Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@drzubok pokial viem, cr sa robia v spinali- tam matka neaspiruje..a ak sa robia v celkovej anestezii, existuje nejaky pripravok, ktory zahusti obsah zaludka...opravte ma ak sa mylim..
skus si prečitat celu diskusiu....to čo pišeš je vytrhnute z kontextu 🙂
@dulkagabulka cr v spinali je dajme tomu nadstandart nie??? ak nastane ak. situacia, rýchlejsie je podat sedativum mimochodm do uz pripravenej kanyl. . ja sa nechcem hadat len ragujem na to co som precital. ak je priroda taka dokonala tak aj smrt je taka. a dobre viete co sa stane ak je dieta uz na ceste a je uz v porodnych cestach a ... nejak to dalej nejde ☹
@drzubok
ak si lekar /neviem či nevadi, tu sa zvykne tykat/, budem si velmi važit nazor z druhej strany..
čo z toho,čo sme pisali je z tvojho pohladu nespravne a prečo 🙂
vies nikedy mi vadi kolko sa nakyda na lekarov. odhliadnuc od skutocne bezcharakterných kolegov... urobíte 100 dobrých vecí 80 ludí je vám vdacných, 20 je to jedno, beru to ako samozrejmost a staci urobit jednu chybu a je problem podnet na urad, trestne oznamenie, v lepsom prípade podmienka. a lekar nie je automechanik, ktorý mení suciastky, pracuje so zivým organizmom kde je xxxx faktorov, ktoré len moze predvídat. mne sa len nepáci ze si ludia nevázia to co tu dnes máme
@drzubok cr v spinali je nadstandard???
my na Sk použivame ine postupy uspavania,ako v zahraničí? Ja by som to naozaj rada pochopila, lebo všade sa pit smie..iba v niektorych našich nemocniciach nie..
este raz hovorim,ze v nemocnici v meste v ktorom byvam sa pit smie...
rada by som to vedela naozaj...že prečo niekde to ide a niekde je to problem..použivaju sa rozne postupy?alebo v čom by to mohlo byt..
tiez sa nechcem hadat..ale som naozaj zvedava na to,ako to vlastne je
@heln tie zelania sa bud riesia tym porodnym planom, alebo este lepsie, Prilohou k informovanemu suhlasu. Poslem Ti obe veci e-mailom ako som slubila, aby si videla rozdiel. Lebo jedna vec je zelanie (v ramci toho planu), ktory Ti musi podpisat primar, a druha vec je narokovanie si zakonnych poziadaviek a prav Teba ako pacienta (v ramci tej Prilohy). Prava su nedotknutelne a nezavisle na dobrej voli ostatnych.
@dulkagabulka to pitie a jedenie je standart ktorý je v chirurgii vs.akceptovaný. je to fakt len pre istotu. co sa pri porode moze stat boh vie. ruptura aorty... otvorime hrudník mozno zachranime.. atd. porod je vazna vec, a nie kazdej matke príroda dopraje dieta.- preto je tu lekar ktorý tam vstupi a prírode pomoze. Staci si len precitat zivotopisi kdekoho a vsade ze: matka umrela pri porode, manzelka umrela pri 2.porode....
@drzubok
vysledkom tejto diskusie vobec nema byt kydanie na lekarov...velakrat tu padla chvala na lekarov a ich vedomosti a zručnosti...vo chvili,ked jvznikne patologia, sme za lekarov a medicinu všetky velmi vdačne...
myslim vsak, ze porodnictvo na Sk čaka zmena...
v takom Holandsku v niektorych oblastiach /kde je malo pristahovalcov/ rodi až 60% žien doma...ich umrtnost vobec nie je vyššia ako u nas....v Nemecku odvadzaju fyziologicke porody iba PA...lekar je volany iba k patologii...
V Holandksu je 14% cisarskych, u nas v niektorych porodniciach 40%...
ak to ide všade takto, čím to je? Sú slovenske ženy slabšie? Maju menšie panvy?Nevedia rodit?
nie nie..nemyslim,zeby to bolo tym
podla niektorych štatistík mame nižšiu umrtnost novorodencov... ale to su tie, ktore neberu v uvahu to,že u nas každa žena podstupuje geneticke testy a pri zlom vysledku sa vela deti "narodi" ako vyvolany potrat--- čo tam je tych žien omhoho menej...
napriklad v ČR sa ročne narodi 35 downov- v takej UK je to 1000...tak by sa dalo pokračovat..takže tie štatistiky, ktore vravia o tom,aku mame menšiu umrtnost su ovplyvnene prave tymto fenomenom...
@heln a co sa tyka dul, v lete je dost vela porodov, vacsina uz bude zrejme obsadena, a hlavne v BA, pretoze oni musia byt k dispozicii nielen pocas porodu, ale napr. aj tyzden pred a po nom, kedze nikdy sa nevie presne kedy porod zacne. A na Antolskej moze byt pritomna iba 1 osoba pocas porodu - ak by si mala manzela, dula uz nemoze byt. Co sa tyka uplatnovania si nejakych prav za Teba, ked ty sa nebudes napr. vladat hadat s personalom, na to je lepsi manzel, ktory za Teba "hovorit" moze, na rozdiel od duly. Ta ma znacne obmedzene pravomoci, prakticky komunikuje iba s Tebou.
@dulkagabulka tak nejak, nie?
vies to je hra s císlami. ale aj norm. prebiehajuce tehotenstvo moze koncit fatalne. ja nemam rad statistiky, lebo je uplatna... poznam gynekologa x porodov sa skomplikuje a dokoncovanie kliestami následne poskodenie novorodenca... mamicky z toho nemaju radost... tak preto SC... chcela by si byt v kozi lekara ktorý stojí pred rozhodnutím ci prirodzený al. SC ked sa mu nevidí co len malickost??? nech rodí kto chce a kde chce aj do vody aj po stojacky... len nech potom znasa aj následky. ale nech radsej niesu
@drzubok
v dnešnych časoch medicinskej diagnostiky je naozaj mala pravdepodobnost ,že matka pri porode zomrie..ak len nedostane emboliu plodovou vodou, či jej nepraskne aorta či čo...
ženy na rozdiel od tych z minulych storočí, sú v tehotenstve merané, vážené, meraju tlak, kontroluju moč, chodia na ultrazvukove vyšetrenia- pri tychto vyšetreniach sa všetky važnejšie choroby či problemy daju predpokladat..a takato žena samozrejme potom potrebuje lekarsku pomoc...to nie je tak,ako volakedy,ked mala žena placentu praevia a zomrela...ked mala preaklampsiu, či eklampsiu a zomrela...ked mala plod v priečnej polohe a zomrela...ked malo dietatko nejaku operovatelnu vadu a zomrelo...
no tie patologie, to je možno v 10%...no...nech nežerem 😀 tak v 15%
ostatne tehu su fyziologicke...či sa mylim??
@heln v Trnave je možne mat pri sebe dulu i partnera a dietatko je možne mat skin to skin dve hodiny po porode 🙂
@drzubok ja som takisto za to aby kazda zena rodila tak ako sama uzna za vhodne, zial ale aj s nasledkami. trochu pritiahnute za vlasy mi pride, podavat trestne oznamenie za unos dietata ...to je trosku odveci si myslim, ked ti dietatko vezmu a postaraju sa on...????? atd... ja som bola v nemocnici moje ludske prava mi nikto nevzal a chovali sa ku mne velmi velmi slusne...
@drzubok neboj nic,tato tema nie je o tom,ze sa na lekarov kyda.ja osobne som s tym mojim bola nadmieru spokojna 🙂 tu ide hlavne o to,ze mnohi lekari zabudaju aky specialne je pre matku priviest na svet svoje dieta a to co oni povazuju za rutinu,je pre matku veeelmi dolezite.niektori lekari zabudaju,ze aj matka ma svoje prava a ma poziadavky ,ktore su uuuplne v pohode akceptovatelne pri porode,no neakceptuju to.o tom to je.ale o odbornosti lekarov sa tu nepochybuje,rep ja iste o tom nepochybujem a osobne som stastna,ze som rodila u nas a nie v zahlanici(moj osobny nazor).
@dulkagabulka pocuvaj a ty si sa ako dostala k tomu,ze si dula?mas to na plny uvazok? ako to vastne funguje? kym si platena? matkou,ci nemocnicou?mas lekarske vzdelanie,ci si si nejake kurzy porobila?ak nechces pisat sem,tak mi kludne napis ip.a nemusis hned 🙂 ked budes mat trosku cas 🙂 celkom ma to zaujima.vopred dakujem 🙂
@dulkagabulka mas pravdu. ale nechces povedat z fyz.porod sa nemoze inak skomplikovat. aj keby to boli 5 percenta je to 5 žien zo sto. Nechcel by som byt v ich koži. inac na okraj v 181 sled. krajinach klesla umrtnost matiek pri porode rocne z r 1980 z 500 000 na 343 000. pekné nie?
@drzubok
ak sa nevidi aj maličkost, nech lekar zasiahne...
🙂
lenže ten vyšši počet CR nie je sposobeny tym,ze lekar zasiahne ked vidi maličkost...chodim na fora a stretavam sa s mamičkami...a viem si predstavit, kolko CR je dohodnutych- len zo strachu z porodu...dokonca v rodine mam take pripady...kedy sa robil CR preto,lebo sa mamička bala porodu...hmm...
viem,že 11.1.2011 sa narodilo velmi vela deti CR- bol krasny datum...znama mala ist na CR a bola odsunuta na druhy den, lebo v nemenovanej nemocncii bolo 14 CR...ženy same povedali, že si to vybavili- lebo bol pekny datum..hmm...aj taketo veci sa deju
@dulkagabulka ved hej aj tie novorocne porodne preteky su uchylne
@drzubok SAMOZREJME že sa može skomplikovat...preto som napisala, ze moj pocit je ten,ze zena ma byt pod dohladom vzdelanej osoby, ktora pri patologii zasiahne..
ale pri patologii....
@dulkagabulka k tej zltacke, ani u nas sa neriesi, dieta ide domov a hotovo. Sice sa pozoruje, ale nic sa s tym nerobi. Kamoska porodila maleho 3 tyzdne skor a mal zltacku a na druhy den po porode isla domov, na vlastnu ziadost. S malym uz na 4.den isla do detskeho centra a maly v pohode, zdravy, normalny.
@dulkagabulka ja o niektorých mamickach viem tiez svoje a to som zubar... 😀
@drzubok ja osobne som veeeelmi za klasicky fyziologicky porod,no tak ti poviem,ze keby mal lekar co i len drobne pochybnosti,ze nieco ok byt nemusi,tak hned chcem sekciu.ja viem,ze priroda to zariadila tak ci onak,ale kurnik zijem v 21storoci a ak technika pri porode zisti,ze nieco ok nie je(slabe ozvy napr),tak by som iste sekciu chcela.fakt by som chcela len klasicke porody,ale silou mocou nie.mam istu predstavu o tom ,aky porod chcem mat,ale ak sa daco pototo,tak sa jednoznacne vlozim do ruk lekarov a necham to na nich.,ja lekarske vzdelanie nemam a nebudem im tam hovorit co a ako maju robit.na to su tam oni.ja lekarom verim. 😉
@drzubok
ano ,ako je uvedene v tom članku , v USA sa dokonca mierne zvyšuje umrtnost matiek..
odporučam pozriet film The bussines of being born...tam je vysvetlene PREČO je to tak
@drzubok
aj ja sa pri patologii rada vložim do ruk lekara a budem mu verit, ze urobi čo može..
no porod je fyziologicky dej...patri do ruk skusenej PA...iba patologicky porod patri do ruk lekara 🙂
na margo jedenia a pitia pocas porodu. pri oboch som jedla - je to tu normalne. akurat sa mi to vypomstilo, pretoze mi nefungovala nejakym sposobom epi pocas vyberania placenty a skoncilo to kompletnym uspanim - dostala som nejaky prostriedok do kanyly. po prebrati som sa tak pozvracala, ze mi stacilo - to len k tomu riziku.
@dulkagabulka neviem ako je to v nemecku, ale vo svajciarsku vedie porod PA len po koncovu fazu, potom vola lekara/lekarku, ktora odrodi a PA jej uz len asistuje. a ak su komplikacie, vola sa automaticky primar, co som mala moznost zait pri oboch porodoch.
a kanylu zavadzaju aj tu - z dovodu moznych komplikacii pocas alebo tesne po porode 😉

@lilyen2011
lekari argumentuju tym,ze ak sa do dietatka dostane vačšie množstvo krvi, /je to cca 50-80ml,ktore prejdu este ak pupočnik pulzuje/,dieta bude mat vačšiu žltačku..
a ja sa znova pytam: Prečo by priroda ohrozovala život ,ked ho prave dava? Prečo by "vymyslela" niečo tak nedokonale-aby dieta dostalo žltačku??
nuz..možno ta novorodenecka žltačka ani nebude taky postrach,ako sa piše..neviem..su aj ine nazory na žltačku,ako v našich postupoch...kamoška porodila dve deti, jedno tu- silna žltačka liečena ožarovanim pod lampou, robene všetky vyšetrenia, ultrazvuk pečene, dlhodobo užival lieky...druhe dita porodila v Kanade- žltačka ešte silnejšia ako starši..rozdiel je v tom,že to druhe nebolo liečene NIJAKO..tam to tožit považuju za normalne......bilirubin je velmi silny antioxidant...mohlo by to byt tak,že priroda nim dieta vlastne chrani?? hmm??