Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@bobocka jasné rozumiem. Ved tak ako píšeš na konci to aj zvyknú robiť. Asi si mala smolu že to majú niekde tak blbo vymyslené. V Topoľčanoch mi malu hned na pôrodnici na 1_2 hodky dali potom si ju zobrali na vyšetrenia a mňa previezli na izbu sa trochu vyspať rodila som o polnoci 🙂 Takže do postele som sa dostala po druhej. A od rána som ju mala už pri sebe. Len na druhý deň som mala trochu zdravotné problémy s močovým mechurom tak pokým som sa dala dokopy ju museli na pár hodiniek zobrať, ale nosili mi ju. Teda tak ako píšeš by to podľa mňa malo byť a pradu povediac aj som myslela že je.
@martuska75 asi tak nejak som to mala aj ja, ako spominas.
Podla mna by malo byt zenam rodickam dovolene vsetko s dodatkom, ze preberaju plnu zodpovednost, bez ohladu na to, ci su vzdelane alebo nie. A bol by pokoj s nikdy nekonciacimi diskusiami.
@pici ja som ti utocne neodpovedala. 😉 kde tam utok vidis? 😕 ci som smilik nedala a preto 😀
@martuska75 ja som rodila pred takmer 2 rokmi a v baby friendly nemocnici.v podstate mam na to dobre spomienky.aj ja aj maly sme zdravi,mame krasny vztah,dodnes kojeny (ma 22 mesiacov),takze nam to neuskodilo vobec nic, co tam bolo negativne.no su veci,ktore by som jednoznacne zmenila a preto si na to dam pozor pri druhom porode.zazmluvnim si porodnika,zazmluvnim si pa.ked budem mat zazmluvnenu pa,tak sa nik nebude moct vyhovarat,ze skin to skin je nebezpecne,vsak tam bude moct byt s nami stale 🙂 mozno sa to uz dnes zmenilo a je to aj u nas v pohode a mozno nie.ja som s vybavenim a lokalizaciou nemocnice spokojna,takze zas chcem rodit v tej istej.porodnik bol super,takze chcem jeho znova.a ked budem v dakom 7mesiaci,tak sa skontaktujem s porodnikom s pa a zacnem s nimi riesit moje poziadavky,uvidim aka bude ich reakcia,co mi odobria,co nie.podla mna sa dohodneme na dobrom porodno plane.aj oni aj ja budeme spokojni. a to si potom dam podpisat primarom novorodeneckeho a gynekologie a bude.to je uplne naximum co ja pred porodom pre moje dieta ,co sa jeho prichodu na svet kyka,spravit mozem. a potom sa uvidi ako to cele dopadne.prvy porod bol super,no druhy byt nemusi.mozno sa tak skomplikuje,ze ani jedna vec z pp sa nebude dat praktizovat.v takom pripade verim personalu a na pp mozu zabudnut.ale ak bude vsetko ok a bez komplikacii,tak pp realizovat budeme 🙂
@pici to som si ani nemyslela. 😉
moj muz na vsetko reagoval na zaklade mojej reakcie.ked videl,ze nam maleho odniesli a ja som s tym bola viacmenej v pohode,tak posledne co by robil by bolo,aby tam zacal rozhadzovat rukami v hneve,ze nam syna odniesli 😀 on taky nie je. a nemalo by to ziaden vyznam.iba co by mna znekludnil,ze to ich odnesenie maleho asi najstastnejsie nebolo.videl,ze ja som bola v pohode a tesil sa,ze som to zvladla a ze maly sa narodil v pohode a zdravy 🙂 preto pisem,ze on bol na tom tak,ako ja.tiez to vtedy nebral ako tragediu.vedeli sme,ze je v dobrych rukach,ze sa mu nic nestane(resp sme tomu verili).takze on nemal potrebu nieco riesit.ani ja nie.vtedy som to tak necitila.ale teraz uz mam o tom svoju predstavu a ak by niekto tu predstavu,to moje zelanie,bezdovodne nesplnil,tak by to bolo nieco ine.ale verim tomu,ze sa v nemocnici dohodneme.urcite tam nepojdem ako hrda bojovnicka za prava rodiciek 😀 😀 😀 milym slovom sa da vsetko .a ak mile slovo nepomoze,tak pochopia s kym docinenia maju 😀 😀 😀 😀
@martuska75 ak si to tak po porode chcela, aby ste mali troska od seba klud a mohla si sa dat dokopy a vydychnut si, je to v poriadku, kazda potrebujeme nieco ine, mame ine priority a ine informacie...
zalezi aj od toho, ako je vedeny porod, pri prirodzenom neovplyvnovanom porode vznika velmi casto potreba neoddelovat sa s dietatkom pocas prvych hodin, ale aj to moze byt individualne. hormony vtedy maminu aj babo tak "nabombuju" ze vladzu aj nemozne.
nikto nema co po tebe hadzat, tvoje potreby boli take, ake boli, skor ide o to, ze ak nejaka mamina chce byt s babom hned a nemoze kvoli rutine, tak je to skoda.
vobec si netrufam tvrdit, ze to tak musia robit vsetky mamy a ze len tak je to spravne.
pri tych informaciach a skusenosti, ktoru mam, je pre mna osobne dolezite, ze ak sme obaja s dietatkom v poriadku, tak si zelam s nim byt ihned po porode. vnimam to ako dolezitu sucast porodu. pomohlo mi to mozno aj napriklad s vypudenim placenty a jej naslednym zavinovanim a zamedzenim krvacania (dietatko sa prisalo a bolo na mne na tele). asi by to slo aj inac, mne to najviac vyhovovalo takto.
nehovoriac o tom, ze sme sa vtedy do seba uplne buchli 🙂
@martuska75 aha, tak aj ja som az teraz precitala tvoj dalsi prispevok, ze si nepisala o case bezprostredne po porode.
aj tu mne osobne vyhovovalo byt stale s malym, nemat ho odneseneho, ale bola som fit a bol aj vecer- asi 8-9 hodin vecer, takze sme obaja isli rovno do postele po porode.
@martuska75 a rodila si do vody?
a tiez som sem chcela pridat nejake inspiracie, ako jasne a zrozumitelne reagovat na to, co sa v porodnici obvykle robi, v pripade, ked to chcete inac.
myslim, ze malo treba bojovat a s niekym sa "bit" a uz vobec nie za kazdu cenu a len preto, ze som si take nieco precitala niekde na fore...skor si zvazit, co su moje priority, co je pre mna naozaj zasadne a vzdy to po posudeni aktualneho stavu seba i babatka, to jasne a v pokoji dat najavo.
tu je link na niekolko tipov na formulovanie svojich poziadaviek. @dulkagabulka, mozno vyuzijes pre maminy
prosim preneste sa cez radikalny nazov, davam to sem pre inspiraciu, nie pre znevazovanie nemocnice a dr alebo preto aby ste sa tu zacali hadat
este ma oslovil jeden clanok, od elisky kodysove, odporucam aj jej stranky, o tom, ako sa spolupodielat na rozhodovani o porode: http://www.rodina.cz/clanek6731.htm
@pepetra do vody som nerodila, ale väčšínu otváracej doby som trávila v prche, až porodiť sme išli na sucho 🙂
@martuska75 dakujem
@pici vieš..ono...tento rok pride na Slovesko lekar zo zahranicia..v jeho klinike nie je ŽIADNE dieta v inkubatore...ani tie nedonostene, ani tie, ktore potrebuju kyslik a špecialnu starostlivost...všetky deti v jeho klinike - opakujem VŠETKY nedonosene deti su klokankovane na matke celych 24 hodin 🙂
@dulkagabulka fiha,to je co za lekara?ale vsak nie vzdy sa to da,nie? ked je matka uplne vycerpana alebo sa porod skomplikuje...ako to on potom riesi?
@dulkagabulka a co deti, ktore sa narodia v 8. mesiaci, ani tie nie su v inkubatore? Mojej znamej sa takto zadusilo zdrave dietatko narodene v 8.mesiaci, ktore nedali do inkubatora, lebo malo dobru hmotnost a po 2 hodinach zrazu prestalo dychat. Uz ho nestihli zachranit.
iba poslednych sto-akozecivilizivanych rokov sa deti matkam beru po porode a predtym kolko storoci sa deti matkam nebrali (beriem bola vyssia umrtnost a co ja viem co este spojene s modernizaciou)
priroda nie je dokonala, ale ani hlupa nie- najlepsi inkubator je matka (zas samozrejme len po nekomplikovanom porode)
komu nevadi, ze dieta bude mat pri sebe az o dve ci 7 hodin, alebo je fakt zena total vycerpana, tak samozrejme kludne, nech si oddychne, aby nabrala sily,
ale ak zena citi, ze bude silna(zas po nekomplikovanom bezmadikamentoznom porode) pre to dieta, tak jej ho nemaju pravo brat, za dve hodiny ani nepribeie pol kila, ani nevyrastie o 5 cm.
a ak je raz nemocnica BFH(vlastne oni sa vsetky len tak tvaria), tak tam uz duplom ...
@bobocka ty sama si pisala v prispevku pici o 15:55 hod, citujem: "ja som tvrda v tychto veciach a keby sa mne takato hroza stala,tak ver tomu,ze riaden bordel okolo toho spravim.a reportermi na cele.teda tie svine sestey by dostali sakra po hube za ich spravanie.niekto to stopnut musi! ". Ty tu pises sama o bitke.., takze moja reakcia bola na toto..A nemusis o mne pochybovat. Ja som v poriadku.. 😎
@pici ja som si svoje 3 deti pekne odrodila,bola som sikovna,krasne som spolupracovala,poriadne som si to uzila , ba priam som sa v tom vyzivala,aj teraz som dojata,2 deti som si polozila na brusko este pred prestrihnutim pupoc snury,1 az po,odvazili,zabalili a znova som si prilozila,vsetko sa fotilo aj natacalo aj ked som bola najstastnejsia zena na svete,vobec mi neprekazalo,ze mi ich odniesli,vedela som ze su v dobrych rukach! aj ja som si v klude 2 hodinky pospala,jaaaaj tak sa mi chcelo spat!!!ked ma po 2 hod odniesli na izbu,moj muz okamzite isiel pre maleho,este som mu hovorilaze nech ma este necha spat 😀 ale on uz velmi chcel... no tak ho priniesol,ale malinky spinkal,vobec sa nechcel prisat,no tak isiel spat k sestrickam 😀,dokonca som si ani raz deti neokupala v nemocke 😀 sestricky zobrali a priniesli spat okupkane a ciste,zlate boli 😀 a to nerobi zo mna zlu mamu,som fantasticka 😉 deti su na cely zivot,takze tie 2 hodinky odlucenia sa daju vydrzat 😉
ja si myslim ze lekarska starostlivost na slovensku na vybornej,profesionalnej urovni,samozrejme aj co sa tyka starostlivosti o tehulky,porodna starostlivot,staroslivost o novorodenca a j o rodicku!!!! nase nemocnice aj ked su niekde stare postele,ci paplony....ale starostlivost a hygiena su vyborne,n anglickych nemocniciach prepustaju domov na druhy den po porode,no hroza,asistentka pride 4x na 1 hod,a vysvetli starostlivost o dieta,kojenie atd,u nas prve 4 dni musi dieta zasadne stravit v nemocnici aby preslo dolezilymi vysetreniami.aj sestra rodila v anglicku,dr ju vysetroval palpacne celkovo 2x,neviem ako by zistili keby sa skoro zacala otvarat...(ako ja) a rodila doma v obyvacke,lebo jej radili,ze doma je cistejsie prostredie ako v nemocnici,samozrejme nieco by sa malo zmenit,personal nemocnice,niekedy aj lekari by sa mali zmenit z ludskeho hladiska,stale citit medzery v komunikacii pacient-lekar,pacient-sestra a dokonca lekar-sestra,sestricka by sa mala viac usmievat aj ked ma zlu naladu,upratovacka by mala poriadne umyt okna aj ked malo zarobi a lekar by mal pacientke vsetko vysvetlit a pomoct aj ked nedostane do vacku 🙂
@deticky123 ty si rodila v galante, preto hovorim a tvrdim ze tam rodit budem raz aj ja a pokial sa bude dat, aj si poviem ako si porod predstavujem
@dulkagabulka a co tu bude robit ten lekar? osvetu? alebo? daj info, moze to byt zaujimave
@bobocka ja netvrdim, ze si trubka a ani si to nemyslim, len niekedy nezaskodi nepouzivat take vety a slova, ktore by sme len tazko splnili. Ja na teba neutocim, s vela vecami co tu preberate suhlasim, ale zas niektore veci sa nedaju prejst bez povsimnutia 🙂. Je mi luto, ze si svoje dieta videla az 6 hodin po porode, ale myslim si, ze odvtedy sa vela veci zmenilo (teraz porovnavam svoj prvy a druhy porod - rozdiel 11 rokov) a to k lepsiemu.
@dulkagabulka to bude asi Odent ? kedy ma prist a kam? 🙂
@pici
@magdal1
pride sem rozpravat o propagacii klokankovania, kontaktu nedonoseneho dietatka s maminou, nie je to Odent.
@molka tak ako sa da dietatko monitorovat v inkubatore , sa da monitorovat i na mamine..a ak je klokankovane, všetky jeho životne funkcie su omnoho omnoho lepšie ako v inkubatore...všetky...

@pici preco by to mal moj muz riesit? on bol na tom takisto ako ja.po 2 hodinach na porodnej sale (po porode)siel domov a mna odviesli na oddelenie...prisiel za nami poobede cez navstevne hodiny.to sme uz boli spolu malym nastalo