat na teba.
A poviem uprimne, ja nie som velmi na peniaze, ale ja by som na bratovom mieste urcite napadla zavet.
Keby ti vtedy brat nevratil 12.000 euro este poviem ok, ale on ti dal 1/3predajnej ceny svojho domu, dom bol jeho!!! Tak mu daj aj ty 1/3 co mu patri!

joannita
10. feb 2023

@monuska112 este raz. MOZES. ved si to najdi na webe. Manzelku uplne jednoducho mozes "vydedit"

katkami123
10. feb 2023

@bluemoon24
Pred 9 rokmi mali pozemky a nehnuteľnosti úplne inú sumu ako majú teraz. Viem to len keď sme my dávali teraz znalcom ohodnocovať dom. Jeho cena s pozemkom sa zvýšila 2-násobne. Aj brat mohol počkať, nemusel hneď predávať. Kopu ľudí si pozemky drží a uvažujú.

Autorovi - ani, môže napadnúť závet, tiež som toto riešila. Ale dokazovanie na súde vôbec nie je jednoduché. Skús odložiť všetko ohľadom jeho darovania nehnuteľnosti rodičmi. Ak on už dostal nehnuteľnosť od rodičov, tažko bude mat nárok na tu tvoju. To, ze ju hneď predal je už jeho problém. Všetky doklady sa pokus ohľadom aj prerábky požiadať od firiem dodatočne. Mnohé si vedu archiváciu dokumentov, najlepšie je to riešiť osobne v každej firme, kde si nakupoval materiál a nenechať sa odbiť.

katkami123
10. feb 2023

Nechápem, prečo tu poniektori píšu, ze brata vydedili. On dostal tiež nehnuteľnosť. Je dôležité, či ju dostal pred 9-timi rokmi, kedy ju možno potreboval založiť kvôli hypotéke, alebo predať a dnes býva so svojom alebo, keby ju dostal až po smrti rodičov? On dostal tiež. A tiež si myslím, ze súrodenci sa majú starať rovnako, striedat sa. Meuznavam, ked jeden behá, vybavuje, rieši tiež na ukor času so svojou rodinou a zas riešením vlastných problémov a domácnosti a druhé decko si potom len príde na hotove a ide si pýtať polovicu z dedičstva, pritom pomoc žiadna, ku rodicom sa ma problém dostaviť ako je rok dlhy, ale ked sa dedí, tak vtedy už cestu k právnikovi pozná.

tanya65
10. feb 2023

@gabriel11122 svokor daroval manzelovi byt s tym,ze tam ma pravo na dozitie. Priamo v darovacej zmluve bola podmienka,ze ak by nahodou manzel zomrel skor,tak je zmluva zrusena a byt prechadza zase na svokra.

rozovykon
10. feb 2023

@gabriel11122 v takejto vážnej veci by som sa určite neradila anonymne na modrom koňovi, určite odporúčam osloviť advokáta, na stránke www.sak.sk nájdete menný zoznam advokátov aj ich odborné zameranie.

beatinka
Autor odpoveď zmazal
lenkaaa25
10. feb 2023

@gabriel11122 a prečo to nechcú dať darovacou zmluvou? Tomu nerozumiem

basska_b
10. feb 2023

@gabriel11122
Nemôže brat závet napadnúť, keďže mu v závete nič neodkázali?
Moze, lebo je neopomenutelny dedic. Je divne, ze ho v zavete nespomenuli a notar ich neupozornil.
Ale za života dostal spomínanú nehnuteľnosť, ktorú predal. 
Ano, to sa potom v dedicskom konani zohladni.
Ked chces do domu investovat svoje peniazky, to sa uz asi nezohladni, jedine ze by si sa s bratom potom nejako dohodol.
Inak, co sa tyka toho, ze nedoveruju neveste, tieto obavy su uplne legitimne. Su spekulanti, ktori by to kupili aj s bremenom dozivotneho byvania a robili by im tam peklo. Suseda mojej tety kratko zomrela na infarkt a to jej tam take peklo robil vlastny syn (zacal prerabat, vykazal ju do jednej izby, povedal jej, nech si vsetky svoje veci da do jednej skrine ...)

mable123
10. feb 2023

@lenkaaa25 však aby ich vlastný syn nevyhnal z domu a nerobil im napriek... Prečo by mu to mali dať za života keď žijú... Každý nech si sám šetrí a snaží. To je najľahšie podediť a musí byť v tom háčik keď to náhli... Ty keby si sa celý život snažila tiež by si nedala všetko synovi keby si videla, že žije v jednoizbáku v 45tke alebo koľko má dotyčný ako pred tým písal v článku. Ja chápem, že každý to chce mať ľahké ale kebyže vidím, že mám syna lajdáka tiež by som mu nič nedala za života. Keď chce dom nech si zaobstará svoj vlastný...nieže za celý život ušetrí 10 tisíc a potom vyplakáva.

katkami123
10. feb 2023

@gabriel11122
Ten závet spisovali u notára alebo právnika?

pragmaticka
10. feb 2023

Tiež sa mi to zdá totálne nefair voči bratovi!!!Ja by som tohto teda schopná nebola!! Do domu investovať môžeš, odkladaj si zo všetkého faktúry! Rodičia sú ešte zdraví, nechápem čo už riešiš poza bratovym chrbtom!!! 🤮🤮Keď máte také dobré vzťahy, treba si spoločne sadnúť a otvorene sa porozprávať.
To ze on ku nim nechodí, len oni k nemu, neznamená vôbec nič!!!

katrin21
10. feb 2023

@gabriel11122 v SK zakone sa neda nieco darovat iba jednemu z deti zavetom! Budes musiet brata vyplatit. Dieta je neopomenutelny dedic a dedi v 1.skupine, cize ty a brat rovnako. Vydedenie nie je mozne iba ak ide o zle spravanie sa k rodicom, narkomanov, trestanca - moralne dovody a pod.

Skus rodicom vysvetlit,ze ten zavet nic neznamena, nie sme v americkom filme. Bohuzial.
Musia to darovat,alebo predat zs zivota,ak chcu, aby to.bolo.iba tvoje