Je zvláštny tvar zúbka a ryha dôsledkom nedostatku vápnika?

Zodpovedané
23. mar 2019

Dobrý deň,

môjmu 15 mesačnému synovi začali rásť zúbky pomerne neskoro. Horné jednotky mu vyšli pred cca 4 mesiacmi. Prvý narástol a má tvar ako keby bol odštiepený. Na druhom ma hlbšiu ryhu, ktorá má už teraz hnedý odtieň.

Zúbky mu čistím denne, ale ide to iba s veľkým plačom. Ústa dobrovoľne neotvorá. Takže aj ta kvalita umytia je slabá. Keď má kefku v ruke syn, tak ju žužle aj 10 minút bez plaču. Akonáhle mám kefku ja, tak ústa neotvorí a plače.

Môže byť ten čudný tvar zúbka a ryha dôsledkom nedostatku vápnika alebo inej látky dôležitej pre rast zubov?

Existuje spôsob, ako synovi lepšie čistiť zúbky?

Ďakujem

Dobrý deň,

čo sa týka čistenia zúbkov, treba na syna vymyslieť taktiku, aby si zuby nielen nechal vami umyť, ale tiež aby bol motivovaný si ich sám neskôr začať umývať.

V detskom veku z pohľadu zubného lekára za zdravie zubov syna zodpovedáte vy, takže žiadne ústupky nerobte. Keďže je syn ešte maličký, detskú kefku môžete striedať so silikónovým náprstkom, hlavné je, aby vás syn "pustil" do úst.

Tiež odporúčam veľa sa o zúbkoch rozprávať (rozprávky, videá, pesničky), ráno a večer si spoločne zuby čistiť, aby videl, ako to robíte vy, učiť ho vypľúvať vodu, neskôr pastu.

Odporúčam tiež navštívte svojho zubného lekára, príp. sa ním nechať odoslať k špecialistovi pedostomatológovi - detskému zubnému lekárovi. Ten synovi predné zúbky pozrie a posúdi ich tvar aj kvalitu tvrdých zubných tkanív, potvrdí alebo vylúči tak možnú vývojovú chybu mliečnych zúbkov.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská