Môžu nastať komplikácie po čistení kanálikov?

Zodpovedané
23. jún 2019

Dobrý deň,

asi pred dvomi mesiacmi mi zubár opravoval hornú štvorku. Vyvŕtal mi starú plombu a dal novú. Urobil mi RTG. Po ošetrení bolo všetko v poriadku.

Po mesiaci zub začal bolieť na záhryz a mierne mi opuchlo líce. Išla som k zubárovi, ktorý mi oznámi. že pod plombou je stará koreňová výplň, ktorú treba opraviť. Zubný kaz je blízko pod ďasnom a zubár nevedel, či sa ho podarí potiahnuť hore.

Zubár mi vyvŕtal zub, vyčistil kanáliky, domodeloval a dal liečivú vložku. Vraj prognózy sú lepšie a asi to zub zvládne.

U utorok idem letecky na dovolenku.

Je vložka dostatočným riešením?

Môžu nastať komplikácie?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

ak bol daný zub už mŕtvy, predchádzajúce ošetrenie koreňových kanálikov zrejme nebolo dostačujúce a infekcia v zube pretrvala v oblasti koreňového hrotu, pričom teraz vzplanula, pri koreni sa nahromadil hnis. Tým došlo k povystúpeniu zubu, citlivosti na záhryz a tiež aj k opuchu líca. Ak je prítomný hnis, zub nemožno uzavrieť definitívnou koreňovou výplňou, preto vám váš zubný lekár dal do koreňových kanálikov liečivú vložku.

Zub predpokladám, že uzavrel mäkkým dočasným materiálom, ktorý v ústach vytvrdne, ale dá sa v prípade potreby zo zubu vyškrabať.

Preto ak by u vás nastali komplikácie v podobe tlaku v zube, silnej bolesti, či opuchu, dočasnú výplň si vyškrabte a zub ponechajte otvorený.

Kým sa opäť dostanete k svojmu zubnému lekárovi, čistite si vnútro otvoreného zuby medzizubnou kefôčkou, aby sa v ňom nehromadilo jedlo. Ústa vyplachujte ústnou vodou s obsahom chlorhexidínu 0,12%.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská