Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@vejula ja by som tam maleho nenechala bezomna.nehrozi.neviem si predstavit aky by bol chuditako zmateny bez maminky a este tak velmo chory.on nesmel plakat.bol na infuzkach,dostaval kortikoidy.fakt v hodine dvanastej sme tam prisli 😔
no ja ponukam malemu rano,pred obednym spanim a pred spanim vecer.mediztym ak sa mojkame a on si didik pohladka,tak hned tasim 😀 maly ma o mesiac 2 roky a toto je moj osobny ciel na dojcenie.odkedy som pochopila o com dojcenie je,tak som ani nezvazovala dojcit kratsie ako dva roky a po 2 rokoch to bude na nom.ale vobec by mi nevadilo keby siel do skolky dojceny 🙂 ludia vzdy mrastia nos ked si predstavia takto "velke" dietatko ,ze je dojcene,lenze nevedia,ze to dojcenie je uz o inom a dietatko nie je na prsniku polhodku.uz je to len take cucnutie,ja som vdacna za kazdu kvapku 🙂
no ale uz me trosku mimo temu(len trosku).v porodnici mne doniesli maleho prvy krat na dojcenie cca 6 hodin po porode(na sale po porode dojceny nebol,odniesli ho) a povedali mi,ze si mam lahnut a dojcit v lahu.to bolo pre mna veeelmi nepohodlne,no ale ked sestra povedala lahnut,tak som si lahla 🙄 som sa tam nad maleho kadejak nahinala.ony hned odisli a nechali ma tak.okrem tejto ich pomoci pri dojceni som uz ziadnu nemala!!!! a ako prvorodicka som si teda mala asi z prsta vycucat ako sa to ma robit 😠 .no a kazali mi maleho si vazit.kedze som mala nespravnu techniku dojcenia,tak maly zacal chudnut a teda sestricka prisla s tym,ze asi este mlieko nemam(objavila ameriku vtedy 😅 ) a ze teda ideme dokrmovat.ja som povedala,ze ale umele nechcem a ona,ze ani umele dat nechcela.ze maju uskladnene materske.tak to sme dali cez striekacku ☹ .takze namiesto toho aby mi pomohli pri dojceni a aspon jedno cele dojcenie pri mne ostali a pozerali sa,ze ci maly dobre taha,ze ci ho mam spravne prilozeneho,tak ony hned so striekackou prisli. 😠 a ako bonus(za toto by som si facku zasluzila),ze maly bude asi smadny a ze na brusko je to dobre,tak mi dali pre neho feniklovy caj vo flaske s cumlom!!! no ja som fakt o tom nic nevedela a myslela som si,ze sestricka predsa vie co robi 😠 teraz by som jej za taketo daco tak vyhubovala,ze by po kanaloch od hanby chodila!!! 😠 a babyfriendly podotykam!!! akoze co z tohot bolo babyfriendly? 🙄
@ninan2 v Handlovej, ako pôrodnica tam bola super aj doktori a pôrodné asistentky, akurát to novorodenecké ma sklamalo...no asi každá po tom prvom dieťati zmúdrie, ja som bola vyplašená, fakt som sa bála o malú aby nehladovala alebo čo, človek nevie čo má robiť...a bola som hlúpa, že som sa spoliehala, že mi tam poradia, ešte som si vravela, veď zvládli iné, zvládnem aj ja...mala som si dopredu naštudovať čo najviac, nuž ale čo už , urobila som aspoň dúfam maximum čo som vládala, keď vidím, že niektoré zdravé baby to nevydržali ani 2 týždne a ja som vydržala aspoň tých 6 týždňov a to som mala teplotu každú noc... ☹
@bobocka no to sú teda iné zážitky čo píšeš 😖 malíček v pusinke, no to je ozaj vrchol 😠 sa ti nedivím, že to nevieš rozdýchať...inak aj s tým budením máš pravdu, aj tam to tak bolo, vizita a nikoho to neštvalo, že deti spia...ja sa napríklad zlostím, že moja pediatrička má poradňu od pol jednej do tretej poobede, veď v tom čase skoro všetky malé deti spia, tak naveky máme problém, buď tam ideme riadne unavení a tým pádom umrnčaní, alebo musím malú zobudiť a tiež tam ide umrnčaná...potom to vyzerá, že všetci máme akési urevané decká 😀
@pici použivanim klobučkov sa znižuje tvorba mliečka, pri použivani vznikaju velmi neprijemne poranenia bradaviek...da sa dojčit aj z plochych bradaviek...bradavky sa totiž vyvijaju ešte počas dojčenia...po ukončeni dojčenia su vždy ine,ako boli pred dojčením..takže to netreba hadzat flintu do žita vopred..
pri poslednej navšteve MUDr. Newmana na Sk ukazal v nemocniciach,ako sa da priložit a nadojčit dietatko matke aj s plochymi bradavkami..videla som fotku,ako dojčila žena svoje 4-te dieta /tri deti predtym absolutne nedojčila,lebo mala "ploche" bradavky--- na fotke je doktor Newman,ktory jej priložil babatko -a to pilo mliečko od mamy- a mama s udivom pozera, s vyrazom akože "je toto možne?"..to znamena, že naozaj zaleži od techniky dojčenia-od polohy babatka
okrem toho- na bradavke su žlazy / niektore ženy ich maju velmi viditelne ako take male hrbolčeky/..ak sa tychto žliazok dotknu sliny dietatka, imunitny system ženy okamžite začne vytvarat protilatky špecialne pre dietatko...
@halienka bb rooseveltka.ono tu je vo vseobecnosti zname,ze novorodenecke je hruznica.porody a sestonedelie co sa matky tyka to je fajn,no co sa deti tyka,tak to ma dost daleko od babyfriendly.co sa pristupu tyka,tak je to skor mother friendly nez baby friendly 😠
inak aj nasa pediatricka mava poradnu poobede.to asi kazda.doobeda poradna byt nemoze.vsak doobeda treba chore deticky ratovat.takze poobednej poradni sa asi ziadna mamina nevyhne.my spime na obed.od jedenastej cca,takze my sa do tretej zvykneme k doktorke dostat.mam ju hned oproti domu.no dnesny spanok bol do stvrtej 😀 schrupla som si s drobcom a keby nas bobco nezobudil,tak spime dalej 😀 😀 😀
@bobocka tak to si teda mala 😖 Bože že feniklovy čaj to som teda asi nikde nepočula 😕 Mojmu malemu dali prve 2 dni glukozovu vodu, ja som to neriešila kedže predtym som si o dojčeni nič nezisťovala a nevedela som čo a ako. Mne teda sestričky moc neporadili, ale kedže moja mamina odkojila 4 deti tak mi prvy krat pomohla a išlo to celkom samo, mali sa hned prisal.. Ja som si ho na cicik prikladala stale lebo stale plakal že je hladny len na ciciku bol kludny, vobec mu nevadilo že mu nič moc neteče. inak ja som bola po cisarskom a prvy krat som ho dala na cicik 24 hodin po porode
@dulkagabulka tak ja maleho kojim už vyše 16 mesiacov ale teda bradavky mi nejako moc nevyťahal, ale mne to nevadi, lebo mi to pride absolutne nepodstatna vec on sa mi pekne prisaje na dvorec a bradavky nejako neriešim.
@bobocka i ked sa uz zmenila tema z oderu pup. krvi a reklamy na pouzivanie klobucikov, tak som skutocne nepochopila tvoju nevhodnu poznamku o voze a koze? objasnis mi to? nezda sa mi totiz tvoj sposob komunikacie. to sa bavis s pätrocnym dietatom, alebo na diskusnom fore pre dospelych?
@vejula no u nas to robia tak,ze daju na izbu vzdy viacrodicku s prvorodickou(teda ak sa da) a teda ta viacrodicka potom prvorodicke radi co a ako ked sestry maju akoze plne ruky prace(citania noveho casu na inspekcke 😠 ) ja som mala na izbe maminu co porodila stvrte dietatko,takze ona mi co to poradila. 😉
@maca_p uz nie.prepac ale vysvetlovala som svoj postoj vela krat.ak si to stale nepochopila tak ako som to myslela,tak ani tentoraz to nepochopis.fakt nic v zlom,len uz nechcem pisat dokola to iste 😅 naozaj nie v zlom.ak chces tak si znova precitaj co som predtym pisala.ak stale nepochopis o co mi slo,tak nepochopis.nic sa nedeje 🙂
baby, moc vam dakujem... za rady... som o cosi mudrejsia... vycerpavajuce odpovede.. este raz velka vdaka...
@pici teraz sa snazis provokovat, ci ako mam tomu rozumiet? vies co, poslednu dobu sa mi zda, ze no.1 v tejto teme si ty a bobocka. kto s vami nesuhlasi, tak do toho sa navazate. takze sa skludni, venuj sa teme a neries, co riesim ja. minuly tyzden ci pred dvoma ste mali v zuboch maggie, ktora vyborne argumentovala, na co ma pacient pravo a co moze pozadovat.
ahojte. este raz sa opytam ako je to s ne-umyvanim dietatka po porode. myslela som, ze by som ho dala umyt po tych 2 hodkach pri mne, plus meranie, vazenie - neviem, ci sa da, aby to tiez absolvovalo pri men. jedna mamina tu z fora mala v ziadosti do porodnice, ze neumyvat do druheho dna. len sa chcem opytat na skusenosti, ci diatatko nie je dovtedy dolepene a zaschnute? dakujem
@ginepra Ono keď sa narodí, tak je vlhké, a stačí ho otrieť. Je fakt výhoda, keď sa nepretrhne plodový obal (ak sa nepretrhne sám), tak to dieťatko vylezie vlastne čistunké. Ale i keď je od krvi, tak stačí otrieť do osušky... Márne teraz premýšľam, ako to bolo pri synoch, tam ma nastrihávali i pretrhli obaly, ale fakt netuším, či ich len otreli, alebo hneď umývali.. 😨
No, neviem aké sú zvyky na Slovensku, čo všetko si musíš doniesť, ale ja som pre deti osušky nenosila, deti utreli do erárnej... Vážili i merali ich v tej miestnosti (aspoň toho najstaršieho) kde sa narodil, ja som v tú chvíľu na neho nevidela, ale stál tam pri ňom manžel.
U Martina to bolo trochu inak, narodil sa v 37tt, čiže skoro 4 týždne pred termínom, na chvíľku mi ho dali, ale potom ho hneď niesli preč "na zohriatie", tak ani neviem, čo s ním robili ☹ Mmch, vedieť, čo viem dnes, už by som ho nenechala odniesť a hriala by som si ho pod perinou sama... ☹ Ale to vieš, lekárska aurotita... 😖
@ginepra zo skusenosti z porodnice ti mozem odporučit priniest vlastnu /vyžehlenu/ bavlnenu plieknu /možno aj dva kusy/ na utretie babatka...teplu prikyvku, čiapočku /tiež viac kusov,lebo sa stalo,ze babatko nebolo dobre osušene a bolo ju treba vymenit/ ,ponožtičky...pripadne sa spytaj na novorodeneckom v nemocnici, kde budeš rodit..lebo v niektorych nemocniciach nemusiš nosit nič...
@dulkagabulka veci si prinesiem. len si nie som ista, za ako dlho sa potom zvykne babo kupat? k tomu som sa nedopatrala
@ginepra nechapem
@dulkagabulka Neviem, ako je to s ne-umyvanim dietatka po porode. myslela som, ze by som ho dala umyt po tych 2 hodkach pri mne, plus meranie, vazenie - neviem, ci sa da, aby to tiez absolvovalo pri mne... jedna mamina tu z fora mala v ziadosti do porodnice, ze neumyvat do druheho dna. len sa chcem opytat na skusenosti, ci diatatko nie je dovtedy dolepene a zaschnute? dakujem
@ginepra ak sa dobre poutiera a osuši , nie je dolepene ani zaschnute....
@dulkagabulka dakujem, ja s tym nemam ziadnu skusenost. takze je mozne pockat aj do nasledujuceho dna - to by som si ho mohla snad aj sama okupat, ak budem v poriadku. 🙂

@bobocka 🙂 tak to sme na tzom podobne tiež asi prerevem ten prvy den. MAly zatial nevyzera že by sa chcel odstaviť. No ved uvidime, ale vraj do druheho roka treba ponukať a po druhom roku to treba nechať na dieťati ani neponukať ani neodmietať.. Teda laktačne tak hovoria. Tiež mam kamaratku čo odsavala pol roka, teda ona najprv chvilku y ciciku kym malasilny tok ale ked už ho nemala silny tak synček jej bol tak pohodlny že už neťahal, takže zbytok odsala a davala flaškou. Mne uplne stačilo ked som odsavala na začiatku to do mna hudli všetci v nemocnici že ak nechcem dostať zapal nech len odsavam odsavam a ja unavena každu volnu chvilku som travila s odsavačkou v ruka. až potom jedna super sestrička mi povedala nech to neprehanam a nech si aj oddychnem. Ja som teda inak s mliečkom nikdy nemala problem, ale to vdačim aj mojmu drobcovi on sa prisal bezproblemov celkom slušne, a ťah mal ako mala pijavica.
S tou nemockou to maš pravdu, to dojčenie ocenime najma vtedy ked je babatko chore alebo mu niečo je a nechce ine papať. Asuper že si tam mohla byť s nim, ja si to ani neviem predstaviť nechať take male babatko v nemocnici same 😕