icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

lilyen2011
autor
12. jún 2011

@bobocka jj už v utorok by sme mali na to skočiť 😀 jasné dám si do profilu aj fotky aj info 😀 taaaaaaaaakto sa na malú teším, že až! Ďakujem, ďakujem trošku bojím a zároveň teším... 😎

jancia
12. jún 2011

@bobocka ved ja nie som proti technike... ide o to ze lekari dnesnej doby spoliehaju vacsinou len na to...
kiez by bolo viac takych ako ty popisujes...
inak co sa techniky tyka, kedysi robili tehu zenam RTG snimky a vsetci boli presvedceni ze je to total bezpecne... neskorsie vyskumy ukazali ze to tak nie je...
proste myslim si ze ludia by mali viac rozmyslat o tom preco, naco, ako... a nie len slepo doverovat, nevybocovat zo stada... keby sa to naozaj dialo, neexistoval by predsa pokrok... ja som rada ze mamicky sa konecne dozaduju toho co by malo byt samozrejme 😵, preco by mali cakat ze lekari zmenia zmyslanie? to by medici museli studovat ine ucebnice... je len malo takych ktori porod vnimaju ako prirodzeny fyziologicky jav, ku ktoremu sme my zeny vlastne naprogramovane... niet dokonalejsieho "pristroja" ako nase vlastne telo... 😉

jancia
12. jún 2011

@lilyen2011 vela stastia pri porode, nech mas z neho dobry zazitok 😵

bobocka
12. jún 2011

@lilyen2011 aj ta najstatocnejsia zena sa pred porodom trosku boji.je to take zvlastne napatie.strach spojeny s ocakavanim a neskutocnou tuzbou uz drzat v naruci to vonave pokrcene miminko 😀 budem ti drzat palce 😉
my sa ideme coskoro zacat snazit o druhe mimi a ja uz mam v sebe taku strasnu tuzbu mat druhe dietatkoz,e to az zdrave nie je 😀 😀 😀 uvidimekedy sa nam zadari a ci vobec...
@jancia no ved ja som naschval napisala,ze nemyslim prave teba ked som hovorila o nesuhlase s vyuzivanim techniky pri porode,ze to bolo pisane vo vseobecnosti 😉 ved to je to aj s tym rtg...,ze to co sa dnes povazuje za bezpecne ,mozno ani bezpecne v skutocnosti nie je.ale zas nie je normalne sa nad tym zamyslat a vsetko dopodrobna riesit,lebo by sme sa strachom zblaznili a bali by sme sa fakt vsetkeho.holt zijeme v dobe v ktorej zijeme,ta nam ponuka dane moznosti a my ich mame pravo vyuzit a mozme len dufat,ze sa nam to v buducnosti v zlom nevyplati🙂

dobromila
13. jún 2011

@lilyen2011 Držím palce, aby všetko prebehlo prirodzene, podľa predstáv a bez komplikácií 😉 A ďakujem za založenie tejto veľmi podnetnej diskusie 😉

sisaha
13. jún 2011

@sasska áno, ja lekárom verím a vyberám si preto také zariadenie, kde svoje dieťa odrodím, na ktoré sú pozitívne ohlasy

sisaha
13. jún 2011

@jancia budem rada, ked sem prispejes so svojim poznatkami po porode a opises, aky bol iny s tvojim porodnym planom. Ja som aj pisala napr. ze moju pribuznu v nemecku nedali na CTG pristroj, ale nechali ju rodit samu (podla vacsiny z vas je to zbytocne a telo najlepsie vie kedy treba tlacit). Avsak vdaka tejto absencii sa jej syn narodil s krvacanim do mozgu. Bolo to tu potom opisane ako "vsade na svete sa stavaju pokašlane porody". Preco tento nazyvame pokaslanym, ked lekari vlastne robili to co tu prezentujete, ze chcete aby robili? Ziadny oxtocin, ziadne CTG.., najlepsie nevrtat sa v zene.... Ja si stojim za svojim nazorom a radsej mozno urychlovak a byt pod dohladom lekarov a nic nezanedbat, ako riskovat hocijaky zvrat porodu, ktory moze nastat aj pri fyziologickom porode. A co sa tyka tej umrtnosti, ja som pisala, ze kedysi bola vysoka umrtnost deti, nie rodiciek...

jussti
13. jún 2011

@lilyen2011 rado sa stalo, aj ja som tu vdacna, lebo inac by som kopec veci nevedela

jussti
13. jún 2011

@sisaha statisticky to je aka vysoka umrtnost??? 20%, 30%,50%. taka bola umrtnost? pytam sa, lebo neviem, aka je to vysoka, viem ze bola vyssia, ako je teraz, to je jasne

sisaha
13. jún 2011

@jussti presne cislo ti nedam, ak si však trochu posurfujes po nete, tak v clankoch sa pise ako o "sialenej umrtnosti deti", "velmi vysokej umrtnosti deti", "ze zena musela porodit aj 6 deti, aby sa nakoniec dospelosti dožili dve"..... staci si z toho vyvodit zaver, ze to kedysi ruzove rozhodne nebolo..

jancia
13. jún 2011

@sisaha napisem, ja sama som zvedava ako to dopadne, kedze uz jednu skusenost s porodom mam a bol sice "normalny" ale urychlovany - viacmenej asi pre pohodlie lekara kt. som si zazmluvnila kedze som prisla v case ked mal este sluzbu, takze tomu pomohol aby to bolo cim skor, mala som stastie ze to vsetko dopadlo dobre, hoci horsie ako samotny porod bolo pre mna sitie po nom 😔 (nastrih)
preto teraz by som rada rodila tak ako mi to dovoli telo a nie zbytocne urychlovanie, samozrejme netvrdim ze pojdem cez mrtvoly ako to ty vidis, myslim ze vsetky co si pisu porodny plan tam maju "formulku" ze si zelaju ho naplnit iba v pripade ze bude porod postupovat dobre a nebude na zivote ohrozene dieta ani matka...

co sa tyka "pokaslanych porodov", myslis ze doktori nikdy ziaden nepokaslali z vlastnej viny? poznam deti ktore su postihnute na cely zivot "vdaka" lekarskym zasahom...

sisaha
13. jún 2011

@jancia ved prave...vacsina je postihnuta prave kvoli lekarom (a to, vacsinou pre zanedbanie starostlivosti, ze neurobili nieco co mali). Ale drzim ti palce, by ti to dobre dopadlo a tak ako si prajes 😉

eev
13. jún 2011

@sisaha niekedy deti zomierali najma z tychto dovodov: nebola ziadna preatalna diagnostika, z toho vyplyva, ze sa rodili vsetky deti. poskodene, s roznymi genetickymi a vyvinovymi poruchami, deti, ktore by dnes nedostali sancu prist na svet, lebo by zena isla na potrat. to nie je male cislo... plus neexistovali cisarske rezy, resp. neskor neboli dostupne pre vsetky zeny. a neexistovala taka techika ako dnes, ked sa narodi predcasne dietatko. zober si, kolko deti sa dnes robi predcasne a je zachranenych. niekedy by zomreli takmer vsetky.

cize ked si toto vsetko zratas, tak ti z toho zdravym rozumom vyjde, ze deti umierali casto, ale nie pri normalnom fyziologickom porode v termine. lebo to by tu potom uz naozaj nikto nebol. a co som sa rozpravala s babkou, neboli tie umrtia az take supercaste (dovolim si tvrdit, ze obcasne a aj to nie priamo pri porode ale potom neskor) a to sa rodilo bezne doma.

tiez nebola taka dobra zdravotna starostlivost ako dnes, zeny sa horsie stravovali, podmienky na zivot boli narocnejsie, zeny tvrdo pracovali. to su dalsie dovody,

co sa tyka zaedbania starostliovsti, tiez nesuhlasim. dnes naozaj prevazuje poskodenie na zakladej neopodstatnych zasahov, co sa tyka porodu.

sisaha
13. jún 2011

@eev hm, ja poznam dalsi pripad, kedy dieta ostalo bez kyslika a ma poskodeny mozog, lebo lekar neskoro pristupil k cisarskemu...totizto pridlho cakal ci sa neporodi spontanne. Ale pokial nemas svoje vyjadrenia potvrdene presnymi statistikami a vyskumami, tak je to tu len mlatenie prazdnej slamy. Kazda ma vo svojom okoli minimalne jeden pripad kedy sa nieco pri porode pos.alo. A ci bol na vine lekar, alebo len zhoda nahod..... V kazdom pripade, ja som svoj nazor uz prezentovala..a ako sa hovori 100 ludi, 100 chutí...

lilyen2011
autor
13. jún 2011

@jancia @dobromila @jussti ďakujem ... panika tu je samozrejme... zajtra termín fúúha bojím bojím 😀 😀

jussti
13. jún 2011

@lilyen2011 DRZ SA DRZ SA a potom daj vediet 🙂

jussti
13. jún 2011

lekar nie je PAN BOH, tak ako nie je PAN BOH automechanik, ani poslanec, ani ucitel, ani stavbar, ani kuchar a casnik ..... a povie laikovi, co povedat chce ...
ak by som lekarom verila, tak uz teraz sa trasiem, ci budem mat zdrave dieta a som rada, ze som neposluchla .....a takmer v nicom mi ziaden nepomohol .... hadam raz jenda lekarka konstatovala po mojich polrocnych problemoch, ked uz ustali ze .... VIDITE, STRES UROBI S CLOVEKOM SVOJE. Vsade hlave NESTRESUJTE SA a tam je zaklad

lilyen2011
autor
13. jún 2011

@jussti jasné :D

jussti
13. jún 2011

koordinatorka programu BFHI na Slovensku-Dr. Viera Halamovej .... viera@halama.sk
UNICEF Slovakia
Nám. SNP 13 - P.O.Box 52
810 00 Bratislava - Slovakia
Phone: (00421)02 5296 5082
poslala som tejto pani mail s otazkami k BFHI, este mi neodpovedala(budem jej este volat), ak mi odpovie, tak postrehy sem dam, Ak by ste mali nejake otazky k BFHI, tak mozno aj tam sa da kontaktovat a ak nebudem sama a bude nas viac, tak sa aj nieco dozvieme, ako je to s dodrziavanim a pravami-v reali v BFHI, nie iba na nete napisane, ze by sa mali dodrziavat 🙂

jancia
13. jún 2011

@sisaha a ty mas svoje vyjadrenia potvrdene presnymi statistikami a vyskumami?

sisaha
13. jún 2011

@jancia predovsetkym moje vyjadrenia, ktore tu odzneli sa tykaju toho, ze nie vzdy je odmietanie niektorych zasahov prospesne pre matku a dieta a podlozene konkretnymi pripadmi, s ktorymi som sa stretla. Asi by to tí lekári nerobili iba preto, ze ich bavi dat zene CTG pocas porodu, alebo pichnut oxytocin, ak zena nespolupracuje, je prilis vycerpana, alebo porod nepostupuje atd...takze vsetko to co sa bezne pouziva ma svoj zaklad vo vedeckych studiach... Takze asi tolko..

sisaha
13. jún 2011

@jussti no vidis, tak by si nemala za lekarmi vobec chodit a mala by si sa riadit iba svojim siestym zmyslom, pripadne vsetky tvoje symptomy pripisovat stresu. prajem ti, aby si prezila dlhy zivot s takymto pristupom 😒

dulkagabulka
13. jún 2011

@jussti
@sisaha

ja medicinu velebim 🙂..a všetkym mudrym lekarom i ostatnemu personalu treba vzdat hold 🙂
je tolko problemov, tolko chorob, s ktorymi si medicina v dnesnej dobe už vie poradit ...

a isto by som neodmietala nič z toho,čo by mne či dietatku malo pomoct či zachranit zivot 🙂

porod beriem ako fyziologicky stav ženy...moj vnutorny pocit mi vravi,ze žena by mala rodit tak ako t ociti pod dohladom niekoho,kto v pripade patologie zakročí..

sisaha
13. jún 2011

@dulkagabulka s tymto mozem len suhlasit 🙂

eev
13. jún 2011

@sisaha rutinne monitorovanie plodu, rutinna epiziotomia, nasilne vytahovanie placenty, rutinne zavedenie infuzie a podavanie glukozy, zakaz jedla a pitia pocas porodu, skore prestrihavanie pupocniku atd naozaj nema vedecky zaklad. studie jeasne ukazuju, ze pri normalnom fyziologickom porode sa nema don takto zasahovat...

gabika84
13. jún 2011

necitala som ani zdaleka celu tuto diskusiu, ale pridavam nejake uryvky z knihy Nova doba porodni:

..."Několik studií naznačuje,žže institucionalizace porodu a jeho ovládnutí lékaři pokles mortality zpomalily. Výzkumníci analyzovali data z britského Isle of Man. Mateřská úmrtnost tam na počátku 20. století, kdy se výrazně zlepššil systém veřejného zdravotnictví, poklesla ze 70 případù na 10 000 porodù na méně než 30 úmrtí k témužž počtu porodù. Ale v roce 1929 užž byla zpět na hodnotě 70 úmrtí na 10 000 porodù. Jediná změna, k níž v mezičase doššlo, spočívala v tom, žže porodní asistentky nahradili lékaři a žže zde byla uvedena do provozu první porodnice. Když v 60. letech v jednom chudém rolnickém okrese v Kalifornii začali v místní nemocnici využžívat porodních asistentek, poklesla novorozenecká úmrtnost o více nežž polovinu. Kdyžž nevole lékařù zabránila tomu,
aby tento program dále pokračoval, novorozenecká úmrtnost se rychle ztrojnásobila."...

dalsi nazor: ..."Problém je v tom, žže přesvědčení dneššních porodníkù neodpovídá skutečné povaze těhotenství a porodu. Porodníci a gynekologové jsou chirurgicky orientovanými odborníky na patologiiž ženských reproduktivních orgánù. Typický porodník je svým vzděláním veden k tomu, aby na těhotnou a rodící žženu pohlힾel jako na zdroj celé řady potenciálních problémù – navzdory skutečnosti, žže těhotenství i porod jsou normálními fyziologickými procesy, u nichž možžnost nějaké vើnějšší poruchy či selhání není o nic pravděpodobnějšší, nežž, dejmetomu, třeba v případě trávení."...

eev
13. jún 2011

@dulkagabulka tiez suhlasim🙂

sisaha
13. jún 2011

@eev keby si zazila porod, pri ktorom by islo o zivot tebe, alebo tvojmu dietatu, tak by rutinne monitorovanie plodu, nepovazovala za hlupost. Takisto sa pocas fyziologickeho porodu moze prudko zmenit situacia a je potrebne urobit rychly cisarsky rez. Ak by si predtym jedla a pila mohla by si zomriet na zadusenie zvratkami. S ostatnymi vecami suhlasim, ze by sa nemuseli robit automaticky..

lilyen2011
autor
13. jún 2011

@eev aký má vplyv na dieťa, či matku ak prestrihnú pupočnú šnúru pred dotepaním a po dotepaní? čo sa tým zlepší, zmení aký je v tom rozdiel... ďakujeeeem 😀

bobocka
13. jún 2011

@lilyen2011 toto som sa aj ja pytala asi dve stranky dozadu a nik mi neodpovedal.ja o tom fakt info nemam a chcela by som mat 🙂 .prvemu synovi som pop krv odobrat nedala ale druhemu babu uz chcem dat.jedna maminka na fore napisala(ina tema,no ostalo mi to zaryte v pamati),ze pup krv patri dietatu a je treba ju nechat dotepat.ale preco? to stale neviem... @dulkagabulka ty o tom nic nevies?iste ano 😉