Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@maggie2 V Nemecku každá tretia žena rodí CS? No, to by som chcela vidieť, máš niekde tú štatistiku? Inak v príspevku nad tvojim som písala, že sa jednalo často o pooperačné komplikácie, zápaly a podobne. Samozrejme, že sa príčina úmrtia sledovala, ale už tú knihu nemám, tak ti to presne nepopíšem. Skús pohľadať na nete.
@elephant Takže napríklad tento zdroj: Prof. Dr. med. Klaus Vetter
Leiter der Klinik für Geburtsmedizin
Vivantes Klinikum Neukölln
Mariendorfer Weg 28
12051 Berlin
Tel.: 030/60 04-84 86
uvádza že úmrtnosť matiek je 0,02 promile pri vaginálnom pôrode, kdežto pri cisárskom reze je úmrtnosť 0,04 promile, pričom v tomto čísle sú ale zahrnuté prípady skutpočných akútnych a ťažkých prípadov (čiže dá sa povedať, že smrť by nastala tak či tak) takže si môžeš skorigovať číslo tak "ako sa ti páči". Jednoducho tých dát je strašne málo, na to, aby sme mohli robiť také závery, aké si si dovolila robiť Ty odvolávajúc sa na Tvoju "literatúru".
@elephant dúfam že nemecký FOCUS uznáš ako dostatočne relevantný zdroj serióznych informácii : http://www.focus.de/gesundheit/baby/geburt/kais...
@elephant tak ja od LP viem tak,ze problemy so zacati dojcenia po sekcii suvisia s tym,ze vo vela nemocniciach nedovolia mate zacat co najskor dojcit,dieta je oddelene,nenosia prvych neviem kolko hodin vobec na dojcenie,neakceptuju kontakt koza na kozu. ak by bolo dietatko prilozene na matkin hrudnik,pocas zasivania rany napriklad a potom by rodicka mohla mat napriklad 24hod doprovod na izbe(co je u nas normalne),teda by niekto pomohol babatko casto prikladat,bolo by s dojcenim po sekcii vsetko ok. dokonca prave pri dojceni sa vylucuju hormony,ktore pomahaju maternici rychlejsie sa stiahnut.
@estterka všetko má svoje pro a contra, a na SK sa stále s tými CR len straší, pričom je verejné tajomstvo že "vďaka" nemožnosti mať na SK CR na želanie, fungujú úplatky, a aby pôrodné oddelenia nezvyšovali pozornosť že u nich je mimoriadne veľa cisárskych rezov, tak ženy ktoré ich potrebujú, ich jednoducho nedostanú, lebo percentuálne číslo 20-25 percent zaberú protekčné rodičky. Je to jednoducho tabu o ktorom sa nehovorí. Ale realita je smutná. Neviem o jedinom súdnom procese na SK, kde by bola žaloba že rodičke bol robený CR, všetko sú žaloby z dôvodu NEUROBENIA CR vôbec, alebo nie včas, následkom čoho boli poškodené matky, alebo deti, alebo oboje, od zdravotných poškodení až po smrť.
Páči sa mi tento rozhovor http://ona.idnes.cz/antikoncepce-pro-mladistve-... (nižšie hovoria o pôrodoch)
ohladom dojcenia po SC, co ste tu preberali z vlastnej skusenosti mozem povedat tolko, ze ani neskorsie prilozenie bejbyna nejak extra negativne neovplyvnuje laktaciu. absolvovala som dve, pricom pri prvej mi bolo bejby prinesene az po viac ako 24 hod. kym som sa spamätala, tak som si ho prilozila asi aj po 30 h 😲 . bola som vo velmi zlej fyzickej kondicii. laktacia sa rozbehla, ked sme prisli domov po tych 4,5 dnoch, vylucne som dojcila. teraz pri druhom, k prsniku mi bejby prilozili cca po 6 hodinach po operacii, ani som si ho skôr nepriala dojcit kedze som bola po celkovej anesteze. o com viem, dali mu raz v noci flasu v nemocke, inak plne dojceny. ja a moje dve sekcie -lasky, budeme asi primala vyskumna vzorka 😀 . na porovnanie, sestra rodila v holandsku vag. dve deti, ani jedno nedojcila - pricom by mala mat vsetky predpoklady dojcenia, ak zaratam komfort v nemocke, perfis poporodna starostlivost, tyzdnova starostlivost o matku a dieta + este o starsie dieta v ich dome.
co sa tyka porodnej a poporodnej umrtnosti na slovensku co sledujem posledne dva roky(len z medii), tak som nezaznamenala na slovensku smrt rodicky pri planovanom SC. vsetko to boli vaginalne porody, alebo smrt po porode, alebo ak zomrelo dieta, tak sa "nieco pokazilo" pri prenatalnej diagnostike.
ja by som sa rada vratila k povodnej teme, vy ste tu vsetky uz skusene, male vlastne babatka. ja som si myslela ze dula by mala poznat pre a proti vsetkych ,,rutinnych'' zakrokov a ked sa vopred oboznami s tym co by rada pri porode a co nie, a bude v porodnici so mnou, mala by vediet usmernit lekarov odbornym sposobom, nie? ci sa ocakava odo mna ze ja v bolestiach a vycerpani budem sofistikovane diskutovat ze: pan doktor ale viete ja som poctivo masirovala hradzu, tak hned necvakajte nozicami.. 😎 ?? a dula tam bude len sediet a drzat ma za ruku?
aj by som chcela vediet ci vsetky duly maju zdravotne vzdelanie alebo nie. je naprilad skopna posudit, ze kedy treba ist na domocnice? ja by rada isla na poslednu chvilu. mam totiz paniku z nemocnic a sok ktory zazijem ked pridem, urcite porod spomali, tak by som chela aby to bolo riadne rozbehnute. nech mam sancu.
ozaj ma niekto taku podpultovu informaciu, ze kolko treba strcit do vrecka aby som mohla mat pri porode 2 sprievodov? napr. dula aj manzel
@melideli Ty si vtipná, že dula by mala vedieť usmerniť lekárov....ktorý lekár sa Ti nechá usmerniť (bárs i vlastným kolegom) ? 😀 😀 😀 Nie to ešte dulou.... A snáď čítam dobre? Čo ty chceš komu strkať do vrecka? A otvorene sa ešte i pýtať? Veď to je trestný čin! Nielen príjmanie ale i dávanie úplatku!
@melideli no neviem, k tej poslednej otazke - "do vrecka" by si asi musela dat prednostovi kliniky 😀 .
ale vazne - myslis si, ze ak raz ma nemocnica stanovene, ze moze byt jedna osoba sprevadzajuca rodicku, vyriesi to system "do vrecka" ? To urcite nie ... Bohu vdaka u nas nie je az taky Absurdistan....
Jedine ak najdes nemocnicu, ktora to oficialne v podmienkach povoluje...
@veve39 Každá nemocnica musí umožniť rodičke ak tá o to požiada doprovod a prítomnosť dospelej osoby pri pôrode: citujem z Charty práv pacienta, ktorú sa SR zaviazala dodržiavať (teda logicky, musia i všetky nemocnice na SK)
: Liečba a starostlivosť Odsek 4.Po dohode so zdravotníckym zariadením má žena právo, aby s ňou pri pôrode bola dospelá osoba, ktorú si vyberie.
Okrem toho má na to žena i zákonné právo. Zákon a paragraf zrovna teraz nevytrasiem z rukáva
@melideli @veve39 a preco by to malo byt take tazke zo strany zdravotakov mat pri sebe dve osoby? ved to financne stoji len pozicanie bieleho plasta, to je kolko eur?? ma s tym/s nimi nemocnica väcsie naklady?
ja osobne by som si to vykonzultovala a ak by to skutocne nebolo mozne, kaslem na lokalpatriotizmus a idem rodit inde.
@melideli ja si nemyslim,ze v nasich porodniciach nepovoluju 2 a viac osob pri porode lebo sa im tak chce,ale preto,ze sa to proste neda.my nemame v porodniciach osobitne izby velkosti 10x10m.su to mini priestory s jednou postelou oddelene plachtami-aspon u nas to tak je. a vies si predstavit,ze by rodilo 10 zien naraz a kazda by tam mala cely sprievod? to by asi neslo 😀 mne osobne vadi,ze tam nemozu byt dve osoby,no na druhej strane uplne chapem,ze to fyzicky nie je mozne.a kazda "neprofesionalna" osoba,nejak citovo putana k rodicke je viac na obrtiaz personalu ako pomoc.partner hotovy,ze milovana zena krici bolestou,bezdetna kamaratka prizerajuca sa so strachom v ociach,ze aj ju raz take nieco cakat moze,ustrachana matka rodicky behajuca za lekarmi pytajuca sa na kazdu hlupost...no ja byt lekarom,tak som nervozna.lekar sa musi na svoju pracu sustredit a nie tam davy rozhanat. no co sa tyka duly tak tam by som robila vynimku asi.lebo ta je zorganizovana,ta nebude chodbami splasene pobehovat.ta praveze rodicku i jej partnera moze ukludnit a teda zjednodusit pracu zdrav persobnalu.ale zas na tieto veci su tam aj pa.aj ony maju rodicky o vsetkom informovat a pomahat im atd.
a davat uplatok bola dufam len taka vsuvka,obrazne povedane 😉 lebo skutocne davanie uplatkov len prehlbuje priepast a ak si lekari na to total zvyknu,tak sa maminka pozadujuca naturalnejsi porod svojho nedovola bez obalocky a to je viac nez zleeee.toto podporovat nesmieme.praveze treba trvat na tom,aby milsi ludskejsi pristup a chapajuci personal bol ucastou kazdej nemocnice aj bez obalocky 😉
@bobocka to je typické: nafukovať hypotetické situácie. Isteže by KAŽDÁ rodička nemala pri sebe CELÝ SPRIEVOD. Extrémy, extrémy, muž odpadáva, manželka kričí, priateľka vracia, teta telefonuje, dedko na vozíčku zavadzia personálu, a mierne debilný bratanec z piateho kolena motá sa po izbe s 10 vznášajúcimi sa balónmi.... 😀
Okrem toho ako som už bola uviedla, mňa ako pacientku nezaujíma že mi povie niekto že sa niečo nedá. Ak mám na to zákonný nárok, že môže byť pri mne dospelá osoba pri pôrode (zákon taxatívne nevymenováva, že len jedna osoba môže byť) tak mi to musia umožniť. A dovi dopo.
@melideli
nie je to tak ako si predstavuješ
dula je tu na to,aby ta priviedla k "prirodzenemu"
možeš s nou prebrat svoje strachy, možeš s nou prebrat všetky pre a proti rutinnych zakrokov. Dula,ktora ma certifikat, ma naštudovanú kopu odbornej literatúry, prednášky od porodných asistentiek , psychologa, porodnika atd..vie,ako prebieha fyziologicky porod, ake hormony sa maju vyplavit,ako podporit ich vyplavovanie, pozna ulavove tehcniky,nie je však zdravotníčka a nie je školena na patologie
je potom na tebe,aby si si sama v sebe prehodnotila, ako si svoj porod predstavuješ, pripadne či a ktore rutinne zakroky chceš pri fyziologickom porode odmietnut a spisat porodny plan,alebo dodatok k informovanemu suhlasu...a je na tebe to vyžadovat..dula bohužial nevie zhodnotit, čo prebieha v tvojom vnutri a či sa počas porodu nerozhodneš inak...ak napriklad vysloviš svoju volu strihat iba v pripade ohrozenia života babatka a oni ta strihnu aj bez toho, je na tebe,ako budeš postupovat dalej.../poznam pribeh ženy, ktora odrodila iba s PA,lekar nestihol prist...kym prisiel,PA vylakana vravela kolegyni ,že čo na to povie primar, že nestihli strihnut a nastrihla ju po porode!!!/
dula nesmie zdravotnikom nič prikazovat, zakazovat , poučovat- nie je tam na to..oni robia svoju pracu a robia ju najlepšie ako vedia - dula nie je na to,aby ich tam kritizovala...jedina mamina je ta, aj podla zakona, ktora rozhoduje o svojom tele
ty budeš zodpovedna za seba i svoje dieta- nie lekar, nie PA, nie dula
čo sa tyka pritomnosti osob- u nas uz može byt dula i partner

@elephant 99 percent pôrodov uskutočňovaných na súkromných klinikách v Brazílii je cisárskym rezom. Oficiálne číslo.