icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

luba41
15. aug 2011

@elephant no ved hej, to sa musím inde opýtať na skalenie tej plodovej vody. Ani to prepichovanie plod. obalov ten porod vobec neurýchlilo. A ani ten gel porod tiež nejako významne neurýchlil. A dokonca samotné vytlačenie malej pri tomto porode som ovela viac cítila ako predtým pri druhom. 😒 Takže pri ďalšom určite bez toho. A to som mala všetky deti rovnako velké 3000g+-50g. Inak staršia dcéra sa volá tiež Juliana a akosi nie je spokojná so svojím menom /všetci jej hovoria Julka, my doma Juliana/. Keby som chcela Julku, tak dám Júlia, no nie? To len tak mimochodom. 😉

zuzi118
15. aug 2011

@sopel01 no povedz kolko zien? 98%? 0,0001prd percenta? Vazne, kolko zien?

A vysvetli mi, aky je rozdiel v zisteni vrodenej srdcovej chyby niekde na vyhrievanom lozku pol metra od mami, alebo v izbe kde je x deticiek a skin to skin na matke? Prosim, strasne som zvedava!

vejula
15. aug 2011

@bobocka jo jasne kojim kojim. aj ty tipujem 🙂 No čo ti poviem sama neviem prečo tak dlho ale vraj ked kojim je to normalne a nemam to riešiť, tak neriešim. A ta štiavnica ved ešte uvidim... Moj gyn je celkom nakloneny prirodzenym porodom ale tak neviem čo všetko by bol ochotný prijať, ja vlastne toho ani vela nechcem, len bez toho pichania a vyvolavačiek, dotepať pupočnik a babatko hned na mna, to je všetko.

dulkagabulka
15. aug 2011

@sopel01
prosim , aj ja by som rada vedela , že prečo odnašaju tie deti- to pre dobro? pre čie dobro?
v par nemocniciach na Slovensku deti neodnašaju..to chcu v tych nemocniciach matke robit zle, to ju a dieta ohrozuju?

čo sa tyka kontaktu skin to skin...prečo by malo byt dieta na matke mokre?? položit mokre neosušene dieta na matku a tam ho ponechat mokre a neprikryte nie je postup lege artis...takto sa ale bohužial vykonava ,aby po par sekundach mohli dieta zobrat s odovodnenim, že prechladne- čo by naozaj aj prechladlo,keby tak zostalo..

Odborne usmernene MZ SR bolo napísané pre zlo koho??

a čo sa tyka spomienky o domacom porode...ženy by velmi rady rodili doma s PA...bohužial u nas zatial nemožne....
konieckoncov je mi nesmierne luto, ked sa zdravotnik vyjadrí, že chceš niečo odmietnut, chceš dieta skin to skin?tak to si rod doma- to sa u nas nerobi...prepač,ale mne to pripada velmi arogantne....

dulkagabulka
15. aug 2011

velmi dobry članok od gynekologičky...nielen o antikoncepcii

http://ona.idnes.cz/antikoncepce-pro-mladistve-...

elephant
15. aug 2011

@sopel01 😀 Prepáč, ale tvoj príspevok ma rozosmial! 😀 Akokeby som tu počúvala PA z dôb minulých...
Aké vady podľa teba tomu novorodencovi zisťujú, že by sa nedali urobiť napríklad priamo mame na brušku? počúvanie srdiečka stetoskopom, očistenie dýchacích ciest od plodovej vody? No, to je treba fakt ísť do inej miestnosti a počúvať a odsávať ho tam dve hodiny... 😀 Pre istotu... 😉
A otázka pre teba - vieš koľko rodičiek je nasledovné dve hodiny po pôrode ponechaných úplne bez dozoru? A koľko z nich nikto ani neprikryje a ležia tam mokré od plodovej cody v kaluži krvi? (Zažila som to a nemyslím si, že som jediná...)
A koľko matiek odmieta bonding, pretože dieťa je, ako píšeš "zasrate , od krvi a od plod. vody"? To ho myslíš v sále pri matke nedokáže nikto otrieť? Alebo ho kôli tomu tiež treba okamžite odniesť na dve hodiny?

"Raz ked prides do spitalu, asi ocakavas od personalu odbornu pomoc." No, ono ženy na Slovensku ani inú možnosť nemajú, než prísť do nemocnice, či nie? Ale inak máš pravdu, čakala by som tam odbornú pomoc, a nie to, že to tam "odborne sprasia".

dulkagabulka
15. aug 2011

@sopel01
budem ta parafrazovat..napisala si v inej teme:
"Po 6rokoch mediciny a rokoch praxe silne uvazujem, ze slovenske zdravotnictvo navzdy opustim a pojdem radsej do krajiny, kde lekarom pacienti veria a vazia si ich... "

Prosim, velmi prosim, chod do krajiny, kde si rodičku važia, kde sa k nej nechovajú arogantne,kde po nej nekričia, kde jej nerozkazujú, kde sa porod odohráva v réžii ženy-rodičky...kde si vypíše dopredu pripraveny formulár v ktorom napíše svoje predstavy v prípade fyziologického porodu a NIKTO sa jej nevysmieva , nikto ju nevyhana rodit domov a nikto ju nestraší o tom, čo jej hrozí ked si napriklad ponecha dieta pri sebe.. ... chod do Rakúska, Nemecka, Nórska, Holandska atd...tam ,kde si važia lekari /PA/ ženy a ženy lekárov /PA/..až ked uvidiš iny pristup, až potom možno pochopíš, že ženy nechcú žiadne výmysly....a ver,že to nie je o peniazoch..je to o ludoch...a potom,ked tam budeš a uvidiš,ako sa k rodičke chovaju tam, skus si spomenut na svoje predchadzajuce pracovisko 😀

Ver, že aj naše ženy by radšej išli rodit do krajiy, kde sa rodičky a lekari navzajom rešpektuju, važia a navzajom si veria...

ako píše tá česká gynekologička:
Moje přání je, aby bylo možné porodit přirozeně a intimně v porodnici, což se nyní zdá jako neřešitelné dilema..

To prianie je nielen jej, to je prianie vačšiny mamičiek....

dulkagabulka
15. aug 2011

ako píše MUDr. Máslová

Když přijde s porodním plánem, jde do porodnice jako na bojiště: Tady jsou mé požadavky a ty vy splníte! Diktuje si, čímž si lékaře jen proti sobě poštve. Líbilo by se mi, kdyby šla do porodnice s plnou důvěrou, že jak ona, tak personál všechno společně zvládnou

hmm....to by ju ale personal pri nejakej požiadavke nesmel v urazenosti posielat rodit domov..že?

ninan2
15. aug 2011

@dulkagabulka ja som nakoniec v BS porodny plan neriesila, dalo sa s nimi ohladne vsetkeho dohodnut osobne. Ale zas ja som neprotestovala proti tomu oxy na zaver na placentu... s tym by zrejme problem mali. No a spravili este nastrih, aj ked som povedala, ze len v pripade potreby ho chcem. Ostatne bolo nastastie viac-menej v pohode...
Chystam sa to uz v najblizsich dnoch vsetko podrobne spisat 🙂

dulkagabulka
15. aug 2011

@ninan2 prave porodnica v BS je jedina, v ktorej su tie "čudne" požiadavky, ktore irituju pracovnikov inych inštitucionalizovanych nemocnic, normalne....tam to riešit netreba..

melideli
15. aug 2011

čím ďalej čítam, tým viac som vystresovaná a to sme s mužom ešte ani nezamiesili 🙂
na margo témy: ja si myslím, že žena má právo odmietnuť akýkoľvek zásah do pôrodu, pokiaľ si plne uvedomuje následky a riziká s tým spojené. A to či si ich uvedomuje, nemusí byť v určitej fáze pôrodu vôbec objektívne. (ja chcem preto zaplatiť profi dulu, ktorá bude vedieť čo chcem a bude obedjktívne vedieť presadzovať nielen to, čo si želám ale aj objektívne prehodnocovať moje rozhodnutia ak by došlo k ohrozeniu zdravia alebo života nebodaj). na náhodných službukonajúcich lekárov by som sa nespoľahla ani náhodou.
Mňa by skôr zaujímalo, ako reagujú v nemocnici na ženu, ktorá žiada aby vyšetrenia počas pôrodu absolvovala vždy len od jedného lekára, jednej PA a jednej sestričky. A nie od každého ktorý sa ochomejtne okolo.
No načo je mi 10 vyšetrení, keď každé druhé či tretie urobí niekto iný??

bobocka
15. aug 2011

@ninan2 ja som za bs,aj by som tam sla v pohode rodit,ale ta detska jiska ma odradza.to jedine mi tam v podstate vadi a dokym toto doriesene nebude,tak tam veru rodit nepojdem. a tebe dali oxy len na tretiu porodnu fazu? teda ta napichli az ked malicka bola na svete?ci kedy ta napichli? lebo ja v principe oxy uplne neodmietm,ale nechcem ho tak ako ho davaju,teda ked je zena na 8 otvorena.podla mna staci aj neskor pichnut a netreba hned s ihlou v ruke tancovat len co rodicka prah nemocnice prekroci 😅 @sopel01 ja neviem co sa tak rozculujes.ziadna normalan rodicka nejde do nemocnice s tym,ze lekar vie velke kulove a ze ona je vasilica premudra.ak zeny maju iste poziadavky,tak je to len preto,ze maju uz zlu skusenost,alebo niekto im blizky zlu skusenost mal a preto sa boja,aby sa im to nestalo.ziadna z rodiciek predsa nejde do nemocnice s pocitom,ze ona je ta princezna a cela nemocnica musi byt v pozore,lebo ona rodi.no kazda jedna si zasluzi ,aby sa k nej personal choval s uctou a vyplnil jej poziadavky ktore ma ,pokial je to v tej danej nemocnici mozne a pokial to jej aj dietatka zdravotny stav povoli.ja nevidim nic normalne na rutinnych robotickych porodoch.porod nesmie byt brany rutinne.kazdy jeden je iny a ku kazdemu jednemu treba individualne pristupovat.niektore rodicky si uplne veria,veria svojmu telu a kazdu kontrakciu zvladaju s kludom a ine su pri kazdej kontrakcii v panike,ze im udrela posledna hodina.ziadna uvedomela rodicka predsa nejde do nemocnice ako bojovnicka za svoje prava a nedava rozumy lekarom.kazda sa snazi tie svoje poziadavky s lekarom prekonzultovat.kazda jedna ma 9 mesiacov na to,aby si o danej porodnici zistila co sa da a rozhodla sa kde rodit bude.ja nechapem,preco lekari beru porodny plan matky hned ako urazku ich intelektu a podcenovanie ich lekarskych schopnosti. 😕 ja osobne lekarom verim,s porodnikom u mojho syna som bola velmi spokojna a aj si ho zazmluvnim a spravim to prave preto,ze bol skvely a kedze mu aj zaplatim,tak si na mna najde cas a prediskutujeme iste kroky,iste body porodu a dohodneme sa na tom,ako to asi bude prebiehat pokial vsetko bude v poriadku.spiseme porodny plan,ktory bude vyhovovat ako jemu ,tak aj mne.ja nevidim nic zle na tom,ked rodicka vie o com porod je,ked si iste veci nastuduje a nasledne ich pri porode pozaduje.tym preda nepodcenuje lekara.nie je nahodou v nemocnici lekar pre rodicku? nie je tam on nahodou koli nej a jej dietatu? neexistuje nic take ako slusny dohovor jednej aj druhej strany a zlata stredna cesta porodu? @vejula no ja kojim ,ale uz tak pomenej.maly sa uz odstavuje,no ja sa kojenia drzim ako sa len da.o mesiac a pol ma maly dva roky a ja som vzdy dufala,ze k tej hranici sa dostaneme.tak sa snazim ponukat a som vdacna za kazdu kvapku 🙂 ale ms mi prisla uz pred rokom a pol veru.este sa nesnazime.o daky mesiac dva zacneme,tak uvidime kedy babo cislo 2 pride 🙂

bobocka
15. aug 2011

@melideli aaale,niet sa coho bat. 😉 ja som vcera pozerala dokumenty o porodoch a zas som nazhavena rodit,hoc aj zajtra 😀 porod je skvely zazitok a ti poviem,ze ked sa maly narodil,tak som sa vzivote necitila taka hrda na seba ako vtedy.som sa citila ako superzena,plna energie a neskutocne stastna 🙂 je to skvele.ja sa uz tesim na ten druhy 🙂 a nebude ta obzerat sto lekarov a sestrier.vacsinou ma jeden lekar sluzbu pri porodoch a je tam s 2 pa.ak je porodov viac,tak volaju z oddelenia lekarov dole a ti maju zas svoje pa.ja osobne som mala len jedneho lekara a dve pa.ale zas treba ratat tym,ze aj lekarovi sluzba konci, a teda nastupi dalsi a ten prevezme jeho rolu,teda on ta zas vysetri nech vie co a ako.ale iste tam nebude nad tebou naraz 5 lekarov a sestier.to sa neboj. a mne osobne bolo veeelmi jedno kto tam je a co robi a kde sa mi hladi.jedine o co mi slo olo,nech uz je maly na svete.vsetko clovecenstvo zo mna spadlo 😀

estterka
15. aug 2011

@sopel01 u nas v porodnici,babatko je od prvej chvile s mamou aj tie dve hodiny,co tam musi po porode zostat a na izbu ju prenesu leziacu v posteli s babatkom pri nej.

@dulkagabulka ja mam kamaratku,ktora rodila u nas pred dvoma mesiacmi,perfektny porod,bez akychkolvek zasahov,ked dietatku vysla hlavicka,PA jej povedala,ze si ho moze vybrat sama,tak si ho vybrala a sama polozila na hrudnik,vravi,ze to bol neopisatelny zazitok. mali dohodnute,ze jej manzel to spravi,proste chceli,aby dieta necitilo ako prve cudzie ruky a nakoniec to takto dopadlo. a k tomu,ze dietatko je spinave,ona praveze hovorila,ze cely cas sa sustredila na jeho vonu,tesne po porode,aby si ju zapamatala,pretoze je to vona,ktoru clovek citi len parkrat za zivot. radost mat taky porod,ako mala ona 😵
ked som u nas odovzdavala porodny plan,tak mi povedali,ze hlavne rozhodnutie je na nich,ale v podstate co sa dalo som mala splnene. mne porod vyvolavali o mesiac skor,mala musela surne von(nevyvolali a skoncilo to sekciou) ale podla planu ma pocas vyvolavania aspon cely den nechali vklude,chodili ma pozriet len jedna PA a jeden porodny asistent,MM bol stale so mnou,mala som hudbu,jemne svetlo. u nas bol problem,ze neviem ako je mozne si neboli dva dni isty,ci mi odteka voda alebo nie a mala si to odskakala po porode silnou infekciou. ale inak pristup lekarov a zdravotnych sestier naozaj velmi dobry,neexistuju vizity ako u nas,chodi len lekar kazdy den.niekde som tu citala,ze mamicka aj dojcit musi prestat na slovensku a musia si upratat pred vizitou.take tu neexistuje,za mnou chodil lekar neskor az po vizite,lebo v tom case som byvala s malou na novorodeneckou. a sestricky naozaj velmi ochotne a extremne mile.normalne chodia zeny domov za dva dni,ak je vsetko v poriadku.
problem je novorodenecke oddelenie,ktore ma neustale suboje s porodnicou,oni napriklad vobec nepodporuju dojcenie. ked mi nedovolili zostat so 6 dnovou dcerou v nemocnici a ja som si to vybavila cez vedenie,tak na mna pediatricka nakricala,ze ci je to hotel a ju nezaujimaju moje zelaniu typu,ze chcem dojcit. nedavno som bola v nemocnici na kontrole a videla na izbach na detskom mamicky s babatkami a vsetky prave davali flasku 😠 neviem,podla coho usudia,ktore babatko potrebuje mamu a ktore nie..

deticky123
15. aug 2011

☹ aj ja som trocha smutna z toho,ze osocujete ludi,ktori vam pomahaju priviest na svet vase deti,su to studovani odbornici,ktori su zodpovedni za vas zivot aj za zivot vasho dietatka,jednoducho porodnica je institucia,kde treba dodrziavat zasadne interne pravidla,predpisy!(ja viem,ze v minulosti sa rodilo aj na poli...ale umrtnost babetiek a rodiciek bola omnoho vyssia ako dnes!)

bobocka
15. aug 2011

@deticky123 kto ich osocuje? ako?
ja osobne si lakarov vazim a nepride mi ako osocovanie ci ponizovanie ci podcenovanie jeho schopnosti,ked sa s nim dohodnem,ze nastrih chcem,ale nie ako rutinu,ale ak bude mat pocit,ze ruptura skareda byt moze,ze oxy chcem na tretiu a nie na druhu porodnu fazu,ze pupocnik chcem dat dotepat,ak uz nie uplne,tak aspon dovtedy,kym bude jasne,ze babo krasne samo dycha plucami...
vies,aj lekar je len clovek a ma pravo mat den blbec,ale niektori lekari vazne svoju poziciu zneuzivaju,v nemocnici sa citia nedotknutelni a k prosbam rodiciek su hluchi. a tak sa niekedy bohuzial stane,ze z toho,co ma byt pre zenu jedinecny a neopakovatelny zazitok,sa stane nocna mora.
ja som sa az s takymto negativnym pristupom nestretla,no podla mnohych kusenosti matiek aj tu na fore,to nie vzdy dopadne ako by mohlo a niektore zeny fakt na porod ich dietata spominaju s nechutou.to nie je o znevazovani lekara ako odbornika,nie je to podcenovanie vzdelanosti niektorch pa.ale je to viacmenej kritika ich ako ludi a nie ich ako odbornikov.tieto dve veci treba rozlisovat.nik nespochbnuje vzdelanie lekarov a zdravotneho personalu-ide o to,ako s nim nalozia.

elephant
15. aug 2011

@deticky123 V prvom rade, lekári nie sú prakticky zodpovední za môj život ani za život môjho dieťaťa, keby sa niečo stalo, a ja by som sa dovolávala spravodlivosti, myslíš, že by nejaký šiel sedieť? Zodpovední budú, keď sa u nás začne skutočne vyplácať odškodnenie za poškodenie pacienta, a to nemyslím len pár ojedinelých prípadov... "porodnica je institucia,kde treba dodrziavat zasadne interne pravidla,predpisy!" Prosím? Pôrodnica má byť v prvom rade miesto, kde bezpečne privedú na svet dieťa tak, aby to bolo čo najprirodzenejšie a najbezpečnejšie! Čo ma je ako pacientku po nejakých ich predpisoch? Predpisy sú záväzné pre lekárov a zamestnancov nemocnice, a nie pre mňa ako rodičku! A keď tie predpisy nie sú v súlade s prirodzeným a bezpečným pôrodom, tak nech si ich zmenia! Konieckoncov, spústa doporučení WHO je úplne iných, než prax v našich pôrodniciach, pretože nejnovšie výskumy trebárs ukázali, že rutinný nástrih, holenie, či klystýr je blbosť... Tak nech si pôrodnice v prvom rade "naštudujú" a poupravia svoje nariadenia, a nereptajú, že im ich rodičky nechcú dodržiavať...

aduskatt
15. aug 2011

@deticky123 za zivot mojho dietata som do jeho plnoletosti zodpovedna VYHRADNE ja..............A za seba tiez, pokial ma uradne niekto nezbavi svojpravnosti.........vstupom do nemocnice sa zo mna nestava nepremyslajuca osoba, ktora nevie, co chce a nema byt respektovana.......

zuzi118
16. aug 2011

@melideli nechcem ti brat iluzie, ale dula tam nie je od toho, aby prehodnocovala tvoje rozhodnutia. Ona to ani nemoze urobit. Nie je to ziaden tvoj hovorca ani pravnik. Je tam pre teba, ale vzdy v uzadi. Jednoducho budes to TY ktora si bude musiet rozhodovat o svojom tele a svojom dietati. Nie manzel, nie dula, nie lekar, ale TY. A neboj sa toho, zeby si nebola schopna objektivne sa rozhodovat.. preco by si nebola? Ked ti lekar jasne a zrozumitelne poda informacie, tak nebudes mat problem sa rozhodnut.

zuzi118
16. aug 2011

@deticky123 najvyssia umrtnost rodiciek bola vtedy, ked si lekari neumyvali ruky. A to napriek tomu, ze ich ich kolega Ignaz Semmelweis dorazne upozornoval, ze pokial si neumyvaju ruky sposobuju tym rodicke infekciu, ktora casto konci smrtou. A vies co, tito odbornici, sa mu len smiali.. skoncil v blazninci.. a trvalo dve generacie, a tisicky zien zato zaplatili zivotom, kym si odbornici lekari uvedomili, ze umyvat si ruky potom co dakoho rozpitvu nemusi byt az taky zly napad. A nie je to tak davno co lekari odbornici tvrdili, ze rontgen je vynikajuci diagnosticky prostriedk a rontgenovali tehotne zeny, aby urcili velkost panvy, ci viacpocente tehotenstvo alebo postavenie dietatka v panve. A tiez to trvalo zopar rokov kym sa rozhodli zobrat na vedomie, ze rontgenovat tehotne neni az taka skvela idea, lebo si ich deti mozu odniest suvenir v podobe rakoviny.. a tak by som mohla pokracovat. V dnesnej dobe bolo publikovanych niekolko studii, ktore dokazuju, ze napr. dotepanie pupocnika, skin to skin, porod bez chemie atd. su obojstranne prospesne pre matku aj dieta. Uz len si pockat, aby to nasi odbornici vzali na vedomie... ale dovtedy to zial musime presadzovat my mamy. Kaslem na odbornikov, ktori nekonaju v sulade s EBM (evidence based medicne - medicina zalozena na dokazoch). Je mi jedno ako ma oznacia - za nespolupracujucu a precitlivelu a neviem aku. JE to moje telo, moje dieta.. ja nemienim byt obetou systemu len preto, ze pre nich je pohodlnejsie robit rutinu a vykazovat hospodarske vysledky.

melideli
16. aug 2011

zuzi118 ved prave to je problem, este som nezazila, ze by lekari sami od seba poskytli nejake informacie, jednoducho ked si uzmysli, ze nastrih hradze tak uz aj cvaka noznicami, ani sa nepyta. Preto si myslim, ze taka dula je nezastupitelna, ved ona bude vediet najlepsie, ci su niektore ukony nevyhnutne alebo nie. Pochybujem ze ja to budem posudit, ved nie som lekar. Konecne rozhodnutie bude iste na mne, ale poradit si od nej dam.

dulkagabulka
16. aug 2011

@melideli dula nevie, č je najlepšie pre teba 🙂..ty mozeš mat nejake predstavy a tie predstavy treba povedat lekarovi- a povedat so musiš sama...nechcem ti brat iluzie,ale dula nebude tvojim hovorcom ani advokatom pred lekarom...ona nemože rozhodovat a nesmie zasahovat do zdravotnickych kompetencii- teda dula nesmie povedat lekarovi napriklad-nestrihajte...
dula je tam na to,aby sa o teba "materinsky" starala, aby bola pri tebe cely čas, može ti poradit ulavove techniky, može ta pohladit, možeš ju držat za ruku, može tam "iba byt", bude robit všetko, čo o čo si od nej požiadaš, možeš sa s nou poradit ale každe rozhodnutie je iba na tebe..iba na tebe...
lekar, ak ho požiadaš o informacie, ti ich da 🙂 a ty sa potom rozhodneš..doležita je komunikacia

zuzi118
16. aug 2011

@melideli ale dula ho takisto nema sancu zastavit. jedine ty. A to tym, ze si to odkomunikujes. Dopredu povies, ze nastrih nechces alebo, ze o nom chces byt informovana vopred..atd. Dula nie je lekar, ani zdravotnik.. ona sa ta moze akurat tak spytat, ze ci je toto TO co naozaj chces, alebo aky mas z toho pocit. Pripadne ti poradi, aby si sa spytala ci je babo ok. Ale ona naozaj nemoze byt ta, ktora ti bude podavat informacie. Ak budes od nej toto ocakavat zostanes nemilo prekvapena.

A co sa tyka informacii od zdravotakov, ano su na ne dost skupi. Preto sa treba pytat, pytat, pytat.. aj na veci na ktore poznas odpoved. Niekedy staci dobre polozena otazka a mas vyhrate. Nemusis si nic vyargumentovavat ani hadat sa ani presviedcat. Staci sa spravne spytat. Napr - Si na tri otvorena, lekar ide praskat vodu, lebo sa to tak robi... Nejdes sa s nim hadat, ze praskat na tri je postup non lege artis.. staci sa spytat - Je babo v poriadku? -Ano A mohli by sme pockat? - Mohli, ale potom to bude dlhsie trvat.. a to nie je dobre pre babo.. a bla bla bla.. - Ale babo je teraz OK, ano? - Ano. - Tak pockajme. Kde Vam to mam podpisat, ze nesuhlasim s prepichnutim?
Hotovo. nic viac. Ziadna argumentacia z tvojej strany.

ninan2
16. aug 2011

@bobocka mne dali oxy az na zaver pri tlaceni, lebo som akurat vtedy mala nejake slabe kontrakcie a bola by som tam zrejme este dalsiu hodinu takto, co som uz fakt nechcela... doktor mi to normalne ponukol ako moznost, a ked som sa najprv tvarila odmietavo, zacal mi uz pisat do porodopisu ze odmietam, a ze to tam mam podpisat. Ale nakoniec som si to rozmyslela a dali mi ho teda. Dcera potom bola na svete do 15 min. takze mi to naozaj dost pomohlo. Placenta potom isla von takmer ihned, takze dalsi oxy mi uz nepichali. A dovtedy mi ho vobec nikto neponukal, vedeli, ze chcem co najviac prirodzeny porod. Casovo som bola v porodnici 7 hodin do narodenia dcerky, a prisla som tam otvorena na 6 cm s odtecenou plodovkou.

bobocka
16. aug 2011

@ninan2 no mne ho pichli trosku skor ako tebe.ana placentu uz nedopichavali.tu som porodila rychlo po narodeni maleho.ja si to presne nepamatam,no asi do 2-3min bola von. ale teda si to mala pichnute pred malej narodenim. a pupocnik ako? nechali dotepat?

pepetra
16. aug 2011

@sopel01 prepac, ale asi si si ma s niekym pomylil, ja som o ziadnych unoscoch nepisala

pifina
16. aug 2011

@pepetra to sa vztahovalo k clanku, ktory si tu pred casom dala, aj ked prosila, aby sa ludia prenesli sa cez radikalny nazov (http://www.rodina.cz/clanek7950.htm), niekomu to holt robi problemy ...

ninan2
16. aug 2011

@bobocka no hej lebo inak by sa rodila este dalsiu hodinu zrejme 😀 Ano, pupocnik bol dotepany 🙂

sopel01
16. aug 2011

@pepetra
Peti, ja teraz píšem za seba a myslím to úplne vážne, toto čo teraz napíšem- mne keby proti mojej voli odniesli zdravé novorodene dieta, nevahala by som okamžite volat políciu a nahlásila únos a následne požadovat na súde odškodnenie za nemajektovú újmu- raz ta svojvola už musí skončiť...KTO si už má zastať našich detí ak nie my?

sorry, ako inak sa daju pochopit tieto slova?
samozrejme, beriem to s nadhladom a mam aj zmysel pre humor, 😉 ale je to slobodne forum, kde si kazdy moze vyliat svoje myslienky a nazory a nahodou sa mi zvysil tlak pri citani tvojich slov a takisto ako aj ty prezentujes svoj nazor ja prezentujem ten moj.

dulkagabulka
16. aug 2011

@sopel01 to som napisala ja 🙂

a napriek tomu, že mam nadpriemerne vyvinuty zmysel pre humor /kto ma pozna vie/-toto som myslela absolutne važne...
a lepšie by bolo,keby zavolal otecko-lebo na mamičku by posali psychiatra ...