icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

lilyen2011
autor
13. jún 2011

@bobocka ja na úschovu financie nemám, no pri prvom som chcela darovať pup.krv niekomu kto by potreboval, no odmietli to (som alergička - astmatička) hmmm človek chce pomôcť a nemôže nuž škoda...
- budem rada ak by mi to niekto s tým dotepaním vysvetlil dosť ma to zaujalo vopred ďakujem 😎

gabika84
13. jún 2011

@lilyen2011
@bobocka

nazor francuzskeho porodnika: .."Zvyk přeruššit pupeční ššňùru okamžžitě po porodu
je nezvratným dùkazem našší zaslepenosti, říká Frederic Leboyer.
Našše vlastní emoční zaslepení zpùsobilo, žže jednáme
iracionálně. Dítě pochopitelně křičí, ale lidé na porodním sále
vydechnou úlevou- – ono dýchá. Dítě přitom nemělo dùvod
spěchat, jeho pupečník mu poskytoval dostatek času. Pod zá-
minkou pomoci dítěti měl porodník na mysli jen sebe. Dítě,
náhle zbavené přívodu kyslíku od matky, se dusí a naříká.....

"Moderní doba rozpoznala, žže odstřižení pupeční ššňùry poté, co přestane pulzovat, mùžže zkrátit
třetí dobu porodní, zabránit vzniku hemoroidù, napomoci
dítěti ke stálému dýchání a přispět tak k jeho dlouhodobému zdraví."

heln
13. jún 2011

@bobocka @lilyen2011
neviem, či vám odpoviem správne..... ale niekde som to čítala, klasicky, keď sa dieťa narodí, tak sa prestrihne pupočná šnúra a dieťa sa musí náhle a rýchlo nadýchnuť pľúcami, neviem nakoľko je toto traumatizujúce pre dieťa, ale myslím, že väčšina z nás sa narodila takto a sme tu bez väčšej ujmy 🙂 (aj keď nemám rada takúto formuláciu)
keď sa nechá pupočník dotepať, tak dieťatko postupne a pomaly prechádza z dýchania cez pupočník na dýchanie pľúcami - nosom a je to pre neho menší stres a plynulejšia adaptácia.....
mimochodom, sú v pôrodniciach otvorení takejto možnosti? alebo to považujú za jeden z "výmyslov" rodičiek?

gabika84
13. jún 2011

maminy casto myslia iba na to, aky hrozny je porod pre ne. vsetok ten strach, stres, bolesti atd. nemyslia vobec na to, aky stres to prinasa babatku. si predstavte, ze ste 9 mesiacov v utulnom prostredi maternice a narodite sa (nebodaj cisarskym, prispenim oxytocinu, infuzii atd.)rovno do svetla reflektorov, zelenych kachliciek, za pritomnosti uplne cudzich ludi, z vody na vzduch a niekto vas v sekunde odstrihne od privodu kysliku... no neviem 😒

heln
13. jún 2011

@gabika84 hm, myslím, že všetci sme tým už prešli, len sa nepamätáme 😒

gabika84
13. jún 2011

@heln myslim ze v Baby friendly hospital nechavaju babatko na mamickinom brusku az kym mu pupocnik dotepe. az potom sa striha.

bobocka
13. jún 2011

@gabika84 teraz budem zniet ako totalny laik(co aj som 😀 ), ale ako to tam dole potom vyzera ked je babo porodene? proste sa mimi narodi a stale je s maminkou spojene pupocnikom.kedy je teda podla spravnosti pupocnik prestrihnut?co sa presne rozumie tym dotepanim?proste ked je pup dotepany,tak sa uz neda zachytit pup krv na uskladnenie? ci ako to vlastne je? ja viem,ze je hanba,ze ako matka toto neovladam,no fakt mi nikto nikdy nepodal presne info o tom.

dulkagabulka
13. jún 2011

@lilyen2011 @bobocka

Leboyer uvádza: "Oddelenie pupočnej šnúry hneď, ako dieťa opustí maternicu, môžeme považovať za prejav najväčšej krutosti, ktorého negatívny dopad sa nedá ani vyjadriť. Ponechaním pupočníkovej šnúry, ktorá doposiaľ pulzuje, dosiahneme zmeny aktu narodenia. Predovšetkým to núti lekárov k pokoju, je to výzva pre lekára i matku, aby rešpektovali životní rytmus dieťaťa“.

Leboyer ďalej píše: "Dýchať znamená byť v súlade so stvorením, znamená harmóniu s vesmírom, s jeho večným pohybom. Dieťa pri narodení nesmie zostať za žiadnu cenu bez kyslíku ani na okamžik. To nám tvrdia odborníci. Príroda to vie už dávno. A zariadila to tak, že behom nebezpečnej fáze pôrodu dostáva dieťa kyslík radšej hneď z dvoch zdrojov naraz: z pľúc a z pupočnej šnúry. Obidva systémy pracujú súčasne, jeden napomáha druhému, pupočnou šnúrou je dodávaný kyslík dieťaťu do tej chvíle, pokiaľ ho úplne nenahradí nový zdroj - pľúca. Pupočná šnúra pulzuje ešte niekoľko minút po narodení dieťaťa. Napájané kyslíkom z pupočníku, ochránené pred anoxiou môže dieťa prejsť na dýchanie pľúcami bez nebezpečenstva šoku. Nenútene, volne, bez náhlenia sa. Počas veľmi krátkej doby, v priemere štyri päť minút, balansuje novorodenec medzi dvoma svetmi. Nasávajúc kyslík z dvoch zdrojov, prepína postupne z jedného na druhý, bez toho, aby prežíval drastický prechod. Málokedy je pritom počuť plač. Čo je teda treba robiť, aby sa tento zázrak uskutočnil? Je treba mať jediné - trpezlivosť. Nesnažiť sa nič uponáhľať. Stačí vedieť, že je treba počkať a dať dieťaťu čas na adaptáciu."

PS:
Dietatko dostane pri dotepani davku krvi ,ktora ho ochrani napriklad pred nedostatkom železa až do veku 1 roka.

eev
13. jún 2011

@lilyen2011 tuto je pekny clano, kde je vsetko zhrnute: http://tehotenstvo.rodinka.sk/index.php?id=73263

bobocka
13. jún 2011

@heln ahaaaaa.no tym padom sa teda pup krv neda uskladnit,o tom to je,vsak? @gabika84 ja som rodila v baby friendly,no maleho mi nik na brusko nedal,dokonca som ho kojila az cca 6 hodin po porode prvy krat!!! 😠 takze nie vseko v baby friendly je tak ako ma byt ☹

gabika84
13. jún 2011

@heln nepamatame, ale vraj cloveka moze vlastny porod ovlplyvnit. citala som ze pomocou hypnozy sa clovek moze "vratit" do casu svojho porodu, dokonca aj pred porodom. napr. historka o tom ako sa chlap vratil do 7meho mesiaca, pocitoval paniku strach, obrovske teplo. jeho matka neskor priznala, ze sa v 7mom mesiaci pokusala o potrat pomocou horucej vody vo vani. neviem, co moze byt na tom pravdy, ale takisto ako to nemozeme potvrdit, nemozeme to ani vyvratit...

gabika84
13. jún 2011

@bobocka to naozaj?? to je mi luto. ☹ kazdopadne kontakt "koža na kožu" maju BFH vo svojich stanovach, takze by to mali dodrziavat. kludne si sa na to mohla stazovat. ale je jasne, ze po porode na taketo veci uz mamicky nemaju pomyslenie ani naladu...

dulkagabulka
13. jún 2011

@gabika84
nemaju pomyslenie ani naladu na stažovanie si myslela?to ano

bobocka
13. jún 2011

@eev waw ,vdaka za clanok.no ten si ja veru vytlacim a ked raz budem mat pred porodom,tak ho dam mojmu porodnikovi precitata som zvedava aky bude mat on na to nazor.je to mlady lekar,nie stara skola,mam pocit,ze je otvoreny aj novym veciam a novym studiam (bola som prvych 5 mesiacov sledovana v uk a on jediny asi z 10gynekologov ktorym som sa dostala na svk do ruk mal chut a nasiel si cas prestudovat moju uk tehu knizku ,co som ja povazovala za obrovske plus.ini len na to pozreli,prezreli vysledky krv c 12tt a bolo.on o cele prestudoval a debatil sa so mnou o tom a pritom mal cakaren plnu inych matiek.no nasiel si cas a nebral to ako na beziacom pase-uuuzasny lekar!!!)

eev
13. jún 2011

@sisaha co sa tyka jedla a pitia, tak samotna WHO uvazda, ze tieto praktiky (zakazy) su nezmyselne. zena by mala najma pit a prip. jest, kolko pocas porodu potrebuje. porod je narocna aktivita a telo potrebuje vodu a hydrataciu a pri dlhsom porode aj trochu stravy na posilnenie. ale to uz je individualne, vacsina zien na jedlo ani prirodzene chut nema. nevravim, ze teraz sa treba najest do prasknutia, to urcite dobre nie je z viacerych dovodov. ale telo si same povie, kolko a co potrebuje....
zakaz prijimu tekutin je ovela nebezpecnejsi pre zenu ako riziko vzychnutia zvratkov.

mnohe porodnice uz povoluju (prip prikazuju rodickam🙂..) min prijem tekutin, niekde ti dovolia aj cosi zjest, pokial si hladna. naozaj je cim dalej tym menej nemocnic s tymito praktikami...takze take nebezpecne asi nebudu...

pokial sa zena citi kludnejsie s monitorom na bruchu, je to pre nu spravna volba. ja sa ale drzim studii a tie hovoria o tom, ze rutinne monitorovanie nezachranuju zivoty ale zvysuje prichod deti na svet CR. cize deti, ktore mohli byt v pohode porodene vaginalne sa "vdaka" monitoru narodili CR...cize mne osobne z toho vychadza, ze monitor nie aj z tohto dovodu. dalsi preco nie je ten, ze zena sa vacsinou potrebuje hybat a ze poloha na chrbte nie je dobra kvoli tomu, ze sa tlaci na dolnu dutu zilu. tiez pocak kontrakcii nie je pohodlna a zena sa viac sustredi na bolest a odputava sa od porodu.
samozrejme pokial by cosi nebolo v poriadku, alebo by som mala nejake pochybnosti, bola by som na monitore aj non-stop. my vsak stale hovorime o tom, ze dietatko pravidelne kontoluju inymi sposobmi a vsekto je ok🙂

bobocka
13. jún 2011

@gabika84 tak ti poviem,ze ja som to vtedy nejak neriesila.fakt nie.bola som rada,ze som to zvladla,ze je maly zdravy a toto som neriesila.nejak nam to neublizilo,maly je uzasny a dodnes kojeny a to ma takmer 21 mesiacov,takze az taku strasnu krivdu na sebe a nom necitim,no teraz mam o tom viac info a su veci,ktore urcite budem chceit pri druhom miminku.to co som pri miskovi nemala.ono ako prvorodicka som sa cely cas tvarila,ze pohoda,odrodilo milion zien predomnou,odrodim aj ja,no vnutorne som sa bala. a ked to prebehlo hladko,bez komlikacii a videla som mojho uasniaka ziveho zdraveho,tak som nic ine neriesila.vtedy mi vobec nevadilo,ze nebol hned prilozeny a ze som ho hned nekojila.preto si pri druhom zazmluvnim lekara aj pa,aby som si nejak zarucila,ze ten postup po narodeni dietatka uz bude iny.ja mam na prvy porod velmi dobre spomienky a aj ked su veci,ktore by som spatne iste zmenila,tak v konecnom dosledku som dosiahla co som chcela.nebolelo to ani zdaleka tak ako som cakala,nepotrebovala som epi na zvladnutie kontrakcii,nastrih nebolell ani sitie a hlavne sa mi narodil krasny zdravy syncek,takze ja som velmi spokojna 🙂
inak ja som chcela darovat pup krv a lekar mi po porode povedal,ze nestihli zachytit,tak mozno ze nechal ten pupocnik dotepat.ktohovie.tesne po narodeni maleho mam jemne okno 😀

dulkagabulka
13. jún 2011

@bobocka
zazmluvnenim lekara si na takýýých ..noo. odhadujem 99% koleduješ o vyvolany porod...
Vola sa to Indukcia pre pohodlie

a je to tak,ako tu bolo pisane..lekar vyvola porod v svojej službe...

bobocka
13. jún 2011

@eev ja som mala info pred porodom(uz ani neviem odkial|),ze zena nema pit ani jest pred porodom ani pocas neho,lebo ked sa daco skomplikuje a je nutna sekcia,tak ze to mzoe byt problem. a ked som prisla do nemocnice rodit a sestricky,ze kde mam vodu a ja ze nemam,tak mi hned povedaliz,e s jedenim nadsene nie su,ale ze pit matka moze a nemaju s tym najmensi problem.u mna to po prichode do nem bolo takz,e sme poriadne nic nestihali a uz som sla rodit a nakoniec som po porode mala uplne do krvi popraskane pery od smadu.na dalsi uz pojdem s dvojlitrovkou 😀 a inak to potom bol problem aj po porode,lebo mi dali misu,ze sa mam vycikat a kedze som nic nepila,tak sa mi ani nedalo,tak ma nacievkovali,co bol samo o sebe v pohode zakrok,ale po porode som mala problem s malym unikom mocu hocikedy a casom sa to potom dalo do poriadku.takze kocky co idete rodit,tak si tam bochniky neberte,ale flasu s vodou jednoznacne ano 🙂

sisaha
13. jún 2011

@eev a kde mas napisane, ze pocas CTG mas lezat iba na chrbte? ja som lezala na boku a bolo to fajn. A lezala som asi pol hodinu pred samotnym tlacenim. Dovtedy som sa prechadzala. Co sa tyka tekutin. Ak vidia, ze si dehydrovana, tak ti daju tekutinu infuzkou. Skoda, ze sa k tomuto tu nevyjadri ziaden porodnik, ktory ma vselijake zazitky. mozno by ste zmenili k niektorym veciam nazor. Alebo ak by ti prave ta rutina zachranila dieta. Ale ako som uz hovorila najviac sa prezentuju tie, ktore uz odrodili a maju zdrave dieta. Tie co cakaju, alebo sa im narodilo postihnute dieta kvoli zanedbaniu niecoho si az take iste nie su, pretoze strach zeny je uplne pred porodom samozrejmy a kazda sa obava, aby to bolo v poriadku. Ako som uz neraz povedala, niektore veci by sa mohli zmenit, nie som zasadne proti vsetkym zmenam, ale niektore veci povazujem za opodstatnene.

bobocka
13. jún 2011

@dulkagabulka nie to nehrozi.ja vyvolavat nic nebudem pokial nebudem nejak extra moc prenasat.ja tomuto lekarovi verim a ak by mi chcel dat vyvolavacku len pre vlastnu pohodlnost,tak s tym suhlasit nebudem a odrodi ma niekto iny.zas za to,ze si lekara zazmluvnim ho nebudem hned ako hlucha ovca nasledovat.dopredu si s nim dohodnem podmienky porodu a ak nebude s niecim suhlasit,tak pojdem za inym. a ak s tym nebude suhlasit ziaden,tak si zazmluvnim len pa.nie nie,nasilu sa nic vyvolavat nebude 😉

dulkagabulka
13. jún 2011

@sisaha
v dnešnej dobe,ked sa rodi so spinalnou anesteziou /alebo sa rodit s nou može/ je zakaz pitia naozaj nezmyselny prikaz..v nasej porodnici zeny pit možu...
čo sa tyka podania tekutin infuziou- vieme aky to može mat dopad na dietatko? to zavodnenie?mysliš že žiadny alebo pozitivny??chcelo by to nazor neonatologa..

heln
13. jún 2011

teraz sa spýtam ako dement: keď má antolská titul baby friendly hospital a ja poviem, že chcem nechať dotepať pupočník, tak v pohode nechajú? nebudú mať s tým "problém"?
lebo v tejto informačnej dobe, čím viac čítam, tým viac začínam mať obavy o celý priebeh toho procesu, hoci nemám pocit, že by som sa bála samotného pôrodu....
@dulkagabulka pomohla by mi v tomto dula? že by bránila moje záujmy, a mala na do mnou "dohľad"? resp. stihla by som ešte nejakú dulu osloviť?

sisaha
13. jún 2011

@dulkagabulka to naozaj neviem. Ja mozem hovorit iba za seba. Teda, dieti aj napriek CTG su porodene normalne prirodzene, su zdrave, krasne a robia mi radost. 🙂. Ziadne spominane rizika sa na nich neprejavili... Ale ked si tak spätne spomínam, tiez som mala so sebou flasu vody a myslim, ze mi nezakazovali pit. Vonku ale bolo 35 stupnov. Jest vsak ano.

dulkagabulka
13. jún 2011

@heln
dulu stihnes oslovit...dula vsak nebude tvoj hovorca pred zdravotnikmi- tak to nefunguje...to,čo si zelas, je dobre si dat na papier /kym to nebude samozrejmostou/ a das podpisat primarom ..uz sme to tu pisali..
stalo sa mi ako dule,ze mamicka to podpisane mala,ale dietatko sa narodilo tak,ze ho bolo potrebne rozdychat...mamicka ma poprosila,ze chce babo na brucho a kedze ona lezala na stole, sla som do miestnosti kde sa ošetruju novorodenci a tlmočila mamičkinu požiadavku...inak za mamičku nesmiem nič vravit ani žiadat...je to JEJ porod, jej praca, jej dieta, jej rozhodnutie- ktore moze v kazdej chvili zmenit a ja neviem,ako sa ona rozhodne..
ak by ti to nechceli podpisat, treba postupovat tak,ako sme tu už pisali...

heln
13. jún 2011

@dulkagabulka aha, nečítala som celú diskusiu.......

lilyen2011
autor
13. jún 2011

@gabika84 @dulkagabulka @heln aha tak už som to pochopila o čo ide 😎
- ja som si práve naopak doteraz myslela, že keď sa včas nepodviaže pupočná šnúra, tak dieťatko naopak vykrváca... myslela som, že čím skôr mu ho podviažu tým menej krvi mu z telíčka odíde... no žila som v omyle dobre vedieť ďakujeeem 😀 😀 😀

eev
13. jún 2011

@sisaha kopcim info z publikacie henci goer, kde vyhodnotila studie a vyskumy na tuto problematiku:

ZAKAZ JEDLA A PITIA PRI PORODE:
PRE: nie je nic, co by svedcilo pre zakaz jedla a pitia. niektori lekari uvadzaju, ze to nema velky zmysel, lebo to zeny pocas porodu aj tak vyvratia, ale to nie je pravda. je iba malo zien, ktore mali chut a jedli a potom zvracali.
PROTI: hlad a smad predstavuju pre zenu mimoriadne nepohodlie. dehydratacia moze byt pricinou horuciek. dehydratacia a hladovanie maju suvislost s dlhymi porodmi, zvysenou potrebou oxytovinu pre navodenie silnejsich kontrakcii a istrumentalnym zakocenim porodu. hladovanie pocas porodu sposobuje, ze pri metabolizacii tukov dochadza k vzniku ketonov. pri pokusoch na zvieratach bolo zistene, ze ketony prechadzali do krvneho obehu plodu a zvysovali kyslost jeho krvi (acidoza). acidoza je jednym z priznakov tiesne plodu. tiez nezriedene zaludocne kyseliny predstavuju nebezpecie - pri pripadnom vdychuti mozu vazne poskodit plucne tkanivo.

(tu musi ist o skutocny hlad (dlhodobejsi, podla mna ked sa porod vlecie veeelmi dlho a zene nic nedovolia jest), neznamena to, ze ked mate trosku hlad, tak hned bude vase babatko ohrozene...)

RUTINNE PODAVANIE INTRAVEN. INFUZIE
PRE: nema ziadne klady
PROTI: zavedenie infuzie brani zene v pohybe, na mieste vpichu moze vzniknu bolestivy zapal a zila, do ktorej je infuzia napojena, moze prasknut a sposobit tak bolestive modriny. hlavny problem je ale pretazenie organizmu tekutinami, ku ktoremu dochadza az priliz casto - a to najma vtedy, ak je do organizmu naraz vnutroziliovo privedene velke mnozstvo tekutiny (jeden ci viac litrov). k comu dochadza napriklad pred aplikaciu epiduralnej aanlgezie alebo na zaciatku cisarskeho rezu - ak prebieha pri epid. alebo spin. analgezii. to moze viest k hromadeniu tekutiny v plucach matky a dietata. velke mnozstvo infuzneho roztoku riedi krv, co vedie ku koncentracii cerv. krviniek (anemii). glukozove roztoky zdvihaju hladinu cukru matky aj plodu . hyperglykemia vedie k zvysenej produkcii kyseliny mliecnej, co moze zvysit stres dietata. pokusy a zvieratach dokazali, ze priliz velke mnozstvo glukozy zvysuje citlivost mozgoveho tkaniva voci poskodeniu z nedostatku kysliku.
u glukozovych roztokov pravdepodobnost pretazenia orgaizmu tekutinami stupa, lebo neobsahuju soli. taketo infuzie mozu sposobit novorodenecku zltacku, jeden druh prechodnej pneumonie a mozu mat za nasledok nizku hladinu sodika v krvi, co novorodenca vystavuje riziku takych nerolog. problemov ako su kratkodoba zastava dychu ci krce. infuzia tiez predstavuje nadbytocny prisun vody do tkaniv dietata - umelo to zvysuje porodnu vahu dietata a sposobuje jej nasledny poporodny pokles (cim sa casto posudzuje vydatnost dojcenia a tym padom to zavadza). a posledny spomenuty dosledok: akekolvek komplikacie dietatka sposobuju to, ze je separovane do matky. to ma velky vplyv na psychiku a z casti aj na jeho zdravotny stav.

hmmm...znie to tu vsetko strasne hororovo, zienky, nezlaknite sa, berne to s rozumom a rezervou. hlavne tu spominaju velmi velke mnozstva glukozy...a k tymto komplikaciam moze prist a nemusi. tymto som chcela ale poukazat na to, ze ziadny zasah nie je stopercentne bezpecny a nesie so sebou mnohe rizika, ktore casto ani samotny lekari nepoznaju.a tiez mnohe "vedlajsie ucinky" objavujeme postupne... takze preto by sa nic nemalo robit len tak bezdovodne a zena by sa mala napr radsej napit vody ako si dat pichnut glukozu. glukoza moze mat svoje opodstatnenie v kritickych situaciach, ale nie pri pohodovom fyziologickom porode, kedy sa zena moze kludne sama napit...

a to plati o mnohych zakrokoch. vsetky tieto procedury su zivotzachranujuce, ked su pouzite v spravnej chvili. inak mozu mat v niektorych pripadoch presne opacny efekt - ohrozenie zdravia.

dulkagabulka
13. jún 2011

@lilyen2011
žiadna krv z dietatka nevytečie..
pri porode je naozaj najlepšie držat sa prirody....nikto nikdy este nevymyslel nič lepšieho,ako priroda...a priroda to nezariadila tak,aby niekto prestrihaval snuru..to by bolo asi zariadene tak,ze by to odpadavalo samo hned, keby to tak malo byt....ta sa prestrihava, pokial sa nemylim iba poslednych cca 200 rokov...ved ludia volakedy ani nožničky nepoznali 🙂
existuje aj niečo take, ako "lotosovy porod"...pri nom sa šnura nepreruši vobec...a dietatko je par dni spojene s placentou /ktora je uz mimo tela matky samozrejme/...pupočnik sa uschne a odpadne- takto to zrejme vyzeralo este predtym,nech ludia "vynašli" nožnice 🙂 🙂
ale su ženy, ktore takto postupuju po porode aj teraz..

drzubok
13. jún 2011

ak by sme sa drzali prírody tak nam tu na pase zomieraju matky ako kedy ci??? no neviem ci by niektora z mamiciek chcela rodit v 17 18 19 storoci...a to jedenie a a pitie je len prevencia urg. cisaraku - tiez nie je výhra ked pri urg. sit anesteziologovvi mamicka aspiruje zvratky ... vsetko je len pre dobro pacientky

drzubok
13. jún 2011

@dulkagabulka príroda je uzasna lekar lieci a príroda uzdravuje, s tým suhlasim, len... príroda je z násho pohladu kruta, velmi kruta