icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

dulkagabulka
16. aug 2011

@sopel01 a prosim, skus nebrat moje slova ako vyraz neucty k lekarom...
pre mna je to ,čo sa deje, vyrazom neucty k žene..

snad raz najdu ženy a zdravotnici spoločnu reč..verim tomu...

bobocka
16. aug 2011

@ninan2 no a prave na toto sa chcem opytat.vraj nie je moc dobre davat dotepat ak je oxy podane.neviem o tom nic blizsie,len okrajovo sme to tu spomenuli,uz ani neviem kto presne.tebe k tomu lekari nic nepovedali lebo ak je to takto ok a aj po podani oxy je dotepanie v pohode,tak to je super,lebo prave nepodanie oxy v mnohych porodniciach netoleruju.a ja v stiavnici rodit urcite nebudem a preto potrebujem hlavne toto info o bezpecnosti dotepania aj po podani oxy.vzhladom na to,ze tvoja mala mala pupocnik dotepany a lekari s tym problem nemali,tak je to teda asi v poriadku a teda sa tesim.lebo presadit si nepodanie oxy je veeelmi tazke v nasich nemocniciach a ja som to riesila hlavne koli tomu dotepaniu.normalne si mi vniesla nadej.super 😉 a ako dlho nechali pupocnik dotepat? teda az dokonca,ci len par minut ci ako?
a mala aj novorodenecku zltacku?a bola ockovana ,ci nie?

deticky123
16. aug 2011

@bobocka
@elephant
@aduskatt
@zuzi118 joj dievcata,nechcela som vas nahnevat 😉 ja som rodila 3x,nemocky nemam rada,ale porod - to je ine,na to som sa tam tesila 🙂 ,mne sa tiez nepaci ze sa doktor nesprava milo,alebo sestricka je nervozna,tiez som nahnevana,ked su povysenecky a netolerantni k pacientom. Vsetky moje porody prebehli skvelo,podla mojich predstav,co som si ziadala alebo neziadala,vo vsetkom mi vyhoveli,nepriala som si nastrih,chcela som malinke na seba este neprestrihnuteho aj v tom mi vyhoveli,asi som mala stastie 🙂 ,ale moja doktorka mi vysvetlila,ze moje poziadavky nebudu splnene ak to situacia nedovoli! Ja mam respekt pred lekarmi,velmi im doverujem,len mam pocit,ze oni vedia lepsie ako ja...,aj ja sledujem vsetko okolo porodov,moj porod pred 10 rokmi,bol uplne iny ako druhy pred 5 r, a posledny pred 20 mesiacmi uz uplne iny. Meni sa uroven sluzieb,aj komunikacia lekarov s pacientom aj ked pomalicky ale isto. Tak skusim este jeden porod o par rokov,uvidim co sa zmenilo 😉

bobocka
16. aug 2011

@deticky123 ved ale samozrejme,ze porodny plan,ktory si rodicka zela plati len do mometu, kym sa nieco neskomplikuje.ak nastava komplikacia,tak vsetko je na lekarovi a stavia sa na jeho vedomostiach a skusenostiach.v tom momente rodicka lekarovi holt musi doverovat pokial ide o jej ci babatkove zdravie.ale pokial je vsetko ok,porod postupuje ako ma ,dietatko sa narodi krasne ,zdrave a maminka je vitalna,no babo jej nedaju,lebo oni to tak nerobia,tak to je riadne na nervy 🙄
ja som rodila v babyfriendly pred necelymi dvoma rokmi a maleho mi len ukazali na chvilenku a doniesli mi ho na izbu po 6 hodinach.prve kojenie bolo po 6 hodinach !!!! vtedy som to nebrala ako nic strasne,prdlajs som vedela ,no spatne mam na to nervy.
kiezby kazda jedna zena bola s porodom spokojna ako ty,ale nie je to tak.niektori zdravotnici robia strasne kixy v porodniciach,nerespektuju zakladne prava matiek,spravaju sa k nim povysenecky.
verim tomu,ze sa to bude menit,novi mladi lekari su otvoreni novym studiam a naturalnym porodom,no niektori stari za zabudli v case 😖

aduskatt
16. aug 2011

@deticky123 len ze ked maju mamicky taky postoj, ze treba bezhlavo posluchat lekarov, lebo oni su zodpovedni, potom sa nikdy nic nezmeni k lepsiemu a vzdy si budu lekari ovolovat a tvrdit, ze ti nevyhoveju....preco by to nerobili pre nich lahsou cestou, ked im to dovolime?

ninan2
16. aug 2011

@bobocka hmm tak o tom neviem nic... Pupocnik dotepal za par minut, tak mozno aj preto to bolo OK... Zltacka bola iba mierna 🙂 A neockovali, hned sa pytali ci chcem, a bolo im jasne, ze poviem ze nie 😀

bobocka
16. aug 2011

@ninan2 ja o tom tiez neviem nic poriadne.ale kedze tvojej malej v pohode nechali pupocnik dotepat,tak je to zjavne v pohode 😉 jeeej 😉 tesi ma to,lebo zvadzat boj z nemocnicou,ze nechcem oxy,resp ho chcem az na tretiu porodnu fazu sa mi ozaj nechcelo 😀 a to ockovanie,neockovanie mas v pohod?,alebo ta este z uradov mozu nahanat? lebo od januara sa to ma rusit,tak neviem,ze ci je to este stale superpovinne a ak nedas ockovat,tak ta caka komisia a mastna pokuta,alebo ze ci to uz beru tak z lahka ked sa to aj tak rusit ma 😕

aduskatt
16. aug 2011

@bobocka neockovat, pri vyhrazkach komisiou sa im naspat povyhrazat, ze udanie je porusenie lekarskeho tajomstva, takze na oplatku pojdes na urad pre dohlad im to spestrit....a ked aj tak daju.......115 eciek im dam s radostou, ak sa mi nepodari cez odvolanie a sud vyhrat..radsej dam tie eura ako riskovat zdravie dietata🙂))ale pevne dufam, ze to od toho januara zrusia........

ninan2
16. aug 2011

@bobocka no pediatricke som povedala, ze ho chcem (akoze) dat az po ostatnych ockovaniach, co je tusim vek 13 mesiacov az... Dovtedy to bude v pohode pokial ide o urady. Takze hadam to dovtedy fakt zrusia a bude to uplne OK 🙂
Este sa neviem rozhodnut ako s ostatnymi ockovaniami... mam sice dost informacii, ale protichodnych (doktori vs. odporcovia...), a chcem pre malu to najlepsie... mam este nejaky mesiac cas to premysliet.

bobocka
16. aug 2011

@aduskatt ved ale ja sa nepytam na nazor ci ockovat alebo neockovat. pytam sa na to,ako sa k tomu stavaju zdravotnici? ze ci stale plati to prisne meritko na rodicov co nedaju bcg ockovata,lebo vzhladom na to,ze sa to ma rusit je to uz benevolentnejsie.

deticky123
16. aug 2011

@bobocka no veru v babyfriendly hospital by sa to nemalo stat! myslela som si,ze v takych nemocniciach su babenka cely cas s matkou. ja chodim k svojej dr uz 15 r,takze pozname sa aj po ludskej stratne tak ako po zdravotnej,odrodila ma 2x respektujeme sa navzajom,myslim ze by nic neurobila co by mi ublizilo 😉 treti porod som absollvovala s inou dr,ktorou je moja dobra kamaratka,ona odrodila aj moje kamaratky aj pribuzne. niekomu vyhovovala,niekomu nie. Skor si myslim,ze niekedy je vacsi problem so sestrickami a personalom ako s dr. Moja sestra rodila v anglicku,no tam je pristup uplne iny,rodila doma a porodna asistentka plakala od radosti spolu s mojou sestrou ked porodili. a nemala ziadnu chemiu,nastrih alebo podobne veci 😉

bobocka
16. aug 2011

@ninan2 ja som ockujuci rodic,no spatne pri druhom dietatku budem k ockovaniu pristiupovat opatrnejsie.teba(teda tvoju malu) najblizsie caka hexa a prevenar.to sa picha v jeden den,jedna do jednej nozky a druha do druhej.ja osobne pri druhom dietati dam najprv jednu vakcinu a minimalne mesiac pockam,ci reakcia nebude.a az potom dam dalsie ockovanie.dat dve naraz je vela.na jednej strane peditri tvrdia,ze dieta to tak najlepsie znasa,no na druhej strane zdravy rozum hovori,ze je menej zatazujuce pre male telicko sa vyrovnat s jednou a potom s druhou vakcinou,ako sa vyrovnavat s dvomi naraz.aj ked zas nie je najlepsie aby dieta bolo ockovane kazdy mesiac nejakou vakcinou. 🙄vakciny vobec su velmi zlozita tema.na jednej strane su tu,aby deticky chranili,no na druhej strane tie vedlajsie ucinky su sialene 😠 je to ako sofiina volba.nedas ockovat a dieta ti na danu chorobu ochorie a ty si budes trieskat hlavu o stenu,ze si mohla ockovat mala by neochorela,alebo ockovat das a mozes len dufat,ze prave tvoje dieta bude mat stastie a vedlajsie ucinky mat nebude.je to strasne tazke rozhodovanie. ☹
ja osobne verim nasej pediatricke a temu ockovanie som s nou vela rozoberala.hovorila som jej o tom,co som sa ja docitala a ona mi k ockovaniu povedala svoj nazor.boli ockovania,ktore mi rovno zamietla zo stola ako nepotrebne a podla nej zbytocne.teda ona nie je za uplne kazde.niektore podla nej maju vyznam,ine su len biznisom.podla mna bude najlepsie ked sa s pediatrickou o tom porozpravas a potom daj aj na seba a materinsky instinkt.ten je veeelmi silny 🙂

deticky123
16. aug 2011

@aduskatt ano mas pravdu,pokial nemocnica nedodrzi,co ponuka aj napriek tomu,ze okolnosti a situacia to dovuluje,tak to je problem 😒

bobocka
16. aug 2011

@deticky123 baby friendly maju sice nalepku baby friendly,no v nasich nemocniciach sa stale musia ucit,ze co to vlastne znamena. 😠 to je velika skoda.akoze spatne mam nervy na niektore veci,ktore sa diali pri maleho porode a potom na sestonedeli,no ako koplet ja hodnotim maleho porod a sestonedelie pozitivne.sice tam boli veci,ktore by som zmenila,no dalo sa.pri druhom uz budem mudrejsia a prave preto,ze som uz mala skusenost v babyfriendly a viem ako to tam chodi,tak uz budem mat pp spisany a lekara aj pa zazmluvnenu.proste spravim max,aby som sa k tomu mojmu idealnemu porodu priblizila.necakam ziadne zazraky,ani neppotrebujem aby sa tam ku mne ako k princeznej spravali,ale iste veci povazujem za dolezite a na tych budem trvat(ak budu mozne).
a uk porody -brrrr.nie nie,.tvoja sestra rodila doma,tak mozno ona mala pekny zazitok,no ja som v uk zila a polku tehu tam stravila a nikdy viac! uz som to tu pisala velakrat.ja mam s uk zdravotnictvom len negativne skusenosti. 😖

aduskatt
16. aug 2011

@bobocka podla mojich info na slovensku stale tvrdia, ze to treba...........aspon minimalne u nas

bobocka
16. aug 2011

@aduskatt co treba? 😀 je mi jasne,ze to stale patri pod povinne ockovanie a ze sa to ockovat ma,ale vzhladom na to,ze sa to ma rusit,tak ze ci rodic,ktory neda teraz ockovat musi stale pred komisiou svoje rozhodnutie obhajovat a dostane pokutu,alebo v pohode davaju odklad vzhladom na to,ze coskoro sa to uz ockovat nebude a vlastne tieto deticky maju len "smolu",ze sa narodili este pred zrusenim.lebo viem,ze koli inym ockovaniam nahanaju rodicov ako stvanu zver,ale kedze toto konkretne sa ma rusit,tak osobne nevidim dovod v postihoch pre rodicov,kedze uz je teraz viacmenej uznane,ze tuto danu vakcinu uz u nas netreba mat v povinnom ockovacom.vies co myslim.

aduskatt
16. aug 2011

@bobocka no, nasa lekarka sa, podla mojich info hrnie do nahlasovania, ale neviem, ci je to vseobecna prax...asi podla toho na akeho lekara natrafis..........iste vies, ze to neprikazuje ziadny zakon, takze asi proockovaci lekar ta nahlasi a taky, ktory to nechava na rodicov nenahlasi.......... 🙂 no jo, na postih ani ja nevidim dovod, ale myslim, ze statna kasicka to vidi inak...vyzmykat co najviac, kym sa da.........mozno sa mylim, ale skor asi mam pravdu v tomto

bobocka
16. aug 2011

@aduskatt no co ja viem,tak lekar ktory neockujuce dieta nenahlasi a dojde mu kontrola,tak ten lekar ma za to fajnu pokutu.takze lekari to nerobia ako naschval rodicom,ale viac menej sami seba chrania. 😕

aduskatt
16. aug 2011

@bobocka to je mozne, ja som zvedava, kto ochrani potom lekara, ked ho rodic uda za porusenie lekarskeho tajomstva........prudka nedokonalost nasich zakonov len preto, aby pchali do nas svinstvo je zarazajuca...........ale snad sa niekto v tejto krajine spamata🙂

bobocka
16. aug 2011

@aduskatt toto nie je podla mna brane ako lekarske tajomstvo kedze ide o povinne ockovanie.tym,ze je to povinne,tak sa podla mna na to lekarske tajomstvo nevztahuje.ale to si len ja myslim.toto mi nik nepotvrdil.a po pravde som nad tym az do tohto momentu takto nezamyslala 😅

aduskatt
16. aug 2011

@bobocka cokolvek ohladne tvojho zdravotneho stavu lekarka posunie von(okrem pripadov, ked to ma prikazane sudom ) je povazovane za porusenie lekarskeho tajomstva🙂

aduskatt
16. aug 2011

@bobocka http://rizikaockovania.sk/leg/leg6-odmietnutie_...
skus pozriet toto, je to tu dost zaujimavo vysvetlene🙂

bobocka
16. aug 2011

@aduskatt no neviem ako to je.ale musi to byt nejak osetrene,ked su pediatri nuteni neockujucich rodicov nahlasovat.keby neboli tlaceni na to zhora,tak by si predsa nedavali tu namahu to ohlasovat.vsak to je robota navyse a to sa nikomu nechce 😀

lubikan
16. aug 2011

baby mna by strasne zaujimalo,uz ako tehotna ked som citala clanky,zeny vela odmietaju klystir..to koli comu? ja som pri prvom dostala,sice na jeden zachod boli asi 4 rodicky..pri druhom vobec a dos&&&& la som sa na stole...

takze nevidim nic zle na tom,radsej klystir,ako to drzat v tele a potom pozasivana sa bat ist na zachod

bobocka
16. aug 2011

@aduskatt Ak sa osoba, ktorá má byť očkovaná, nedostaví na povinné očkovanie ani v náhradnom termíne, na ktorý bola pozvaná, lekár oznámi túto skutočnosť regionálnemu úradu"
tak podla tohto lekar nie je povinny to hlasit pokial rodic v dany termin na ockovanie pride,teda sa na dany termin dostavi,no v ordinacii ockovanie odmietne.svoju povinnost sa dostavit splnil a to,ze svoje dieta nedal ockovat je uz vedlajsie.hmm,zaujimave. 🙂

aduskatt
16. aug 2011

@bobocka pochybujem, ze nenahlasia, povyhrazaju sa a nahlasia, lebo za kazde zaockovanie maju tusim 6 eur od farmaceutickej firmy, tym padom sa snazia donutit rodica, aby zaockoval...........ale to my tu nevyriesime....akurat som rada za dostupnost informacii, ktore mi pomozu vykorculovat z toho🙂)

aduskatt
16. aug 2011

@bobocka presne.dostavim sa a poviem, ze ee🙂))

bobocka
16. aug 2011

@lubikan vela zien to berie ako nepotrebnu vec,v podstate je to pre ne nepoznana vec a povazuju to za nehygienicke a poviem to tak ako to je-hanbia sa.proste je im to neprijemne-vobec len pomyslenie na to.mne osobne klystir nedali,nestihli 😀 a veru som si trosken kakla aj na stole.nie vela,dostatocne som sa vyprazdnila naturalne v prvych 2 hodinach porodu,no mini mr hankey usiel 😀 ale lekar len utrel a tlacili sme dalej.nik sa nad tym ani nepozastavil 😉

bobocka
16. aug 2011

@aduskatt no ja som ockujuci rodic a este stale verim tomu,ze vakciny su tu aby chranili a nie aby ublizovali.no uz budem k nim pristupovat opatrnejsie.ja by som sa bala neockovat.obdivujem rodicov,ktori si povedia,ze ockovat nedaju nic a basta.teda obdivujem ich presvedcenie a odhodlanie.ja sa bojim.nie som lekar ,nema vzdelanie na to,aby som vedela objektivne posudit pre a proti vakcin.ale kedze su niektore vakciny povinne a plne hradene poistovnami a teda stat z toho nema nic,ziaden zisk.proste vynalozi isty peniaz na to,aby podla svojho vedomia chranil vojich obcanov,tak to hadam zas take strasne nebude.ale po pravde by som bola veeelmi rada,keby tie neziaduce ucinky neboli,teda max mini teplota a dost.kamaratkyna dcera sa teraz po prevenare vyhadzala,riadne velike vyrazky na trupe ako stipance a na nozickach mala zdurene hrce,no hruznica ☹

aduskatt
16. aug 2011

@bobocka poznam ludi, ktori po ockovani maju z deti cukrovkarov, prip autistov☹(.ja som bola za niektore ockovania az do momentu, kym som nezhliadla jednu dvojhodinovu prednasku o ockovani..vtedy mi doslova doslo zle a povedala som, ze uz nedam zaockovat nic..........