Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@sisaha
myliš sa, ide to s tym papierom...
😀
mozno sem pripoji pribeh matka, ktora to dosiahla prave tym papierom...lebo osobne niekolkokrat odmietli ..ano..chce to zmenu myslenia..
osobne mam velmi dobru skusenost, ze ak si mamička niečo želala, naozaj bol personal maximalne ochotny a ustretovy a snažil sa vyhoviet...
a myslim,ze tadialto ide cesta...ked ženy začnu požadovat, nemocnice budu musiet zmenit system
@sisaha ospravedlnujem sa, zle som prečitala 😀
@dulkagabulka mozno, ale je to beh na velmi dlhe trate... Ja osobne by som nalepku BFH niektorym nemocniciam zobrala...
@dulkagabulka je ti odpustené 😎
@sisaha ...sama sa divim,ake nemocnice ten titul maju..
mozno zo všetkych by sa dala dohromady jedna-keby sa "zlepili"...vyšla by jedna,ktora to naozaj všetko dodržuje...
v celej Kanade je ich iba 7...doktor Newman, podla ktoreho sa tieto tituly davaju, jeprave z Kanady..hmm..zrejme su tam prisnejšie kriteria
@sisaha 😀 a co, ked to tu citaju deti? pojdu si teraz rychlo zasulozit, otehotniet, aby si mohli v porodnici nevedomo dupnut, ze co vsetko odmietaju? 😀 😀 ..teraz vobec nechapem, kam si tym akoze mierila
ano a myslis, ze akym sposobom k tomu ti lekari a ostatni dozreju.. ze bude vsade ticho a vsetko bude po starom, az kym vsetkych lekarov zhora neosvieti?
@sisaha prave preto, ze to tu citaju aj buduce matky, je dobre ich o tom informovat. aby sa mohli dopredu vzdelavat a pripravit. na tehotenstvo, na porod, na dojcenie. nie len pocuvat z inych medii, kto kedy a ako priviedol na svet dieta cisarskym rezom. tiez sa to hemzi porodnymi hororovymi pribehmi takmer vsade. takze je podla mna velmi uzitocne rozpravat o tom, ze rodit sa da aj inak.
a naozaj necakaj zazrak zhora, ze sa uvedomia lekari alebo zmeni system (sam od seba).
jedine zeny mozu nieco zmenit a to prave tak, ze budu pozadovat veci, a ktore maju pravo.
@lilyen2011 toto je pisomna odpoved na mail suvisiaci s porusovanim prav rodiciek na sukromie, aj napr.pocas vizit
na základe Vášho mailu, s ktorým ste sa na nás obrátili v súvislosti s porušovaním práv rodičiek na súkromie, Vás informujeme nasledovne:
Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej len „úrad“) v zmysle zákona č. 581/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov vykonáva dohľad nad verejným zdravotným poistením a dohľad nad správnym poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Dohľad nad správnym poskytovaním zdravotnej starostlivosti úrad vykonáva v prípade konkrétneho podnetu s uvedením identifikačných údajov pacienta, zdravotníckeho zariadenia, popísaním problému a podpisom, a to na základe vyžiadania si zdravotnej dokumentácie.
Právo na humánny, etický a dôstojný prístup zdravotníckych pracovníkov legislatívne upravuje zákon č. 576/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov. V prípade, ak sa pacient domnieva, že boli porušené jeho práva v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, má možnosť požiadať poskytovateľa (zdravotnícke zariadenie) o nápravu. Ak poskytovateľ jeho žiadosti nevyhovie, môže sa obrátiť na orgán príslušný na výkon dozoru, ktorým je v závislosti od typu zdravotníckeho zariadenia príslušný samosprávny kraj alebo Ministerstvo zdravotníctva SR.
Úrad sa stotožňuje s Vaším podnetom vo veci dodržania práv pacientiek na súkromie, intimitu a dôstojnosť aj pri vizitách na gynekologicko- pôrodníckom oddelení. Váš mail sme z dôvodu vecnej príslušnosti odstúpili Slovenskej gynekologicko- pôrodníckej spoločnosti, Slovenskej lekárskej spoločnosti a Ministerstvu zdravotníctva SR, odkiaľ budete priamo informovaný.
@eev suhlasim s tebou, moj nazor je tiez asi podobny ... treba byt informovany, a vediet do coho ides ... citala som si o BFHI, a tesila som sa ze jeeeeeeeej, ake to je pekne, a potom z prispevkov zistim, ze realita je ina,
ak by som nevedela, ze real funguje inac, prisla by som tam a bola by som sklamana a nevedela by som co mam robit ... ani teraz v podstate este neviem, co spravim, ale aspon viem, ze nemozem cakat, z to co sa oficialne pise, ze tak sa aj dodrziava ...
treba o tom hovorit .... lebo vsetko sa da, niekde len par km z hranicami slovenska, alebo napr v Banskej Stiavnici ....
a je pravda len my zeny to mozme zmenit ... a nic to nestoji, ani cent, ani nejak nove zariadenia NIC total NIC, len ochotu a trpezlivost a opak pohodlnosti a rutinnosti, ved kazda zena je uuuuuplne ina a tym padom aj trocha inac rodi
@jussti tak znie to pekne, no radšej by som bola, keby som mohla predísť takejto sťažnosti... veď ako mi pomôže to, keď už bude po pôrode... nič sa tým nezmení a ťahať sa po súdoch z nemocnicou mi už potom nepomôže... dokazovanie a tak... nakoniec nemocnica vyjde zo všetkého bez akejkoľvek ujmy nakoľko sa odvolá, že "postupovala podľa najlepšieho vedomia, či svedomia lekára" a podobné blá blá blá...
- ide mi skôr o prevenciu ako o prípadnú "liečbu"
- jedna mamička tu písala, že si môžem napísať pôrodný plán a požiadavky, no pochybujem, že to niekto bude čítať a ak aj dobre no ako ich donútiť dodržať to, čo si želám ja pre svoje dieťa a mňa? Teda mám taký dojem, že si to nahrám na diktafón a budem to počas celého pôrodu púšťať dookola alebo ja neviem...
- pýtala som sa dr v nemocnici napríklad komu mám nahlásiť, že som astmatička a ona povedala len toľko, že pri nástupe... no pri prvom pôrode to vedeli, nakoľko som bola kvôli astme hospitalizovaná na plánovaný CR a nakoniec som to tam aj tak musela každému jednotlivo zdôrazňovať a úprimne mne sa zdalo, že ich to vôbec netrápi... dajaký test ukázal, že zvládnem prirodzený pôrod ale to som už všetko opisovala vyššie, že ako sme dopadli...hm
Mamicky ja som rodila 3X normalne a raz cisarskym ale keby som si mohla vybrat nikdy by som cisarskym nerodila.po normalnom porode som uz ten den ako tak behala ale po cisarskom som ani po piaty den nebehala ani s postele dol ani hore.Po porode so mala take bolesti ze sa to normalnym porodom neda ani porovnat.Ja nemam dobre skusenosti s cisarsky.Pri normalnom porode si vytrpite ale potom uz mate pokoj.Tak asi tolko.Pekny vecer.
@erika160669822 ja viem, ale niektore zeny si myslia, ze cisarsky je pre nich vykupenie. Niekedy je nevyhnutny, ale niektore si ho pytaju sami a zial niektorí lekári (po známosti - možno aj zaplatení) im ho spravia.
Je to vec kazdej z nas lae ja by som si urcite nevybrala cisarsky.Ja som musela lebo bol maly otoceny zadockom a bol malicky takze normalny porod by mozno ani nebol zvladol.Ja nerada spominam na cisarsky.
@lilyen2011 to nie je o staznosti,
len ked nieco budes chciet, alebo sa ti to (napr. nesuukromie pri vizitach) nebude pacit, tak to mozes ziadat a povedat, ze mas na to pravo (lebo vidis, ze ta staznost bola opodstatnena) ze existuju prava pacienta a ze existuju staznosti ...
a to staci mozno s kludom anglicana povedat ... mozno si to rozmyslia a nemusis nikam pisat staznost, len sa ozvat 🙂
a staznost nikam nebudes pisat, ale budes vediet ako moozes reagovat aaaa mozno to bude vsetko pekne a idealne a budes sa tesit, ze nic si nikomu nemusela hovorit ale je celkom vhodne byt pripraveny a mat v rukave nejake minizbrane a vyskusat ich 🙂 viem ze to mas za par a veeeeeeeeeelmi velmi ti drzim palce a velmi ti prajem , aby si mala z celeho pobytu v nemocnici dobry pocit a aby si vedela nejak reagovat, ked budes citit, ze ti je nieco TOTALneprijemne, ze je to proti nejakym tvojim presvedceniam, 😵 ci logike
@sisaha ale takto to nefunguje ani v zahranici, tu nikto s papierom nechodi lebo nemusi a to je ten rozdiel. Ja som svojej midwife nepovedala vobec nic, proste som si len prisla porodit dieta, ona bolo toho ucastna, ale do nicoho nezasahovala. Neviem, co je na tom take divne, atypicke, alternativne, 'divoke' a neviemake. Proste som si verila a vedela som, co mam robit a to naozaj vie kazda zena najlepsie, nie nejaky lekar. Ak by nastal problem, bol by sa riesil presne tak isto, ako aj u nas na SK. A o tom prirodzenom oxytocine som uz pisala, ja som bola v takej euforii, ze sa to ani opisat neda, kludne by som isla aj zahradu rylovat, tolko energie som mala po porode, ziadna unava, vraj som svietila ako neonka...bolo to fakt uzasne. Dceru som rodila v Ruzinove, bez epi, ale zasahovali mi uplne do vsetkeho, nemohla som zmenit polohu, nedovolili mi dorodit bez vyviazania noh, cievkovali ma, nemohla som pit, nieco mi pichli, zbytocne nastrihli, malu prilozili na sekundu a do dalsieho dna som ju nevidela....neviem, ale toto urcite nie je potrebne na vseobecnu zachranu babatka a rodicky, ved v ohrozeni sme neboli, porod postupoval krasne, bez problemov. Dosledkom zasahov mala dcera 2 velke hematomy na hlave.
@aliza trosku pritiahnute za vlasy. Mozno pred 6 rokmi to tak v ruzinove robili, myslim, ze sa velmi vela veci odvtedy zmenilo, co mi hovorili kamaratky co tam nedavno rodili. Napr. co sa tyka zahranicia - moja pribuzna v nemecku rodila napr. tak, ze hoci mala kontrakcie, nikto jej nepomohol - poslali ju domov. 2 dni mala kontrakcie, neotvarala sa, oni to neurichlovali, nepomahali. Jej syn sa narodil s krvacanim do mozgu, kedze bol "dlho rodeny". Niekedy sa proste porod nevyvinie tak ako by clovek chcel a vselico sa prihodi. Neznamena to, ze teraz vsetko za hranicami SK je najlepsie a vsetko tu je najhorsie. Som rada, ze tvoj druhy porod bol taky uzasny... prajem ti to. Moj bol tiez napriek tomu ze bol na SK.
@sisaha ved ja ani netvrdim, ze vsetko za hranicami je super, to urcite nie, pokaslane porody su vsade na svete, ale hovorime o celkovom pristupe k porodu. U nas sa berie porod ako operacny zakrok, rodi lekar a nie zena a o tom to tu cele je.
a som rada, ze sa to v Ruzinove zmenilo, ved im hrozilo odobratie BFH, takze zmeny aj museli urobit 😉.
@lilyen2011 bohuzial zijeme na slovensku kde je zdravotnictvo veeelmi zadlzene a niekde sa tie peniazky nazbierat musia.nikomu sa to nepaci,ale taka je realita.lekara si platit nemusis ked nechces.on za pracu zaplatene dostne(aj ked je to smieska v porovnani s jeho kolegami v zahranici).jasne,ze za nadstandard sa plati-epi,konkretny lekar,konkretna pa,(bohuzial aj otec si za to,ze bude manzelku za ruku drzat pri porode musi zaplatit).to,ze je strava spoplatnena,to je divne,no clovek si moze vybrat co bude jest.ci vsetlky tri chody,alebo len jeden,a co sa tyka postelneho pradla za ktore sa plati..no ja ked budem rodit(ak teda este rodit budem),tak si donesiem svoje vlastne a basta.nie su to male polozky a bohuzial si to vela rodicov dovolit nemoze.podla mna je uplne normalne a spravne,ze sluzby nadstandard su spoplatnene(epi,speci pa,speci lekar,speci izba na sestonedeli).ostatne by spoplatnene byt nemalo,no co uz.nenavyberame si.ale vsak rodit nechodime kazdy den.ja osobne si veru priplatim za iste veci.je mi jasne,ze tie peniaze by som mohla vyuzit aj inak,no co sa tohto tyka,tak si radsej nacrem hlbsie do vacku,ale budem mat pocit,ze z mojej strany som spravila maximum pre taky prichod mojho dietata na svet,aky si predstavujem. 🙂 @sisaha no kiezby to bolo tak,ze oxitocin by sa daval len ked ho je ozaj treba.ja som sa otvarala za hodinu na 4 ,co si myslim je dobre a aj tak ma napichli.uplne zbytocne.ja som nevedela co to je,som si myslela,ze je to klasicka infuzia aby som dehydratovana nebola alebo nieco take,no po case som sa dozvedela co mi dali.nevadi,zvladli sme,nejak sa koli tomu nedusujem,no bohuzial som prikladom,ze aj ked ide porod super a dost rychlo ,tak aj tak sa oxiocin picha 😒
@jussti aha super 🙂 ďakujem budem na to myslieť :D nie som konfliktný človiečik a ani drzá, vždy sa snažím všetko riešiť slušne. Niekto je priebojný a nebojí sa "otvoriť si ústa bez servítky" ja sa takej komunikácií z ďaleka vyhýbam...
- úprimne som sa aj bála byť nejako drzá, alebo si na niečo "dupať" lebo som sa bála, že sa potom budú ku mne chovať zle a išlo mi aj o malého (predsa len človek nevie ako potom budú zaobchádzať s bábätkom, keď to mamička nevidí) chcela som mať kľud tak som držala s prepáčením hu.. a krok. No teraz keď viem, že oni sú tam pre mňa a nie som jediná, tak sa v prípade nutnosti zariadim inak... dúfam, že nebude nutné a všetko pôjde ok no tentokrát som sa rozhodla, že chcem byť pripravená na všetky možné situácie. Ešte raz ďakujem za tip 😉
@bobocka ja nepotrebujem nadštandardné služby... nevadí mi, že nemám klímu na izbe, TV alebo to, že bude so mnou viac mamičiek na jednej izbe... stačí mi posteľ a to, že malá bude pri mne 😀 nič iné nie je dôležité. Sprchovať sa budem aj tak v papučiach a nemusím mať vlastnú sprchu, veď nikto na mňa nie je zvedavý a nemám nič iné ako aj ostatné mamičky chi 🙂 rada absolvujem všetko, čo mi zaručí zdravie malej aj moje, no ide mi skôr o buzeráciu a obranu voči nej... keď sa sestrička alebo dr zle vyspí a tvári sa, že ho otravujem už len tým, že musí byť pri mne, alebo vykonávať prácu (v ktorej sa nachádza a je za ňu platený) - viem, že sestry ani dr nie sú ohodnotení tak ako by mali, no to zariadili tí "tam hore", čo sa musia voziť na autíčkach za x- tisíc eur a aj tak sa sťažujú... (iná diskusia neriešim)
- osobne si myslím, že práca v zdravotníctve je dosť náročná a málo platená, no tí čo sa rozhodli túto prácu študovať a následne vykonávať vedeli do čoho idú na SR a mali by ju vykonávať len tí, ktorých to baví a napĺňa. Nie sú tam za trest sami si to vybrali, tak potom nechápem, kde je problém keď ich otravuje pacient už len tým, že príde do nemocnice po pomoc... 😖
@lilyen2011 ved ani ja nepotrebujem tv,ci vlastnu sprchu a podobne veci.(pri prvom porode som nemala nic zazmluvnene a bola som velmi spokojna 🙂,mala som muza pri porode,ale iny nadstandard nie )ale pri druhom porode(ked bude)chcem muza pri porode a aj lekara co odrodil mojho maleho,lebo bol senzacny.no kedze lekar tam bude hlavne na posledych 15min a niekedy ani prist nestihne,tak chcem aj vlastnu pa.niekoho kto bude poznat moj porodny plan a bude sa nim riadit ak sa bude dat.iny nadstandard nezvazujem.uvidim ako to bude s malym ked budem druhe mimi mat.ci bude stale kojeny a ako velmi bude na mna naviazany a podla toho zvazim aj nadstandard izbu.mne je strasne luto ked pocuvam zeny(teraz nenarazam na teba,to vo vseobecnosti hovorim) co su vytocene,ze nemocnice su take ci hentake a lekari a sestry neochotne.no aj oni su len ludia a nie vzdy maju super den.maju mizerne platy,mizerne podmienky na pracu.to ich samozrejme neospravedlnuje,no kazdemu sa nam stane,ze sa sem tam necitime vo svojej kozi.v takom pripade je na mieste si otvorit usta a dat im najavo,ze su tam pre pacienta.nase zdravotnictvo je velmi zadlzene a este peknych par rokov budu musiet na to pacienti doplacat.je to vina tych hore,no my s tym nic nenarobime.bedakanie nam nepomoze. 😒 inak mne je luto,ze sa kritizuju lekari a sestry celkovo.treba si vsak uvedomit,ze mozno jednotlivci maju aj naznak k zmene,no pracuju pre komplex,kde si iste metody zauzivane a mozno keby sa ozvali a nieco spravili tak,ako to zauzivane nie je,tak mozu mat z toho problemy.sikana na pracovisku funguje. 😖 kludne ma teraz ulincujte.som matka co ma svoje predstavy o porode a budem rada ak ich bude nemocnicny personal akceptovat,no takisto chapem,ze nie vsetko je cierne ci biele.a lekari casto pracuju pod tlakom zhora 😖
@sisaha nikde nevravim ze uplne odmietam vysetrenie CTG a ani nikoho neodhovaram od vysetreni ako pises... myslim ze nikto v tejto diskusii nikoho neodhovara 😕 len ma iny nazor ako napr. Ty... diskusia je o tom aby sa diskutovalo, nie aby sme sa tu hadali ako nejake sliepky, je ale dobre mat prehlad a vidiet veci z viacerych stran a uhlov pohladu a potom si kazda moze utvorit a sformovat svoj vlastny nazor... nemyslim si ze tie podla Teba "divozienky" co sem pisu si utvorili nazor podla nejakych par stran z fora... ako citam prispevky, su to zeny ktore sa zaujimaju o porod a veci s tym suvisiace a rozmyslaju, spoznavaju svoje telo a doveruju mu...
a ano ja sama najlepsie viem kedy mam kontrakcie, urcite to nemoze vediet doktor - muz ktory ich nikdy nezazil ani nezazije, tym prispevkom som vlastne chcela podporit nazor ktory tu bol vysloveny, ze doktori akoby zabudaju na samotnu zenu a jej pocity, smerodajne je co ukaze pristroj, ktory ako aj ty sama si pripustila, mohol zlyhat...
btw nie je pravda ze by kedysi - ked rodili nase babky umieralo viac rodiciek ako teraz...
@bobocka ja tvrdím jedno a už som to tu niekde asi 2x napísala... v každom kolektíve sa nájde aspoň jeden "debil", ktorý to kazí (či hospic, banka, úrad, obchody, školstvo ....)
- ide o to na koho akurát natrafíš... každý sme nejaký netvrdím, že ja som iná tiež mám niekedy náladu typu "daj mi pokoj nerváčim" to každý z nás... len rozdiel je v tom, že niekto sa dokáže kontrolovať a iný si nervy vybije na druhých...
- tak tíško dúfam, že narazím na pohodový personál a nechám sa voľne unášať veď je to párkrát za život možno poslednýkrát tak to hádam vydržím (čo iné mi ostáva) 😀 a vychutnám si každú sekundu s malým človiečikom, lebo už bude len a len väčšia... 😝
@jancia suhlasim,ze lekar pri porode musi spolupracovat s rodickou a ku kazdemu porodu pristupovat individualne.ked so ja rodila a bol cas tlacit,tak mi lekar povedal,ze mu mam sama povedat ked bude kontrakcia a vtedy on povedal ,ze mam zatlacit .ja som bola velmi spokojna,lebo on reagoval na mna a naozaj som mala pocit,ze sme team 🙂.
no ja som zas za techniku pri porode.nase babicky rodili na slame,lebo holt inu moznost nemali.no zijeme v 21 storoci a veda a technika su uz natolko vyspele,ze vedia pri porode aj zivot zachranit.kamaratka rodila donoseneho syna,vsetko v najvacsom poriadku,citila sa super a lekar vdaka ctg ci comu inemu zistil,ze maly ma prilis kratku pup snuru,omotanu okolo krku,slabunke ozvy,hned ju brali na salu a maleho len tak tak zachranili vdaka sekcii. 🙂
@lilyen2011 ved to,ze je smutne,ze zena musi dufat,ze to bude ok.o co by bolo lepsie,keby sme sli na istotu 🙂 ja som mala velike stastie pri prvom porode.ked som chodila na poradnu,tak som bola jednym lekarom nadsena,no financne mi nijako nevyslo si ho zazmluvnit.ked som prisla rodit a sestricka mi povedala,ze prave on sluzi,tak som skoro odpadla od stastia 🙂 uuzasny lekar-dr jenco bb rooseveltka- a vyslo to tak,ze odrodil maleho,zasil ma a skoncila mu sluzba 🙂 fakt ako nacasovane som to mala 🙂 pri druhom sa asi nebudem spoliehat na stastie a radsej si ho booknem.bola som maximalne spokojna 🙂 joj mamina,ty to uz mas za par.tak ti drzim palce nech mas co najkratsi a najmenejbolestivy porod,zdrave krasne miminko a nech vychytas len uzasny nemocnicny personal,nech mas len krasne spomienky🙂 potom daj info,ze co a ako bolo 🙂 som zvedava 🙂

@dulkagabulka precitaj si este raz moju vetu...ja som nenapisala, ze oxytocin sa indikuje iba v pripadoch, ale "Oxytocin sa indikuje aj v pripadoch". Nechytajme sa tu na slovickach. A ja som kanylu zavedenu nemala... preco?