Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@dulkagabulka zaujimave, daj potom vediet..kde....
@zuzi118 to dieta urcite nebolo klokankovane, v tej dobe boli take veci tabu.
Dostala som odkaz na zaujimavu stranku. Neviem, ci ste si ju sem uz nahodou nedavali, su tam celkom zaujimave rady: http://www.rodina.cz/clanek7950.htm
neviem či ste to tu už rozoberali. ale može žena odmietnuť prepichnutie plodovej vody? musia to lekari rešpektovať? Zaujima ma to i ked nie som tehotna, ale v pripade druheho porodu by som sa tomu chcela vyhnuť, lebo mam podozrenie že prepichnutie plodovej vody pri mojom porode dosť prispelo k tomu že som nakoniec musela rodiť cisarskym, a mala som prišerne boelsti po tom prepichnuti. Kamaratka čo rodila vo Francuzku mi hovorila že jej neprepichovali a rodila sice dlhšie ale myslim že tak by to proste malo byť, prrirodyenejšie. Dakujem za odpovede.
@vejula mne 2x pustili vodu,1x praskla sama,vsetky porody boli supeeeer,ale v kazdom pripade,lekar-porodnik vie najlepsie co a ako... 😉 (ked pustia vodu,to neznamena,ze vytecie vsetka voda! len trocha vyjde,je to jemne urychlenie,babenko sa porodi aj s ostatnou vodou)
@vejula Okrem toho, že dieťatko je plodovou vodou chránené pred tlakom pôrodných ciest, nezanedbateľné podľa mňa je aj ochrana pred infekciou. Pokiaľ sú obaly neporušené, infekcia bábätku nehrozí. Dokázalo sa, že prepichnutie plodových obalov urýchli pôrod priemerne asi o pol hodinu. Neviem, či tie bolesti, ktoré potom nastanú, za to stoja. A treba myslieť aj na dieťatko, aké má ono pocity ☹ ☹ ☹ keď sa pretláča úzkym pôrodným kanálom. ☹ Samozrejme, ak lekár usúdi, že je prepichnutie obalov potrebné a vhodné, mal by o tom informovať ženu a ona by sa mala rozhodnúť, či to chce. Ale neodporúča sa pichnúť vodu skôr, ako v druhej dobe pôrodnej, teda až pri tlačení.
@vejula Samozrejme môžeš odmietnuť prepichnutie plodovej vody. A aj by som to silne doporučila. Plodová voda chráni miminko pri tlačení (kvapalina je nestlačiteľná) a tiež je to šetrnejšie k tebe.
Pri prvom pôrode mi cca pri 4-5 cm pretrhli obaly, kontrakcie boli potom fakt príšerné a syn mal potom v záverečnej fázi pôrodu veľmi kolísavé ozvy. Druhý pôrod som mala veľmi rýchli, tak obaly pretrhli až tesne pred tlačením, ale i to bolo podľa mňa zbytočné, ale lekári proste nie sú zvyknutí sa obalov nedotknúť 😠
Tretí pôrod som mala úplne prirodzený, PA mala nakázané obaly nechať, takže dcéra liezla von s ešte celými obalmi, PA ich pretrhla až keď bola hlavička skoro úplne narodená.
Teraz pri 4. pôrode budem trvať znovu na netrhaní obalov, myslím, že podľa zahraničných štúdií sa ich trhanie považuje nielen za zbytočné ale i potenciálne nebezpečné.
baby hodte mi sem prosim linky na orgasmic birth,what babies want a business of being born.budem vam veeelmo vdacna 🙂 ja som to uz videla,no chcem to kamaratke preposlat a bez vasej pomoci ma dlhanske hladanie na nete caka 😅 zvladnem,no najradsej by som jej to uz co najskor chcela poslat,nech studuje 🙂
este si idem ip prestudovat,mozno ste mi to tam niektora poslali uz daaavno pradavno 🙂
tak uz to mam este orgasnic birth a hotovo 🙂
@vejula no..pravda je taka,ze sa to deje aj bez vedomia ...treba požiadat, že is želaš byt informovana o všetkych ukonoch 🙂
@dulkagabulka ked sa tu spomínalo to prepichovanie plodovej vody, tak mne prepichli ked som bola otvorená tak na 5 cm, porod to nijako neurýchlilo, stále to bolo tých 1,5 cm za hodku, takže ešte nejaké 3 hod. ma čakali do konca. Len plodová voda už bola dosť nazelenalá, dcéra skončila potom s ATB, v správe mala napísané- kvôli pozitívnym markerom zápalu. Tak by ma zaujímalo, čo by bolo, ak by sa čakalo, kedy voda sama odtečie, ak viete.
@luba41 neviem sa vyjadrit k tomu, čo by bolo keby 😉
naozaj neviem...
predpokladam, teda mam iba domienku, ze porod by postupoval rovnako rychlo..k ostatnemu sa naozaj neviem vyjadrit..
@luba41 ja osobne si myslimz,e na prepichnutie vody musi byt dovod.tak to asi bolo aj u teba.lekar zjavne uznal,ze to bude pre babo lepsie.ja to neuznavam ako rutinny zakrok.zena rodi 8hodin,tak pome prepichnut vodu,nech a to zrychli napr 🙄 toto neuznavam a nikdy uznavat nebudem.je to umely zasah do porodu a na taketo daco musi byt padny dovod.
vcera som zas pozerala business of being born a orgasmic birth a zas som cela plna dojmov a najradsej by som hned teraz sla rodit 😀 to by som vsak najprv tehu byt musela 😀 😀 😀 nevadi,hadam coskoro 🙂
@luba41 Keby ti vodu neprepichli, tak by zistili o 3 hodiny neskôr, že bola nazelenalá. ATB by dostala rovnako rýchlo. Absolútne nič by sa nezmenilo. Pred 3. pôrodom som si všemožne hľadala, či existuje jediný dobrý dôvod, kôli ktorému by bolo treba prepichnúť plodovú vodu, a veruže som nenašla jediný. Niekde v zahraničí sa robí monitor tak, že sa prepichne voda a sonda sa za malinký "háčik" uchytí priamo na pokožke hlavy bábätka, ale u nás sa to našťastie takto nerobieva (alebo o tom aspoň neviem), a ani by som s tým nesúhlasila. Žiaden iný rozumný dôvod prepichnutia vody som nenašla, ak niekto o nejakom viete, napíšte mi ho sem 🙂
no pýtam sa aj preto, pretože pri prvej dcére pred 13 rokmi začali klesať ozvy, praskli vodu, tá bola hnusne zelená a potom to už išlo rovno na sekciu. Teraz som už len čakala, ked praskli vodu, či aj ozvy nezačnú klesať. Teda už dalšie dieta neplánujem, to už by som bola "rodička-starenka" 😀 , možno teraz už by to dopadlo inak. Ono to aj malo byť inak. Termín som mala až za 12 dní, mal byť pri porode iný lekár, ktorý nič nerobí navyše, nerád zasahuje umelo do porodu a dá sa s ním dohodnúť, ale trafila som sa, ked zrovna bol na seminári v zahraničí 😒 A pri nom som mala aj predchádzajúce porody. Ale možem sa "pochváliť", pri druhom mi odtiekla voda a porod začal až za 14 hodín a nič sa neurýchlovalo a porodila som bez nástrihu . A pri tretom tiež /ale to som si priniesla Dianatal gel/, tak možno aj to viedlo lekára k tomu, že sa "snažil". Inak to chceli urýchliť oxytocínom, čo som odmietla. Ale mala som pocit, že ten Dianatal gel vidia a používajú prvý raz. A ešte k štatistike epiziotomií-podla mna tie čísla uvádzané našimi nemocnicami nezodpovedajú skutočnosti. Ved ked som tam bola teraz posledný raz, tak som bola jediná bez nástrihu po prirodzenom porode. Strihali všetky, prvo, druho aj tretorodičky 😒
@dulkagabulka dakujem za upozornenie 🙂
@bobocka ja som bola v nemocnnicci aaasi 3 hodiny a už mi prepichovali vodu... a bola celkom čista
@vejula tak to bolo podla mna uuuplne zbytocne 🙄 ale tak ti poviem,ze pri druhom budes mudrejsia.prvorodicky su vacsinou z celej veci tak vytukane,ze sa uplne vlozia do ruk lekarom.niekedy je to dobra volba,inokedy nie.velmi zalezi od lekara a sestier.niekde su super a chapu o com porod je a v inej riesia nepotrebnu rutinu,len aby mali dany porod rychlo z krku.ja som mala v podstate stastie pri prvom porode a nejake extra zasahy okrem oxytocinu(ktory je uplne bezny v nasich nemocniciach) a nastrihu(ktory je tiez bezny) som ziadne ine priame zasahy do porodu nemala.no vdaka tejto teme a skusenostiam inych maminiek,vdaka mnohym clankom a filmom ,uz mam aku taku predstavu o porode a na ten druhy(ked pride) budem uz podstatne lepsie pripravena. 😉
Ahojte, mne sa voda pustila sama o pol druhej v noci, a dcerka sa narodila az o 12:00. Voda bola cira a kontrakcie nastali az po nejakych 2 hodinach v rozpati 5 minut a boli uplne slabe, az ovela neskor boli intenzivnejsie a castejsie... Ozvy mala dcerka po cely cas v poriadku a ziadnu infekciu ani antibiotika nedostala (ale za cely cas ma vnutorne vysetrovali iba 2x, takze moze to byt aj tym). Kazdopadne umele prepichnutie plodovky lekarom by som odmietla, vzhladom na vyssie spominane rizika...
@bobocka tak tak, ja len dufam že ma minie druha sekcia, že porodim normalne. No ved uvidim ako bude čo bude, ale mooooc by som chcela, a presne ako vraviš bud si zazmluvnim lekara ktoreho popredu oboznamim s mojimi požiadavkami alebo pojdem rodiť do Banskej Štiavnice, vraj su tam priklonení k takymto veciam, no ved uvidime, kedy vobec otehotniem kedže ešte stale ani menštruaciu nemam 😅 😝
@vejula este kojis? na jednej strane ti zavidim,ze ms este nemas.to uz peeeekne dlho 😝 .ja som dostala ked mal maly 5 mesiacov (o mesiac ma 2 roky)a teraz mam da sa povedat pravidelnu(neberiem hak) az na posledny mesiac,ked to bolo kadejake.ale to bol stres.
ja si myslim,ze stiavnica je velmi dobra a veeeelmi vela mamiciek si to pochvalovalo.mna odradza to,ze tam detska jiska nie je a preto tu moznost nezvazujem aj ked bs nemam az tak daleko.podla mna bohate staci pokial je dake 2 mesiace pred terminom maminka aktivna a zajde za porodnikom,podebatuje o porodnom plane,da si ho schvalit aj primarom a je to 🙂 pokial su tie poziadavky v pp splnitelne,co vo velkej vacsine su,tak sa podla mna da dohodnut. 😉
@bobocka Ahoj, ja som v Stiavnici nakoniec ziadny PP neriesila, hned na prijme som povedala, ze chcem co najviac prirodzeny porod a dalej nic neriesili, cely cas mi nenukali ziadne lieky ani nic, az ku koncu sme sa kvoli zosilneniu kontrakcii pri tlaceni (mala som ich slabsie vtedy) dohodli na oxytocine, ale nebol problem odmietnut... jedine co ma neminulo bol nastrih, a to dost velky 😒
Tiez im bolo hned jasne, ze nechcem ockovat proti TBC a ani kazdy den kupat babo, aj ked nic take som im ani nestihla povedat 😀
@luba41 No, ja nie som odborník, všetko mám akurát načítané, možno by lepšie vedela odpovedať niektorá pôrodná asistentka alebo pôrodníčka, ak tu je...
Neviem, čo to presne znamená, že klesali ozvy, aké boli skutočné hodnoty. Podľa mňa ale ak vol dôvod k sekcii, tak to bolo ozvami, tie ukazujú, či je bábätko v tiesni. A podľa nich (a podľa iných vecí) sa potom určuje, či bude ďalší postup operatívny, myslím, že samotné zakalenie vody nemá na tom podiel. (Mmch, mám za to, že zelená voda znamená, ukazuje na prítomné mekónium, a to snáď nie je tak úplne výnimočné) Ja som skôr mala na mysli to, že som hľadala odborné štúdie, ktoré by poukazovali na nutnosť či prípadnú prospešnosť dirupcie plodových obalov, a to som zatiaľ nenašla.
Ad Dianatal gel - priznám sa, že som o ňom doteraz nepočula, ale keď si teraz o ňom čítam, tak mi to pripadá, že sa to je niečo, čo príroda sama vymyslela a v tele ženy pri pôrode vzniká, tak neviem, prečo ho používať...
Ano, epiziotomia sa bohužiaľ robí zbytočne často. Druhý pôrod som mala hrozne rýchly, porodila som do hodiny od príchodu do pôrodnice, väčšinu času sme s manželom vyplňovali papiere a keď ma konečne PA vyšetrila, tak sa zhrozila, že už rodím (aké prekvapenie v pôrodnici, keď videla, že mám kontrakcie po 2 minútach..), rýchlo ma viezli na sál a napriek rýchlosti pôrodu mi stihli prepichnúť obaly a nastrihnúť! 😠 To ma vtedy dosť naštvali...
@ninan2 Áno, to je ďalšia vec - vnútorné vyšetrenia počas pôrodu. Obzlášť, keď praskne voda, tak by som ich obmedzila na minimum, ale i tak čím menej vnútorných vyšetrení, tým lepšie. Okrem toho, väčšina PA robí vnútorné vyšeternie veľmi necitlivo, pchajú ruku dnu počas kontrakcie, to som vždy mala chuť ich kopnúť. ☹ Myslela som si, že sa to tak musí robiť, a že to musím vydržať. Ale pri 3. pôrode som mala úplne skvelú PA, ktorá to robila tak, že siahla dnu, keď nebola kontrakcia, a počkala si na ňu. To nebolelo vôbec! 🙂 Nechápem, prečo to tak nerobia všetci... (Asi sa príliš ponáhľajú...)
@elephant no mne pocas kontrakcii nerobili ani len vysetrenie oziev babatka prenosnym Doplerom 😀 PA vzdy v pohode pockala... To bolo tiez super, ze som nebola stale pripojena na monitor, iba 3x na 20 min. pocas celej doby. Medzitym kazdych 15 minut prisla za mnou PA s tym Doplerom. Takze som mala neobmedzeny pohyb, co urcite prispieva k rychlejsiemu otvoreniu sa a spravnej rotacii babatka 🙂 Uz 3 kamosky za posledny mesiac co rodili v BA mali cisarsky rez kvoli tomu, ze ich nutili pol dna lezat na monitore, a potom sa cudovali, ze porod nepostupuje...
@pepetra
az sa mi zaludok zdvihol po tvojich slovach!!! Raz ked prides do spitalu, asi ocakavas od personalu odbornu pomoc. Myslis si, ze ked odnasaju deti, tak to preto aby ti chceli zle? ked si na sale a lezis tam este 2 hodiny po porode je to pre srandu kralikov? vysvetli mi, ako by si zistila ze tvoje dieta ma nejakzu vyvojovu chybu srdca a kt. sa zacne zhorsovat po narodeni na zaklade mechanizmov o ktorych ty ani netusis, ako by si na to prisla? alebo ze krvacas do dutiny brusnej, klesne ti tlak... a kopec inych veci ovela viacej dramatickych.
tak potom rod doma, urob si to podla seba a neotravuj odbornikov v danej oblasti, kt. nechutne oznacujes ako unoscov....
A na margo skin to skin: Viete kolko zien sa boji a je im to neprijemne chytit si dietatko s prepacenim zasrate , od krvi a od plod. vody? na ponuku prilozenia reaguju slovom nie radsej az ked bude v perinke?. to je urcite v tychto kruhoch novinka...

@bobocka na klokankovanie, či na kontakt skin to skin nie je z matkinej strany potrebna NIJAKA energia...matka skratka može ležat a nevydavat žiadnu energiu navyše...leží a babatko je na nej-ona sa nevyčerpava a dietatku to prospieva...a verim,že aj mamine
inak, sama som na neho a jeho metody a vysledky zvedava...ked budem vediet viac, poviem vam..