Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@lubikan Väčšinou sa žena pred pôrodom poriadne vyprázdni sama - telo vie, že sa ide rodiť, tak sa vyprázdni samé. Potom, keď napriek tomu dostanú klystýr, tak tá voda prípadný zbytok v črevách akurát nariedi, a pri tlačení i tak vyjde riedka stolica von - čo by sa trebárs bez klystýru nemuselo stať.
Klystýr ako taký škodlivý nie je, u pomalších pôrodov môže údajne trošku popohnať tempo, ale zároveň to nie je žiaden zázrak, do ktorého by mali povinne rodičky hnať. Podľa mňa by teda mal byť čisto na prianie rodičky.
Ešte si dovolím malú štatistiku za seba 😀
1.pôrod s klystýrom - pri tlačení riedka stolica vyšla
2. pôrod bez klystýru - všetko čisté
3. pôrod bez klystýru - myslím, že nejaký bobek som vytlačila, ale aspoň nebol riedky 😀
@lubikan
@elephant tak baby, mňa by zaujímalo, ako ste sa dozvedeli, že vyšla nejaká stolica. To vám akože personál toto hlásil? Alebo ste sa na to konkrétne pýtali???
Mne pri prvom dali klystír, bez debaty, s poznámkou, že nemám ísť na WC hneď. Tak ja som sa snažila neísť hneď až som skoro nedobehla na WC načas 😝 Čo sa potom dialo pri tlačení, neviem.
Pri druhom pôrode som mala pôrodný plán, ktorý rešpektovali, ale o klystíre som sa tam nezmienila. Nedali mi ho však v domnení, že ho nechcem, lebo to býva vraj častá požiadavka v pôrodnom pláne. Nakoniec som bola rada, že som ho neabsolvovala, je to predsa len dosť "trápny" úkon. No a vraj pri tlačení zo mňa niečo vyšlo, niečo zanedbateľné. Len si už vôbec nespomínam, či som sa na to vlastne pýtala a kedy. Asi na nejakej vizite potom som si spomenula, že mi klystír nedávali, tak som sa informovala, ako to prebiehalo...
@dobromila ..no mne vybehlo este pred tlacenim...som zacitila....aj sestricka kazala druhej,ze nech mi da druhu podlozku,lebo to smrdi 😀 😀 pri druhom mi klystir nedavali,aj som sa pytala,ale ze vraj to uz nerobia....
ale pre mna najtrapnejsie bolo,ked ma previezli na izbu a sestricka podo mna dala ale tri tie jednorazove vlozky....neviem z akeho dovodu prave tie a nie tu jednorazovu podlozku..ja som zaspala medzitym a potom prisla na kontrolu druha sestricka a zobudila ma,kukla pod paplon,no kurna,nadala mi ako ciganke....ze ci som normalna...ja ze pred chvilou ma previezli....tak zrejme si myslela,ze som bola leniva si ich chodit vymenit na zachod 😠 ............taakze nejaky klystir bol pre mna zanedbatelny....no a este na por. stole ked mi priniesli malu,som na nu vobec nevidela,som mala tmu pred ocami od unavy a len som posielala sestricky,doneste mi okuliare,doneste mi este mobil.. 😀
skoda ze som si nevsimla, ze si to pisala ty. Pepetre sa ospravedlnujem.
na dulovske nazory by som ani nereagovala... v podstate nechapem o co vam ide, ake je vase poslanie a ani zmysel vasej prace...
@sopel01 to nebol dulovsky nazor...
to bol nazor mna ako ženy 🙂
ja som klystir dobrovolne absolvovala, uz som ho raz pred 10timi rokmi mala a dalo sa to prezit, takze som si povedala ze OK, ze je to urcite lepsie ako ist par dni po porode na WC, a veru dobre som urobila, pretoze som mala problem este tyzden po porode a musela som si dat X cipkov (bola som velmi zasita, nastrih 😒), takze nelutujem to 🙂 Ale porod mi to myslim vobec neurychlilo 😀
@dobromila 😀 vsak som to videla,ze doktor zobral papier,utrel a dalej sa sustredil na maleho tlacenie sa von 😀 jasne,ze mi nepovedali-no pekne mamicka aj hovienko sa podarilo 😀 😀 😀 😀 neboj,oni to neriesia.je to uplne normalna bezna sucast porodu.ked zena tlaci a tlaci skutocne silno,tak aj v auguste vyjde vianocne hovienko 😀 @sopel01 😲 😲 😲 😲 fuuuha,tak ked davas,tak poriadne.dula je clovek,ktory je pri maminke,pomaha jej,psychicky ci fyzicky.dava ju do kludu,hovori jej ako dychat,masiruje ju...ked sa tatino neciti ist k porodu,tak nech sa neciti rodicka sama v tom zmatku( a ze niekedy pri porodoch zmatok je,ked sa 5 deticiek naraz vypyta na svet).podla mna je to krasne poslanie,krasna praca.a ak ma rodicka aj porodny plan a je z porodu trosken mimo,tak dula nan upozorni lekarov.nemoze im iste ukony zakazovat,no moze im pripomenut poziadavky rodicky.moj manzel pojde ku kazdemu jednemu porodu ktory budem mat,bol pri prvom a bol rad,ale keby som nemala nikoho,kto by tam chcel so mnou byt,tak by som sa iste na dulu obratila.v nasich nemocniciach bohuzial nemaju prestory na to,aby mohli byt k porodu prizvane 2 osoby.teda tatino aj dula byt nesmu.aspon u nas iste nie.je vela veci,ktore su nezmyselne,no znevazovat pracu duly je podla mna viac nez nevhodne.
@ninan2 tak ja som mala s kako vytlacenim prave po klystire. kym sa mi opät naplnili creva, naduvalo ma ze az, ani espumisan tablety nepomahali, az vyhrazka lekara, ze ma nepusti domov, kym to tam nenecham 😲 . pri porode bez klystiru som mala kako na druhy den a menej bolelo aj vytlacenie. ale musim podotknut, ze porody som mala tym "inym spôsobom" 😀 .
@elephant to sa nedá jednoznačne povedať, že sekcia je horšia než normálny pôrod. Ako kedy a za akých okolností. A to ani netreba spomenúť štatistiky, aké otrasné množstvo žien či detí umrelo ( a to nie len v minulosti, ale i v nedávnej minulosti) len preto, že sekcia nebola robená, alebo nebola robená včas, oproti skutočne ojedinelým prípadom úmrtí z dôvodu (zbytočnej, rozumej zbytočne indikovanej) sekcie. To je i dôvod prečo vo vyspelých krajinách na Západe je väčší počet sekcii (z dôvodu predchádzania prípadným žalobám za poškodenie zdravia, či smrť)
@maggie2 Ale veď v pohode, je nikde nepíšem, že sa sekcia robiť nemá. 🙂 Naopak, sekcia zachraňuje životy, to mne je jasné. Ja som to myslela z toho dôvodu, že sekcia je proste normálna operácia, kde sa prerezávajú nielen svaly, ale i maternica, hojenie rany je dlhšie a bolestivejšie než pri normálnom pôrode, pri sekcii sa nenaštartujú hormóny rodičke tak ako pri normálnom pôrode, takže i so začiatkom kojenia je to pre mamičku náročnejšie... A konieckoncov, pri sekcii percentuálne umiera viac rodičiek než pri normálom pôrode. Proste je to operácia so svojimi rizikami. To ale neznamená, že nie je niekedy nevyhnutná. 🙂
Nie je to neznámy fakt, naposledy som o tom čítala v knihe "průvodce promýšlivé ženy...", ktorá je plná štatistík i s odkazmi na zdroj. 🙂
@elephant takže ak si premýšľavá rozmýšľaj, a rob rozdiely v úmrtiach ktoré boli nezvratné, čiže žena by zomrela tak či tak, a cisársky rez bol len poslednou možnosťou ako sa pokúsiť zachrániť život. Takisto je rozdiel ak žena zomrie pri plánovanom cisárskom reze, alebo ak zomrie preto, lebo cisársky rez bol napríklad robený neskoro, po všetkých možných neúspešných pokusoch o prirodzený pôrod. Takéto úmrtie sa dostane do štatistiky úmrtí po sekcii, hoci príčinná súvislosť je širšia. A veľmi i závisí od toho z ktorých rokov sú tie štatistiky, pretože napr. v roku 1950 bola medicína na inej úrovni než je teraz. Skutočne ber v ohľad, že mnoho cisárskych rezov je indikovaných skutočne v ťažkých prípadoch, kde prirodzený pôrod by znamenal automaticky smrť.
@maggie2 Premýšľavá som a premýšľam a dokonca i čítam, takže keď je niekde napísané, že aj u plánovaných sekcií je väčšie riziko úmrtia, a je tam odkaz na štatistiku a z akej štúdie daný údaj pochádza, tak tomu rozumiem tak, že aj u plánovaných sekcií je väčšie riziko úmrtia. Je to napísané dostatočne exaktne? ďalej ťa odkazujem na spomínanú literatúru.
@maggie2 Literatúra nebola moja, mala som ju len pred časom požičanú a dávno som ju už vrátila. Ale keď zabrúsiš na net, určite nájdeš spústy článkov. Akurát doporučujem americké zdroje, pretože predsalen majú viac rodičiek než my tu. Tu pri našich pár úmrtiach rodičiek ročne toho veľa nezhodnotíme.
Ešte detail, vážne komplikácie nastávajú často až ako popôrodné komplikácie, tak vlastne priamo ani s akútnym zásahom nesúvisia. I tak ale poukazovali v tej literatúre na to, že ako sa zvyšovala "obľúbenosť" sekcií, význame stúpala i úmrtnosť rodičiek. Samozrejme, stále sa jedná o veľmi nízke čísla... aby som tu niekoho neplašila.
@elephant takéto štatistiky na ktoré sa Ty odvolávaš mi znejú pochybne, pretože môžu vychádzať jedine z pozorovaní, koľko žien umrelo pri akom druhu pôrodu. Problém nastáva len v tom, že u úmrtí žien ktoré nastanú cisárskym rezom nie je možné zistiť, či by k úmrtiu nedošlo tak či tak, t.j. aj keby CR robený nebol. T.j. pri tých Tvojich štatistikách ak majú byť seriózne, by mala byť uvedená príčina smrti. Analogická situácia vyvstáva pri porovnávaní štatistík úmrtia žien pri prirodzenom pôrode. Preto môžme porovnávať len čisto vyšpecifikované riziká. Pretože, ak umierajú pri prirodzenom pôrode ženy hlavne z toho dôvodu, že cisársky rez nebol robený včas, alebo nebol robený vôbec, a na druhej strane ideme tvrdiť, že úmrtí cisárskym rezom je omnoho viac, než prirodzeným pôrodom, zjavne je niekde logická chyba, hlavne keď vezmeme v úvahu, že napríklad v Nemecku podstupuje pomaly každá tretia žena cisársky rez, pričom teda mortalita rodičiek podľa Tvojej štatistiky by mala stúpať. Ale nedeje sa tak.

@bobocka ....aha,no ja som to povazovala za normalnu vec...ja som stihla sa dototo asi 10 minut pred tym,nez mala vysla..aj take foto som videla,babo polozene do "toho"...no staci nechutnosti 😀