Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@och nie som porodnik, takze nemusim chapat spravne niektore postupy. ked ma niekto taku komplikaciu ako si mala ty, preco to teda neriesili hned cisarskym? rozhodli sa, ze napriek vsetkemu si bola schopna porodit spontanne? ak teda lekar uprednostni prirodzeny porod, nechapem, ako moze ocakavat, ze ten sa spusti po uvedeni do polohy lezmo s vyviazanymi nohami a navyse pouzitim epiduralky, ked zena ani kontrakcie "neciti". 😕 to mi skor pride ako dobry navod na spomalenie porodu 😕
@drzubok Obmedzená teda nie som,ale som rada,že poznám zubárov i s iným názorom ako prezentuješ tyChceš mi povedať,že nepoznáš ľudí,ktorí pre bolesť zubov či inú neprespali nejdenú noc?!.A nehnevaj sa,snáď vieme o pôrodoch trošku viac ako ty.Mne len vadí,že fakty nepodáš žiadne,len tvrdo presadzuješ svoj názor.Uvedom si,že pre "pár" rokmi aj v medicíne sa prezentovali iné "správne" postupy,ktoré stáli zdravie i životy mnohých nešťastníkov.Našťastie veda i ľudstvo idú ďalej.A je super,že i lekáári sú prístupní tomuto pokroku.
To bol môj posledný príspevok na tvoju adresu.
@sisaha inkontinenciu spososobuje aj tazky porod, kedy zena u nas musi tlacit ked je otvorena na 10 a na povel. vies dr. su studovani. ale ci bude kontrakcia citi rodiaca zena, nie doktor sediaci medzi jej nohami. stale je to u nas brane velmi knizne a malo sa prihliada na zenu a na jej pocity.
ja som mala kontrakcie ze som skribala steny. dali ma na monitor a nic. ze nemate. hovorim ze mam. pohadala som sa so sestrickou, dala pas este raz, a ze ahhaa babo sa pohlo. ma moze slaktrafit, ze veri viac stroju ako mne. vsak co som predychavala bolesti od srandy??
mna obcas napada, aspon po mojich skusenostiach, ze porody by mali viest iba zeny co uz rodili, aby mali paru o com to je.... lebo muz nech je akykolvek odbornik, nevie co je to bat sa porodu, citit bolesti a kontrakcie.
@dulkagabulka .... takze vysledok je taky, ze sa ANI nedodrziavali a ani nedodrzuju ... a bohuzial sa neda na nic odvolavat iba ... napisat si teda porodne želania(aj vsetko, co je v BFHI) a mať to podpisane ... 🙂
@eev poslednu vetu si po sebe precitaj...
takze zeny ktore rodia cisarskym ochudobnili svoje dieta o emocie hej, to si kde nabrala?
rozdiel dieta v planovanom, vybavenom a akutnom zivot zachranujucom cisaraku zial nevedia, tak tu nepis bludy, ktore si si niekde bohviekde precitala o tom, ako dieta tym strasne trpi. poznam x zien ktore rodili cisarskym a maju spokojne krasne normalne a hlavne MILOVANE deti. mimochodom je x studii ktore dokazuju ze dietatko ked sa derie porodnymi cestami, tiez z toho nie je tri krat nadsene. nemysli si
a o hormonoch viem mozno viac ako si ty dokazes predstavit, tak sa ma tu nesnaz chabo a prizemne urazit...
@lilyen2011 na tvoje otazky ti odpoviem tak ako sa pytas:
- sestricka si nema co dovolit po tebe ziapat, na to sa mozes stazovat priamo u prednostu kliniky
- ked piju kavu, mozes im zamavat rukou a pripomenut sa im, pripadne ich odkazat do bufetu v case prestavky - riesenie - rovnako staznost u prednostu, alebo primara
- ak ti je zle na chrbte pri CTG, jednoducho poziadas o upravenie popruhu, lebo si lahnes na bok. Ak ti nevyjde v ustrety riesenie je rovnake - staznost. Neviem inak v ktorej nemocnici si sa s tymto stretla, ja som rodila na Kramaroch a tam boli sestry v pohode, aj co sa tyka CTG a lahu na boku. A poviem ti este jedno - spravne mierena staznost na tych najvyssich miestach (pripadne hrozba medializaciou) ma za nasledok zlepsenie stavu chodu takejto nemocnice.
@dulkagabulka v čom je dobré, keď sa nechá pupočník dotepať? Viem, že už tu padla táto otázka, ale k odpovedi som sa nedopracovala, pretože vždy, keď začnú padať nadávky, na chvíľu sa mi na chvíľu zatmie pred očami 🙂 . Asi som to niekde prehliadla.
@xlucia celkom nesuhlasim, lebo hoci som mala epi, nebola taka silna, aby som nevedela kedy je kontrakcia a doktor kazal tlacit presne vtedy ked ta kontrakcia bola. Pri mne stal okrem lekara aj sestra, anesteziologicka a este jedna sestra a oni tiez videli, ze kedy treba tlacit.. Mozno niekde sa tlaci ked nie je kontrakcia, ale ono je to vsetko o rôznych doktoroch a rôznych nemocniciach.. Niekde sa snazia zenu respektovat viac, niekde menej a niekde vobec. Neda sa to ale zovseobecnovat.
@gabika84 to nie som ani ja a práve preto som sa vložila do rúk lekárom, išlo o to, že som musela byť na monitore a hneď ako srdiečko prestávalo byť, som sa musela pohnúť a bolo to v poriadku, aj dr. sa mi priznal že bol moment keď otváral ústa, že sa ide na sekciu 😕 samozrejme že pôrod sa rýchlejšie rozbehol, keď ma vycievkovali a potom šup na fit loptu a bolo to 😉
hovorím, ťažko diskutovať o takýchto témach len pomocou písania, keď sa nedajú pozorovať emočné výrazy v tváry, toť daň za SMS, telefóny a internotovú komunikáciu
ja som tu nechcela niekoho očierňovať ale iba napísať svoj príbeh z môjho laického neodborného pohľadu 😉 že si človek musí prečítať reálne príbehy žien a nie len odborné články doktorov, kde každé druhé slovo je zo slovníka cudzích slov a podľa toho si spraviť svoj názor a svoje presvedčenie
@lilyen2011 citala som celu diskusiu
@drzubok nechápem prečo pôrod prirovnávaš k bolesti zubov???? 😖 😖 😖
- akože toto som ešte nepočula nehnevaj sa... nikdy som si nepovedala, keď ma zub bolel, že radšej by som išla rodiť ako trpieť bolesť zúbka... navyše na zúbok si dáš jeden ibalgin a máš pokoj (alebo si dáš vytrhnúť čo je úúúúplne bez bolesti - pochybujem, že injekciu odmetneš) a 7dní nebudeš papať mliečne (aby si nemal zápal) a máš pokoj
- nakoľko keď rodí žena ty nikdy nebudeš (všetci vieme prečo) tak ti z vlastnej skúsenosti poviem, že ti :
1. žiadna tabletka od bolesti nepomôže (epi nie je 100% utlmovák - viem mala som)
2. pôrod netrvá pár sekúnd
3. rana sa nehojí pár dní ale týždňov (v horších prípadoch mesiace)
+ iné individuálne body, každá žena by vedela doplniť z jej vlastných skúseností preto nebudem konktretizovať...
- myslím si, že žena, ktorá odrodila hoc len jedno bábätko má k danej téme čo povedať @abbey1 😎
@lilyen2011 nie to bola reakcia na abb. ona vie o co ide to nebolo porovnavvanie bolesti samozrejme 🙂 bola to reakcia na inu diskusiu- o prerez. zubkov a mytoch. nikoho som sa nechcel dotknut
@aliza ja si mysli,z,e ide aj o to aky slovnik kto pouzije.lebo ak sa matka bije do hrude za svoje prava,tak je hned zalinkovana ako divozienka,no ak si povie,ze lekari nie su vsetci zli a dufa,ze pri porode jej dietata budu dodrziavat to co babyfriendly nemocnica dodrziavat ma,tak je to hned o inom.v podstate oba prispevky hovoria to iste,jeden nevylucuje druhy,len zalezi od toho ako je to napisane.ja napriklad suhlasim s mnohym co pozaduju maminy v porodnici.vsetko ma svoje opodstatnenie,svoj vyznam.no nedovolim si tvrdit,ze lekar k porodu nepatri(teraz nenarazam na ziadnu kocku co tu kedy pisala,to hovorim vseobecne-vysvetlujem aby ma niekto nezacal za slovicka chytat 😉 ).ak ma niekto k veci pozitivny pristup a pozaduje jedno,no neodmieta ani druhe,tak je ovela lahsie prijimany a jeho nazory su lahsie akceptovatelne 🙂 aspon ja to tak vnimam.ja volim zdravu strednu cestu.zijeme v dobe,kde je vyuzivanie prav pacienta este v plienkach a preto to treba tak vnimat a neziadat hned revoluciu 🙂 mame svoje prava,no musime si uvedomit,ze zijeme na slovensku a tu je momentalna situacia v zdravotnictve taka aka je.matky maju svoje prava ,ale zalezi aj akym pristupom si ich narokuju.treba sirit osvetu,ale nie nasilnou formou a hned odmietat vsetko zaradom(zas na nic konkretne a ani na nikoho konkretneho nenarazam 😉 ). hlavne si myslim,ze treba sirit info,kompletne info.nech maju rodicky naozaj moznost sa rozhodnut pre ten dany krok pri porode.ci si naplanuju sekciu a ak ano,tak ake plusy a minusy to ma,ci si daju epi a ake plusy a minusy to ma,ci povolit nastrih pri porode alebo sa nechat radsej potrhat...treba hlavne kompletne info riesit a nesudit matku pre to dane rozhodnutie(pokial je bazirovane na kompletnej znalosti pre a proti daneho ukonu). 🙂
@pici niekedy mám pocit, že tu ide o to, že niektoré mamičky nemajú dobrú skúsenosť s lekármi či sestričkami, určite je kopec takých čo sa správajú k ľuďom skôr ako k dobytku, ale to nie je len na pôrodnej sále, skúste si skočiť na zubnú pohotovosť, to sú "jatka" 😝 ja mám tú skúsenosť, že boli ku mne všetci naozaj fajn, dr. ma kontroloval každú chvíľku sestričky tiež skákali keď mi došla voda alebo sa mi niečo nepáčilo, stačilo sa usmiať a slušne o to požiadať a čo si pamätám, tak všetkých 7 ľudí, ktorí boli pri mojom pôrode sa usmievalo, neviem asi mali dobrý deň 😀
waw,ja vas nestiham docitavat!!! 😀 clovek kym jeden prispevok napise,tak je uz dalsia strana plna 😀 😀 😀 ako cinski pisari sme tu 😀 😀 😀
@sasska myslim ze dve tri strany dozadu je to pisane..v dnesnych prispevkoch prosim hladaj
pripadne si vygoogli : Porod podla Leboayera
@sisaha šmitkeho... no ja keby som písala sťažnosť tak má aj 20 strán (ak si prečítaš moje príspevky - je tam popísaný môj prvý pôrod a všetko to, čo sa mi z dnešného pohľadu zdá ako čistá ignorácia od pracovníkov nemocnice -dr a PA) zajtra mám termín a som zvedavá, aký bude tento pôrod preto som taká aká som, nasávam ako špongia všetko, čo by mohlo pomôcť priviesť na svet moju dcérku ľahšie, bez podobných situácií ako pri synovi...
- viem, že termín neznamená istý pôrod (pre tých ktorý by túto časť chceli komentovať...) len som tým chcela povedať, že to môže prísť každou minútou a práve preto som z toho všetkého bojazlivá (nejdem sa hrať na žiadnu dirigentku, hrdinku, len chcem vedieť aké sú moje možnosti v prípadoch, ktoré som tu už na niekoľkých stranách načrtla)
- ja som vďačná za každú odpoveď, poučenie, radu, prečítam si kľudne aj x- stranový príbeh ak mi to pomôže trošku sa "zabezpečiť" voči zanedbaniu zdravotného stavu malej aj môjho... len toľko som chcela
@pici 🙂 ucili sme sa to v skole na vyske. spominali sme si to na kurze dul. potvrdil mi to porodnik na antolskej. stretla som sa s tym na viacerych seminaroch, kde rozpravali napr rozni terapeuti alebo ludia z porodnictva. je to v mnohych publikaciach tykajucich sa porodov alebo vztahovej vazby.
cele moje studium sa tyka (aj) ludi, ktori maju poskodenia sposobene porodom. ci uz emocionalne alebo fyzicke. CR sa berie ako velky rizikovy faktor.
toto je moja posledna reakcia na tvoje prispevky.
@sisaha
porod je spolupraca
ma to byt spolupraca mamičky a jej babatka...
nie mamičky a personalu...
🙂
@drzubok tak potom prepáč beriem späť 😎
@lilyen2011 tak tu staznost napis... a treba ju napisat vzdy, ked sa stane nieco co je v sulade s predpismi...Mozno ti neodpisu, ale viem, ze tie sestry by na koberceku rozhodne boli, mozno by im siahli aj na premie a nabuduce by si rozmysleli ci sa budu spravat tak isto.. A este jeden postreh. Z mojej skusenosti viem,ze ak je s tebou pri porode, alebo vysetreni muž, tak si tolko nedovolia ako ked tam nie je.
@lilyen2011 ja osobne mám super skúsenosť z posledných 2 pôrodov,ale to som vedela u koho budem rodiť.Pri 2.pôrode ma Dr prezrel pri príjme a potom až pred samotným tlačením,pri 3. doktorka ma prezrela len 2-3 krát.Na sále monitorovali maličkú a ja som si cupkala na fit lopte,a telefonovala s rodinkou.O všetkom,čo so mňou išli robiť sa so mnou zhovárali.Mám z toho príjemné dojmy.napriek šitiu,som hneď sedela behala a o pár dní jazdila na bicykli.Ono by to mali byť o tom,že nie čo žena smie a nesmie odmietnuť,ale o prístupe lekára.Keď je to pravý odborník,tak všetko robí ľusňdsky s ohľadom na potreby matky a maličkého.tak ti len prajem,aby si rodila bezproblémovo so správnym lekárom.
Asi žiadna z nás nemá chuť sa v tej chvíli dohadovať s personálom.Ideálne je,rodiť u človeka s rovnakým prístupom a pohľadom na vec.Škoda,že to nie je umožnené každej z nás. ☹
@dulkagabulka ano, ale nie sme doma, aby sme si spolupracovali navzajom, kedze sme tam plne závislí od prístrojov, ktoré obsluhujú práve tie vrčiace sestry...
@jussti ono..na začiatku temy je pisane, ze v podstate by si to podpisane mat nemusela..ak by si pripojila k informovanemu suhlasu svoje želanie..vyhladaj prispevok od qaxi...
to podpisanie želania je takou jemnejšou, "zmierlivejšou" formou...
@sasska na str 16 dala evv o 13:56 senzacny link o dotepani pupocnika,no momentalne mi ho nejde otvorit.asi maju daco so strankou.ale odkopirujem ti nieco co som na nete nasla :
" Nenechala by som odobrať dieťaťu pupočníkovú krv. Pupočník by sa mal nechať dotepať - tj. aby sa prirodzene dostalo dieťaťu krvi, ktorá mu patrí. V prírode to ani inak nefunguje. Odobratie pupočníkovej krvi, alebo nedotepanie pupočníka znamená stratu krvi pre novorodenca.
Okrem iného pre novorodenca takýto zásah (najmä predčasné odstrihnutie od pupočníka) má za následok "dieťa nedovyživuje prirodzene placenta(viď výskum hore), potom je dieťa nútené prejsť na pľúcne dýchanie skôr, čo je silná trauma, ktorá môže byť základom na problémy s dýchaním, astmou, alergiami z pohľadu tela a z pohľadu psychiky sociálne fóbie, stres z tlaku a iné..."
Zkopírované z : http://www.facebook.com/Prirodzenyporod
zaujímavý článok :
http://tehotenstvo.rodinka.sk/index.php?id=73263
a z neho citujem :
"" Odobratie pupočníkovej krvi v objeme 100 ml z novorodenca narodeného v plnom termíne (čo predstavuje takmer tretinu z 350 ml z priemerného objemu krvi novorodenca) zodpovedá strate 1,7 litra krvi u dospelého jedinca. Inak povedané 3 až 4 krát väčší objem ako je odobratý pri obvyklom darovaní krvi.""
Je to púhy obchod so strachom (pre mňa). "
ten druhy link (to tehotenstvo rodinka) co tam ta kocka dala(myslim to co som ti teraz prekopirovala) je ten isty link co sme tu uz dnes mali,ten od evv
@lilyen2011
ked mas zlu skusenost s jednou porodnicou, nerozumiem celkom preco si si nevybrala inu, ved v ba mate tusim tri. ale teraz je neskoro sa nad tym zamyslat. jednoducho, ak sa ti nieco nepaci, treba sa ozvat. mne osobne je doplacu z toho, ze sa stava ze si clovek musi miestami "vypapulovat" to, co by mal dostat standardne uz len v ramci ludskej skusnosti, ale to co si popisovala, ze sa ti stalo, to by som osobne bez povsimnutia nenechala.
ale urcite, ak by som nebola v jednej porodnici spokojna, uz by ma tam nevideli, aj keby som mala rodit priamo na roli niekde

Ľudia prosím Vás neprovokujte sa tu...
- ak máte niečo proti sebe/ ste si nesympatický tak si to vyriešte cez IP, ja som túto tému založila, lebo potrebujem informácie, názory, rady a tipy
- neviem, či niektorý z Vás vôbec čitali aj úvodný príspevok to hlavné o čo v tejto téme ide...
- čo môžem odmietnuť ako rodička ( kedy môžem povedať NIE, tak aby som nemala paragraf na krku za neviem čo, či sa vôbec môžem k svojmu stavu vyjadriť, alebo či musím držať hu.. a krok, keď po mne ziape sestrička, keď ma ignorujú a pijú si kávičku, keď sa sestrička rozhodne z dlhej chvíle, že "musím" ležať pri monitore CTG na chrbte aj keď sa dusím a točí sa mi hlava, zalieva ma studený pot... no "musíte to vydržať 30min!!!"
- nakoľko v poradni takto ležať nemusím ide to aj pekne na boku, keď si sondu držím pevne na bruchu....
- buďte prosím taký láskavý a osobné probémy si riešte cez to IP, nakoľko sa tu nachádzajú mamičky (medzi ne sa rátam aj ja), ktoré sa chcú niečo nové dozvedieť, ktoré zaujíma TÉMA nie osobné konflikty...
......................... VOPRED ĎAKUJEM ................... (platí pre tých, ktorý sem idú nahnevaný, alebo si riešia osobné konflikty, či komplexy - viete posúdiť sami, či medzi hore uvedených patríte, preto nebudem konkrétne menovať - zdá sa mi to pod moju úroveň hádať sa ako malé mimi 😀 😀 😀 😀 😎 😎