Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@blackcat8885 Dohovor o ľudských právach a biomedicíne
Zákon o informovanom súhlase
Zákon o rodine (čo sa týka zastupovania bábätka)
@dulkagabulka Vdaka 🙂
baby niektore ste naivne ak verite že nastrih vam pomože ,vačšinou sa žena potrha prave v mieste nastrihu ja som mala male deti a nastrih bol ,dodnes mam nasledky nikdy viac by som nerodila normlane prave koli natrihu,že šitie bolo brutalne bolestive to je minulosť s ktorou som sa nevyrovnala doteraz ale že mi sposobilo necitlivosť hrazde a prolaps to je nasledok
@liza2222 nie si bohuzial jedina,no tvoj pribeh nie je pravidlom.rodila som s nastrihom,ktory vobec nebolel,rovnako ani sitie nebolelo a hojenie bolo bezproblemove a rychle.ziadne tazkosti nemam. kazda jedna sme ina,ku kazdej jednej treba pristupovat individualne a lekar by vzhladom na priebeh porodu mal urcit aky zakrok je potrebny a aky zbytocny a rutinny.ty si podla vsetkeho rodila u fusera bohuzial ☹
tu nestrihaju, babice sa snazia tlacit a masirovat hrazdu pri porode aby lekar nestrihal.. ja som mala 3 stehy co som praskla a druhy den som behala po chodbe, no boli baby aj po 13-20 stehov co ledva na rit sadli..to je rozne..ja osobne by som asi neodmietala nic pri porode, predsa lekar by mal najlepsie ocenit co treba urobit..i to samotne tlacenie a dychanie je dost namahave aby som este rozmyslala o inych veciach
Samotne nastrihnutie vobec neboli !!!! Ani nevies, kedy to spravia....Vzdy to je v case kontrakcie. Ja som sa bala ako čert, tiez som si pisala porodny plan - ktory mi bol na prd, pretoze porod vedie aj tak doktor. Samozrejme, zavisi od polohy dietatka - ako ide von, od elasticity Tvojho tkaniva. Su baby, ktore vobec netreba nastrihnut a su aj take, ktore aj nastrihli a aj tak ich doslovne potrhalo az po konecnik!!!! Ale sitie by som si uz nikdy nezopakovala - bez epiduralky a umrtvenia - brrrr!
žienky,ak by ste mali záujem, môžte sa bližšie mrknúť na www.porodnaasistencia.sk ... som tu pre vás, keďže pracujem ako pôrodná asistentka s licenciou so zameraním na prirodzené teh. a pôrod, iba ako SZČO, tzn. že už nie som viazaná na pravidelné služby v nemocnici na pôrodníckom odd. a môžem sa venovať naplno svojej prekrásnej profesii, svojmu poslaniu 😉
http://www.inspiredwomen2013.com/ Prvý medzinárodný ženský summit na Slovensku
tehulky, zaujímavé stretnutie v KE 8.2.13, nakuknite 🙂
http://www.porodnaasistencia.sk/index.php?a=akt...
Včerajšia tlačová správa:
Ženy musia mať reálne právo rozhodovať sa o okolnostiach pôrodu
Verejnosť pripomienkuje novelu zákona o matrikách, ktorú navrhuje ministerstvo vnútra
(Bratislava, 22. 1. 2013 ) - 14 mimovládnych organizácií a 1811 osôb podalo ministerstvu vnútra
hromadnú pripomienku k navrhovanej novele zákona č. 154/1994 Z. z. o matrikách, ktorá je
podľa ich názoru v hrubom rozpore s právami žien, detí aj ich otcov. V pripomienke preto žiadajú
odstrániť z novely dva diskriminačné body, ktoré sú vo vážnom rozpore s mnohými ustanoveniami
zákonov SR, Ústavy SR a medzinárodných dohovorov (tie sú súčasťou právneho poriadku SR a majú
v mnohých ohľadoch prednosť pred slovenskými zákonmi). Minister vnútra Robert Kaliňák predložil
návrh novely do medzirezortného pripomienkového konania tesne pred Vianocami, 20. 12. 2012.
Novela sprísňuje podmienky zápisu narodenia dieťaťa do matriky po pôrode mimo pôrodnice.
Tým podstatne sťažuje ženám pôrod napríklad doma. Zavádza totiž povinnosť predložiť správu
lekára o ukončení tehotenstva pôrodom – v opačnom prípade sa môže narodené dieťa zapísať do
matriky až po rozhodnutí súdu o určení materstva. Novela tak núti ženy absolvovať gynekologické
prehliadky u lekára ihneď po pôrode bez ohľadu na to, či si to prajú alebo nie. Obmedzuje tým ich
právo slobodne sa rozhodovať o svojom vlastnom tele aj o tom, kde a za akých okolností porodia
svoje dieťa.
Problém zápisu do matriky v súvislosti s domácim pôrodom však predstavuje len vrchol
ľadovca. „Európsky súd pre ľudské práva už potvrdil, že ženy majú právo zvoliť si domáci pôrod
a štát má povinnosť im túto voľbu prakticky zabezpečiť. Domáce pôrody na Slovensku však nie
sú nijako regulované, resp. štát ich vysúva do sféry ilegality – napríklad tým, že pôrodné asistentky
môžu samostatne viesť pôrody iba v zdravotníckych zariadeniach. Z toho potom vyplývajú aj
praktické problémy so zápisom doma narodených detí do matriky,“ hovorí Janka Debrecéniová,
právna expertka združenia Občan, demokracia a zodpovednosť (ODZ). „Vyzývame preto vládu, aby
pristúpila k právnej regulácii domácich pôrodov tak, aby slovenská legislatíva napĺňala domáce
aj medzinárodné ľudskoprávne štandardy a podporovala právo žien slobodne sa rozhodovať
o mieste a okolnostiach pôrodu. Súčasťou tejto regulácie by mal byť aj spôsob zápisu dieťaťa do
matriky.“
Aj Medzinárodná konfederácia pôrodných asistentiek (ICM) a Medzinárodná federácia pre
gynekológiu a pôrodníctvo (FIGO) žiadajú rešpektovať základné ľudské práva žien a zastaviť
kriminalizáciu pôrodníctva v súvislosti s pôrodmi mimo zdravotníckych zariadení. Upozorňujú, že je
veľa silných dôkazov, že pôrody mimo zdravotníckych zariadení za účasti registrovanej pôrodnej
asistentky sú bezpečné a mnohé ženy ich uprednostňujú. Ženám by sa tento výber nemal upierať
len pre nedostatočnú alebo neprimeranú právnu reguláciu pôrodnej asistencie. Naopak, pôrodným
asistentkám by štát mal umožniť vykonávať svoju profesiu na každom mieste, ktoré si rodiace ženy
zvolia. ICM a FIGO podporujú právo každej tehotnej ženy na starostlivosť pôrodnej asistentky o seba
a svoje novonarodené dieťa. *1
„Švédsko, Nórsko, Dánsko, Rakúsko, Nemecko, Holandsko – v krajinách s vyspelým zdravotníctvom
už stanovili náročné a presné štandardy pre pôrody mimo zdravotníckeho zariadenia. Domáce
pôrody tak pre mnohé ženy žijúce v zahraničí predstavujú reálnu a legitímnu voľbu. Keď to ide v
iných krajinách, niet dôvodu, prečo by sme to nemali zvládnuť aj na Slovensku,“ vysvetľuje Zuzana
Krišková z občianskeho združenia Ženské kruhy.
Novela však diskriminuje nielen ženy, ale aj novonarodené deti a ich otcov. Podľa nej by mal
zápis dieťaťa do matriky závisieť výlučne od toho, či žena absolvuje gynekologickú prehliadku
alebo nie. Ak by sa rozhodla prehliadku neabsolvovať, otec narodeného dieťaťa (ktorý má k nemu
rovnaké práva a povinnosti ako jeho matka) by nemal nijakú možnosť zapísať ho do matriky. Novela
taktiež masívne porušuje práva detí zakotvené napríklad v Dohovore o právach dieťaťa –
právo na nediskrimináciu, na registráciu ihneď po narodení, na meno, na štátnu príslušnosť
atď. *2 Schválenie novely by navyše prinieslo množstvo praktických problémov a negatívne sa
dotklo mnohých práv v sociálnej oblasti – napríklad v súvislosti s vyplácaním príspevku pri narodení
dieťaťa a príplatku k nemu, rodičovského príspevku a prídavkov na deti či v súvislosti s vyplácaním
materského.
Pozn.:
*1 Zdroj: ICM & FIGO media release, 8. 3. 2012 (príloha č. 2)
*2 Najrelevantnejšie články Dohovoru o právach dieťaťa, ktoré by boli prijatím novely zákona o matrikách
porušené: čl. 2 - zákaz diskriminácie dieťaťa o. i. aj v súvislosti s diskrimináciou, resp. postavením a
presvedčením jeho rodičov, čl. 3 - povinnosť štátu pri akejkoľvek činnosti v prvom rade zohľadňovať
záujem dieťaťa a zabezpečiť dieťaťu takú ochranu a starostlivosť, aká je nevyhnutná pre jeho blaho,
pričom štát berie ohľad na práva a povinnosti jeho rodičov a robí pre to všetky potrebné zákonodarné
a správne opatrenia, čl. 4 - povinnosť štátu urobiť všetky zákonodarné, správne a iné opatrenia na
vykonávanie práv uznaných týmto dohovorom, čl. 7 - právo dieťaťa na registráciu ihneď po narodení, na
meno a na štátnu príslušnosť, čl. 16 - právo dieťaťa nebyť vystavené zasahovaniu do svojho súkromného
života a rodiny, čl. 18 - spoločná zodpovednosť rodičov za výchovu a vývoj dieťaťa, čl. 24 - právo dieťaťa
na dosiahnutie najvyššie dosiahnuteľnej úrovne zdravotného stavu, vrátane zodpovedajúcej starostlivosti
matkám pred a po pôrode, čl. 26 - právo dieťaťa na výhody sociálneho zabezpečenia a čl. 27 - právo
dieťaťa na životnú úroveň nevyhnutnú pre jeho telesný, duševný, duchovný, mravný a sociálny rozvoj,
zahŕňajúce povinnosť štátu robiť potrebné opatrenia pre poskytovanie pomoci rodičom.
Prílohy:
1. hromadná pripomienka
2. stanovisko ICM a FIGO
Ďalšie informácie:
http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/item/19...
http://odz.sk/podporte/
http://diskriminacia.sk/podporte-pravo-zien-zvo...
Facebook: https://www.facebook.com/events/498856033514831/
Hromadná pripomienka na portáli právnych predpisov:
https://lt.justice.gov.sk/Public/MassReviewSupp...
instEID=191&matEID=5814&mrEID=288805
Združenie Občan, demokracia a zodpovednosť (ODZ) je ľudskoprávna mimovládna organizácia s vyše
20-ročnými skúsenosťami. Presadzuje hodnoty spravodlivosti, ľudskej dôstojnosti a nediskriminácie. Snaží
sa o posilňovanie zodpovednosti, právneho vedomia a partnerského dialógu.
Občianske združenie Ženské kruhy je združenie humanitného a charitatívneho charakteru. Jeho poslaním
je podpora a cielená činnosť zameraná na humanizáciu pôrodníctva na Slovensku, so zameraním najmä
na propagáciu prirodzeného tehotenstva, prirodzeného, normálneho pôrodu s následnou neoddeliteľnou
jednotou matky a dieťaťa a dlhodobého dojčenia.
Kontakt:
• Mgr. Janka Debrecéniová, MJur. (ODZ) – 0905 825 408, debreceniova@odz.sk
• Ing. Zuzana Krišková, PhD. (OZ Ženské kruhy) – 0908 624 008, zenskekruhy.oz@gmail.com
• Gabriela Janovičová (OZ Ženské kruhy) – 0911 415 751, zenskekruhy.oz@gmail.com
• Ing. Ľubica Trubíniová (ODZ) – 0905 271 888, trubiniova@odz.sk
Ahojte, chcela by som sa opytat na dotepanie pupocnika. Vcera som bola na poradni a povedala som dr. ze toto je jeden z bodov v mojom porodnom plane a ona mi povedala, ze dotepanie pupocnika ma najvacsi vyznam pri predcasne narodenych detoch, ale ze u donosenych moze dokonca sposobit silnu zltacku, lebo vraj v pupocniku su nejake ine bunky, co posobia na ten bilirubin. Velmi som to nepochopila, ale pride mi to nelogicke. Ved pupocnikova krv prudi dietatu cele tehotenstvo, preco zrazu po porode by s tym mal byt problem?
@alikaa pri mojom druhom porode sa nechal dotepat pupocnik a dcera nemala vobec zltacku.samozrejme,ze je to len priklad,ktory nic nemusi znamenat. aj ja som pocula odhovaranie doktorov od tohoto dotepania,ale ja hovorim,ze netreba im hned vsetko uverit-samostudium+informovanie s dalsimi vzdelanymi v tejto oblasti bolo pre mna dolezite pri oboch porodoch.
@alikaa v takom Rakusku už roky štandardná metoda- nechat dotepat pupočník
@dulkagabulka Dakujem za info. Uz som si o tom dost precitala, ale tuto teoriu som este nepocula so zltackou.
@noname26 ja by som to v porodnom plane asi nechala, lebo jeden doktor povie tak, druhy onak... aspon co ja mam taku skusenost.
@katarinavw hej, viem, ze treba zbierat info, ale o tej zltacke som pocula fakt prvy krat. Tak ci tak budem trvat na dotepani pupocnika 🙂
@alikaa trvaj na tom, o com si presvedcena,ze je to spravne pre teba a tvoje babatko. v bratislave na antolskej je dotepanie tsktiez samozrejmostou,s ktorou som ani neratala,ale chcela som. ja som trvala na odmietnuti nastrihu a tak ma doktorka namotavala o jeho prospesnosti,ze by som aj uverila.ja som slusne,ale striktne odmietla a ked sa ma opytala,ci jej to aj podpisem, tak som suhlasila,ze podpisem. nakoniec som aj tak nic nepodpisovala a odchadzala som s takmer 4kg zdravym babom a ja bez nastrihu ci roztrhnutia. treba jasne slusne odkomunikovat s personalom a myslim,ze to akceptuju. teda aspon na antolskej,ja som bola s porodnickym personalom max.spokojna a bez zazmluvnenia.
@katarinavw Idem rodit na Antolsku a moja gynekologicka tam ma nejaky velmi maly uvazok, ze raz za cas tam tiez rodi. Preto som sa jej na to pytala. Povedala som jej, ze mam porodny plan a co a ako mam robit, aby bol akceptovany. Povedala mi, ze co sa tyka dotepania pupocnika, tak su doktori, ktori s tym problem nemaju a tiez doktori, ktory s tym problem maju. Ja si chcem zazmluvnit dr. co s mojim porodnym planom nebude mat problem, aby som nemusela riesit co chcem a nechcem pri samotnom porode. Povodne som si chcela zazmluvnit moju gynekologicku, ale termin mam v okoli jarnych prazdnin a ona bude vtedy prec, tak musim zistit co dalsie dve moje vytipovane doktorky, co viem, ze by s mojim planom nemali problem. Ja som RH negativna, tak viem, ze ak by nejaky dr. nechcel nechat dotepat pupocnik, tak mi toto bude vyhadzovat na oci a nechcem sa tam s nikym hadat, chcem sa sustredit na porod. Inak tiez mam v plane odmietnutie nastrihu 🙂
Mas stastie, ze si asi narazila na fajn personal pri tvojom porode. Moj prvy porod bol tiez na Antolskej a teda na mily personal som vobec nenarazila (aj ked som pred tym pocula len same pozitiva na Antolsku), iba na arogantneho doktora, ktory somnou nijako nekomunikoval, nevysvetlil nic co ide robit, este ma sprdol, ze co sa vrtim, ked mu znemoznujem robotu, vtedy ma nejako roztahoval. Odmietol mi vyvysit opierku pri rodeni, pritom pred tym mi vsetci slubovali, ze mi ju zdvihnu a pod... Aj preto si chcem niekoho zazmluvnit, nech uz taketo veci nemusim riesit.
@katarinavw Este by som sa chcela opytat v akej polohe si rodila? Ja mam v porodnom plane, ze chcem rodit v gravitacnej polohe, nie v lahu, ani v polosede. Jednej znamej, co tam rodila v decembri povedali, ze inu polohu neakceptuju, ale nakoniec isla cisarskym, tak si to nemala sancu odskusat.
@alikaa klasika-polosed.mne tato poloha vyhovuje.mna rodila hammerova,sympaticka je,mila,starostliva. ja som nemala uplne lahky porod,hammerova konzultovala s viacerymi ze co so mnou,aj korbel prisiel ku mne a on bol strasne prijemny,na konci mi prisiel pogratulovat. musim vyzdvihnut porodne sestry.tie chodili,starali sa o mna nonstop pocas porodu. nemala som najmensibproblem.ja som nemala porodny plan,jedine co som radikalne chcela odmietnut bol nastrih. ja som nemala ziadne poranenie,cize som sa citila okamzite super. myslum,ze vsetci doktori su po profesionalnej stranke na velmu dobrej urovni,ale niektori maju problem s komunikaciou. ja som sa od zaciatku stavala k porodu a doktorom,ze nie som pacient. za to,ze sa rodi v nemocnici zo mna nerobi pacienta alebo cloveka,ktory nic nevie.ja som sa svojej doktorky pytala,ako mam komunikovat svoje poziadavky a ona mi povedala,ze jasne a rozpravat sa s nimi.a tak aj bolo,viedli sme normalnu diskusiu dospelych ludi bez hysakov aj pocas porodu. a vravim,ze som nemala uplne lahky porod. optimizmus,slusnost a komunikacia mi ulahcili oba porody. na antolsku nemozem povedat skoro nic zle,az na 600nedelie.to by mali asi zavriet🙂
@alikaa a este som odmietla oxytocin a to uplne v pohode,nikto neriesil. k tym poloham,ja neviem,ze ci dovolia aj v inej,nepocula som o tom.
@katarinavw co sa tyka komunikacie s personalom, tak ja som pri prvom porode ani nemala nejaku sancu komunikovat, lebo somnou nikto nekomunikoval, ani ked som sa nieco pytala. Mala som pri sebe muza, tak neviem ci to odradilo sestricky, ale tie sa pri mne objavili len ked mi bolo treba nieco pichnut a ked som sa pytala co a ako, tak bud neodpovedali, alebo len velmi strucne. A doktor ma za 7 hodin skontroloval dokopy 3x, z toho ten treti krat som uz isla rodit. Prvy krat skonstatoval, ze sa vobec neotvaram (porod mi vyvolavali, lebo mi odtiekla voda a po 24-hodinach som sa vobec neotvarala, ani nemala ziadnu kontrakciu) a ze pojdem na cisarsky, ale ze este maju 2 naplanovane cisarske, tak potom pojdem ja. To ani nehovoril mne, ale kolegovi.... Nastastie som sa potom uz zacala otvarat.
Tiez chcem inak odmietnut oxytocin, vlastne ja by som rada porodila tak ako keby som rodila doma, ale to asi nebude uplne mozne. Ale aspon by som sa chcela k tomu priblizit. A inak mne sa na 600nedeli pacilo, tusim mame opacne skusenosti 🙂
@alikaa a ktory to bol doktor,ak smiem vediet?pozerala som,ze mas 3rocneho syna- aj ja mam 3dceru rodenu tiez na antolskej a teraz augustovu. ak porovnam tie dva porody,tak porodnica sa zlepsila-okamzite prilozenie dietata este s pup.snurou,dotepanie,pritomnost dietata po porode pocas tych 2hodin. asi si mala smolu na doktorov.ale co som zazila,ze ked som bola na porod.boxe doobeda na zatazovom teste,tak sestricka bola protivna,ale poobede ked som isla rodit,tak ta ista sestricka bola uplne super. treba sa na vsetko pytat a chciet odpoved. verim,ze nebudes sklamana a ze sa ti podari porodit co najblizsie k tvojik predstavam.
ak porovnam 600nedelie-hroza a des. doslova nulova podpora dojcenia,nasilne dokrmovanie bebou,pretoze podla sestriciek ak dieta zaplace,tak je hladne a ty nemas mlieko. plosne zavadzanie klobucikov...ja som ich "laktacne poradenstvo" radsej ignorovala,pretoze mi to liezlo na nervy. ale spolubyvajuca ich zrala uplne. nevadilo jej,ze ma dieta v 36tyzdni narodene s hmotnostou pod 2,5kg a namiesto kojenia ju dokrmovala bebou,hoci malicka sa prisavala a naozaj pekne papala. ona dala na radu sestriciek a krmila flasou bez toho,aby dala sancu sebe aj malickej dcere na dojcenie. ale to vsetko je vec pohladu. preto verim,ze ak sa komunikuje,vsetko sa da. aj ked nie vsetci doktori chcu pocuvat.preto dufam,ze budes mat prijemny porod. ja som mala oba porody velmi dobre skusenosti s doktormi.
@katarinavw No mne sa tam nikto nepredstavil, takze neviem kto bol kto, ale prepustaciu spravu vyplnil dr. Urban, tak neviem ci to vyplna ten co rodi, alebo hocikto iny. A ja som vtedy bola prvy krat v zivote v nemocnici, takze som vobec nevedela ako nemocnice funguju, som bola cela vycudovana, tak som sa kvazi odovzdala systemu. Teraz sa uz urcite budem viac pytat a snazit sa komunikovat. Moj maly mal 3 roky pred 2 tyzdnami 🙂 To je super, ze si postrehla zlepsenie oproti prvemu porodu. Ja som na Antolsku isla s tym, ze vsetci si Antolsku chvalili, ze su tam super doktori, ale proste som mala asi smolu. Mozno ten doktor je normalne dobry, ale v moj den mal zlu naladu, to uz fakt neviem. Kazdopadne radsej by som si teraz niekoho zazmluvnila, kto by akceptoval moj porodny plan a ja by som tam isla kludnejsia. Minule som porodny plan nemala, lebo som mala taku predstavu, ze tam pridem na poslednu chvilu, ze tam uz len odrodim. Ale neratala som s tym, ze by mi odtiekla voda a porod sa vobec nerozbiehal.
To je inak haluz s tym 600nedelim, ja som mala opacnu skusenost, dokrmovanie neuznavali, snazili sa mamicky motivovat, nech to najprv skusaju, az ked to mamicka vzdala dovolili dokrmit, ale len striekackou. Flasu tam uplne vtedy zakazovali. Klobuciky nam jedna sestricka odporucala, ale dalsie nam ich uplne zakazali a myslim, ze zaklad dojdenia mi dali dobry, aj ked som sa potom este radila s laktacnou poradkynou doma. Ja na tie sestricky fakt nemozem povedat nic zle.
ved uvidis teraz,ako ti bude vyhovovat 600nedelie. ja ked som rodila prvu,tak sa mi tam vsetko zdalo super. a mozno som len ja mala zasa smolu tu.teraz ma doslova vyhanali,ze kedy odidem,ci som volalavmanzelovi,,ze potrebuju uz moju postel...mali hrozny natresk. ale nie vsetky sestricky boli zle,ale na moj vkus boli malo informativne o dojceni a stale splietali to,co vobec nesuviselo s kojenik. ako to ze moje dieta place,lebon som zjedla 5gumenych medvedikov. davat do suvislosti cukriky s placom novorodenca... no neviem... robili si srandu z mamiciek,normalne chodili do izieb a s nami ohovarali co ktora mamicka robi. ak som povedala svoj nazor,ktory oponoval ich nazoru,po zvysok smeny ma ignorovali. ak by som bola prvorodicka,dost by ma to zobrala,teraz som to brala s nadhladom.
jaa som ani pri jednom nemala porodny plan ani zazmluvnenie.od zaciatku som len hovorila,co si nezelam a vsetko bolo v poriadku. ale celkovo ja mam horsiu skusenost s doktormi muzmi ako zenami-po ludskej stranke. ale po odbornej-povazujem ich vsetkych za profesionalov,inak by som tam nesla.este mam super skusenost s mladymi doktormi,ktori sa este zaujimaju o zenu aj po psychickej syrsnke,komunikuju,akceptuju a pri porode su max.opatri a staristlivi.ak sa im nieco nezda,hned konzultuju. zato pri.doktoroch,ktori su casto zazmluvneni a maju svoje skusenosti,tak vsetko robia naozaj rutinne.
@katarinavw hej tiez som zvedava ake to tam teraz bude po 3 rokoch. Viem, ze uz s dojcenim nebudem potrebovat pomahat, tak to budem moct sledovat z takej tej skusenejsej stranky, nie ako vyorana mys po prvom porode.
Ja by som tento krat chcela rodit u zeny doktorky, uz nechcem chlapa. Myslim, ze chlap moze byt akykolvek profesional, ale zena doktorka, co uz rodila bude podla mna vzdy chapavejsia. Ja som mala vtedy asi fakt smolu. Jedine moje vtedajsie poziadavky boli rodit so zdvihnutou opierkou, kvoli tomu som si chcela zaplatit nadstandardny box, ale vsetci ma tam uistovali, ze to bezne robia aj na normalnych boxoch a ked som teda o to pri porode poziadala, doktor ma zrusil, ze nic sa zdvihat nebude, lebo rodime.... A tiez automaticky ked lekar zavelil, ze rodime, iny dr. sa mi hodil na brucho a vlastne on mi vytlacal dieta von, ja som nemala sancu zapojit svaly. Ked som prostestovala, tak ma nikto nepocuval. A tomuto sa proste chcem uz vyhnut, preto som ochotna obetovat peniaze za zazmluvnenie doktorky, ktora bude oboznamena s mojim porodnym planom a uz nebudem musiet vysvetlovat co chcem a nechcem. Mozno by som aj bez zazmluvnenia narazila na niekoho fajn, ale riskovat to uz nechcem.

Tiež mám v pôrodnom priani,že nechcem lieky atd.chcem rodiť priridzene ale na aký zákon sa môžem odvolať keby bolo treba?