icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

dulkagabulka
16. jún 2013

táto rodička odmietala pri pôrode takmer všetko 😀 😀 😀 , jej najčastejšie slovo pri pôrode bolo "Nie" 😀
a stretla sa iba s rešpektom:
http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...

ako som to videla ja:
http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...

Pôrodná asistentka jej pred pôrodom povedala, že rešpektuje každú ženu, povedala: Je ich telo, ich pôrod, ich dieťa ...

a tu to tak naozaj bolo: Bolo to Zuzkino telo, Zuzkin pôrod, Zuzkino dieťa, pôrod bez straty kontroly nad dejom...nádhera..takú silu som ešte nidky nevidela, čo tam bola prejavená..

zana13
16. jún 2013

Ahojte, som velmi rada, ze som objavila tuto diskusiu a nasla tu zeny, ktore zmyslaju ako ja. Konecne mam pocit, ze sa to na Slovensku moze v porodnictve pohnut niekam dopredu, pretoze lekari budu nuteni pod vplyvom poziadaviek pacientiek zmenit pristup. A to je super, pretoze niekedy mam pocit, ze Slovaci svojou zvlastnou mentalitou sami sebe brzdia pristup k lepsim podmienkam. Vid len taky fenomen, ze Slovak sa nikdy nestazuje, pretrpi, zatne zuby a potom ide domov a nadava na politikov 🙂.
Tych par jednotlivcov, ktori tu obhajuju praktiky v nasom porodnictve ako pripustne a vyborne, to by som ani neriesila kazdy ma pravo na nazor, ale tie utoky a predsudky voci zmene, presne zase v duchu "svoje si nedame a cudzie nechceme" to je na smiech cez slzy. Chcem odkazat tymto zienkam, ze nie kazdy je taky otrly alebo otupeny, ze sa po takomto zaobchadzani vie otriast. Niektore zeny by si po tychto hororovych zazitkoch zasluzili bezplatnu terapiu hradenu z rozpoctu dotycnej porodnice.
Pracujem ako maserka a moje klientky su vacsinou zeny. Robim hlbkove masaze a boli by ste prekvapeni, co vsetko sa pri praci s telom vyplavuje a kolko si toho nosime vo forme blokov na tele. Tema porodna trauma je jedna z najcastejsich veci, ktore pocuvam na maserskom stole a vie byt ziva aj po 30 tich rokoch, zeny o nej dokazu rozpravat uplne do detailov. Keby som robila statistiku tak 80 percent zien ma zlu skusenost, uz som rozmyslala ze napisem knihu, ale jeden pan ma predbehol http://www.martinus.sk/?uItem=78520 🙂.
Len spomeniem migreny, bolesti krizov, uzkosti, nespavost..vsetko ako nasledky porodnej traumy, alergie, astma... O detoch sa ani nejdem rozpisovat. Je to des. Najsmutnejsie je, ze si to nikto nespaja. lekarka vam povie...a to kazde dieta ma teraz koliky, to je normalne. A pricina, pricina je kde???? Je pre mna absurdne, ked sa praktiky zasahujuce zbytocne do porodu povazuju za vydobytok modernej vedy 🙂. A som trosku prekvapena ake dokazu byt zeny k zenam neempaticke az krute.Vid diskusie. Pride mi to ako nezmyselne riesenie si vlastnych mindrakov.../mozno prave z nasilneho porodu 🙂/
Precitala som si dost podrobne velku cast z diskusie. Velmi napadna je zhoda typu bezproblemove tehotenstvo, bezproblemovo rozbehnuty porod, ktory sa zablokoval /zahadne, bez priciny/ v nemocnici a nakoniec skoncil CR alebo nasilnymi technikami. Myslim, ze kazdemu citlivemu cloveku to pride viac nez podozrive 🙂 a je to na uvahu. A potom sme vlastne este vdacne doktorom, ze nam zachranili dieta, a ze sme to vobec prezili. A ze to moze byt sposobene prostredim, zlym vedenim porodu a neindividualnym pristupom k pripadu nam vlastne ani nenapadne.
Nakoniec len poviem, ze najlepsie co mozete dietatu do zivota dat aby bol z neho stabilny jedinec, emocionalne a duchovne rozvinuty, schopny prezit v tejto sialenej dobe co najlepsie, je pocit spojitosti a kontinuity, z ktoreho bude cerpat cely zivot a je to viac ako nejaka materialna zabezpeka. Tym, ze si dame vedome zalezat na jeho prichode na svet a prvych rokoch zivota mu dame najvacsi dar. Je to moje presvedcenie, ktore je nespochybnitelne a nemusela som citat ziadne statistiky, ani knihy, proste to intuitivne citim a myslim, ze kazda zena, ktora je trosku v kontakte so svojou vnutornou mudrostou prave tak.
A vsetkym zenam, ktori si myslia, ze na porode az tak nezalezi, ze sa to zbytocne dramatizuje musim povedat, ze ziju v omyle. Ale to sa stava 🙂

dulkagabulka
2. júl 2013

K odmietnutiu rutinného nástrihu:

Aby sa mohlo nasilie konat beztrestne je potrebne, aby obete mlcali. Ked sme dostali desiatky reakcii na nas otvoreny list, zostali sme sokovane co vsetko sa zenam udialo. S cim vsetkym museli roky zit a nikto, ani ich blizki to nebrali vazne. Citili sme az fyzicku nevolnost pri citani pribehov, dokonca sme sa museli prestriedat v komunikacii so zenami, tak velmi narocne to pre nas bolo. Vtedy sme len krutili hlavami a opakovali "to je strasne. ako je toto mozne?" Dnes nie sme menej empaticke, ale uz nielenze vieme tento jav spravne pomenovat, ale pozname aj jeho priciny: . Hrube fyzicke nasilie a jeho normalizacia a akceptacia spolocnostou.
Dakujeme vsetkym odvaznym zenam, ktore prehovorili, pomohli ste zlomit mlcanie - a to je prvy krok k naprave. http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/129...

odporučam prečitat aj komentare

zana13
3. júl 2013

@dulkagabulka to bolo tazke citanie miestami...

dulkagabulka
16. júl 2013

odkaz od Zuzky Kriškovej:
Mile sympatizantky Oz Ženské kruhy, uz sme viac krat avizovali, ze chystame clanky o nasili pri porode. Velmi by mi pomohlo, keby ste nam pomohli potvrdit niektore predpoklady. Jednym z nich je napriklad predpoklad, ze ludovo oznacovane "skakanie na brucho" alebo "tlacenie na brucho" (porodna asistentka vyvinie velky tlak na maternicu bud predlaktim alebo dlanami), ktore ma odborny nazov "Kristellerova expresia" alebo v jemnejsej podobe "tlak na fundus", sa sice bezne robia, ale neuvadzaju sa v zdravotnej dokumentacii rodicky. Mojim cielom je poukazat nato, ze ak by sa jednalo o dobru prax a tento ukon by bol nevyhnutny tak by bol v sprave uvedeny dovod pouzitia a aj presny nazov tohto ukonu. Ak to tak nie je, to znaci, ze ti ktori ho robia velmi dobre vedia, ze to co robia nie je v poriadku. K tomu budem potrebovat Vas. Ak mate k dispozicii Vasu zdravotnu dokumentaciu, alebo ak by ste boli ochotne si ju vyziadat (mozem poslat vzor ziadosti), napiste nam prosim na zenskekruhy.oz@gmail.com. Za samozrejmost povazujeme, ze Vase sukromie a citlive udaje nebudu nikomu vyzradene. Velmi pekne dakujem!

lila69
19. júl 2013

@dulkagabulka tak ja mam s tzv. "Kristellerovou expresiou" svoje skusenosti, samozrejme v zdrav. dokumentacii nic nie je, ani zmienka ze bolo pri porodne nieco take uskutocnene.
Rodila som pred 3 rokmi, porod zacal spontanne odtokom plodovej vody, do nemocnice som prisla otvorena na 4 cm okolo 5 hodine rano bez akychkolvek bolesti, tie zacali kdesi cosi rano o 7mej., postupne sa stupnovali, a o 11.35 hod sa maly narodil. Takze celkom rychlovka, ALE okolo 10tej mi pichli oxytocin a kazali lezat a ked pridu tlaky tak "si tlacit", tlacila som ani nieviem kolko, malemu zacali klesat ozvy, a to uz mi velmi vydatne tlacili na brucho 2 porodne asistentky (jedna mala urcite okolo 100 kg), vo finale bolo pouzite aj vakuum a maleho zo mna vycucli....
Kupodivu som hned po porode bola fit, chodila som, sedela, nastrih som nemala, dala som prednost prirodzenemu natrhnutiu, ktore sa silo par stehmi a hojilo sa fantasticky. Jedinu bolest co som po porode pocitovala bola neskutocna bolest a tlak v oblasti rebier a to prave do Kristellerovej expresie, ja som si skutocne myslela ze mam snad rebra polamane...
A teraz moja otazka na @dulkagabulka : teraz som druhy krat tehotna a velmi rada by som sa tejto "praktike" vyhla. A preto by som ta rada poprosila o radu ako sa na porod pripravit, alebo ako si ho v ramci moznosti manazovat aby tento krok nebol pouzity. Mne je jasne ze si to mozem napisat do porodneho planu, ale ak by zasa maly nechcel von, fakt pochybujem ze by niekto moje zelanie bral do uvahy...
Samozrejme uz pri 2 dietati viem do coho idem, chcem vyskusat balonik EPI NO, mat pocas porodu co najviac kludu a volnost pohybu ale neviem co este by som mala urobit aby bolo vsetko OK a vyhla som sa "skakaniu po bruchu".
Budem vdacna za kazdu radu 🙂

dulkagabulka
19. júl 2013

tvoj prvy pôrod bol umelo urychlovany...neviem spatne posudit z akeho dôvodu si dostala oxytocin...
Kristelerova expresia, ktoa je udajne ako metoda non lege artis- teda zakazana , ale bohužial hojne využivana- sa da urobit iba vtedy,ked žena leži na chrbate..
snaž sa najst nemocnicu, v ktorej budeš môct porodit bez urychlovakov a v polohe, ktora bude vyhovovat tebe- vylučenim urychovakov zvyšiš nádej v dobrú kondíciu teba i babatka a tym, že budeš tlačit svojim tempom a vtedy,ked to bude citit babatko, sa vyhneš aj expresii
to bola pekna časť môjho prispevku
ta horšia čast však znie- ak chceš zažit prirodzeny pôrod v polohe, ktoru si vyberieš ty sama, chod do zahraničia- tu zatial neexistuje ani jendna jedina pôrodnica, kde by si to mohla uskutočnit
ak nemôžeš odist rodit do zahraničia, ber zo sebou manžela a povedz mu, aby to nedovolil..
pre babatko je v takych situaciach bezpečnejši vakuumextraktor, ako K. expresia

moon1979
19. júl 2013

fuuu baby, ako nech sa na mňa nikto nehnevá, ale nebyť oholená a nemať prázdne črevá, tak to považujem za vrchol humusu ... to je dôstojné s prepáčením za výraz posrať sa na stole?

ja neznášam naše fakultné nemocnice, človek tam nemá ani štipku dôstojnosti, pozorumenia, empatie, druhé som išla rodiť do súkromnej nemocnice ... to ako pôrod prebiehal som nechala úplne na lekárov, nikdy by som si netrúfla kecať do týchto vecí, do ničoho som nezasahovala, podstatné bolo pre mňa to, ako ku mne pristupovali a ako som sa cítila ... a môžem Vám povedať, že s druhého pôrodu konečne nemám traumu ...

lila69
19. júl 2013

@dulkagabulka No, taky pocit som mala aj ja, ze sa jednalo o urychlenie porodu... Do zahranicia rodit nepojdem, mam to troska od ruky a ja som taky ten bojovnik, ja to skusim vybojovat aj tu na SK 🙂 Ved ked budeme utekat vsetky, tak sa to tu nikdy nezmeni, lebo nebude dovod na zmenu.
Pri prvom porode som muza nemala a ani teraz mat nebudem, lebo viem ze by mi v tomto pripade nepomohol, sice je to chlap ako hora, ktory ma prehlad vo vela oblastiach ale co sa tyka porodu tak to nie, jemu keby povedali ze ide o zivot mne alebo malemu, tak by mi sam v dobrej viere asi na to brucho skocil 😖
Mam taky "plan" byt co najdlhsie mimo nemocnice, radsej budem stepovat na vratnici aby som prisla vyslovene toho maleho az porodit a nemusela sa zbytocne pred porodom zdrziavat v nemocnici.
Ale uvidime ako bude. Porodu sa nebojim, v podstate sa nan tesim, viem co chcem, co nechcem a urcite dam vediet ako som dopadla. Inak budem rodit v trencine, tam sa da "vybojovat" myslim dost ale jasne ze bude zalezat od personalu, okolnosti atd.

dulkagabulka
7. dec 2013

@lila69 ahoj, vidim, že už je babatko na svete..ako sa ti podarilo dosiahnut svoje predstavy? podarilo sa?

lila69
8. dec 2013

@dulkagabulka ahoj gabika,
no v prvom rade musim povedat ze by som kazdej zelala taky rychly a bezproblemovy porod ako som ja mala.
V skratke: vecer som zacala pocitovat jemne bolesti v podbrusku ktore postupne zacali byt pravidelne - 10 minutove, tak sme sa rozhodli ist do nemocnice. Po ceste sa intervaly skratili na 5 minutiek, ale stale v pohodicke, nic extreme. Z auta som vystupovala po polnoci, presne bolo 00.17 hod.
Prisla som na prijem do trencianskej porodnice, prezliekla som sa a cakala na lekara. Oddelenie bolo uplne prazdne, ani jedna mamicka nerodila, nikto nebol ani na vzdycharnil.
Bolesti sa stale skracovali na 3 minutove, ale vobec nenaberali na intenzite.
Lekar prisiel o 1 hod. vypisovali sme papiere a vobec nechcel verit ze mam kontrakcie, lebo som sa s nim v pohode rozpravala bez akehokolvek predychavania 🙂
Vyliezla som na kozu a hovori - otvorena na 8, praskneme vodu a mame to za cvhilku vybavene. Hovorim mu ze by som sa rada pichnutiu vody vyhla, pretoze viem co bude nasledovat. On povedal ze to bude samozrejme respektovat, ale hlavicka je uz nizko a jedine co ju drzi su plodove obaly. Tak som nakoniec suhlasila, a vodu praskli, to bolo 1.30 hod rano.

To uz som vedela co bude nasledovat a riadne sa to rozbehlo, nehovorim ze som nemala bolesti, mala, musela som natocit zaznam - poleziacky ale mne to tak vyhovovalo. 20 minutiek sa mi tocil zaznam, nikto pri mne nebol, nikto neotravoval. Potom ma sestricka odpojila a isla som do sprchy.
Este som lekarovi vravela ze si nezelam nastrih, cvicila som s epinom a ze to proste dam aj bez nastrihu. On teda ze OK, ak nebude treba strihat nebude ale ak by bolo treba tak strihne - co mi teda na nalade rozhodne nepridalo.
Po chvilke som zacala citit tlaky tak vravim sestricke ze ideme na to, "vyskocila " som na kozu, pripomenula lekarovi ze ZIADEN nastrih !!! 🙂 a asi na 7 zatlacenie bol maly vonku.
Este tam sestricka cosi sachovala s oxytocinom, ale lekar je hovori ze neni treba - neviem naco to do kazdej cpu....
Nastrih lekar neurobil, ale mierne som sa natrhla co sa vyriesilo asi 5 stehmi o ktorych som uz pri odchode zo saly nevedela. Mozno keby sa lekar viac snazil hradzu ochranit, pripadne pomohol masazou bolo by to aj bez stehov.
Tento porod som mala bezproblemovy, takto by som porodila aj sama doma bez akehokolvek zdrav. personalu.

Takze zaver: ja som mala porod rychly o 0.17 som vystupovala z auta, o 1.30 mi pustili vodu a o 2.25 bol maly na svete. Maleho mi dali na brucho, pytali sa co a ako chcem... takze si nemam na co stazovat.
V trencine jednoznacne preferuju vaginalne porody. Casto sa vsak pojem vaginalny porod zamiena s pojmom prirodzeny porod. Ak chcete prirodzeny porod URCITE si napiste porodny plan a diskutujte s lekarom. Oni ho budu brat do uvahy.
Podobne aj novorodenecke sestricky - su v pohode, ale treba aby si maminka vopred nastudovala daco o kojeni. Tiez nie su vsemocne a ocenili by keby sa mamicky viac zaujimali o techniku kojenia atd... netreba sa spoliehat na to ze sestricka ukaze...
Ja som spokojna bola velmi, ci s lekarmi, alebo sestrickami. Ja trenc. porodnicu teda odporucam.

dulkagabulka
8. dec 2013

@lila69 blahozelaaaam ti a dakujem za spravicku...nech sa ti dari, budte zdravi 🙂

diankak
9. dec 2013

@zana13
@dulkagabulka
súhlasím so všetkým čo píšete. Ja sa tiež chystám moje prvé dieťa ísť rodiť do zahraničia, presne z dôvodov, ktoré píšete, a už z celej duše nenávidím tie opovrhujúce pohľady a názory ktoré na to zažívam a čítam. Tie múdre, ale vlastne nesčítané osoby, ktoré namiesto toho (keď už o tom nič nevedia) ma len podporili a držali "hubu a krok" začnú všetky moje názory, za ktorými si stojím vyvracať, lebo ja som prvorodička, čo zbytočne veľa číta, čo aj tak uvidí, že keď dôjde isté k istému, aj tak budem len rada, že sa budem môcť zveriť do rúk pôrodníka, už ma to fakt nebaví vysvetľovať každej tej maminke, že medicínsky vedený pôrod proste nie je prirodzený a nie je to to, čo chcem...

dulkagabulka
9. dec 2013

@diankak Dianka, želám zo srdiečka, aby sa ti podarilo svoje bábatko porodiť tak,ako si to sama predstavuješ 😉

dulkagabulka
13. dec 2013

V našich pôrodniciach zvyknu vravieť, že oni strihajú iba ked musia...výsledky sú však tak katastrofálne ...a vôbec nesvedčia o tých slovách..Pridam, že k odmeitnutiu rutinného nástrihu, k argumetnácii, vám môže pomôcť toto:
http://www.zenskekruhy.sk/o-nas/e-book-o-nastri...

budete prekvapené, ked prečítate..kludne to vytlačte a odneste lekárovi..a pýtajte sa ..pýtajte sa 😉

mahulenka87
13. dec 2013

@diankak ak bývaš v Malackách, je to iba na skok do ČR. A tam už je tá starostlivosť a možosti žiaľ omnoho popredu ako u nás. 😒 Ja som rodila vo Vyškove. Takžiež pomerne blízko máte Kyjov.

diankak
13. dec 2013

@mahulenka87 môžem sa spýtať, ako si bola spokojná vo Vyškove? ako to prebiehalo? Teraz v ČR ešte uzákonili, že môžeš rodiť len s PA a lekár sa volá až v prípade komplikácie, čo je úplne super...

kofoluska
13. dec 2013

@diankak nic si z nich nerob a kasli na nich. TY ides rodit, nie oni. Nexci vediet, co som si ja vsetko vypocula od sestricky u mojej gynekologicky po tom, co som povedala, ze zasadne odmietam epidural. Mam si suhlas podpisat pre istotu a potom uvidim, ako sa budem citit - ale tu moznost mat vzdy budem. Nedokazala pochopit, ze ja tu moznost NEXCEM ani len mat. A kazdu poradnu ten isty scenar, uz ma to normalne nebavilo. :D No pocas porodu vsetko super, ale ked z papierov zistili, ze som odmietla epi, tak sa na mna bola pozriet dokonca este aj anesteziologicka, lebo tomu nexcela verit.
Ze si prvorodicka nie je dovod na to, aby ta poucali a vyvracali tvoje nazory, na ktore mas iste dobre dovody a za ktorymi si stojis. 🙂 Drzim palce.

mahulenka87
13. dec 2013

@diankak Ja som bola spokojná a nadšená 😵 Sú veci, ktoré by som s odstupom času ešte zmenila, ale vtedy mi to tak vyhovovalo. Napr.aj mi po pôrode chceli dať malého-bonding, ale nechcela som. Bola som totiž hned aj po kyrete a točila sa mi hlava a bolo mi zle z anestetika. Bonding však mohol mať ocko ☹ Vtedy ma to ani len nenapadlo.
No a akutát mne vyšla smena jednej jedinej sestričky, ktorá mi bola úplne nesympatická 😀
Ale inak super! Hneď som povedala, že si tam pôjdeme aj pre druhé mimi 😉
Pri pôrode bol aj dr, ale iba stál a pozeral. Potom ma skontroloval...
Najväčším plusom pre mňa bolo, že som si mohla vybrať polohu

diankak
13. dec 2013

@mahulenka87 ďakujem veľmi pekne za info, asi som rozhodnutá pre ten Vyškov, Břeclav som zamietla...teraz už len úspešne dobojovať do konca 🙂

cihina
13. dec 2013

@diankak ..já jsem z Vyškova a taky jsem tam rodila...a Vyškov můžu jen odporučit...

dulkagabulka
5. jan 2014

@diankak daj nam potom prosim vediet

dulkagabulka
24. jan 2014

Aký je váš názor na e-book o nástrihoch? Ak ste ho ešte nečítali, môžete si ho zadarmo stiahnuť na www.zenskekruhy.sk /ak máte gmail, pozrite aj v spamoch,alebo propagáciách/. Zaujíma nás váš názor, zmenil sa váš pohľad na nástrihy? Pomohol vám v argumentácii u lekára?

gween
18. feb 2014

http://www.survio.com/survey/d/T1B9K3B8T1H4J5F7L

Prosím mamičky! Venujte chvíľu času tomuto dotazníku. Ďakujem: gween

dulkagabulka
20. feb 2014

Mile zeny, avizovany dotaznik o siti porodnych poraneni je na svete. Prosime o jeho vyplnenie vsetky zeny, ktore rodili vaginalne (bez ohladu nato kedy rodili). Ak sa Vam tato aktivita pozdava, mozte zahlasovat za clanok aj na vybrali sme. DAKUJEME http://vybrali.sme.sk/c/Ako-Vas-sili-po-vaginal...

dulkagabulka
5. mar 2014

Nedávno k nám z každej strany prichádzali rozhorčené maily a odkazy na článok o programovanom pôrode. Silvia Galatova sa rozhodla napísať redakcii reakciu. Rozhodli sme sa podporiť túto iniciatívu a reakciu publikujeme na našom webe. V članku je odkaz aj na pôvodny članok
Svojím podpisom, odkazom alebo komentárom môžete aj vy vyjadriť svoju podporu priamo pod článkom. Môžete tak spraviť pod článkom- reakciu uvidia aj ľudia z vonku a podpora sa koncentruje na jednom viditeľnom mieste Opäť platí, čím viac nás bude, tým väčšiu silu a schopnosť zmeny máme. Silvia ĎAKUJEME!!!! http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/298...

dulkagabulka
13. mar 2014

niečo k odmietnutiu epiziotomie

Ako autor píše, k téme epiziotómie sa dostal náhodou, keď mu v roku 1987 jeden z profesorov dal prečítať návrh štúdie, ktorá sa zaoberala hodnotením epiziotómie. Veľmi ho prekvapilo, že praktika, ktorá sa rutinne používala v pôrodníctve desiatky rokov, bola dovtedy tak málo vedecky preskúmaná a teda používala sa bez jasných vedeckých dôkazov o jej prínose. Zaujímavé na epiziotómii je aj to, aké obrovské rozdiely existujú medzi krajinami v jej používaní. http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/301...

saimaa
18. mar 2014

milé žienky, táto a iné podobné diskusie na MK sú pre mňa otvorením očí, sčasti vyvolávajú moje znechutenie nad systémom (že velmi nie je na výber a mojom rozhodnutí), a najmä to bude asi mojou nočnou morou 😉 Preto, lebo by som velmi rada rodila čo najprirodzenejšie, teda aspon bez toho oxyt. a najmä bez riadeného tlačenia a možnosti si vyberať polohu.
Čo som však zatiaľ čítala o výbere polohy v nemocniciach v širšom okolí, majú tam popísané niečo v štýle ľah, polosed, príp. sed - veľmi tomu nerozumiem, ale to asi myslia normálne, na tom ich pôrodnom kresle, nie? Čiže až tak si zvoliť polohu nemôžem...A asi všade to postupuje takým štýlom, že ak je žena otvorená na x-cm, príde lekár, premiestnim sa na tú postel, a lekár mi hovorí, kedy mám tlačiť...?
Podľa predchádzajúcej diskusie sa mi zdá, a budem rada, ak ma opravíte, takže reálne nie je na Slovensku možnosť rodiť s ľubov.výberom polohy a bez automatického riadeného tlačenia? ☹

saimaa
18. mar 2014

Ináč celá táto téma je možno trocha negatívna, vnímam to celé ako boj - boj s personálom, doktormi, že všetkomožné chcú rodičky odmietať za každú cenu. Musí to byť nepríjemné, aj pre doktorov, ked k nim príde rodička tak odmietavo naladená, že všetko odmieta. A podla mna v konečnom dosledku aj pre rodičku. Preto celkom rozumiem, že sa to lekárom a sestrám nepáči. Ja by som sa tiež najradšej len spolahla na doktorov, keby verím, že robia to, čo je pre mna a bábo to najlepšie a nie to, čo robia vždy......a bolo by to pre obe strany lepšie...
Dúfam, že natrafím na ludí a porodnicu, ktorý mi z porodu nespravia nepríjemný zážitok, a že nebudem musieť na to spomínať ako na boj s personálom ☹

pivonecka
18. mar 2014

chcem sa pustit do pisania porodneho planu, len sa bojim, aby som na nic nezabudla 😅

ale chcela som sa opytat, ci viete ako je to s legislativou ohladne odmietnutia oxytocinu, pretoze som sa tu niekde docitala, ze porodnik vyhlasil rodicke, ze bez oxytocinu nerodi, diiiik za kazdu dobru radu a napad, co nezabudnut uviest v porodnom plane 😉