Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@mamusia
taketo veci musi posudit lekar
je sice prirodzene, ze na konci tehotenstva je menej plodovej vody, ale to naozaj musi posudit lekar, že či je to ešte v norme...plodovu vodu tvoria obaly,ale aj samotne babatko- pije vodu a nasledne ju cika..
@dulkagabulka dakujem. A este jedna ohladne domaceho porodu. Moze ma odrodit uz dula,ci to musi byt PA z inej krajiny? Poznas niekoho dobreho v BA k porodom doma?
@mamusia duly podla etickeho kodexu nesmu chodit k neasistovanym domacim pôrodom...
pôrodné asistentky to zatial u nas maju vysunute do sfery "ilegality", preto tiež nechodia...počkame si na zmenu zakona
@dulkagabulka no len to,ci pride ta zmena!
@mamusia snazime sa
@spynkaa informovany suhlas by ti mal dat podpisat osetrujuci lekar po dokladom informovani, ak mas svoju verziu, odovzdavas to tiez jemu. On by ti mal tiez podpisat, ze od teba prevzal tebou formulovany IS. Ak ma nejake namietky, riesi sa to cez jeho nadriadenych - primar, prednosta.
Mamičky, pozývame vás 2.3. do BA na celodenné stretnutie s pôrodnými asistentkami, na ktorom vám odovzdáme mnoho užitočných informácii, rád s ukážkami v súvislosti s prirodzeným priebehom tehotenstva a pôrodu. Na záver workshopu si trocha osviežime telo aj svoje vnútro tehotenským cvičením na fitlopte
www.porodnaasistencia.sk
http://www.facebook.com/events/545114148846127/
Rozhovor s úžasným lekárom prof. Alfredom Rockenschaubom -pionierom prirodzeného pôrodníctva v Rakúsku..odporúčam ..
mimo iného vraví : Moje posolstvo pre ženy: Dokážete to! Iba sa vhodne pripravte a nemajte strach.
Moje posolstvo pre pôrodné asistentky: Ukážte, kto ste a dajte ženám jasne najavo, že im namiesto arogantnej vedeckosti ponúkate vedomosti a poznatky, namiesto prístrojovej kontroly intuitívnu obozretnosť a namiesto triviálneho pôrodníckeho remesla vnímavú zručnosť .
http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/rozhovo...
Uputavka na film Podoby pôrodu https://www.youtube.com/watch?feature=player_em ... ktorý sa bude premietat na Slovensku so SK titulkami, prihlasit sa môžete tu
http://www.zenskekruhy.sk/akcie/pozyvame-vas/it...
toto je ukažka 😀
Ak budete premýšlat nad tym,či dovolíte, aby vám bola počas pôrodu rutinne podaná injekcia oxytocínu, prečítajte si:
Pôrodník Michael Oden vraví: Schopnosť milovať je formovaná v období pôrodu.
http://www.prirozeny-porod.eu/zeny-ztraceji-sch...
Milí priatelia, pozývam vás popočúvať reláciu na Slobodnom vysielači http://slobodnyvysielac.sk/
Relácia - V prvej línii : dňa 8.3.2013 (piatok) od 17.00hod do 19.00hod.
Téma : Slovenské pôrodnice (ich minulá a dnešná prax), Úroveň štúdia medicíny, O právach pacienta ( práva rodičiek , medzinárodné dohovory, lekárska etika ...)
Hosť: Daniel Jankech (autor kníh "Sedem dní v bielom koncentráku" a "Volajú to medicína")
Moderátor: Boris Koróni
Kto by si to rád vypočul a nestíha termín, tak reláciu nájdete potom v archíve pod reláciou V prvej línii, dátum 8.3.2013
http://slobodnyvysielac.sk/v-prvej-linii/m5/p19/r5
@dulkagabulka DAKUJEM, ze tu prispievas. 🙂
a dakujem aj ostatnym holkam co vedia o com hovoria a prispievaju tak k osvieteniu tejto zvlastnej, no snad prelomovej doby porodnej. kam sme sa to az dostali. tento system trva v podstate vzhladom k ludstvu par rokov a ako sa zakorenil v nasom povedomi. ako jediny normalny a spravny. je fajn, ze niektorym zenam vyhovuje. a je fajn, ze niektore zeny maju statsie na porodnicke okolnosti, ale co my zvysne? ked sa obzeram, nie sme zanedbatelna skupina...preto sa nesmierne tesim, ze sa vlna dviha, ze sa veci zacinaju menit a verim, ze to dotiahneme k moznosti volby porodnych podmienok. KDE SI.....SLOVENSKY ODENT???? ja uz nechcem rodit tak, ako to vyhovuje panovi doktorovi...!!!!!!!!!!!!!!! mier vsetkym 🙂
Ako rodička by sme si mali nárokovať na to,aby sme prežili nerušený proces ranej vazby bábatka a mamičky. Tiež sa ako @lucon pytam, Kde je slovenský Odent..a hned za tym KEDY UŽ TOTO SKONČÍ???
Kedy už toto budeme považovať za to,čo to je naozaj a nie za dobro našich detičiek?
KEDY už toto skončí???
Za socializmu napísal Karel Kryl pesničku s textom: Nebylo dotyků, jen ústa, která křičí, lahvičku od injekce někdo odhodil, lehátko z plastiku a ocelových tyčí a vůně desinfekce - tak ses narodil, lehátko z plastiku a ocelových tyčí a vůně desinfekce - tak ses narodil. Toť tvoje scéna - páchne z koželužen tříslo a čpí tu jatky, voní benzin motorů, namísto jména dostals’ na zápěstí číslo, namísto matky hudbu z reproduktorů namísto jména dostals’ na zápěstí číslo, namísto matky hudbu z reproduktorů ®: Toť domov tvůj, tvá vlast a tvoje štěstí, o čem jsi snil, už zítra nastane, ty hrdý buď, a číslo na zápěstí budiž tvůj znak a tvoje pýcha, občane!
Pozerajte to video a prečítajte si Krylove slová....
ja osobne som plakala..
sama som bola takto privítana na svete..a tiež moje deti..
ako jediné v našom rode...obaja moji rodičia sa totiž narodili doma..
a ja dufam,ze moje vnučatka už budu privítané na svete v náručí svojich matiek ...
KEDY UŽ SKONČI SOCIALIZMUS AJ V PORODNICIACH???
toto video,ktoré natacal asi otecko poukazuje na mimoriadne skodlivu a traumatizujucu starostlivost zo strany zdravotnika. Ma za nasledok ze u dietata sa vyplavuje take mnozstvo stresovych hormonov, ze predstiera smrt, aby sa vyhlo dalsim utokom. teda to dietatko priebezne nazaspava..ono sa robi mrtve......
@dulkagabulka nemohla som to dopozerat.. ☹
vedeli by ste mi povedať, čo ako rodička musím podstúpiť? myslím tým npr. pre získanie príspevku pri narodení dieťaťa. Prvé tehotenstvo som absolvovala všetky vyšetrenia u gynekológa takže s vydaním potvrdenia pre príspevky nebol problém. Je napr. dané, že musím ísť npr. 3x do poradne? alebo absolvovať screening?
@ivanarobert musis chodit do poradne od stvrteho mesiaca tehotenstva, tusim raz mesacne ... chodenie do poradne neznamena, ze sa musis podrobit nejakym ukonom, mozes kludne odmietnut vsetko, len musis do tej poradne prist ... to je k prispevku pri narodeni ... ak ti bude lekar tvrdit ine, tak nema pravdu ...
@pifina a nevieš prosím ťa, kde by som to našla? je to v nejakom zákone určtie alebo v odporúčaniach WHO?. chcela by som si o tom viac prečítať.
Zákon o informovanom súhlase
Medzinárodný dohovor o ľudských právach a biomedicíne
čo sa týka materskej, treba vyhladať, ako je formulovaný nárok (v tom ti neviem poradiť)
určite tam však nie je vypísané, že musíš absolovat nejake konkretne vyšetrenie, či skríning...
@ivanarobert ja som sa informovala priamo na ministerstve, ze ci musim absolvovat vsetko a bolo mi napisane, ze ak nieco odmietnem, tam nestracam narok na priplatok ...
@dulkagabulka
@pifina Ďakujem dievčatá. Idem študovať. 🙂
V Žiline, premietanie filmu "Sloboda pre pôrod"
11. mája 2013
19:00
Labyrint - centrum pohybu a tanca, Kuzmányho 6, 011 37 Žilina
Pozývame Vás na premietanie filmu Sloboda pre pôrod, ktoré organizujú Žilinské duly v spolupráci s o.z. Ženské kruhy.
Vstupné je voľné.
Viac o filme:
Sloboda pre pôrod je dokumentárny film o ľudských právach v súvislosti s pôrodom......
Je to viac ako len 60 minútový dokumentárny film.
Je to začiatok hnutia, ktoré zameria globálnu pozornosť na porušovanie práv žien pri pôrode po celom svete.
Je to začiatok revolúcie matiek…
Prečo vznikol film Sloboda pre pôrod?
V 60 minútach sa stretnete s názormi a skúsenosťami odborníkov, aktivistiek, mám. Témou je dodržiavanie ľudských práv v súvislosti s pôrodom. Právo ženy môcť si vybrať kde a s kým porodí, právo na informácie a slobodu v rozhodovaní sa.
Pretože každý z nás zažije pôrod aspoň raz, je dôležité snažiť sa, aby pôrod bol dôstojný, ľudský, posilňujúci... nie len udalosť, ktorú treba prežiť, ale skúsenosť, ktorá nás obohatí.
Viac na www. freedomforbirth.com
Akcia je na FB tu : https://www.facebook.com/events/6286350 ... er_invited
link na FB tu : https://www.facebook.com/events/628635040483948/
18.máj v BA seminár s pôr.asistentkami (PA) s medzinárodnou účasťou a premietanie filmu Sloboda pre pôrod
http://www.zenskekruhy.sk/akcie/pozyvame-vas/it...
... na druhý deň v nedeľu 19.mája môžme pokračovať so slovenskými PA-mi na celodennom workshope v BA
https://www.facebook.com/events/573858432634191/
http://www.porodnaasistencia.sk/index.php?a=akt...
@pici @sisaha @zuzao
Mile damy, absolutne ste podla mna nepochopili ucel tejto debaty. Nejde o to kydat na lekarov, stazovat sa a lutovat. Ide o to zmenit system a system sa da zmenit jedine zvnutra a jedine tak, ze sa o niektorych temach bude nahlas hovorit. Nemusite s tym suhlasit, ale nemozete niekomu popriet pravo volby. Nie sme predsa ovce. Bohuzial komunizmus natolko zasiahol myslenie nasich rodicov, ktori potom ovplyvnovali nas...prave v tychto debatach vidim, ake to ma dalekosiahle nasledky. Nikto predsa nechce, aby sme sa vratili do stredoveku- zeny sa vam snazia vysvetlit, ze mnoho rutinnych zakrokov nema opodstatnenie a praveze nie su v sulade s dobou a s pokrokom. Pravda je taka, ze slovenske porodnictvo je sto rokov za opicami. Napriklad v Indii je porod posvatnou zalezitostou aj v nemocniciach. Zenu masiruju, ukludnuju, zboznuju, chovaju sa k nej z uctou, rodit v lezatej polohe, to by sa na vas divali ako na blazna...a to je krajina tretieho sveta "zaostala".
Bohuzial pozitivnych zazitkov z porodu na SK je stale velmi malo, prevazuju tie negativne. Nechapem preco musi byt z porodu traumaticka zalezitost. Este horsie ako rutinne zbytocne zasahy je pristup personalu, necitlivost, strata intimity, stresujuce prostredie. Nie som vobec prekvapena, ze tak mnoho zien ma problem so spontannym porodom.
Je skoda, ze to nechapete a tvrdohlavo obhajujete svoje stanovisko, aj ked nemate skusenost s tym ako sa da rodit inak. Pricom vela zien, ktore tu pisu ma skusenosti s oboma typmi porodu a zhoduju sa v tom, ze je to neporovnatelne. Myslim si, ze neschopnost rodit súvisí aj so slabou predporodnou pripravou a tym, ze tato doba nuti zeny pracovat do vysokeho stupna tehotenstva, cim su vystavene zbytocnemu stresu. Keby sa mohli posledne mesiace venovat priprave na porod, garantujem, ze by percento spontannych porodov stuplo.
Priklad taka epistomia, viete o tom, ze keby ste zvysovali elasticitu hradze kazdodennou masazou /moze vam ju robit partner/, cvicenim jogy, naucili sa naozaj spravne dychat, rodili v polohe podporujucej prirodzenu gravitaciu riziko roztrhnutia je minimalne? Lenze kto ma na to cas, ze?ked pocujem tu propagandu ze natrhnete sa nam tu az po zadok opakovat zeny po lekaroch tak mam dost.
Hovorit, ze zbytocne zasahy nemaju nasledky na vas ani na dieta je tiez velmi naivne, lenze bohuzial nasa kratkozrakost suvislosti, racionalizacia a bagatelizovanie evidentnych nasledkov je pre zapadnu kulturu taka typicka!
Takisto urychlovanie vsetkeho vratane porodu!
Preboha vsetko ma svoj cas, predstavte si ze idete svojim tempom cez uzky tunel a zrazu vas zacne nieco rychlo tlacit. Aky pocit to musi byt pre dieta! Mysli na to niekto vobec... Mimochodom prekotny porod sa v homeopatii / na ktoru vy urcite neverite 🙂 / oznacuje ako hlavna pricina panickej poruchy a mnohych uzkostnych a fobickych stavov /pr. klaustrofobie/.
Fakt je dost brutalne citat ako zeny prisli o svoje instinkty, nechaju si klune dobrovolne pichat oxytocin, po porode zobrat dieta na na novorodenecke, potom sa cuduju, ze maju problem s prisatim, kojenim, so spanim, so vsetkym. To, ze deti trpia separacnym syndromom to nikoho ani nenapadne, ze?To lekarov a sestry na skole nenaucia. Ved dieta po narodeni nie je ziadna vec, ktora neciti a ktoru mozno manipulovat ako sa to nam hodi. Ja nechapem kedy ludstvo, lekarstvo /povodne liecitelstvo/ takto osprostelo 🙂.
A zeny, ktore si nechaju dobrovolne rozrezat maternicu, no comment. Jednoducho povedane netusia, co pre zenu tento organ vobec znamena. Prave taketo zazitky a nasilie na tele su zodpovedne za rozne zhubne aj nezhubne nalezy na zenskych organoch, ved pomaly kazda druha zena po 50ke nema maternicu! telo si vsetko pamata. Ale zase, kto by spajal psychiku s chorobami tela, ze hej!
Cize v tejto debate ide hlavne o moznost volby, o uctu k zenskemu telu /co by mali chapat hlavne zeny/ a iny pristup k dietatu. Ak sa zeny zacnu na to pozerat inym pohladom, predídu mnohým problémom v tehotenstve, pri porode, dojceni a pri vychove deti. Drzim im vsetkym palce!

@dulkagabulka ahoj,velmi ma zaujima otazka malo plodovej vody,neotvaranie sa vs.prirodzeny porod? Je to mozne,ci v takomto pripade je nutny cs? Vcera bolo na CT1 a ona sla na cs,lebo mala malo plodovky a zavreta uplne. Je to dovod na cs? Dakujem 🙂