Matky na materskej: Ako ovplyvňuje deti domáce vzdelávanie?
V okoli mám pár matiek , úplne rovnake typy žien - muži zarabaju povedzme za dvoch (ziadni bohači len donesie 2nasobnu vyplatu) a tie ženy su na materskych 8-9 rokov s tym že ked prislo na navrat do prace už školstvo je dole vodou, v skolkach deti sikanuju, potrebuju mat cely zivot vazbu s maminkou a byt pritomne atd… cize ich dali na domace vzdelavanie, s tym ze ziaden kontakt s inymi detmi, len cez online komunikaciu… ostala som ako oparena. Ide o to ze na konci v kazdom pripade si len vznikli na komfort od muzov ale kazdy cent musia pytat od muza🙈Ja som sice podnikatelka aj s manzelom, syn mi chodi riadne do skolky ale aj keby som nebola tak by tam chodil… stretli ste sa s takymi ludmi? Lebo ked oni pocuju ze skolka / praca az zblednu😂čo to je preboha…. Cize dovod skolstvo nie je.
Aj tych deti mi je luto ved to vychovavas socialne izolovaneho jedinca.. ako sa taky clovek v dospelosti uplatni, ved to mu za pochodu nicia zivot.
No neviem. Poznám také deti a sú úplne v pohode. Keď sa treba socializovať tak sa socializujú, nemajú z toho žiadne stresy. Mne sa myšlienka ako taká na jednej strane páči, konkrétne tieto deti čo poznám žijú späté s prírodou. Príroda a pobyt v nej je to najprirodzenejšie pre človeka čo môže byť. Vždy záleží od konkrétneho jedinca, dieťa so sklonom k úzkostiam môže trpieť rovnako doma ako aj v škole. Úplne zobšeobecňovať sa to nedá. Pre každého je dobré niečo iné.
Ale ale pani podnikateľka, zrejme nemáš kvalitne vyplnený voľný čas, keď sa tak urputne staráš do druhých. Za každým ohováraním a zosmiešňovaním je skrytá istá miera závisti. Zaujímať sa o život iných viac než o ten svoj ti nič pozitívne neprinesie. Alebo ti to pomáha cítiť sa nadradenejšie?
@anonym_autor ja som za homeschooling, len trosku iny ako iba doma deti pri mne drzat, popravde keby som mala viac deti idem do toho. ALe v zahranici je to take viac komunitne, preto to ma podla mna aj ine plusy. Nemyslim, ze deti co nie su v dnesnych skolach stradaju akmaju rozumnych rodicov a vedia to ukorigovat, a nie je to naozaj len to "chcem byt s detmi doma" a nejakej uzkosti matky pustit deti do sveta.
@anonym_autor
Tak nie každá žena je právnička/lekárka/inak dôležitá pre spoločnosť a našla sa vo svojej práci. Sú ženy, ktoré nemajú vzdelanie/schopnosti/šťastie na to, aby robili niečo, čo ich napĺňa. A keď ich napĺňa piecť doma koláče a starat sa o záhradku a deti, tak čo? Ich vec, ich rozhodnutie. Mne na domácom vzdelávaní chýba aj taká tá zdravá súťaživosť medzi deťmi, ktorá ich posúva vpred, ale asi sú aj deti, ktorým to takto vyhovuje.
@anonym_cd25ae a ked sikanu zazije na pracovisku ci inde? Bude sa vediet branit?
@anonym_3ed91f skús si niečo preštudovať o tom, aké následky má to, ak dieťa zažíva šikanu, ako ho to poznačí v budúcnosti a ako to má dieťa, ktoré malo v detstve pocit bezpečia. Čo myslíš, ktoré z tých detí sa bude v dospelosti lepšie brániť šikane? To traumatizovane, s pravdepodobne nízkym sebavedomím alebo to sebavedomé, ktoré sa vie za seba postaviť a ktoré sa nebojí požiadať o pomoc, ak to bude potrebovať. Ja nerozumiem, ako si niekto môže myslieť, že deti majú zažívať šikanu, stres a pod , aby sa "naučili ho zvládať". Už dávno sú tieto sprostosti vyvrátené a potvrdený je presný opak.
@anonym_2517c0 vy chapete ze to mi oni hovoria?😂vy mate pristupy k uctom, oni nie. Zeby som si kazde € pytala od muza ved to je chore. Sediet doma s detmi , ist do blata sa povalat lebo TERAZ CHCU SA TAKTO “vzdelavat” je chore😂.. vychova ako v praveku… zverinec
@anonym_autor Zverinec? Výchova ako v praveku? Že si ty veľmi neexcelovaka v histórii a v biológii?
tak za moje deti a to ich mám 4 ( z toho už 3 na SŠ alebo skončená SŠ)
, takže píšem už s nadhľadom a zo skúseností)... ked si realne predstavim, že by prišli o tie krásne zážitky a dobrý kolektív spolužiakov, ktorými si prešli na ZŠ, tak by to bola v ich živote veľká diera a nevýhoda. viem si predstaviť dve situácie, kedy by som dieťa nechala doma na domácom vzdelávaní- veľmi zlý kolektív a nemožnosť jeho zmeny a potom dieťa so špeciálnymi potrebami, ktorému sa v kolektíve nedarí. zdravé dieťa v zdravom kolektíve je za mňa ideálna kombinácia🙂
tak za moje deti a to ich mám 4 ( z toho už 3 na SŠ alebo skončená SŠ)
, takže píšem už s nadhľadom a zo skúseností)... ked si realne predstavim, že by prišli o tie krásne zážitky a dobrý kolektív spolužiakov, ktorými si prešli na ZŠ, tak by to bola v ich živote veľká diera a nevýhoda. viem si predstaviť dve situácie, kedy by som dieťa nechala doma na domácom vzdelávaní- veľmi zlý kolektív a nemožnosť jeho zmeny a potom dieťa so špeciálnymi potrebami, ktorému sa v kolektíve nedarí. zdravé dieťa v zdravom kolektíve je za mňa ideálna kombinácia🙂
@zuzinabila suhlasim s tebou. Neviem odkial beru (aspon baby z mojho okolia) automaticky ze budu na zš sš šikamovane ich deti… mozno oni si presli niecom takym a tak si hned myslia ze sa to bude opakovat.
V minulej téme som nebola za domáce vzdelávanie pre iné dôvody, ale aby som mala súdiť ženy, ktoré to robia a hlavne to pokladať za tak jednoduché to nesúhlasím. Vzdelávanie je komplexná téma a neexistuje na ňu jednotný názor. Každý z nás je úplne iný a má úplne iné vlastnosti a schopnosti, preto jednotná definícia výchovy neexistuje. Áno každý máme tendenciu nás názor brať ako jediný správny (aj ja to robím), ale toto nikdy pravda nebude.
Ja nikdy neuverim, ze clovek, co ma potrebu, takto nechutne riesit, ohovarat a skaredo sa vyjadrovat o zivote inych (o ktorom vie vlastne prd...) je spokojny so svojim vlastnym zivotom, ako to opisuje autorka! Bud to musi byt zavist alebo cista nespokojnost s niecim vo svojom zivote a preto sa musi uistovat, ze vsak tie jeho rozhodnutia, zivotny styl a zmyslanie je to jedine spravne.
Autorka, napriek tomu, ze ja by som svoje dieta ucit doma nechcela, aj tak viem prijat fakt, ze to inym moze vyhovovat. Poznam rodinu, kde deti ucia doma a tie deti su sikovnejsie a mudrejsie, ako mnohe ostatne, ktore chodia klasicky do skoly. Rodicia su velmi inteligentni a studovani ludia. Detom nic nechyba, vela cestuju a su casto v spolocnosti ludi a rovesnikov.
Vidis to velmi cierno-bielo a radsej by si mala riesit seba a prist na to, co ta nuti riesit zivoty inych!
@anonym_cd25ae a ked sikanu zazije na pracovisku ci inde? Bude sa vediet branit?
@anonym_3ed91f moze odist niekam, kde nebude sikanovany. Deti taku moznost vacsinou nemaju a to je mega rozdiel.
Niektore ste fakt podla mna bez mozgu. Jasne brutalne som nešťastná a nespokojna v živote🙏🏻 . Ano je to vychova ako zverinec. Dieta ma mat rezim pravidla a vyrastat v spolocnosti, vediet sa prebit v kolektive. Čo vyrastie z decka ktore rano povie ze dnes ma chut sa len valat v blate a potom sa pozriet k jazierku a padla. Toto ked je pre niekoho vychova a vzdelavanie tak sa nedivme že žijeme v krajine v akej zijeme . Chapem ked niekto nemoze mat niekolko rokov deti a potom mu takto prepne že sa nevie od nich odlepit, ale zeby mne niekto daval najavo ze moje rozhodnutie za normalnu skolku skolu sš vš je zly tak to brr. Akoze pre mna za mna aj tie matky nech skacu do blata aj do potokov s detmi . Vykojene mozgy fakt
Mňa by zaujímalo, koľko takých žien sa vyskytuje v tvojom okolí, koľko takých ako opisuješ aj osobne poznáš. Jednu? Dve? Nebodaj tri? Lebo ja poznám desiatky domškolákov, a ani jeden z nich nie je nesocializovaný a zatvorený doma. Aj tí, čo už išli do školy po niekoľkych rokoch na domácom vzdelávaní zapadli do kolektívu úplne v pohode.
Niektore ste fakt podla mna bez mozgu. Jasne brutalne som nešťastná a nespokojna v živote🙏🏻 . Ano je to vychova ako zverinec. Dieta ma mat rezim pravidla a vyrastat v spolocnosti, vediet sa prebit v kolektive. Čo vyrastie z decka ktore rano povie ze dnes ma chut sa len valat v blate a potom sa pozriet k jazierku a padla. Toto ked je pre niekoho vychova a vzdelavanie tak sa nedivme že žijeme v krajine v akej zijeme . Chapem ked niekto nemoze mat niekolko rokov deti a potom mu takto prepne že sa nevie od nich odlepit, ale zeby mne niekto daval najavo ze moje rozhodnutie za normalnu skolku skolu sš vš je zly tak to brr. Akoze pre mna za mna aj tie matky nech skacu do blata aj do potokov s detmi . Vykojene mozgy fakt
@anonym_autor A to si vazne myslis, ze vsetky deti, ktore su na domacom vzdelani nemaju ziadny rezim? 🤯 To je ako keby si napisala, ze vsetky deti, ktore chodia do skoly su disciplinovane...Na zaklade tvojho vyjadrovania mas skor problem s mozgom ty 😏.
@anonym_autor No, neviem kto je tu vykojený.
@anonym_autor no vidíš, moje decko takto vyrastalo a predstav si, je dospelé, chodí do práce, ktorá ho nesmierne baví, je dobré v tom, čo robí. A dokonca, čuduj sa svete, má x kolegov, s ktorými musí spolupracovať a aby som nezabudla, musí každý deň do tej práce aj vstať a prísť. No vážne zázrak, že to zvláda, aj keď sa polku detstva valal v blate pri jazere. Isto dnes nadáva na svojich drbnutych rodičov, že to dovolili a skazili mu život.
@anonym_3ed91f vtedy bude dospely, to je dost ine ako ked si ju zazijes ako dieta a ked sa len vyvijas. nehovoriac o tom, ze ked sikanu zazijes ako dospelych, uz vies ze je to zle. deti sa v svete len ucia zit a zistuju, co je spravne/nespravne. podla tejto logiky tyrajme vsetky male deti, ved keby nahodou v dospelosti sa mi stalo nieco zle, uz budu vytrenovame
@anonym_autor ja teda nemam nejaky vyhraneny nazor na domace vzdelavanie, dieta mi chodi do beznej skolky ale toto, co popisujete s tym nic nema. to neni o tom, ze dnes sa valam v blate a nic nerobim. zatial mam male dieta a velmi sa mi paci ako je prirodzene zvedave, pyta sa, ma zaujem sa samo od seba ucit. ja si z mojich skolskych cias pamatam, ze tento nas detsky zaujem zvladli "zabit" uz v prvej triede skoly. skoda. bolo by pekne, keby sme to vedeli vyuzit, mozno by sme sa aj ako spolocnost vedeli dalej posunut, ked by sme mali ludi so zaujmov a radostou robit veci lepsie.
@anonym_2517c0 vy chapete ze to mi oni hovoria?😂vy mate pristupy k uctom, oni nie. Zeby som si kazde € pytala od muza ved to je chore. Sediet doma s detmi , ist do blata sa povalat lebo TERAZ CHCU SA TAKTO “vzdelavat” je chore😂.. vychova ako v praveku… zverinec
@anonym_autor a kto sú oni? Poznáš každú jednu? Nepoznáš. V mojom okolí má každý drahé auto, mám vyvodiť záver že na slovensku má každý drahé auto? Asi nie. To že to tak má niekto neznamená, že to je pravidlo. Nie sme všetky chudery čo žobrú od muža. Tebe by bolo blbé si od chlapa pýtať peniaze? No aj mne. Preto si tie peniaze od neho nepýtam ale míňam ako uznám za vhodné. Preto tu nehádž všetky nepracujúce do jedneho vreca.
Chorá si tu hlavne ty a tvoje staranie sa do iných deti a domácnosti. Najskôr si pozametaj pred svojim prahom a opýtaj sa samej seba, čo ta tak extrémne žerie. Ty si ži ako chceš a iných nechaj žiť ako chcú oni. Mať takú falošnú a hlúpu kamarátku je hrôza
@anonym_autor a predstav si, že dokonca existujú rodiny, ktoré cestujú po svete každú chvíľu inde žiadny režim🤣škoda, že keď bola dcéra mala bolo toto ešte v plienkach mne stačilo len, že som si vypočula prečo moje dieťa nechodí do škôlky hneď od 3r.Ja fandím všetkým ľuďom, ktorí nie sú ako ovce nežijú stereotypný život od do, lebo tak to je a má byť a nijak inak.Vsetko iné je vždy podivné😜tak ako bol voľakedy divný človek čo je na voľnej nohe, pracuje z domu o pár rokov bude úplne normálne, že deti sa budú ešte viac učiť doma.pre mňa si zvláštna a skostnatela😉poznám také dve rodiny a závidím im koľko sa deťom venujú, koľko s nimi trávia čas, cestuju

@anonym_autor
@anonym_autor ja ucim moje dieta doma, ma 9 rokov. Do skoly nechodi. Mas s tym problem?