Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@estterka palec hore k tomu dojceniu!!!! fantazia 🙂 a ja som kedysi zila v uk a mala som kamarata spaniela a to jeho nevyslovovanie h bolo niekedy narocne v anglictine 😀 😀 😀 ani sh - š nevedia povedat.on fish vyslovil ako fis. a to vo vyslovnosti riaden zmatok narobi 😀 inak sila,ze slovenska a nemec sa nakoniec v spanielsku usadili 🙂 neboj,mozno prave preto,ze mas v podvedomi ten prvy nie moc stastny porod,tak tie ostatne budu na jednicku 😉
@bobocka vies co,museli jej davat flasu(lebo neviem preco..asi aby mali istotu,ze dost zjedla pri atb liecbe),takze som odsavala ako besna a jedina na oddeleni(30-40 novorodencov) mala len materske mlieko 😅 prve dni po navrate z nemocnice mam uplne ciernu tmu,vobec si z nich nic nepamatam,ale doma uz nemala potom nikdy flasu,ja som sa v hlave rozhodla,ze budem dojcit a dojcim. inak my sme sa tu spoznali s muzom dokonca 😅
@estterka hlavne prvorodicky maju mizive info o dojceni a jeho vyzname.ja som k takym tiez patrila.po tom vsetkom cim si si presla,to ze si odsavala a nakoniec si bola schopna malu dojcit,je uzasne.o toto mne ide.o tu snahu.nie kazda ma potom to stastie,ze pri dojceni aj ostane,ale ta pociatocna snaha sa rata.a vidis,vyplatilo sa 🙂 inak aj ja som na radu okolia maleho dokrmovala zo zaciatku.mne to dokonca ostalo do jeho 5 mesiaca .kazdy den dostal jednu mini flasku.nejak som si neuvedomovala,ze pribera krasne a tou jednou mini flaskou to nebude 😅 mala som stastie,ze prijal aj flasu aj prso a ze sa neodstavil 😉 no nic,pri druhom budem mudrejsia 😉
@bobocka mne sa ratalo,ze sa spanielky cudovali,ako je to mozne,ze hannah ma vzdy plnu chladnicku mlieka..no ked oni si prisli odsat raz za den mlieko..ja som si odsavala kazde tri hodiny,niekedy aj castejsie.ale v nemocnici mali elektricke medely a islo to super,za 15 minut som mala na takmer dve krmenia. a preco ti radili dokrmovat? len tak,preventivne? no vidis,pri druhom budes vediet 😉 super,ze sa dalej dojcite🙂 ta flasa je taka,clovek nikdy nevie,ci neuskodi.
@estterka to je o nevedomosti,slabych info.tu ked ides ku doktorke pediatricke,tak mas plnu cakaren letacikov na umele mlieka,ale ani jeden kontakt na laktacne poradkyne.v porodnici maminka dostane darcekove balenie-taku krabicu,kde ma kadejake vzorky kremikov a kasisiek a umele mlieka...no ani jeden kontakt na laktacnu.propaganda dojcenia je velmi slabunka a bohuzial dojciace maminky si musia davat sakra pozor na to,ako svoje presvedcenie o spravnosti dojcenia prezentuju,aby nahodou neurazili maminky nedojciace,lebo tie sa velmi casto citia menejcenne v skupine dojciacich,ako keby zlyhali. a to je predsa to posledne o co dojciacim maminkam ide.no je to tak.
no a ja som nemala ani paru ako sa ma dojcit,ako vyzera spravne prisatie..nic.proste mne maly furt na prse zaspal a teda sa nestihol poriadne napit a chytro sa zas s hladom budil.cista moja nevedomost. a tak slabsie priberal,no nechudol. a pediatricka mi predpisala nutrilon ha. a to som mu davala flasku denne.lebo som si naivne myslela,ze nemam dost mlieka a ze tymz,e jedno dojcenie nahradim flaskou,tak sa mi za ten cas stihnu prsia naliat a mliecka bude dost 😀 no co ti poviem,cele zle 😅 a pritom som mala prsia ako skaly tvrde,co som mala nadprodukciu mlieka 😅 rano som sa s total mokrym trikom budila 😅 no teraz uz viem co a ako a viem akych veci sa mam vyvarovat.maly ma 22 mesaicov a ja mu didku ponukam.malokedy si sam zmysli,no dokym sa neostavi sam,tak ja ho odstavovat nebudem.mne dojcenie nerobi problem,ba naopak 🙂 viemz,e budem revat jak tur,ked sa maly odstavi 😢 😅
@bobocka praveze sa mi zda,ze teraz je to uz s informaciami a laktacnymi poradkynami o nieco lepsie. tuto take ani neexistuje,ked ti poviem,ze v svojom okoli radim cez skype so slovenskymi laktacnymi,teda prekladam a cez video hovor sa snazime pomoct 😅 lebo aj ked si o tom studujem na mamilackej stranke,je to velmi citliva tema a aj minimalna zla rada moze vela pokazit.tak som opatrna.ale chystam sa na predporodny kurz,ma zavolala porodna asistentka,porozpravat o dojceni a noseni a tak 🙂 tu je to bieda,pred mesiacom mi povedala lekarka na kontrole v nemocnici,ze musim okamzite prestat kojit,ze to zo dna na den,aj ked bude 2 dni o hlade a smadna,tak nevadi,zacne jest normalnu stravu..kamoske co mame rovnako stare deti dala rovno recept na tabletky na zastavenie laktacie,no co ti budem hovorit.ty si este oproti tomuto dobre dopadla s HA mliekom 😉 hoci neviem,preco rovno HA? tie balicky su fakt uzitocne 😠
@estterka tak ti poviem,ze o info o dojceni nie je malo,ale maminka sa k nim musi dopatrat sama,kdezto info o umelom mlieku je kazdej na zlatej tacke ponukane 🙄 u mojho byvaleho GYNEKOLOGA boli letaciky na umele mlieko.to uz akoze o com je? 🙄 a na akom zaklade ti doktorka povedala,ze musis zo dna na den prestat dojcit? je normalna? 😠 po prve ukoncenie dojcenia zo dna na den nie je vhodne,jedine ak by maminka mala nejaky vazny zdravotny problem,ktory by jej dojcenie nedovoloval. a ak nejaka doktorka odporuci maminke,nech prestane dojcit,hoc aj za cenu,ze jej dieta bude 2 dni o hlade a smade..tak taka lekarka by diplom mala vratit,ta to zjavne nema v hlave v poriadku. 😠 a mne dala doktorka ha preto,lebo to bolo na recept a polku preplacala poistovna a bolo to mliecko vraj lepsie osetrene pre dojcene dietatko.uvidla,ze su mozne nastupujuce alergie 😅
@bobocka co ty vies,ci nemala predaja takeho mlieka zrovna nejake premie atd? no mne kvoly tomu,ze mala ma anemiu a musi jest 5krat denne normalnu stravu podla nej.a pritom materske mlieko pomaha vstrebavaniu zeleza,co je jeden z velkych rozdielov od kravskeho mlieka,ktore vstrebavanie potlaca. a tej mojej kamoske,lebo 11 mesacne dieta je stare na dojcenie uz. ona je strasne proti dojceniu. ale uz k nej nechodime,zmenili sme ju. biznis s UM je velmi skodlivy,lebo niekdy presviedca aj mamicky,co by mohli dojcit,ze UM je lepsie..
@estterka tak tak.umele mliecko bude stale UMELE.to sa materskemu nikdy nebude rovnat.inak ja som sa smiala,tu na koniku bol mesiac s neviem kym-proste oni propagovali umele mlieko a pani tam hovorila(pisala),ze do troch rokov jednoznacne treba umele pit,ze do piatich je este lepsie a ze aj dospeli by si mali z casu na cas dat ako dodatok k zdravej strave 😀 😀 😀 nakoniec budu odporucat umele mlieko na ranajky pocas nasho celeho zivota 😀 😀 😀 cista komercia,ide o zisk 🙄 a to je na tom najsmutnejsie.pretoze sa zisk povyzil nad ludske zdravie 😠
@ninan2 citujem tvoj starsi prispevok: "BS ma ale okrem teoreticky lepsieho porodu aj ine vyhody, nebyva tam ziadny naval, takze manzel tam moze byt od zaciatku porodu, rovnako aj dula, nestane sa, ze ich vyhodia a zavolaju az na salu, dalej babo je stale s Tebou, aj po CR, navstevne hodiny su viacmenej neobmedzene, je tam prijemne prostredie, atd atd...
26. jún o 11:43 "
nebyva tam naval chcem vyvratit, rodila som 13.sept a vsetky izby boli plne, nehovoriac o nadstandardoch, kam som chcela ist, resp cela nasa rodina, ja osobne som mala len nejaku pristelku na izbe vedla porodnej saly, tam, kde sa kupali babatka..
takze to nie je celkom tak - nevnimala som to ako nieco vyrazne negat, len davam veci na pravu mieru, ze aj tu moze nastat naval..ale to patri medzi tie veci, ktore clovek neovplyvni a treba s nimi nejak pocitat v zymsle otvorenosti tomu, co pride a co nemozeme ovplyvnit
@magdal1 plne s tebou co sa nastrihu suhlasim .... ja lekarom az tak celkom neverim, ale pozor, ak si vyberiem lekara, tak az potom mu totalne doverujem a som naozaj poslusny pacient ... ale u nas kopa lekarov nastrihuje preventivne(a to nie je iba o porodnikoch a nie iba o lekaroch) ... statistika vo Vrchlabi v Cechach-2 az 3 percenta nastrihov, statistika Dunajska Streda tusim som nasla 90% (zeny na slovensku nemozu mat predsa ine parametre), ale to nie je len o nastrihoch, v Taliansku je takmer 40% cisarskych, tusim v Holansku len 17% neviem ci su total presne, ale je jasne ze to je tak ako je a vsade maju lekari ine skusenosti a panuje tam ina MOOOODA a vsade sa to inac robi
kopa zien sa boji pri porode prave nastrihu a sitia a vavia, ze sitie viac boli ako cely porod ...
chlapi by si nikdy nic nedali strihat 🙂 🙂 🙂 robili by vsetko preto, aby sa to nemuselo, neviem co vsetko robia nasi lekari, aby k nasrihovaniu nedoslo ... Vraj v polohe lezmo CHrania hradzu - a predsa strihnu- nedava to zmysel 🙂
@magdal1 vsak ano,strach moze mat kazda jedna.bud z nepoznaneho,alebo z predosleho, nie najprijemnejsieho porodu.toto vsetko ja chapem. a vtedy by si maminka mala nastudovat moznosti relaxacie,hypnobirth...so strachom sa da pracovat.ziadna nema z porodu taky strach,ze by sa dostavala do paniky.vsak vedela do coho ide ked babo plodila. 🙂 bocian deticky nenosi 😀 treba trosku bolesti,no kazda jedna sekunda kontrakciova stoji za ten uzasny batoztek 🙂 ja osobne som porod neriesila.jasne,ze som sa v podvedomi bala,vsak som nemala odkial vediet co ma cakat bude,no povedala som si,ze vytlacili miliony predomnou,tak vytlacim aj ja.ja som skor riesila maleho bezpecie.jeho zdravie.ja neviem ,ale ked som bola tehu,tak som nejak zabudala riesit seba,aj pri porode,furt som sa len na maleho vypytovala,jeho som riesila.aj ked sa maly narodil,tak som kricala na lekara,ze ci ma dve ruky,dve nohy,prsteky... 😀
@kussti pokial lekar uzna,ze nastrih je vhodnejsi,tak by v prvomrade nemal byt tlk a pouzit lokalku.ja som ani nastrih ani sitie necitila.teda sitie som citila,ale len tu cukanie,ked stehy robil.ale nebola to bolest,len som si uvedomovala,ze akurat steh spravil
inak baby preco sa po porode musi maminak vycikat?neviem ci som sa to uz pytala..nepamatam si ci sme uz o tom pisali...mne dali misu ale kedze som nic nepila a furt som bola pocas kontrakcii na vecku,tak som nemala ani co cikat a tak ma nacievkovali.nic strasne,len to bolo neprijemne(oproti porodu to bolo ako pohladenie 😀 ),ale potom som mala par tyzdnov proble s unikom mocu 🙄 ma to vyprazdnenie mechura po porode aj nejaky specificky vyznam,ci to je zas len rutinne?
@bobocka regujem na tvoj starsi prispevok o knihach:"knihy vyzeraju vynikajuco az na jednu-never doktorum.normalne ma to vytocilo.velmi jednostranny a negativny nadpis.tu knihu by som do ruk nevzala.ostatne vyzeraju super-no clovek aby kradol by som minula majland keby som ich vsetky chcela"
mam pre teba, pripadne pre inych, kto mate chut si knihu precitat, pozriet, napr aj pred zvazenim, do ktorej zainvestujete, lebo suhlasim, su to nemale peniaze.
mame v studiu v karlovke v ba- prave mi ale doslo, ze ty si nie z ba, tak mozno budes mat aspon info pre inych, celkom slusne zasobenu kniznicu tymito knihami a mnohymi dalsimi, da sa tam normalne zapisat a za zalohu za maly poplatok 0,5 eura si knihu pozicat domov, tu je link, je tam aj zoznam knih:http://www.sancatanca.sk/index.php?id=27
okrem toho ta kniha Never doktorum, to je taky ten typicky americky nazov, ktory ma sokovat,aby sa cloveku usadil v hlave a vyvolal emocie, tak ten je aj podla mna dost nadsadeny,
co sa ale tyka obsahu, tak je tam vela uzitocnych info, zaujimave je, ze to pise dr, ktory presiel bohatou cestou premeny a tiez to, ze to pise asi v roku 1982, kedy sa farmakologia a medic postupy este tak nepausalizovali, resp dnes su este viac rozvetvene...
je to najma o tom, ako povzbudit rodicov, aby nestracali taky ten svoj vnutorny instinkt, vnutorneho lekara, ktory im casto spravne napovie, akou cestou ist a nabada, aby nebrali niektore info tak vazne,
nevnimala som tam ako hlavny odkaz dehonestaciu lekarov, skor to, aby sme tak slepo neverili a vzdy mysleli aj na to, ze hoci objektivna skutocnost podporuje nieco, v nasom subj pripade to moze byt aj inac a ze mame schopnost to rozlisit,alebo sa to mozeme znova naucit.
mna napr inspirovala cast o horucke
@pepetra kniha moze byt kadejaka,ale ja som tu uz milionkrat prezentovala moj postoj k nej,k jej nazvu.mne tlak dviha len ked ten nazov pocujem.nesudim obsah,len nazov. a ten samotny ma tak strasne odradza,tak sa mi bridi,ze knihu by som neprecitala ani keby mi za to platili platili.(no dobre,vtedy mozno ano 😀 ).ale fakt sa mi ten nazov bridi.je mi jasne,ze je to nadsazka.no mam pravo na svoj osobny pocit z nazvu a ja som fakt uz len znova spomenutim tej knihy mala zvyseny tlak.uz som sa tu dost o tom nahadala,uz stacilo.kto chce citat,nech cita.to,ze si to ja neprecitam pre inych vyznam nema,pre mna ano. 🙂
a ty co teraz spatne citas celu diskusiu a reagujes na prispevky? waw,to chce riadne odhodlanie,pozehnane sme tu popisali 😀 😀 😀
@jussti mna tiez dost preventivne strihli, to je vlastne jedine negativum na inak porode podla mojich predstav v Banskej Stiavnici, neviem ci som sa dodatocne natrhla este viac, kazdopadne to tlacenie bolo dost umorne, a myslela som si, ze to uz ani nezvladnem, takze je to mozne, jedine stastie bolo, ze mi dali celkovu narkozu na sitie... No a teraz mam problem chodit aj sediet, som pomaly taka indisponovana ako zeny po sekcii 😒 Je to dost drasticky zakrok a najma ked sa robi len preventivne a nie podla potreby. A to som doktorovi hovorila, ze len v pripade nudze ho chcem. Som zvedava, ci by tak strihal aj vlastnu manzelku.
@pici Ahoj, hahaha 🙂 No okrem zaveru pohodka, podla mojich predstav, vobec nic mi nenutili, a dokonca ani moc neponukali, sloboda pohybu, pitia, monitorovania... naozaj som dost spokojna, ze ako to tam prebehlo (1. doba porodna teda najma). Resp. par veci som aj odmietla a akceptovali - a to vsetko bez porodneho planu, nemala som vobec nic, riesili sme na mieste. Napisem inokedy viac, uz neobsedim 😒
@bobocka neviem, ako to bolo dalej s knihou, kedze reagujem takto spatne, tak niekedy pisem aj o tom, co sa tu uz uzavrelo, ale ked mam pocit, ze chcem k tomu nieco povedat alebo skor poslat dalej nejaku zaujimavu info, tak napisem...niekedy je to uz mozno odveci.
pravdu mas, bar co ste tu popisali, pre mna pouzitelnych info tu je tiez par a to, ked sa tu hadate, preskakujem, to mi je smiesne, ja som skor vysadena na spolupracu zien, tak to je trocha otrava na tejto diskusii, ze sa tu moc veci berie osobne a namiesto toho, ze by si zeny vymienali skusenosti v duchu, ja som to mala takto, ty ako? toto som odmietla, urobila som to pre to a preto, sa tu casto berie nieco ako utok, presviecanie a posudzovanie toho, ci je to spravne, alebo nie...ale pre mna su to nove zazitky, ked je toho moc, tak preskakujem
@dulkagabulka v tom navode na oplachy po porode ti chyba jedna zasadna vec, sol z mrtveho mora (nie morska sol, ale z mrtveho mora , bez primesi, dostat kupit v lekarni, ale aj v dm)
citujem:"Do fľaše s cucáčikom (napr. rajec) , do vody bez bubliniek nakvapkať čistý a kvalitný éterický olej – levanduľa extra a čajovníkový olej, z každého po 10-20 kvapiek – môže trocha štípať, ak štípe veľmi, tak zriediť, pred použitím potriasť a používať po každej toalete ako sprchu, pôsobí hojivo a dezinfikuje
-Levanduľu nepoužívať pri astme a nízkom krvnom tlaku "
prave ta sol z mrtveho mora, do malej flasky s vlaznou vodou asi 1 lyzicka, ti sposobi to, ze roztok nestipe (hoci to znie paradoxne, ze solou sa to dosiahne, ale opakujem sol z mrtveho mora, nie morska sol), zaroven dezinfikuje a co je podstatne, je to nosic pre tie etericke oleje, ktore by sa bez neho len usadzali na hladine a spolu s tou solou z mrtveho mora sa rozptylia. (vychadzam aj zo Stadelmann, ale mam overene aj sama na sebe).
odporucam pouzit po kazdej toalete po porode na oplach, a dala by som z oboch silic tak max 7 kvapiek z kazdej.
a levandula na oplach nevadi pri nizkom tlaku, vadila by do aromalampy, na masaz a do kupela, lebo fakticky velmi znizuje tlak.

@bobocka ja mam muza nemca,takze kompromis,pise sa po nemecky ale aj u nich sa to cita ako u nas,len Hana. tiez sa nam pacia klasicke mena a takto sme to vyriesili medzinarodne..len v spanielsku nevyslovuju H takze je anna pre vsetkych 😅
zatial tak skoro neplanujeme druhe dieta,ale to i hned povedala lekarka,este pred sekciou,ze to vobec neznamena,ze druhe budem musiet tiez tak rodit. takmer 10 hodin som bola na oxytocine a nic..je to za nami,ale ten strach v nas zostane uz. a inak,dojcime sa,aj napriek tomu,ze sme boli tolko oddelene 🙂